Кристијан:
Ма не, није нико од нас слушао и металику и цецу, то сам можда преоштро рекао, хтео сам да кажем да просто ако се окупи више од десет људи, биће ту и металике и цеце, чисто због процената. Мислим, не мора ако ''газда'' не да или ако ће дежурни металци да кажу хрмпф и да се покупе и оду, али оно што ја хоћу да кажем је да се код нас то није дешавало (ти моменти са недавањем или одлажењем). А ја сам био клинац баш у ратно време. Технички, та поларизација је била велика, у смислу да седимо нас двојица, ти пустиш цецу, а ја се рогушим и смарам те да прекинеш, проради ми моја субкултурност и онда серем сатима о социо-филозофским аспектима свега тога. Али ниједном нисам искулирао рођендан ''јер ће тамо бити народњаци'' или био у фазону да не блејим са зелди ликовима ''јер су то дизелаши''. Нити су они били у том фазону. Друго, ти си мало старији, можда ниси имао увид колико је то дизелаштво било масовна појава међ клинцима (мислим на фазон половина основне узраст), ако одељење има тридесеторо деце, њих тридесет су били дизелаши. Па су онда тамо до деведес пете-шесте неки престали да буду, а неки наставили. Клинци немају изграђен трип ''ја волим рејдиохед'' из простог разлога што имају осам година, па је тако тај трип са дизелаштвом и цецама био мало општији и глобалнији него међу твојом генерацијом, где су га неки дочекали на нож, а неки радосно. Овде си само на празан калуп долио дизелаштво, па ко се извуко, извуко се.
Тако да из тог трипа причам за ту поларизацију. Данас клинци МНОГО више знају (можда да ставим ''знају'' под наводнике), имају мобилне и нет са седам година и тако те ствари и онда ми је некако природније да неки мали рејдиохеђанин већ ''уме'' да буде поларизован прилично, чак и у нежном добу прихватања свега живога.
Што се тиче слушања рејдиохеда и цеце, ја на то гледам као на једење у меку и једење ''праве хране'' и није ми незамисливо уопште. Само треба да сконташ да тај лик не СЛУША цецу, бар не у смислу у ком слуша тај рејдиохед. Мислим, постоје слушања и слушања. Ја сам ти живи пример за то, не слушам баш цецу (мада волим ''да чујем'' неколико песама јер сам био мали кад су биле актуелне, па су ми носталгија трип, тада кад су биле актуелне нисам их подносио, чудна ствар носталгија), али рецимо мени је најомиљенији бенд пинк флојд и сигурно га слушам вероватно и ангажованије и пуније и зајебаније од 99% људи који слушају пинк флојд. Па опет кад ми пустиш неког моби дика, добијем неки ретардирани кез и цупкам ко магаре. То су две различите ствари. И мени је сасвим океј да неко има само једну од те две ствари (нпр. глобално гледано, људи углавном имају само ову другу ствар са моби диком, јер је архетипна, а 90% људи на планети НЕ СЛУША музику - пустиш беби то, има да цупка, пустиш беби пинк флојд, гледаће те немо). Тако да, вероватно немаш тај приступ већ само онај први, тако ми се чини из начина излагања (''ја не схватам'', ''овај албум зове пројекат и само је објекатски извођач'' итд), то су ствари које нису јасне ни мом тракту који слуша пинк флојд. И у некој емисији да ме питају, исто бих рекао што и ти.
Исто, јако битно, ствар је о потпуно различитим продуктима са потпуно различитом сврхом, наменом, комплексношћу итд итд итд. То што оба спадају у музику, то је небитно, и брод и авион спадају у возила, па везе немају један с другим, ни у приступу, ни у вожњи...
Ово ми је баш трип што си реко за домаћу и страну музику. Кад сам ја био мали деца слушали смо и домаће и страно јебем ли га. Делили смо се по жанровима.
Што се тиче сцене, слажем се, ја сам се чак и активно ангажовао око те сцене пре рецимо 7-8 година, ал баталио после кратког времена. Просто, ти бендови што треба то да раде, не могу. Клинци су разуђени, пасивни, неодговорни и све што иде уз то и имају кааааао неки осећај музичког заједништва са сродним бендовима, али то је све ситно. Такво је време и таква је атмосфера. Превише информација, превише знања, превише ствари које утичу на лењост, ко се извукао из тих канџи (вероватно нико ко је млађи од мене рецимо) он је срећан човек, а опет, он је изопштен из гомиле ствари своје генерације (што је океј кад имаш 50, али не кад имаш 20) и ту је тај зачарани круг.
За архетипне жанрове и музичке грудве које се котрљају низ брдо мора постојати каписла, тј. не каписла, него бомба. Тога сада нема, друштво је зомбификовано и матриксолико, нису ствари клинцима (а и маторанима) дефинисане и јасне и онда сви иду у круг, па тако и музика. Ја ко клинац одем на ''онај обојени програм што ме смара'' (кад сам био клинац смарали су ме) чисто зато што, иако ми се не свиђа музика, одговарају неком мом психосоцијалном трипу и онда одем тамо и као слушам ту музику и немам пара и СВИ МРЗИМО СЛОБУ - можда најбитнији елемент.
doyle777 wrote:Гранд је фукса, зато и има паре.

Не, не, гранд је пимп, зато има паре. Фуксе имају довољно пара да се не буне и то је то.
И да, Дерсуу само да кажем да је Вермер већи цар за неке ствари него што он мисли, а опет мањи за неке друге, опет него што он мисли