Rifovi u Srbistanu :)

Muzika, tekstovi, cover art i ostale kreacije.

Moderators: dejankuki, Trooper, muki17

Post Reply
rock action

Re: Rifovi u Srbistanu :)

Post by rock action » 26 Feb 2013, 23:43

a tur menadzeri? buking menadzeri?

Crni Bogumil

Post by Crni Bogumil » 26 Feb 2013, 23:54

To je već konkretan posao.

Dushan S

Post by Dushan S » 27 Feb 2013, 03:17

rock action wrote:a tur menadzeri? buking menadzeri?
Kako te nije sramota pred ovim poštenim svetom da kao osvedočeni razmaženi pripadnik NuMetal džet seta i hrčkoljubac kao i osoba sa višestrukim šurovanjima sa menadžerskom kastom tako iz prikrajka post-uješ na sitno? :mrgreen: :ziveli:

komil

Post by komil » 27 Feb 2013, 13:27

Dushan S wrote:Slažem se, tu je taj minuli rad, a imali su i oni dobrih momenata. Ali zar ne bi trebalo da onda i ovo vreme ima neku svoju Riblju Čorbu? Ili su svi tada bili talentovani a sad niko nije? Znaš, mora da tu postoji i neka interakcija, nekako mi je nemoguće da se radi o tome da je jedino što sa rok publikom danas može komunicirati bio "Buđav lebac". Ne da sad kudim SARS, ali nemoguće mi izgleda da ni sa čim drugim publika ne može da se identifikuje.
Pa da. Jesu i sada (neki) razni ljudi talentovani i meni zanimljivi, samo ne vidim da nešto od toga ima mainstream kapacitet. Mislim, mene lično i personalno to nešto ne pogađa (ako je tako), ali nije dobro za rock i scenu, jel. Evo recimo slušaću Temple of the Smoke, dosadio sam u raznim fejsbuk grupama postujući ih :XD: , ali što se tiče teme mainstream, kapacitet takve grupe da postane mainstream je nikakav.

Što se tiče SARS-a, i toga da oni nisu baš mnogo izvukli od viralnosti Buđavog lebca, mislim da bi u jednačinu obavezno trebao da staviš i to da su oni (ispravi me ako grešim) i sami profulali dosta toga, i to baš fest: Posle tog singla je valda prošlo više od godinu dana dok nisu izbacili nešto novo (album, mogli su i singl), to je jako dugo vremena da bi neko ostao zainteresovan za nešto na šta se zagrejao kao simpa trenutnu fora pesmu. Dalje, bend je valda već i u vreme Lebca bio u raspadanju, nehomogen i sporadičan itd. nisu znali šta bi i uradili. Da su, primera radi, održavali zainteresovanost publike "na kašičicu" interesantnim stvarima pre albuma, prošli bi sigurno mnogo bolje (a veliko pitanje je da li je pravljenje albuma uopšte pravi potez, mogli su prosto ići singlovima ili bar nekim EP-jevima?...). Evo odoh sad na Levac na YT, "demographics" kaže sledeće: Top demographics
Male, 25-34 years
Male, 18-24 years
Male, 35-44 years

Hm, ovi 18-24 sigurno idu dosta više na svirke od 24-34, ali ovo je svakako "bolja" demografija od one koju sam očekivao za jedan viralan video. Garantujem da je ovo moglo dosta bolje da se iskoristi.

Slažem se, mada, kod nas mi to izgleda i kao zatvoren krug. Niko ne dolazi jer neko još uvek nije poznat. Neko nije poznat jer niko ne dolazi. Samo imam utisak da je kod nas teže slomiti taj začaran krug.
Slažem se. Ta interakcija između ostalog utiče i da ti bendovi sazrevaju i budu još bolji. U smislu, od dobrog benda može nastati veoma dobar ili fenomenalan. Ali, ja zaista ne vidim šta bi to od novog imalo mainstream kapacitet? Imaš li neki primer?
Jeste ali je taj kontekst nekada i to da si se zaljubio u nekog. Hoću da kažem ne mora biti neverovatno fokusirano na to da bude društvena kritika ili neverovatna provokacija. Mislim, ja se slažem sa većinom tvojih komentara ali postoji momenat ne samo u tome da li nešto postoji ne, postoji i to koliko nečega ima, nijansa. Ne znam kako da brzo objasnim. Na primer, tačno je da bendovi odgovaraju onoj tvojoj definiciji koju si gore pomenuo, ali ne odgovaraju svi. Tačno je da se muzička industrija uključi tamo tek kad bend stvori sledbeništvo ali ovde nema industrije, nema para, nema publike koja želi da da šansu. Treba bend i tamo da bude provokativan ili u skladu sa duhom vremena, ali ne mora da izmisli toplu vodu a ovde izgleda mora da giga mega precizno ubode trenutak i psihu ljudi da bi uopšte ušao u razmatranje da počne zarađivati od svoje muzike. Dakle slažem se sa tobom, ali fora je da smo mi ovde dogurali dotle da je sve jako teško u svakom smislu. Mislim da je proporcionalno ovde sve drastično teže za bend, nego što bi trebalo da bude kad se samo pogleda imanje i nemanje para ili mali broj stanovnika. U krajnjem slučaju ta osnovna psihološka razlika, jer ovde se došlo dotle da se nekome čak i dopadne muzika koju neko radi, ali neće ništa. Neće da pusti pesmu prijateljima, neće da te okači kod sebe na wall, neće da ti napiše ili kaže lepu reč, neće da ti dođe na svirku, neće da kupi CD, neće čak ni da downloaduje za džabe. Pusti na youtube-u kad mu dođe i to je to. Meni to pre izgleda kao otupljenost na nivou nacije nego nešto što je komparativno sa ponašanjem u drugim zemljama koje bolje funkcionišu.
Potpuno se slažem da je ovde bendovima teže nego na zapadu (zapravo svakom ko je u svojoj profesiji ovde dobar je teže nego na zapadu). Jasno mi je to za nijanse. Ja se samo grozim toga da situacija u društvu bude izgovor baš za sve.
Ajd ovako, jedan primer, na stranu moj ili tvoj muzički ukus.
http://www.youtube.com/watch?v=fTq5sIDryEs
Evo ljudi su potpisali lep ugovor, itd. Ovo je trenutno u tvrđem žanru moderno i aktuelno, da nije, ne bi dobili ugovor u vremenu u kome niko neće da potpisuje novi bend. E sad, ako bi samo bilo pitanje kvaliteta, aktuelnosti, svežine itd, onda bi oni trebalo da sa lakoćom budu slušani i ovde, bar kod publike koja voli tvrđu muziku, da li tako ispada? Ja mogu da se kladim da ako to prođe napolju, ili će izazvati kontra efekat ovde, ili će biti slavljeni zato što su odavde a proslavali su nas u belom svetu, ono, kao varijante sa sportistima. Ali neće ovde nikada prodati više karata nego Kraljevski Apartman, jer to nije dž dž muzika po meri Srbina.
Prvi put čujem za bend pa ću možda nešto lupiti. Razumem što kažeš da je ovo moderno i aktuelno, zvučno mislim, prepoznajem da prati trendove (mislim malo više evropske nego američke). Samo što meni izgleda da ti trendovi nisu mainstream, nego jedna niša, i kontam da bend nema pretenzije da bude domaći bend? Mislim, meni je trebalo baš vremena da skontam da je to domaći bend :D skontao sam to preko nekih YT komentara, zato i kažem da ne kontam da ovo ima bilo kakav kapacitet (ili bar želju) da bude mainstream u Srbiji.

To što kažeš da to "može da prođe napolju", to ja kontam isto kao recimo i priču sa Temple of the Smoke (TOS): To je neki (maltene jedini) deo muzike gde internet zaista jeste doneo nešto bitno drugačije. Neki TOS zaista ni u jednoj zemlji neće imati kapacitet da prikupi ne znam koliko ljudi. Ali zato neki mali TOS može da se internetom umreži sa drugima koji su dosta slični, i da na dosta geografskih lokacija dopre do "to malo ljudi" (kojih u principu jeste malo ali im opet ta muzika znači dosta!). I tako umrežavanjem od "malo" postaje "dovoljno" ili "mnogo". Tako i za ovaj bend čiji si snimak okačio: ja jedino vidim da mogu tako da "prođu napolju", ne vidim da to ima veze sa mainstream pričom.

Ali opet, koliko god ovo sa internetom odlično bilo (bar za mene), neki mainstream nema previše veze sa tim. Internet nije toliko bitno promenio stvari što se tiče mainstrema. Neko će danas dobiti više para od prodaje albuma nego ranije, neko manje, ali u principu nije se to baš toliko bitno promenilo.

Kontam da bi od ovoga zvuka koji si naveo bolji primer za potencijalni mainstream bio neki Bečejski bend, od ovih pop bendova inspirisanih (valda) 60-tima. Njihove pesme ipak imaju neku pop strukturu, pogodnije je da postane mainstream. Mada, opet, ne vidim baš i da ta grupa bendova ima kapacitet ili perspektivu da se tretira kao rock mainstream u Srbiji. :nixweiss: Samo hoću da kažem da bi po mom nekom shvatanju mainstream ipak imao više zajedničkog sa takvim bendom nego sa bendom tipa čiji klip si postavio.

rock action

Post by rock action » 27 Feb 2013, 13:28

Dushan S wrote:Kako te nije sramota pred ovim poštenim svetom da kao osvedočeni razmaženi pripadnik NuMetal džet seta i hrčkoljubac kao i osoba sa višestrukim šurovanjima sa menadžerskom kastom tako iz prikrajka post-uješ na sitno? :mrgreen: :ziveli:
hahah znas da sam ja uvek za minimalizam :ziveli:

Ace
MF veteran

Post by Ace » 01 Mar 2013, 10:29

Sta je sa vama ljudi, kukate na manjak rifova i sto Srbistan kaska za svetom, a ovamo nas truju kancerom i kojekakvim kontaminiranim supstancama. :facepalm:
Zar ne vidite da ce muzicare uskoro u crne kese da skupljaju, pa sta ce onda kriticari da rade ? :zzz:

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 01 Mar 2013, 12:55

Ace wrote:Sta je sa vama ljudi, kukate na manjak rifova i sto Srbistan kaska za svetom, a ovamo nas truju kancerom i kojekakvim kontaminiranim supstancama. :facepalm:
Zar ne vidite da ce muzicare uskoro u crne kese da skupljaju, pa sta ce onda kriticari da rade ? :zzz:
Da konačno budu zadovoljni ^^

Dushan S

Post by Dushan S » 11 May 2014, 18:21

Evo za sve one koji sa ljubavlju i pažnjom prate takmičenja za pesmu evrovizije! :)

http://rifoviusrbistanu.blogspot.com/20 ... vrope.html

Dushan S

Post by Dushan S » 13 May 2014, 23:43

Hehehe, pa hvala, ima 20-ak pregleda odavde sa foruma :D Pozdrav za Trooper-a :)

Dushan S

Post by Dushan S » 01 Jun 2014, 19:49

Da li na kiši rđaju gitare ili ljudi?

http://rifoviusrbistanu.blogspot.com/20 ... ljudi.html

Dushan S

Post by Dushan S » 25 Jun 2014, 14:17

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 25 Jun 2014, 22:59

Talk about beating the dead horse. :ziveli:

Dushan S

Post by Dushan S » 28 Jun 2014, 11:55

Zapravo nije mrtav konj, uopšte. Redovno pratim par sajtova koji imaju ozbiljnije blogove na ovu temu i obrada teme se kreće od jaukanja jer je situacija loša i otkrivanja tople vode da je muzikantima još gore nego ranije, do nepromenjenog autističnog obrađivanja sjajnih potencijala "nove ere" bavljenja muzikom. Na stranu što je bavljenje temom na filozofskom nivou, ali neko i to voli! :) Ti ako imaš neki revolucionarni metod za reinkarniranje muzičkog biznisa na sopstvenim ruševinama, slobodno reci! :)

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 28 Jun 2014, 13:16

Nemam matori, niti iko zivi ima i zato je smor. Ok je, procitao sam, uglavnom se slazem kao sto se uglavnom i slazem (allow myself to introduce...myself).

Moze tu toliko da se caska ali me mrzi da kucam, ne znam kako tebe ne mrzi. :ziveli:

Slicno sranje kao sa muzickom industrijom se desilo u industriji softvera.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 28 Jun 2014, 13:19

21. vek a forum nema svoj gotomeeting ili webex nalog. Mrzi me vise da kucam, hocu da pijem i da se svadjam recimo al da mlataram rukama, da ne moram da kucam. :mrgreen:

Post Reply