Nemoj da se uvrediš, ništa lično, ali iako verovatno nećeš razumeti na šta mislim, upravo ovo što si napisao i što to misliš, to je jedan od najvećih problema.Kole man wrote: Nekad se slusala dobra muzika kao parni valjak,plavi orkestar i bjelo dugme.Eh to su bile godine...
Rifovi u Srbistanu :)
Moderators: dejankuki, Trooper, muki17
Re: Rifovi u Srbistanu :)
U SFRJ nikad nije bilo cenzure na loše stvari nego porez na šund.Platiš i snimaš šta hoćeš 

Izvini ali nisi u pravu. Jednostavno nisi mogao da se pojaviš na TV-u ili radiju sa određenim pesmama. Takođe je vrlo direktno protežirana pop i rock muzika od strane vlasti, kao nenacionalna. Folk je bio zatvoren u jednu jedinu TV emisiju nedeljno, uz eventualno pojavljivanje jedne pesme ili pevača u nedeljnom popodnevu, a sećam se da su rock bendovi čak nastupali u "Dozvolite da se obratimo", emisiji namenjenoj vojnicima koja se u nekim kasarnama morala gledati obavezno.kwiss wrote:U SFRJ nikad nije bilo cenzure na loše stvari nego porez na šund.Platiš i snimaš šta hoćeš
Ne ne neDushan S wrote:Nemoj da se uvrediš, ništa lično, ali iako verovatno nećeš razumeti na šta mislim, upravo ovo što si napisao i što to misliš, to je jedan od najvećih problema.Kole man wrote: Nekad se slusala dobra muzika kao parni valjak,plavi orkestar i bjelo dugme.Eh to su bile godine...
Znam ja kazem ti u moje vreme se znalo sta je muzika.A ne ko sad.
“PODRŠKA SLAĐANI MILOŠEVIĆ U BORBI PROTIV GRAND MONOPOLA”
Edit:
Spoiler:
Last edited by Kole man on 13 Feb 2012, 19:11, edited 2 times in total.
Ako misliš da je bizarno da žena kojoj je najveći hit "Miki miki veliki" bude neko ko se samoproglasio za branitelja kulture, slažem se. Ali i dalje ili ja ne razumem neki cinizam u tvom post-u i pominjanju plavog orkestra ili ti ne razumeš na šta ja mislim.Kole man wrote:Ne ne neDushan S wrote:Nemoj da se uvrediš, ništa lično, ali iako verovatno nećeš razumeti na šta mislim, upravo ovo što si napisao i što to misliš, to je jedan od najvećih problema.Kole man wrote: Nekad se slusala dobra muzika kao parni valjak,plavi orkestar i bjelo dugme.Eh to su bile godine...
Znam ja kazem ti u moje vreme se znalo sta je muzika.A ne ko sad.
“PODRŠKA SLAĐANI MILOŠEVIĆ U BORBI PROTIV GRAND MONOPOLA”
Edit: Aha, bio ti je toliko rafiniran sarkazam da nisam skontao, sad sam tek pročitao ovo "Edit"

Tekst je po mom misljenju predugacak za ono sto se u njemu kaze. Takodje, za publiku kojoj je namenjen, mozda i previse sarkasican, i "zakukuljen", tako da ne znam da li je ciljna grupa zapravo procitala, svarila i razumela isti.
Drago mi je da imas volje da uopste pises ovo
ja dugo fantaziram da napravim nekakav fanzin/magazin prvo online, i eventualno u stampanom izdanju, ali na slabu sam podrsku nailazio... vezan za muziku naravno
srecno sa daljom pisanijom 
Drago mi je da imas volje da uopste pises ovo

Што се тиче клинаца... Нема ту велике бојазни од трагичног исхода, ако родитељи стварно слушају музику, ако им је музика битна, ако се озбиљно односе према истој. Моја деца нису покупила музичке навике (јер се то не може назвати музичким укусом) по угледу на већину клинаца, него возе неку своју причу. Сад већ слушају неку своју музику, која мене, искрено, не дотиче посебно, али не могу да кажем да је лош избор за децу тог узраста. Е сад, не бива то да ти се цео дан врти фудбал и политички магазини на телевизији, и да никад не пушташ музику у кући, па после да се жалиш што ти клинци не слушају неку фину музику. Мора на томе да се ради темељно од најранијих дана. Ово причам и из мог искуства, и из искуства мојих родитеља.
Што се тиче текста, није писан за мене, па вероватно није моје мишљење релевантно на било који начин. Свакако се слажем да је то кукумавчење везано за медије прилично шупља прича. Истина је, тешка истина, да ово јесте темља сељака на брдовитом Балкану, и није то било другачије ни кад сам ја био клинац. Ја сам уз моје родитеље постао опасно навучен на музику, и прво сам као дете научио да рукујем грамофоном, па тек онда да укључујем телевизор. И тако ја кренем у основну школу 1982. и одушевиом се начисто кад сам видео да у учионици имамо грамофон. А онда дође наставник ликовног, и на свом часу нам пусти на том грамофону албум првенац Лепе Брене. Екипа у разреду срећна до бола, тек понеко је био збуњен. Видиш, није дошла теткица или домар да пусти Брену, него наставник ликовног, то ми је остало у страшно јаком сећању. После тога углавном ништа није могло да ме изненади. Тако да је тај градски дух више био промовисан него што је стварно постојао.
Што се тиче текста, није писан за мене, па вероватно није моје мишљење релевантно на било који начин. Свакако се слажем да је то кукумавчење везано за медије прилично шупља прича. Истина је, тешка истина, да ово јесте темља сељака на брдовитом Балкану, и није то било другачије ни кад сам ја био клинац. Ја сам уз моје родитеље постао опасно навучен на музику, и прво сам као дете научио да рукујем грамофоном, па тек онда да укључујем телевизор. И тако ја кренем у основну школу 1982. и одушевиом се начисто кад сам видео да у учионици имамо грамофон. А онда дође наставник ликовног, и на свом часу нам пусти на том грамофону албум првенац Лепе Брене. Екипа у разреду срећна до бола, тек понеко је био збуњен. Видиш, није дошла теткица или домар да пусти Брену, него наставник ликовног, то ми је остало у страшно јаком сећању. После тога углавном ништа није могло да ме изненади. Тако да је тај градски дух више био промовисан него што је стварно постојао.
Potpis.
Nego, Dulence, ja moram priznati da sam tvoj tekst skapirao kao još jednu u nizu anti-Grand žalopojki, i pokušaj da se izrazi žal što rnr nije masovnije zastupljen. Pošto mi se čini da ti ne smatraš tako, je l može da padne jedno objašnjenje, da nastavimo diskusiju
Nego, Dulence, ja moram priznati da sam tvoj tekst skapirao kao još jednu u nizu anti-Grand žalopojki, i pokušaj da se izrazi žal što rnr nije masovnije zastupljen. Pošto mi se čini da ti ne smatraš tako, je l može da padne jedno objašnjenje, da nastavimo diskusiju

Izvini Dule kapiram sad tek da je zbunjujuce malo
Inace tekst je zaninimljiv i lepo napisan samo mi se cini da su ga ljudi malo preozbiljno shvatili...

Inace tekst je zaninimljiv i lepo napisan samo mi se cini da su ga ljudi malo preozbiljno shvatili...
Eto interesantno, drago mi je da pitaš. Zapravo, tekst je vrlo jasno usmeren protiv rok scene i rok publike, kao i ponašanja ljudi u njoj a ne protiv narodnjaka. Izgleda da mi sarkazam nije bio sasvim delotvoran jer bi to trebalo da je očigledno.nebojsak wrote:Potpis.

Pa, Dule, shvatili smo to, zato sam u prvom postu i dao onog banbiku.
Nego, malo mi je cudno da se implicitno poziva na neko ujedinjenje i toljeranciju rokera, teskih individualaca, mislecih jedinki kojima svaka vrsta ujebinjenja i utapanja u maszu smeta?
Nego, malo mi je cudno da se implicitno poziva na neko ujedinjenje i toljeranciju rokera, teskih individualaca, mislecih jedinki kojima svaka vrsta ujebinjenja i utapanja u maszu smeta?

Last edited by sinisake on 13 Feb 2012, 19:27, edited 1 time in total.
Pa pazi, tekst zapravo i jeste kao ozbiljan, u osnovnoj tezi. Da je jedan od glavnih motora pokretača propasti rok muzike kod nas upravo ta rok scena, dinamika u njoj i ponašanje ljudi od kojih bi ona trebalo da zavisi. I u onom drugom, da nema za čim da se žali, jer da je rok popularan, bio bi popularan jednako besmisleno i isprazno, i lišen ikakvog kvaliteta, kao što je slučaj i sa narodnjacima, jer bi ga gajili i slušali isti ljudi, ne bi se promenio profil prosečnog srbina.Kole man wrote:Izvini Dule kapiram sad tek da je zbunjujuce malo![]()
Ako se vec rasplinje filozofija o ovome,meni se barem cini da je poenta da ce uvek oni koji su u manjini imati neki kompleks vise vrednosti bas zbog toga.
I cini mi se da sam vec rekao ali rok nije nista prefinjenija i "bolja" muzika od narodnjaka.
Samo trenutno manje popularna.
I cini mi se da sam vec rekao ali rok nije nista prefinjenija i "bolja" muzika od narodnjaka.
Pa evo ti kažeš to u množini, a sudeći po Nebojšinom komentaru, možda nisu svi to tako doživeli. A ne pozivam ja ni na šta, ali nije normalno i afirmativno ako ljudi koji su deo te rok publike svoju negativnu energiju tako lako i rado usmeravaju prema nekom rok bendu koji ne slušaju, ili prema fanovima po pod pod žanra muzike koju ne vole. Pri čemu je taj žanr često vrlo nejasno definisan. Gde su tu individualci i misleće jedinke? Zapravo ta rok publika često pokazuje jednaku količinu nedostatka zdravog razmišljanja svesti i objektivnosti kao i oni koji idu na koncert Ace Lukasa ali nije spremna da postane svesna posledica svog ponašanja a još manje da ga promeni.sinisake wrote:Pa, Dule, shvatili smo to, zato sam u prvom postu i dao onog banbiku.
Pa zapravo jeste, ali ne zbog toga što je suštinski bolja, već zato što se sada aktuelni turbo folk (koji u stvari i nije narodna muzika, već mešavina bliskoistočnih zvučnih uticaja i MTV pop muzike) pravi na jako niskom nivou kvaliteta. Naša narodna muzika nema svoje iskrene kantautore i izvođače koji zasita stoje iza onoga što pevaju. Današnja tzv narodna muzika je u stvari uvreda ponajviše za narodnu muziku i njeno nasleđe i predstavlja cinizam, a nosi sa sobom stav da je narod glup i da ne mora da mu se servira išta bolje (koji je često opravdan). Za razliku od toga u okviru rok muzike još uvek ima pokušaja da neko nešto radi jer oseća tako i veruje u nešto. Znači nije problem samo koja je vrsta muzike, nego da li je nešto kvalitetno u svom žanru i da li ima zrno istine u sebi.Ako se vec rasplinje filozofija o ovome,meni se barem cini da je poenta da ce uvek oni koji su u manjini imati neki kompleks vise vrednosti bas zbog toga.
A da, zaboravio da potpišem i ovo:
A scena... davno sam ja digao ruke od tih pojmova i naučio da je najbolje oslanjati se sam na sebe
To jeste tako, u skladu sa mojom teorijom da je makar 70% ljudi na planeti makar suvi prosek i zadovoljno najispraznijim sadržajima. To se samo skalira od manjih do većih društava i obrnuto, i tu se kreću srazmerne šanse da uspeš u nečemu što nije široko popularno. Opet, jedan od pravih primera kako r'n'r uošte može da bude samo maska imaš i ovde - eno, doyle777 ne dozvoljava opciju da mu sin bude derpe (kao da to može da se bira), i to je ono što je tužno, kad vidiš likove koji kukaju u fazonu "zatrli su urbano i rokenrol, trt mrt, zli Grand, nema više staaaarog duha... gle, derpe! Ček da ga roknem štanglom, mamicu mu pedersku, nek se trpa u svoja 4 zida", i onda se vrati gajbi da sluša Queen i Torche.To ti je istovremeno i proizvod te dugo priželjkivane demokratije - sloboda da se izabere ono što želiš. U SFRJ si imao cenzuru koja nije dozvoljavala da "Krk u bulju kroz najlon košulju" bude na radio talasima ili TV-u, ali takve pesme su svejedno bile singlovi koji su se prodavali u zastrašujućim brojevima. Znači postoji privid da se narod promenio pod uticajem medija, a zapravo, samo je narod dobio priliku da pokaže šta zaista voli. Prebacivanje celokupne odgovornosti na medije i državu je samo odbijanje da se suočimo sa time da smo zemlja seljačina na brdovitom balkanu i da je naš narod primitivan. Sa druge strane sa time kakva je produkcija trenutno popularna planetarno, pa eto i na tom zapadu, postavlja se pitanje da li su i oni išta bolji. Tj, doba interneta i razvijenog kapitalizma je sa slobodom izbora donelo i to da ljudi od ukusa i znanja više nisu filter koji određuje šta može biti emitovano, tako da smo dobili literarnu poplavu zvučnih govana.
A scena... davno sam ja digao ruke od tih pojmova i naučio da je najbolje oslanjati se sam na sebe