Aleksandar Stanojković

Muzika, tekstovi, cover art i ostale kreacije.

Moderators: dejankuki, Trooper, muki17

Kristijan
Uvaženi član

Re: Aleksandar Stanojković

Post by Kristijan » 11 Dec 2013, 09:31

Наравно, прочитао сам све од речи до речи. Само ја мој утисак нисам формирао на основу неких рекла-казала приповедања о теби. Знаш, не могу да доживим музику сасвим другачије зато што сам прочитао интервју. Мој утисак се базира искључиво на основу онога што сам чуо у песмама. Као што сам рекао, уопште ни једног момента нисам фантазирао да сам било шта прозрео, просто сам ти пренео шта ми је пало на памет слушајући те песме.

Ја бих заправо волео да код нас има много више аутора који имају те интроспективне и аутобиографске песме. Како је Нил Јанг, један од мојих хероја, лепо приметио сада под старе дане - свет не можемо да променимо певајући песму, и ја далеко више уживам у тим песмама где аутор пева о свом животу него у песмама с неким ангажованим садржајем. Врло сам болећив на песме са социјалном тематиком, али нема ничег испразнијег него када их пева неко ко заправо није осетио на својој кожи право значење тих прича. Због тога волим стихове који су врло интимни, и непрекидно трагам за ауторима који се баш тако баве музиком. Свашта сам у животу активно слушао, али сам се некако увек враћао баш на ову интимнију форму, и последњих година сам готово фанатично посвећен томе. Ово ти кажем чисто да знаш да нема за мене ничег страног у овоме што ти радиш на овом албуму. Међутим, никако не могу да се отмем утиску да ту има неких непопуњених места, тај утисак ме прати од прве песме коју си представио, и ето - покушао сам да некако дефинишем тај мој утисак, и одмах сам нагласио да је могуће да ја не разумем праву природу тих песама, нити сам сигуран да сам тачно идентификовао узроке. А да ми до сада представљени материјал звучи тако како сам описао - то стоји. Нешто ту мени недостаје, нешто ту мене не потреса. Нисам се одмах изјаснио овако, сматрао сам да је рано да саопштавам овакве утиске док су ми биле познате свега 2 песме. Међутим, како су се песме низале, понављало се и то да ми у целој причи стално фали нека битна карика.

Ствано бих волео да ово не доживиш као неку иди-ми-дођи-ми пљувачину, уопште не омаловажавам твој труд. Баш зато што ме много интересује ова форма и имам воље да о овоме причам. Да у твом раду не препознајем елементе вредне пажње уопште се не бих оглашавао. Надам се да не замераш.

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 11 Dec 2013, 14:56

HeatMan wrote: knightofdoom, stare teme se mogu obrisati. jeste posao, ali forum postoji iz razloga da bi gostima bio ugođaj da budu na njemu. forum, kao i svaka "kafana" mora da ima sposobne moderatore. štaviše, može se i podesiti da se neke teme automatski brišu ili arhiviraju posle nekog vremena. Da, mislim da je jako hmmm.. lenjo? i kontraproduktivno (za izvođače) ograničiti forum na taj način. ali da, bolja je opcija da svaki projekat i svaka veća stvar ima svoju temu. zašto? preglednije je. a ovde smo ne da bi trpali sve na gomilu pa možda u gomilu old crap-a neko vidi nešto novo, nego da se međusobno informišemo. ovaj forum nije mesto gde se juri neka fan baza i slično, ovo je forum muzičara gde svako ima "slike svoje" dece koje bi da podeli sa drugima, i kada dobije novo dete, mislim da zaslužuje temu. kapiram da zvučim nadobudno, ali to nije slučaj, to se možeš uveriti uvek na kafi sa mnom. to je samo moje mišljenje. nisam najpametniji, ali tako se radilo na dosta foruma, a na nekima sam bio mod a na nekima sam sada admin. my 2c samo.
Zasto bi se stare teme brisale? Dovoljno si dugo tu da znas da se brisu samo gluposti , vredjanja i apsolutni offtopic. Ne znam da li si (mislim da nisi ali tako zvuci) samo hteo da iskoristis priliku da kulturno pljucnes moderatore, posto je to u fazonu, ili koja je poenta ... Ja jesam veci deo vremena lenj ali modovi inace obavljaju do jaja posao. Kazem to jer ne kontam zasto bi se teme cak i automatski brisale? Kao sto si rekao ovo nije forum gde se juri fan baza, vec se "razvijaju muzicari i autori". Napredak se svakako bolje vidi kad je sve na jednom mestu. Nisam preterano pratio ovu temu ali sam nekako skontao da te (lose) kritike uglavnom ne zanimaju. A to JESTE poenta ovoga ovde. Ne da ti kazu da si sranje vec da iz onog sto je nekome sranje izvuces neki zakljucak. Razmislis o tome pa promenis nesto, ili (opet posle razmisljanja) kazes ma ovaj lupa glupsti. Evo da uzmem sebe za primer. Tamo neka stvar koju sam okacio se dopala ljudima koliko toliko, ali je "produkcija" smrduckala. Sledeca je zvucala dovoljno ok...ali je pesma kao pesma bila sranje. A ljudi su to mogli da uporede jer se nalaze u istoj temi.
Znaci da rezimiramo... Da su odvojene teme ne bi se svakako brisale, ali bi otisle na dno i niko ih vise ne bi gledao/citao/slusao. Osim mozda neki necro lik :D
Na podforumima za efekte i opremu...pa i za izradu instrumenata tog ogranicenja nema. Opet, mnogi sami biraju da sve stavljaju u jednu temu. I ako su novi projekti u pitanju.
Kontam ja da si ti do jaja lik i to sve, skoro je pa nemoguce zakljuciti nesto o nekoj osobi preko foruma. Napisano svako cita nekim svojim glasom, tonom koji uglavnom ima veze sa trenutnim raspolozenjem... Svi to radimo.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 11 Dec 2013, 15:13

ja tvoje postove knight odf doom najcesce citam glasom max cavalere :mrgreen:

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 11 Dec 2013, 15:21

Tako ih i pisem.
ROOTS BLOODY ROOTS :metal1:

HeatMan

Post by HeatMan » 12 Dec 2013, 14:08

@kristijan: naravno da se ne ljutim, tu smo da komuniciramo. ;) elem, sačekaj album. možda ti se promeni mišljenje. :) jer neke rupe popunjavam tim ostalim pesmama. zato na taj album gledam kao na celinu, i zato će imati možda čak i previše pesama za jedan debi album :)

@knightofdoom: apsolutno nisam hteo da pljunem nikoga, jer da mi je to želja to bih uradio oči u oči ili preko privatne poruke. :) sad je jbg ovo offtopic jer samo nastavljamo, a imamo sukob mišljenja i obojica smo izgleda dovoljno tvrdoglavi da nećemo ni na pola puta da se nađemo.. :) ja ne kažem da ta vaša politika nema smisla za neke stvari, samo kažem da mi je ovde malo besmislena jer je nepregledno ovako.. i zato sam i napravio onu paralelu sa decom. ali nije ni bitno, vaš forum - vaša stvar. ja sam ovde samo korisnik i gledam da ne kršim zakone. ;) lol za cavaleru :)

što se tiče negativnih kritika, loše si me procenio. da, postoji određena doza hmmmm.. tvrdoglavosti? ostrašćenosti? ali to je iz dva razloga:
1. dovoljno ostvaren kao muzičar (ili bar kao producent) i znam da ne može svakome sve da se svidi, i znam i sam objektivno da vidim koji su kvaliteti jedne pesme, kao i koje su njene boljke.
2. na ovom albumu je svaka reč vrlo iskrena i napisana iz srca jednoj osobi. kao i svaka nota i svaki akord. zbog toga sam ostrašćen. Takođe, vrlo dobro znam šta želim da postignem ovim albumom i celom tom pričom.

Ali, na sve to.. kada mi neko skrene pažnju na nešto na šta nisam obratio fovoljno iste, vrlo sam mu zahvalan i gledam da to promenim. ;)

Dushan S

Post by Dushan S » 13 Dec 2013, 03:39

Nisam siguran da li želiš 50 centi konstruktivne kritike ili više da prezentuješ rad... A ja inače uglavnom imam politiku da ne komentarišem drugima muziku osim ako me ne pitaju. Naročito ne ako ne znam donekle čoveka. Ali prekršiću ovaj put da bih ti rekao nešto, i to ne kao baš kolega autor ili kao gitarista već kao estradni radnik.

Prvo Kristijan je sve u pravu. A i on je majstor da to civilizovano, lepo i jasno saopšti sa minimumom potencijala za to da bude shvaćen intruzivno. Ja bih ponovo pročitao njegov komentar.

Nego:
Meni ponekad svira radio po kući, slučajno je baš B92 svirao nedavno par dana za redom. Iz celog programa radija, jedan deo novijih domaćih pesama ne prepoznajem, ili ih bar nisam prepoznao. Tu je dosta trla baba lan, alternativa radi alternative pesama tipa Jelen Top 10. I u svoj toj monotoniji i torti gde ide red takvih pesama pa red Ex Yu hitEva čujem tu pesmu Ljubav, priče starih pesnika ovo ono. Nisam uopšte znao da se radi o tebi. Najiskrenije, pomislio sam da je to jedna jedina pesma svih tih dana koju puštaju a da ima kapacitet pop hita. Pomislio sam "Bre jebo te, vidi kako dobro teče, solidan tekst, lepljiva melodija". Nikakvo izmišljanje tople vode, ništa revolucionarno ali jako dobro radi. Nešto čega ovde uopšte nema ili ima jako malo. Neki momci snimili pop hit, kao vrata. Svaka čast.

Onda sam sad pogledao ovu stranicu i kao, znam te ovako s neta, daj da ti čujem muziku i skapiram da je tvoja pesma, eto ima i spot. Kao e jbt, pa to je njegova pesma. Pustim i spot. Pustim i ostalo.
I onda se zabrinem.

Mogu da ti kažem:
Jako, ali JAKO dobro razmisli o tome kako prezentuješ sebe.

Postoji velika mogućnost da bih prekinuo da gledam video da nisam već zapamtio pesmu s radija. Ne bih sačekao refren. Ozbiljno. Ništa loše, ništa odbojno ali ne znam da li bih čekao da vidim da li je pesma dobra da sam ovako negde naleteo na link. Znaš ono, okačili recimo na nekom web portalu "Novi singl osobe X" pa klikneš da čuješ. Pustio bih 30 sekundi smorio se i išao dalje. A ista pesma koja mi se toliko svidela kad sam je čuo na radiju.
Nisam mogao da ne primetim i to rešenje omota i koje i kakve slike si stavljao na youtube klipove. Ne bih NIKADA pustio album koji ima takav omot. Ja nisam konzument na koga ovo puca, ali očekivao bih da čujem nekog klona Vlade Georgijeva na osnovu omota, taj fazon.

Dakle za koga je ovo? Šta si ti? Šta želiš da publika misli, kako da te doživi? Ako već jesi nešto, ako imaš osećaj, šalim se sad, ali "Ja sam srpski Knopfler", zašto se to ne vidi? Zašto ja ne vidim nigde, niti na jednoj slici ili na videu da si ti zajeban lik? Ili da nisi, da si jako zabavan i kul lik?

Ono što ti sledi, ako želiš da tvoje pesme dobiju pažnju koju zaslužuju kvalitetom je da dobro razmisliš o tome kako ćeš prezentovati sebe. Od imidža do fotki do čega god hoćeš. Vizualno, sve što sam video nije dobro na mnogo različitih načina - a što je najvažnije nije dobro za tebe. I to nije kritika, niti bih ti ovo napisao da nisam imao toliko VEOMA dobar vibe na osnovu toga kad sam samo čuo muziku. Neću ti reći kako ja mislim da bi ti trebalo da zapakuješ sebe, jer se uostalom i ovako bojim da ćeš ti potpuno odbaciti moj komentar jer sadrži kritiku, a muzičari i autori su osetljivi. Ali zaista, bilo bi mi žao (a jako retko hvalim bilo koga kao što je i poznato i ovde na forumu) da pesme od kojih par komada imaju ozbiljan kvalitet i pop hit potencijal ne prođu jer nije priča "prodata" na pravi način. Ono što tebe deli od mogućnosti da za deset godina prodaš salu od hiljadu ljudi (mrtav sam ozbiljan), ako nastaviš sa ovim nivoom pesama je način kako prezentuješ sebe. Muzika sama nije dovoljna, potrebna je i nadgradnja. I ponovo, ovo ti ne kažem kao forumski smarač, kao gitarista, ili kao kompozitor, već kao neko ko je prilično u stanju da se distancira od onoga što sluša i posmatra pesmu u kontekstu estradnog proizvoda, nečega što de fakto, mora biti i roba, imati svoje pakovanje i naći svog kupca. Ova pesma To je ljubav je trebalo da do sada ima 200 000 pregleda. Zašto nema? To debelo veze ima sa nečim što nije muzika.

U svakom slučaju nadam se da će ti se posrećiti sa muzikom, zaslužuješ. Sve najbolje!

P.S. Imam i jednu kompozitorsku zamerku (koju opet, nadam se da razumeš, dajem zato što mislim da kvari visok prosek ostalog). Imaš neka lenja aranžmanska rešenja i trenutke. Na primer, onaj "Tears in heaven" momenat u "Prošlost u slikama" sad mi je upravo svirala pa zato to komentarišem. Naravno da si mogao da smisliš nešto što nije tako očigledan omaž određenoj pesmi. U nekim drugim pesmama imaš neke stvari koje su možda previše tipična, očekivana rešenja i čine pesme dosadnijim bez potrebe. Ali bit je u tome da je songwriting jako dobar i da imaš tu neku žicu koja ovde fali i to je taj neki pop rok mainstream koji je kod nas ostao samo na matorcima iz ex yu osamdesetih. Sredi taj marketinško-vizualni aspekt svog rada i krenuće ti, verujem u to.

HeatMan

Post by HeatMan » 13 Dec 2013, 17:41

Dushan S wrote:Nisam siguran da li želiš 50 centi konstruktivne kritike ili više da prezentuješ rad... A ja inače uglavnom imam politiku da ne komentarišem drugima muziku osim ako me ne pitaju. Naročito ne ako ne znam donekle čoveka. Ali prekršiću ovaj put da bih ti rekao nešto, i to ne kao baš kolega autor ili kao gitarista već kao estradni radnik.
moram ovako da počnem da odgovaram da bi bar mom oku bilo preglednije, znam da to neki ljudi ne vole ali jbg.. srednje ime mi je digresija, pa moram da imam neku nit..
konstruktivnu kritiku naravno da želim, i ne mora niko da se ustručava i da koristi eufemizme kod mene. jer jbg najviše cenim iskrenost, čak i vulgarnu i plastičnu - samo da suština ne bude izgubljena.
Dushan S wrote: Prvo Kristijan je sve u pravu. A i on je majstor da to civilizovano, lepo i jasno saopšti sa minimumom potencijala za to da bude shvaćen intruzivno. Ja bih ponovo pročitao njegov komentar.
pa ja i jesam, ali ne doživljavam ovu priču tako, pa mi se gubi smisao prosto u tome.. neočekivano mi je da budem "napadnut" zbog tako nečega, jer sam od vas (kolega) očekivao pre svega da muziku slušate.. mada opet, vreme je kada ja nudim neki potpun proizvod koji je satkan od gomile stvari od kojih neke prosto skreću pažnju. Ali nešto je prosto previše privatno da bih delo preko interneta tu priču jbg.
Dushan S wrote: Nego:
Meni ponekad svira radio po kući, slučajno je baš B92 svirao nedavno par dana za redom. Iz celog programa radija, jedan deo novijih domaćih pesama ne prepoznajem, ili ih bar nisam prepoznao. Tu je dosta trla baba lan, alternativa radi alternative pesama tipa Jelen Top 10. I u svoj toj monotoniji i torti gde ide red takvih pesama pa red Ex Yu hitEva čujem tu pesmu Ljubav, priče starih pesnika ovo ono. Nisam uopšte znao da se radi o tebi. Najiskrenije, pomislio sam da je to jedna jedina pesma svih tih dana koju puštaju a da ima kapacitet pop hita. Pomislio sam "Bre jebo te, vidi kako dobro teče, solidan tekst, lepljiva melodija". Nikakvo izmišljanje tople vode, ništa revolucionarno ali jako dobro radi. Nešto čega ovde uopšte nema ili ima jako malo. Neki momci snimili pop hit, kao vrata. Svaka čast.
Svakako sam tu pesmu i radio sa namerom da bude "komercijalna" ali na način koji je meni prihvatljiv. Tj onako kako ja doživljavam pop hit. A to što toga ima jako malo ovde, to je veliki problem, i to odgovara donekle na neki od sledećih delova tvog posta
uglavnom, drago mi je da ti se sviđa.

Dushan S wrote: Onda sam sad pogledao ovu stranicu i kao, znam te ovako s neta, daj da ti čujem muziku i skapiram da je tvoja pesma, eto ima i spot. Kao e jbt, pa to je njegova pesma. Pustim i spot. Pustim i ostalo.
I onda se zabrinem.

Mogu da ti kažem:
Jako, ali JAKO dobro razmisli o tome kako prezentuješ sebe.

Postoji velika mogućnost da bih prekinuo da gledam video da nisam već zapamtio pesmu s radija. Ne bih sačekao refren. Ozbiljno. Ništa loše, ništa odbojno ali ne znam da li bih čekao da vidim da li je pesma dobra da sam ovako negde naleteo na link. Znaš ono, okačili recimo na nekom web portalu "Novi singl osobe X" pa klikneš da čuješ. Pustio bih 30 sekundi smorio se i išao dalje. A ista pesma koja mi se toliko svidela kad sam je čuo na radiju.
Nisam mogao da ne primetim i to rešenje omota i koje i kakve slike si stavljao na youtube klipove. Ne bih NIKADA pustio album koji ima takav omot. Ja nisam konzument na koga ovo puca, ali očekivao bih da čujem nekog klona Vlade Georgijeva na osnovu omota, taj fazon.
Ne znam šta sad ne valja u spotu? Mislim, spot sam je rađen u štap i kanap varijanti, i svelo se na to da sam i scenarista i režiser i producent i scenograf i na kraju bio i montažer cele priče. Kao režiser sam failovao jer sam morao i da glumim u istom, i to mi je veliki problem u spotu. Ali jbg, reći ćemo da je to ta alternativa .. šta da se radi, nije moglo bolje. Sada radim na drugom spotu, i to bi trebalo da bude malo bolje :)

Dushan S wrote:
Dakle za koga je ovo? Šta si ti? Šta želiš da publika misli, kako da te doživi? Ako već jesi nešto, ako imaš osećaj, šalim se sad, ali "Ja sam srpski Knopfler", zašto se to ne vidi? Zašto ja ne vidim nigde, niti na jednoj slici ili na videu da si ti zajeban lik? Ili da nisi, da si jako zabavan i kul lik?
objasnio si mi ovo u privatnoj poruci, pa da odgovorim ovde :) jer mi je stvarno bilo čudno to "ja sam srpski knopfler" jer se nikada nisam tako deklarisao, jer bi to bilo jako pretenciozno. Neki ljudi (čak i na ovom forumu) su me pečatirali kao "srpski Mayer", ali ni to ne želim da budem. Svakako mi imponuje, ali ne želim ja sam da se bavim time.. ja radim muziku, pa kome se svidi neka sluša.. :) Pa zar nije bolje da me te drugi ubaci u taj koš? Ja ne želim da budem srpski ni clapton, ni mayer, ni knopfler. Divim im se, svakako. Idoli su mi svakako, ali ne želim biti srpski "oni" ako me razumeš? I da želim, to ne mogu biti i neću nikad biti jer niti sviram gitaru dovoljno dugo, niti mislim da sam muzički genije kao što su oni. ;)

Sa druge strane, svestan sam toga da moram "u muzici" (kakva jeste sada) da prodam sebe a da muzika bude samo usputni proizvod, ali tek sam počeo.. polako. :)
Dushan S wrote:
Ono što ti sledi, ako želiš da tvoje pesme dobiju pažnju koju zaslužuju kvalitetom je da dobro razmisliš o tome kako ćeš prezentovati sebe. Od imidža do fotki do čega god hoćeš. Vizualno, sve što sam video nije dobro na mnogo različitih načina - a što je najvažnije nije dobro za tebe. I to nije kritika, niti bih ti ovo napisao da nisam imao toliko VEOMA dobar vibe na osnovu toga kad sam samo čuo muziku. Neću ti reći kako ja mislim da bi ti trebalo da zapakuješ sebe, jer se uostalom i ovako bojim da ćeš ti potpuno odbaciti moj komentar jer sadrži kritiku, a muzičari i autori su osetljivi. Ali zaista, bilo bi mi žao (a jako retko hvalim bilo koga kao što je i poznato i ovde na forumu) da pesme od kojih par komada imaju ozbiljan kvalitet i pop hit potencijal ne prođu jer nije priča "prodata" na pravi način. Ono što tebe deli od mogućnosti da za deset godina prodaš salu od hiljadu ljudi (mrtav sam ozbiljan), ako nastaviš sa ovim nivoom pesama je način kako prezentuješ sebe. Muzika sama nije dovoljna, potrebna je i nadgradnja. I ponovo, ovo ti ne kažem kao forumski smarač, kao gitarista, ili kao kompozitor, već kao neko ko je prilično u stanju da se distancira od onoga što sluša i posmatra pesmu u kontekstu estradnog proizvoda, nečega što de fakto, mora biti i roba, imati svoje pakovanje i naći svog kupca. Ova pesma To je ljubav je trebalo da do sada ima 200 000 pregleda. Zašto nema? To debelo veze ima sa nečim što nije muzika.

U svakom slučaju nadam se da će ti se posrećiti sa muzikom, zaslužuješ. Sve najbolje!
pre svega hvala na ovo poslednje rečeno u citatu, znači mi dosta. ;)
Drugo, da se vratim na ovo gore i bitnije.. Ti ne shvataš da ja kritiku prihvatam, i shvatam zašto neko doživljava taj omot tako.. Jbg i fotograf i dizajner koji su radili na tom omotu su rekli apsolutno isto, jer smo pre svega prijatelji. Ali sam im objasnio (malo bolje i direktnije nego vama jbg) i shvatili su da je to tačno onako kako bi trebalo da bude. Jedino je što je fotograf (Nemanja Maraš) bio u fazonu da tu IPAK bude koja fotka mene jer je jako glupo da se sam muzičar ne vidi na omotu (pa čak ni u bookletu) ali ja prosto ne želim da forsiram tu sebe, jer mislim da mi tu nije mesto.
Ajd da probam ovako, ali moram ostati nedorečen jer ne bih da delim celu priču. Ceo album je o jednoj devojci, i ja sam je video potpuno golu. U oba smisla. Ali je bitnije ono preneseno značenje. Prijatelji smo bili 5 godina, 2 i po godine smo bili zajedno, 6 meseci živeli zajedno i samim tim smo i postali najveći prijatelji. Video sam njenu suštinu, bez šminke i bez maske. Ovo je album o njoj, i tome šta sam ja video. A to je sve što mi je dala, a dala mi je mnogo više nego bilo ko drugi za života. I recimo ova pesma "zvezde" opisuje njeno sadašnje ponašanje, koje sam ja predvideo pre 5/6 meseci jer je poznajem možda bolje nego sebe samog, i sigurno bolje nego što ona sebe poznaje. Nekako mi je uvek bilo lakše da analiziram ljude do njihove srži, nego da upoznam sebe samog. Što sam svakako morao da uradim od kako nisam sa njom.
Sa druge strane volim tu tajnovitost, tu misteriju.. i koliko god je voleo, shvatam da se ljudi pitaju zašto baš takav cover, jer je nesvakidašnje da uz ovakvu muziku ide takav omot. Ali to je ono kako ja doživljavam svoju priču, ako budem na sledećem albumu pričao o samom sebi (ako se dovoljno upoznam do tada) možda stavim golog sebe na cover. :)
šalim se, to već niko ne želi da vidi. :)
Ja shvatam da to može da se vidi kao privlačenje pažnje.. ali čak i da jeste tako, verujem da će ljudi koji žele da SLUŠAJU moju muziku "preći" preko covera, a nije ni loše da privučem pažnju ljudi koji drugačije ne bi ni pogledali o čemu se radi. A oni kojima ta muzika bude toliko bitna, će gledati da se informišu ZAŠTO je sve baš tako kako jeste i probaće da sklope kockice, što će biti svakako moguće tek kada budu mogli da poslušaju kompletan album i vide ostale delove covera.
I sa tim samim omotom i tom celom pričom iza celog albuma, mislim da upravo i "prodajem" sebe ljudima. tj svoju priču. Jer nisam čudan da bih bio drugačiji, nego to prosto jesam. Ne oblačim se u celofanska odela i ne pravim neke ludačke šešire da bih privukao pažnju čisto radi iste, nego to radim na malo iskreniji način.
Kao što u spotu nisam hteo da zovem šminkerku da me namaže na način na koji su ljudi navikli, i nisam hteo da skinem cvikere, jer želim da prodam ono što sam ja a ne da privlačim pažnju. što sam od par ljudi iz medijskih kuća i menadžment agencija dobio kao glavnu primedbu "jebo te lep si dečko, nemoj kriti lice iza brade i cvikera u spotu". Ne krijem ništa, to sam ja. Ne zato što sam prepotentni egoista koji misli da je savršen u svakom pogledu. Znam za svoje mane, svestan sam ih i prihvatam ih.

Sad, ja nemam pojma šta još ne valja u spotu? :)
Dushan S wrote:
P.S. Imam i jednu kompozitorsku zamerku (koju opet, nadam se da razumeš, dajem zato što mislim da kvari visok prosek ostalog). Imaš neka lenja aranžmanska rešenja i trenutke. Na primer, onaj "Tears in heaven" momenat u "Prošlost u slikama" sad mi je upravo svirala pa zato to komentarišem. Naravno da si mogao da smisliš nešto što nije tako očigledan omaž određenoj pesmi. U nekim drugim pesmama imaš neke stvari koje su možda previše tipična, očekivana rešenja i čine pesme dosadnijim bez potrebe. Ali bit je u tome da je songwriting jako dobar i da imaš tu neku žicu koja ovde fali i to je taj neki pop rok mainstream koji je kod nas ostao samo na matorcima iz ex yu osamdesetih. Sredi taj marketinško-vizualni aspekt svog rada i krenuće ti, verujem u to.
Pa ovo je sad malo kontradiktorno :) jer si rekao da je songwriting dobar ali nije? :)
Ono što sam do sada umeo da naučim o muzici i konzumentima iste je da ljudi jako vole da čuju nešto što im je poznato ali upakovano na malo drugačiji način. Da kažem da sam u tom muzičkom smislu "proračunat" jer sam ipak radio svašta nešto ranije, i radim uporedo sa ovim. I upravo zbog toga mogu da se identifikujem kao pop artist (i ništa više od toga), jer provlačim tu i tamo neke poznate progresije. Npr, u "to je ljubav" treća strofa (jedina drugačija) je progresija jako slična onoj iz "georgia on my mind" od ray charles-a. Što mnogima ne bi palo na pamet da pokušavaju da uklope u jednu pop pesmicu. Ali da nisam to uradio, pesma bi mi bila jako gadna zbog te klasične pop progresije. Refren ne bih mogao da čujem u životu više da nema onog obrta na kraju istog. Ali, u publici ćeš uvek imati one koji su došli da te čuju i da uživaju, i one koji će tražiti grešku ili krađu u svemu tome. Npr za pesmu "koliko je zauvek" (koja je okačena samo kao akustična demo verzija pesme) sam dobio primedbe da je ista kao pesma od mayera "waiting on a world to change". da, jeste. to je ta progresija, ali tu progresiju imaš i u "people get ready" od curtis mayfield-a i u pesmi "anyway" od paul mccartney-a. Uvek će se naći neko ko će napraviti konekciju, i među njima će se uvek naći neko ko će napljuvati pesmu zbog toga. Kao što ova poslednja pesma liči na Ed Sheerana "A-team" što nekima smeta a nekima prija, ali ne znaju da liči i na "alabama pines" od Jason Isbell-a, na momente iz pesama Simon & Garfunkela pa i na neke pesme od Crosby, Stills & Nash-a.
E sad, da li je lenjo. hmm.. ne znam, ne bih mogao da kažem, jer je to moj doživljaj te pesme. U trenutku kada sam je pisao, tako sam je zamislio, pa me sad linčujte zbog toga. :)
Ranije sam se bavio repom:
http://www.youtube.com/watch?v=Hp2HWUEi ... 22&index=1
Pa sam jedno vreme hteo da imam najbolje tekstove ovde.
I imao sam one dečačke tripove, hoću da budem najbolji reper u srbiji i onda uradio ovo:
http://youtu.be/nNUVWLVFkLk?t=1m59s pa sam repovao brže od ostalih

Da ne šerujem sad ostale gluposti koje sam radio za druge i van repa, jer ću odužiti priču..

Malo kasnije sam krenuo ozbiljnije da sviram gitaru, i shvatio da hoću da budem najbolji gitarista ovde (što je svakako nemoguće iako sam to hteo kao klinac još u sedmoj godini), pa sam počeo da pevam pa sam forsirao sebe da dođem do nečega što mi nije ni potrebno u životu, i nakon svega sam shvatio da ne želim ništa da forsiram i da samo hoću da budem slušljiv. Zato u poslednjim pesmama i nema tih ludačkih solaža, jer prosto nisu potrebne. Naravno, kad me pukne da uradim nešto drugačije i da smislim nešto "novo" ja to i uradim, ali ne forsiram to. Jer shvatam da je sve to što sam radio bilo samo dokazivanje i traženje sebe, i neretko se gubila SUŠTINA zarad FORME, a kad ti je forma jedina stvar vredna - onda si vulnerabilniji nego kada radiš nešto direktno iz srca.

A ovo je (koliko izgledalo proračunato) direktno iz srca rađeno.

uh,, umreh dok ispisah ovo.. i ne mogu da postujem jer ima previše "smajlija" pa moram da ih ganjam i brišem, ali da ne bude da sam hladan itd hehe (smajli)

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 13 Dec 2013, 21:16

Necu komentarisati muziku, nije maj kap of ti, ali se nekako slazem sa ostalima, ovo mi je skroz sergej cetkovic stil omota (ali je konkretna ideja dobra). Npr bukvalno ista slika bi bila idealna za omot samo da je u pitanju crtez
Image
Image
Taj neki fazon, skroz bi super legao uz tu akusticnu pricu nekako. Al dobro, misljenje je kao dupe :mrgreen:

Dushan S

Post by Dushan S » 13 Dec 2013, 21:19

neočekivano mi je da budem "napadnut" zbog tako nečega, jer sam od vas (kolega) očekivao pre svega da muziku slušate..
Nisi "Napadnut", sa ili bez navodnika. Iako kažeš da ne doživljavaš loše kritiku imaš te izraze tipa "Pa me linčujte"... Nema to smisla, naročito zato što ja ne pričam o muzici koliko o nečemu kako vidim da si zapakovao istu. Muzika je dobra.
Ne znam šta sad ne valja u spotu? Mislim, spot sam je rađen u štap i kanap varijanti, i svelo se na to da sam i scenarista i režiser i producent i scenograf i na kraju bio i montažer cele priče. Kao režiser sam failovao jer sam morao i da glumim u istom, i to mi je veliki problem u spotu. Ali jbg, reći ćemo da je to ta alternativa .. šta da se radi, nije moglo bolje. Sada radim na drugom spotu, i to bi trebalo da bude malo bolje
Nije stvar u parama. Mislim da nije uputno da ti ja pričam šta ne valja u spotu, mada zapravo imaš deo te informacije na samom kraju mog post-a. Mislim da bi bilo jako dobro kad bi imao priliku da pričaš sa nekim ko je neka vrsta menadžera. Ti ljudi to neće gledati kroz muzičku prizmu. Tvoji prijatelji ili drugi muzičari i autori ti nikad neće dati istinitu i realnu informaciju, jednostavno ne mogu da to vide objektivno, njih nema smisla pitati za mišljenje. Manje više, problem sa spotom je da video, kao forma, treba da stvori tvoj imidž i omogući identifikaciju slušaoca sa tobom ili onim osobama koje su u spotu. Ili eventualno namerno izazove kontra reakciju. Ovde se to nije dogodilo. Dakle nije fora u parama.
objasnio si mi ovo u privatnoj poruci, pa da odgovorim ovde :) jer mi je stvarno bilo čudno to "ja sam srpski knopfler" ...
Izgleda da se nismo razumeli ni posle te poruke... Umetnik često ne voli poređenja jer može imati utisak da je to negacija njegove posebnosti i originalnosti. Ali originalnost se ne može naučiti. Čovek ili ima nešto ili nema. Mislim da je dobro da onaj ko radi muziku osmisli šta želi sa muzikom i kojoj će se publici obratiti. Naravno, na kraju će zapravo to opet biti drugačije, jer je lični pečat neizbežan, ako ga imaš. Ali to olakšava proces plasmana te muzike jer je od početka jasno ko je publika, kako ćeš je adresirati, na koji način i kroz koje kanale. U slučaju tvog materijala, ti si ni tamo ni ovamo i to može da ti bude problem.
Ali sam im objasnio (malo bolje i direktnije nego vama jbg) i shvatili su da je to tačno onako kako bi trebalo da bude.
Ali omot nije za tebe. Omot nije ni za tvog fotografa ili dizajnera. omot je za publiku. Njegova funkcija je da bude vizualna reprezentacija muzike koja se u njemu nalazi. To je kao da snimiš film i kažeš "Da, ok, kapiram ja da vi ne razumete uopšte radnju filma, ali kamerman i majstor svetla su skapirali kad sam im ja objasnio pa je to to". Kad praviš muziku u sobi to je tada za tebe. Kad izdaješ album i praviš omot, to je za publiku. Ako postoji priča, onda ona mora da se razume iz omota. Ako ja kao posmatrač ne mogu da razumem tu priču iz slike, onda to nije to. Bit je u tome kako će ljudi doživeti sliku a ne kako ćeš je doživeti ti. Kroz taj omot - komuniciraš, kao i kroz pesme. Zapravo, kad su ti ti ljudi rekli to što su rekli za omot - nisi ti njima trebao da objasniš, kapiraš... Oni su tebi trebali da objasne zašto misle to što misle a da ti uhvatiš beleške. Da bi znao gde grešiš. Jer ako niko ne kapira omot, onda nešto nije u redu. Ne treba ti da objašnjavaš drugima šta omot znači već da omot drugima objasni šta ti jesi i kakva je muzika na albumu.
Pa ovo je sad malo kontradiktorno :) jer si rekao da je songwriting dobar ali nije? :)
Nije, songwriting je pesma. Pesma su akordi, tema tj melodija i linija pevanja. Moja napomena je vezana za aranžiranje već napravljene pesme. Ne liči pesma, liči konkretno aranžmansko rešenje u kome je bukvalno čak i gitarska deonica jako slična. A ne mora da liči. U principu ne razumem zašto bi iko upotrebio jako očigledno rešenje iz već neke postojeće pesme, naročito što imam utisak da ti ne manjka kreativnosti. Može se napraviti nešto slično na tom mestu a da ne bude Tears in heaven ako me kapiraš. Samo par tonova, malo drugačija ritmički fraza. Ali opet, to je moj pogled na muziku i originalnost, svestan sam da po tom pitanju moj stav nije univerzalno tačan. Uostalom onaj deo priče o prezentaciji tebe kao umetnika je mnogo bitniji.
Kao što u spotu nisam hteo da zovem šminkerku da me namaže na način na koji su ljudi navikli, i nisam hteo da skinem cvikere, jer želim da prodam ono što sam ja a ne da privlačim pažnju. što sam od par ljudi iz medijskih kuća i menadžment agencija dobio kao glavnu primedbu "jebo te lep si dečko, nemoj kriti lice iza brade i cvikera u spotu". Ne krijem ništa, to sam ja. Ne zato što sam prepotentni egoista koji misli da je savršen u svakom pogledu. Znam za svoje mane, svestan sam ih i prihvatam ih.
Ako tvoj identitet zavisi od prisutnosti šminke ili se brani nošenjem cvikera, pa ako ih skloniš to nećeš biti ti onda imaš malo pojednostavljenu ideju o tome šta čini osobu. Provedi sat vremena gledajući spotove tvojih omiljenih umetnika i primetićeš kako su oni u 95% slučajeva, čak i kad izgledaju nonšalantno i opušteno zapravo vrlo pažljivo obučeni i snimljeni, da bi bilo sigurno da je UPRAVO to što oni jesu bilo preneto, izneseno. Tvoj lični doživljaj "sebe" je u tebi i ne mora odgovarati onome kako te ljudi vide. Da bi bio ono što jesi pred kamerom ili fotoaparatom, moraš se, koliko god to možda nekome ko se time nije bavio to čudno zvučalo, svesno učiniti napor da kroz imidž izraziš to što već jesi. Inače ćeš zapravo, u ubeđenju da si "opušten" zapravo zatrpati, sakriti taj isti identitet koji braniš. Tako ti je i sa šminkanjem. Loš šminker šminka ribu tako što joj "crta" lepotu na licu. Dobar šminker izvlači napolje lepotu koja je već tu. Ili kao što dobar producent radi na tome da zapakuje bend tako da upravo njegov identitet dođe do izražaja a da je dato tom bendu na volju da "spontano" bude "to što jeste", ispala bi neka splačina.
Problem tvog spot-a je što upravo ne reprezentuje šta ti jesi, jer si, kako kapiram, mislio da će to tako samo od sebe da se vidi. Evo ti primer: Kad se pojavila Nirvana, na primer, koliko god oni bili naizgled anti-pop po ideji, spot za "Smells like teen spirit" je vrlo pažljivo baždaren da prenese njihovu poruku i objasni u deset sekundi slušaocu, šta to oni žele da kažu. Sve, od njihove odeće do svetla, fotografije do statista je tu sa jasnom namerom i nije slučajno. Zato sam i rekao da bi trebalo da se obratiš profesionalcima. Bar savet ili nečiji stav nije nešto što se skupo plaća, za sada.

Elem bit je u ovome. Ne bih ti napisao post da mi se jako ne sviđa to što radiš, ali ne bih ga napisao da nisam 101% siguran u ono što sam ti napisao. A kad sam ti pisao, nisam imao na pameti moj doživljaj muzike ili moj muzički ukus, već neka, po meni dragocena iskustva sa raznim estradnim drkadžijama i govnarima koji doživljavaju muziku kao posao. A šta god autor, kao umetnik, mislio o tim ljudima, oni jako dobro znaju šta pričaju. Muzika je, kad je snimiš, postala roba koja se plasira. Pošto radiš muziku koja je prihvatljiva masama, samo sam ti adresirao ono što vrlo očigledno može da ometa plasiranje tvoje muzike toj istoj raji. Ovo nema smisla kao razmena mišljenja, niti ima mnogo smisla da ti meni objasniš kako ti sve to vidiš. Ne zato što ja ne poštujem tvoje mišljenje, jer lepo je popričati i čuti mišljenje autora, i sigurno bi se uz kafu ili pivo lepo ispričali o muzici i koječemu, već zato što je jedina vrednost observacija druge osobe ako nakon njihovog saopštavanja možemo razumeti zašto nam je to osoba rekla i šta je to ona primetila. Ako ti nemaš volje videti šta ti ne valja u "pakovanju" inače odlične muzike, ako konkretno misliš da je sve u redu, ok. To je onda to, i u principu mi je samo žao ako nisi mogao da izvučeš korist iz mojih 50 centi, jer mi je to bila namera. Da kratko ponovim: Tvoja već dobra muzika traži adekvatno pakovanje u svim segmentima, a prezentacija sebe, onakvog kakav si traži svesnu nameru da precizno, jasno, pokažeš ljudima šta je to što ti jesi. To se ne dešava spontano.

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 13 Dec 2013, 21:41

Mjuza recimo nije moja solja caja, ali svakako podrska za trud, samo pici dalje i mani se slusanja shta bilo ko drugi kaze.
Nadji menadzera oni to najbolje rade oko marketinga, ulozi koliko god mozes u to shto radis i eto mozda se neshto i dogodi. :ziveli:

U principu svako od nas voli neshto drugacije, ja kad bih pomenuo shta se sve meni ne svidja i zashto ( u losim raspolozenjima i ja spalim po koju hejt lajnu, ali se trudim da to bude u zatvorenom krugu istomisljenika :hide: ), bio bi neki hejter ili shta vec,a opet siguran sam da ima mnogih koji bi iskritikovali i ovo svashta neshto shto ja radim da bi ono se smorio kao zeko u sezoni lova. Pa cak i kad pomenem shta sve slusam od muzike, mnogi su u fazonu - ma daj pali (iako to ne kazu). :mrgreen:
Ljudi vide stvari kako oni misle da treba da vide i predstavljaju se onako kako su izgradili sliku o sebi tokom sazrevanja. Shto smo stariji, sve nas vishe stvari nervira a tudji uspesi i neuspesi kod vecine izazivaju neku vrstu reakcije, zavisno od toga kakvi su kao ljudi... To je sve sa psiholoshke strane apsolutno opravdano kroz prizmu subjektivnih neuspeha ili cak eto uspeha koji su svojstveni iskljucivo toj jednoj individui i koja ne moze da ih implementira dobrovoljno na drugu (a pogotovo ne na silu). Skapirao sam da nema nishta od tih raznih pricha i slusanja drugih misljenja, samo treba raditi to shto mislish da je u redu i cao, ali naravno ponajvise raditi na sebi ...
Ko hoce docice na koncert, ko nece nije ni bitno. Muzika ce doci do ljudi do kojih treba da dodje. :ziveli:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 13 Dec 2013, 23:03

poslusao par pesama, hteo nesto da napisem ali sad kad vidim sta se ovde izdesavalo... :D

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 13 Dec 2013, 23:59

Isti fazon, ja napisao poduzi post i onda bejah u fazonu oh fuck it dude let's go bowling

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 14 Dec 2013, 00:13

Па зар на Шабат? :mrgreen:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 14 Dec 2013, 00:17

:lol:

Dushan S

Post by Dushan S » 14 Dec 2013, 00:44

Funkomat wrote:poslusao par pesama, hteo nesto da napisem ali sad kad vidim sta se ovde izdesavalo... :D
A šta se izdešavalo, rekli mu ljudi da mu je dobra muzika? Oh my dear god!

Post Reply