Rifovi u Srbistanu :)

Muzika, tekstovi, cover art i ostale kreacije.

Moderators: dejankuki, Trooper, muki17

Post Reply
Crni Bogumil

Re: Rifovi u Srbistanu :)

Post by Crni Bogumil » 24 Feb 2013, 18:36

Dushan S wrote:Zanima me zašto ti konkretno misliš da je problem u njima? Pošto takvi bendovi postoje svuda na planeti, ali ne smetaju autorskim bendovima, sa kojima ne mogu da se takmiče i uvek ostaju na nivou tezge.
Ne kažem da smetaju, ali lokalni trend u vezi tih bendova jeste zabrinjavajuć. Ni tome nije kriva publika, koliko upravo ljudi koji osnivaju te cover/tribute bendove, koji bi samo hteli nešto da sviraju ali su glupi, nezainteresovani ili nesposobni da naprave nešto svoje. '90-ih nije bilo toliko kaveraša, a sad je takav odnos da na jedan realan bend dođe 10 takvih. U poslednje vreme sam počeo da primećujem čak i black, death metal i hardcore bendove koji su isključivo tribute/cover, što signalizuje da je nešto u celoj toj stvari zaista otišlo u majčinu, te nije baš sve ni do finansijske strane svega toga.
Opet, na neki način nemam ništa protiv cover bendova, ali s druge strane razumem i ljude koji govore da takve bendove treba bojkotovati. Znači, nema problema da odem negde gde svira takav neki bend, jer to ipak nije nikakav događaj, već neobavezna živa muzika koja tu svira. Međutim, nikada ne bih platio ulaz na takvu svirku.
Dushan S wrote:Nisam znao da postoji definisana beogradska metal scena. Mi imamo jednog člana iz BG-a a ja sam se takođe nedavno preselio, jel' me to kandiduje da budem BG metal folirant? :) A i kakva je to kvazi metal scena? Postoji neka scena ali nije metal a tvrdi da je metal, šta?
OK, malo sam se zajebao, mislio sam da je tvoj bend odavde. A i muzički sam vas poklopio s tom beogradskom scenom, pošto svirate nekakav NU metal ili štaveć.
Dushan S wrote:Nego čudna ti je tvrdnja zato što, koliko ja znam, niko nije javno izjavio da se ljudi ponašaju ko k...c, bar ne da sam ja to pročitao. Često sam nailazio na to da neko adresira loš negativan stav običnog Srbina i posledice toga na društvo u celini, to da. Jasno je da se to prenosi i na muzičku scenu. Tako da izražavam sumnju da ima mnogo ljudi kojima se moglo popeti na onu stvar nešto što nije ni pominjano. A i bilo bi malo smešno... Već vidim kako izgleda:
Sede na klupi u parku tri klinca metalca, piju Jelen pivo i razgovaraju "Ma mamu im ga steram njihovu kvazi Beogradsku metalsku, samo zato što ignorišemo svirke, čak i kad nam se sviđa bend, oni se usuđuju da nam zamere. Šta smo mi njima dužni... Govna jedna umišljena" A drugi odgovara "Ma da, tako je bre, metal je rat, metal je bratstvo, svi zajedno ćemo sad da se organizujemo da još bar dvaput downloadujemo njihove pesme za džabe sa interneta i pićemo duplo više piva dok se održava svirka". :lol:
"Hahaha", gistro. Stvar je u tome da me sve to jako podseća na stara Rogošićeva patološka lupetanja, naročito iz vremena kad je otvorio Mordor shop. Pa da probam ovako:
Odlasci na koncerte i kupovina izdanja su apsolutno dobrovoljna stvar. Činjenica, kraj priče.
OK, prodaja nekome ne ide baš najbolje i ljudi slabo dolaze, teško se pokrivaju rashodi te nema problema napomenuti to. Međutim, u tome negde postoji zdravorazumska granica, jer ljudi jednostavno nisu dužni da se ponašaju prema očekivanjima nekoga što nešto prodaje, te uslovljavanja i okrivljavanja jednostavno nisu na mestu. Takođe, ni ne funkcionišu, jer nikome ne rešavaju problem već ga zapravo samo produbljuju i uvećavaju.
To o malim metalcima što samo loču ispred i nikad ne odu na svirku... mislim, alo, koga uopšte boli patka za to?
Dushan S wrote:Ok, ne ljuti se, ne prozivam te sada, ali ovim si rekao dosta o tome kakav si
Da, ja sam užasna osoba.
Dushan S wrote:i kako vidiš stvari - a vidiš ih jako iskrivljeno. Očigledno malo znaš o tome kakva je ovde situacija i iz tog neznanja gradiš sliku. Voleo bih čuti od tebe na čemu si izgradio taj utisak i odakle ta negativnost. U stvarnosti, menadžera nema.
Ahm, ovaj, nisam baš siguran da ih nema. Šta s likovima kao što je Dejan Ilić-Ilke naprimer? Šta je naprimer s tom TMM agencijom? Ništa od toga nije menadžeraj, ma važi.
Dushan S wrote:Zapravo, situacija je jadna i slika o tome da postoji muzička scena (ne mislim samo na metal) se održava na mišiće bila u pitanju metal scena ili hrčak ekipa, nebitno.
I onda ja relativizujem stvari? E pa vidiš, bitno je to, jer neke granice fakat postoje. Te Hrčak rahitičare boli uvo za metal, a takođe nisu svi ovde dužni da razmišljaju kao Consecration i da se muvaju s tom ekipom a onda posle da se po potrebi tu i tamo opet predstavljaju kao "metal". Kad se razmatra kako stvari stoje i funkcionišu, tu pre svega postoji jako bitna razlika kako se one odvijaju u mainstream a kako u underground priči. Problem uvek prave generalizacije i trpanje svega i svačega u jedan isti koš, gde naročito iskrivljenu sliku projektuju upravo ljudi koji su nekakva mainstream minijatura (često i manji od nekih iz undergrounda)
Dushan S wrote:niko ne izigrava ništa osim par ljudi kojih mora da ima kao što ima budala u svakoj drugoj branši, generalno neko se slaže neko ne, jer smo svi različiti ljudi, nije gistro nemanje para nego para nema, skupu opremu ima neko i to zato što je pare potrošio na to umesto na kola, odeću ili letovanje. Fascinantno je koliko ljudi i dalje imaju pozitivne energije i lože se da rade jer vole muziku kad u praksi nemaju nikakve vajde od toga. Ako misliš da neko time što ipak uradi solidne fotke i omot albuma, ok sajt, odvaja od usta za opremu i snimke i trudi se da koliko toliko to izgleda i zvuči na nivou, nije iskren i "tr00" već je licimeran i gistro profesionalan, pa zaslužuje loš tretman, onda ok.
Nema problema. Sve dok taj ne počne da misli da mu je svet nešto dužan zbog toga.

komil

Post by komil » 25 Feb 2013, 11:22

Dushan S wrote:Misliš da je ta perspektiva nerazumljiva većini bendova?
Da, mislim. Moj neki kratak opis profila domaćeg benda koji ima nekog talenta je otprilike: pevaju na engleskom - lošem a nisu ni svesni da je loš (a u USA ili UK nisu bili) razmišlja i deluje u svom mikrosvetu koji (zbog oba razloga) slabo komunicira sa ostatkom sveta... Svaki mogući iskorak iz tog mikro sveta bi ocenili kao "zlu muzičku industriju" (ili bi već dali neku drugu etiketu). Kada povratna reakcija publike nije onakva kakvu žele, krive sve i svakoga, a nikad sebe.... To je neki kratak profil, iz mog ugla gledano, karikirano.

Dushan S wrote:Doduše istinita je priča o odgovornosti muzikanata, ali je nemoguće pisati komad teksta i pokriti sve, mora se privremeno zauzeti jedno gledište i obraditi uže neka tema.
Da, i svakako da postoji i krivica društva, i svakako je odlično da se ti boriš na tom planu. Ono što je problem, i okidač da neko iznese suprotan hm protest je kad neko u stanju u društvu nađe opravdanje za situacije da na neku svirku ne dođe ni 30 ljudi. Ja sam siguran da ti znaš, ali tipičan bend iz Srbije nije svestan: Pogotovo u USA, to je uvek funkcionisalo tako da se "muzička industrija" uključi TEK kada primeti da neki bend prikuplja sve više i više ljudi. Bend koji ne može da privoli ni ortake da mu odslušaju celu svirku, jednostavno ne bi dobro prošao ni u najbogatijoj zemlji na svetu u zlatnom vremenu rocka. (Naravno, sve može da se "pogura", ali u roku su to ređi slučajevi)

Dushan S wrote:Lepo si rekao za strasti u glasanju. Takvi TV emisije imaju veliku gledanost i u inostranstvu, ali kako svi znamo, uglavnom ne stvaraju velike muzičke zvezde.

U pravu si ti, ali, kao što rekoh bolje da ne počnemo sa pričom čega sve ta TV emisija nije pokazatelj, nego da ostanemo na tome da li nečega i jeste pokazatelj. Ta emisija u svetu ipak jeste stvorila i neke muzičke zvezde jer su ti ljudi prodali milione ploča (dakle, postoji svakako i kupovno telo!), ali da ne cepidlačim sad, razumem šta si hteo da kažeš i u pravu si.

Dushan S wrote:Ovo je interesantna priča, i tu ima istine. To jest, govoriš o onome što bi možda izazvalo reakcije. E sad, da li se najpopularniji bendovi na zapadu bave takođe time? Zašto rok bend ne bi samo imao "nice tune"? Zašto bi zahtevali od benda ovde da bude (imam utisak da to opisuješ) izuzetan i jako prilagođen trenutku i okolnostima, dok u drugom delu sveta ljudi jednostavno rade muziku kakvu osećaju da treba da rade i onda je marketuju najbolje što mogu? Zar nije suština rok mainstream-a upravo u tome, da ima dobre pesme koje se ne trude da promene svet i solidno pakovanje?

Ne bave se time ni bendovi na zapadu, ali tamo je uzorak veći pa bendovi kojima je to intuitivno jasno - isplivaju više na površinu. Nije to moj zahtev, to je prosto životna istina i prirodan poredak stvari. To možda nije direktno iznesen zahtev publike, ali se oseti itekako. Da bi neko neku pesmu benda doživeo "kao svoju", da se identifikuje, ta pesma mora da priča o stvarima o kojima je ta osoba razmišljala, koje postoje i koje su joj bitne. Čak i kad je pesma introspektivna, ima neki kontekst, mora biti u nekom vremenu, prostoru...

Stvar je možda u tome da su na te zahteve odgovorili i neki raniji bendovi, postavili su neku visinu skoka, da se sporCki izrazim. To je bitno zato što rockeri u principu nisu tesno vezani za modu, nije im toliko bitno da li je muzika koju slušaju snimljena baš ove godine. Tipa, The Beatles su bili jedan u moru bendova sličnog zvuka i pesama. Ali su postavili visoke granice po nekim pitanjima, takoreći, "počistili" su mnoge. Mnogi su ubrzo zaboravljeni zbog njih, a svi kasniji su, uslovno rečeno, mereni poredeći se sa njima. Ne možda bukvalno tako, ali, taj princip postoji. Ako je neko slušao i voleo The Beatles, i čuo i prepoznao u njihovim zrelim tekstovima razne stvari - ne možeš ti toj osobi prodati jeftinu novu kopiju toga. Pričam pre svega o mladima, onima koji su se rodili posle vremena Bitlsa. Domaći primer, ako Riblja Čorba puni Ušće, a na koncertu vidiš da su većina tinejdžeri (a pri tome ima dosta fanova, u ozbiljnom :) smislu te reči) - onda je jasno da su tu zato što su u starijim snimcima benda prepoznali nešto više od "nice tune".

Kad pogledaš Riblju Čorbu, ili Balaševića, oni su u svoje vreme potpuno oduvali svoje "konkurente". To je njihov početak karijere, a ne "vremenske okolnosti, SFRJ" i štatijaznam. Danas ne vidim da postoji bend sa takvim kapacitetom. Balašević se proslavio na nekom festivalu, naspram njegovog teksta ostali su delovali naivno i dosadno. On je uradio suprotnu stvar. Da ne cepidlačimo, neko će reći da on nije rock, ali jeste dobra ilustracija onog što želim da kažem. Oni su bili u duhu svog vremena, u isto vreme su uradili nešto suprotno od ustaljenog.

A za generaciju pre te je bilo dovoljno da imaju autorsku pesmu (i "zapadnu" muziku) da već imaju dobru prednost u odnosu na ostale. Hoću reći, lestvica se povećavala vremenom..

Ok, što kažeš, možda može i bez mesijanskog tripa :) možda može i rock pesma da bude samo "nice tune" i ništa više. Ali to je onda potpuno isto što i pop muzika, važe potpuno ista pravila (tipa, i hit pesma se zaboravi posle mesec dana). Ne samo da važe ista pravila, onda to sluša i ta pop publika. Onda je to ustvari pop muzika upakovana u staro pakovanje. To je onda efekat stare iznošene cipele koja je izašla iz mode. Ako ćemo pravo, elektronska muzika je tu i aktuelnija (u smislu mode) i praktičnija: kod elektronske se taj "nice tune" upakuje u nešto uz šta je prijatnije skakati u diskoteci, igru, i slično. Jednostavno, na tom terenu ima i boljih takmičara...

Dushan S wrote:Inače voleo bih da čujem šta tebi izgleda kao potencijalno provokativno ovde? ja nekako imam utisak da smo mi specifični jer su se događale stvari čija je posledica da je jako teško biti provokativan više od onoga što je svakodnevnica.
Nisam se tu baš dobro odrazio. Nisam imao na umu strogo provokacije, u smislu kontroverzi i sličnog. Ne mora tako. Mislio sam više na to da neko, na primer, uradi nešto suprotno od onog što je ustaljeno. Kontroverze su uobičajena stvar, turbo folkerke pokušavaju da idu na tu kartu po tabloidima, i u metalu ima toga ihahaj.. :) Tu jeste malo problem što su kod nas sve gadosti već svakodnevne :) Ali onda u takvim ekstremima je provokativno biti normalan :)

Kao što sam rekao prethodno, kad su domaće serije godinama zasnivane na tome da se svi međusobno vređaju, neko napravi novu seriju gde se i negativci ponašaju strogo po Bontonu - to je suprotnost koja je privlačna.

Na jednom Koncertu godine u Novom Sadu, ozvučenje je bilo nešto nezgodno postavljeno, ili je bilo nezgodno. Uglavnom, sala je gadno brujala, zvuk je bio mutan a baš preglasan (to je samo jedne godine bilo tako). Posle X bendova koji su svi gruvali jako, i zbog toga zvučali gotovo isto, i slabo se i razaznavalo bilo šta, posle X takvih bendova, jedan bend je započeo svirku laganom pesmicom u aranžmanu glas+gitara. U normalnim okolnostima bi to bilo potpuno bezvezno za rock koncert, početi koncert lagano... Ali u ovim okolnostima je to bio pun pogodak. Uradili su prosto suprotno od svih, ali iza toga je bio neki smisao, neka pesma.

Slično vidim i deo privlaćnosti ZigiZelig-a u šou..

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 25 Feb 2013, 15:40

Само да поменем нешто везано за шоу програме типа X Factor или Idol и ...Got Talent франшизе. Није тачно да ти програми не "производе" звезде, Кели Кларксон и Леона Луис су баш доспеле у жижу јавности као победнице таквих програма. Наравно, оног момента када кандидати озбиљније одмакну у тим програмима, већ се о њима стара читав тим који их обликује по мери индустрије, и не можемо да говоримо о аутентичности новонасталих звездица, а вероватно не можемо да причамо ни о неком дугом сценском веку који их чека, јер шоу мора да траје, и треба направити места за фришкије производе.

Dushan S

Post by Dushan S » 26 Feb 2013, 00:50

Crni Bogumil wrote: OK, malo sam se zajebao, mislio sam da je tvoj bend odavde. A i muzički sam vas poklopio s tom beogradskom scenom, pošto svirate nekakav NU metal ili štaveć.
Eto, ne samo da nisam znao da postoji takva scena, nego nisam znao ni da sviram NuMetal :D
Odlasci na koncerte i kupovina izdanja su apsolutno dobrovoljna stvar. Činjenica, kraj priče.
OK, prodaja nekome ne ide baš najbolje i ljudi slabo dolaze, teško se pokrivaju rashodi te nema problema napomenuti to. Međutim, u tome negde postoji zdravorazumska granica, jer ljudi jednostavno nisu dužni da se ponašaju prema očekivanjima nekoga što nešto prodaje, te uslovljavanja i okrivljavanja jednostavno nisu na mestu. Takođe, ni ne funkcionišu, jer nikome ne rešavaju problem već ga zapravo samo produbljuju i uvećavaju.
To o malim metalcima što samo loču ispred i nikad ne odu na svirku... mislim, alo, koga uopšte boli patka za to?
Sve je dobrovoljna stvar, pa i to da li ćeš živeti ili skočiti sa zgrade, to niko ne dovodi u pitanje. Ideja kritike neke pojave u društvu (kao što je nešto što ja naškrabam tj nakucam) je da ukaže na problem i eventualno, ponudi rešenje na problematičnu situaciju. Tvoj ugao komentarisanja je kao da neko tvom ortaku ukaže na to da ima pokvarene zube i smrdi mu iz usta a ti objašnjavaš kako je to da li će on otići kod zubara dobrovoljna stvar, kapiraš. Nije pitanje da li svako ima pravo da ode ili ne na koncert, ali kada je nekonstruktivno ponašanje bilo kakve vrste raširena pojava, to nije dobro stanje i to je tema članka. Razumemo li se sada?
Da, ja sam užasna osoba.
Ne znam što si u tom fazonu. Ne mislim da si užasna osoba, pa se izvinjavam ako sam nenamerno bio uvredljiv. Zvučiš kao demagog a i imaš neke stavove koji su po meni izgrađeni na pogrešnim utiscima.
Ahm, ovaj, nisam baš siguran da ih nema. Šta s likovima kao što je Dejan Ilić-Ilke naprimer? Šta je naprimer s tom TMM agencijom? Ništa od toga nije menadžeraj, ma važi.
Haha, e stvarno... Ne znam šta da ti kažem, verovatno ti bolje poznaješ muzičku scenu od mene, jbg. Ne znaš kako neke stvari izgledaju izbliza nego imaš samo zamisao o tome. Ili ko zna, ja možda nedovoljno ozbiljno doživljavam neke stvari jer su za mene eto to neki obični normalni ljudi koje srećem svaki dan, ko će ga znati... :bambi:
I onda ja relativizujem stvari? E pa vidiš, bitno je to, jer neke granice fakat postoje. Te Hrčak rahitičare boli uvo za metal, a takođe nisu svi ovde dužni da razmišljaju kao Consecration i da se muvaju s tom ekipom a onda posle da se po potrebi tu i tamo opet predstavljaju kao "metal". Kad se razmatra kako stvari stoje i funkcionišu, tu pre svega postoji jako bitna razlika kako se one odvijaju u mainstream a kako u underground priči. Problem uvek prave generalizacije i trpanje svega i svačega u jedan isti koš, gde naročito iskrivljenu sliku projektuju upravo ljudi koji su nekakva mainstream minijatura (često i manji od nekih iz undergrounda)
Pazi, hehehe. Ne ljuti se, da ne misliš da je to neko moje mišljenje pa ono... Upoznaj se sa par ljudi koji se iole ozbiljnije bave muzikom, popričaj sa njima, saznaj o njihovim iskustvima. Pitaj ih šta te interesuje. Možda se ispostavi da dođeš do informacija koje radikalno izmene sliku koju imaš o ovdašnjoj muzičkoj sceni. Istovremeno zvučiš kao da sve to oko "muzičke scene" preozbiljno shvataš, a sa druge strane zvučiš čudno zlovoljno i ozlojeđeno. Ne znam šta da ti kažem drugo, pošto ja ne uspevam videti vezu između te "scene" ili "menadžera" koje ti opisuješ i onih ljudi koje znam uživo. Mogu ti samo reći da onaj članak tebi nije bio namenjen, bar kad se radi o tome kako trenutno razmišljaš. Mislim takođe da nikako, ni u kom slučaju ne bi trebalo da posećuješ svirke ili kupuješ CD-e domaćih bendova, jer time samo dodatno pospešuješ zlu, umišljenu menadžerstvom okaljanu domaću kvazi metal hrčak šta god muzičku scenu. A jasno je da ti nikom ništa ne duguješ i da niko ne bi trebalo da bilo šta očekuje od tebe! :ziveli:

Dushan S

Post by Dushan S » 26 Feb 2013, 01:22

Da, mislim. Moj neki kratak opis profila domaćeg benda koji ima nekog talenta je otprilike: pevaju na engleskom - lošem a nisu ni svesni da je loš (a u USA ili UK nisu bili) razmišlja i deluje u svom mikrosvetu koji (zbog oba razloga) slabo komunicira sa ostatkom sveta... Svaki mogući iskorak iz tog mikro sveta bi ocenili kao "zlu muzičku industriju" (ili bi već dali neku drugu etiketu). Kada povratna reakcija publike nije onakva kakvu žele, krive sve i svakoga, a nikad sebe.... To je neki kratak profil, iz mog ugla gledano, karikirano.
Hmmm... pazi, to je jedna strana novčića, ne negiram. Ali da li to znači da takođe misliš da za sve ove godine rok scena nije iznedrila bar nekoliko sastava koji zaslužuju da stvore neki novi rok mainstream umesto Riblje Čorbe i Brejkersa?
Da, i svakako da postoji i krivica društva, i svakako je odlično da se ti boriš na tom planu. Ono što je problem, i okidač da neko iznese suprotan hm protest je kad neko u stanju u društvu nađe opravdanje za situacije da na neku svirku ne dođe ni 30 ljudi. Ja sam siguran da ti znaš, ali tipičan bend iz Srbije nije svestan: Pogotovo u USA, to je uvek funkcionisalo tako da se "muzička industrija" uključi TEK kada primeti da neki bend prikuplja sve više i više ljudi. Bend koji ne može da privoli ni ortake da mu odslušaju celu svirku, jednostavno ne bi dobro prošao ni u najbogatijoj zemlji na svetu u zlatnom vremenu rocka. (Naravno, sve može da se "pogura", ali u roku su to ređi slučajevi)
Slažem se, mada, kod nas mi to izgleda i kao zatvoren krug. Niko ne dolazi jer neko još uvek nije poznat. Neko nije poznat jer niko ne dolazi. Samo imam utisak da je kod nas teže slomiti taj začaran krug.
Ne bave se time ni bendovi na zapadu, ali tamo je uzorak veći pa bendovi kojima je to intuitivno jasno - isplivaju više na površinu. Nije to moj zahtev, to je prosto životna istina i prirodan poredak stvari. To možda nije direktno iznesen zahtev publike, ali se oseti itekako. Da bi neko neku pesmu benda doživeo "kao svoju", da se identifikuje, ta pesma mora da priča o stvarima o kojima je ta osoba razmišljala, koje postoje i koje su joj bitne. Čak i kad je pesma introspektivna, ima neki kontekst, mora biti u nekom vremenu, prostoru...
Jeste ali je taj kontekst nekada i to da si se zaljubio u nekog. Hoću da kažem ne mora biti neverovatno fokusirano na to da bude društvena kritika ili neverovatna provokacija. Mislim, ja se slažem sa većinom tvojih komentara ali postoji momenat ne samo u tome da li nešto postoji ne, postoji i to koliko nečega ima, nijansa. Ne znam kako da brzo objasnim. Na primer, tačno je da bendovi odgovaraju onoj tvojoj definiciji koju si gore pomenuo, ali ne odgovaraju svi. Tačno je da se muzička industrija uključi tamo tek kad bend stvori sledbeništvo ali ovde nema industrije, nema para, nema publike koja želi da da šansu. Treba bend i tamo da bude provokativan ili u skladu sa duhom vremena, ali ne mora da izmisli toplu vodu a ovde izgleda mora da giga mega precizno ubode trenutak i psihu ljudi da bi uopšte ušao u razmatranje da počne zarađivati od svoje muzike. Dakle slažem se sa tobom, ali fora je da smo mi ovde dogurali dotle da je sve jako teško u svakom smislu. Mislim da je proporcionalno ovde sve drastično teže za bend, nego što bi trebalo da bude kad se samo pogleda imanje i nemanje para ili mali broj stanovnika. U krajnjem slučaju ta osnovna psihološka razlika, jer ovde se došlo dotle da se nekome čak i dopadne muzika koju neko radi, ali neće ništa. Neće da pusti pesmu prijateljima, neće da te okači kod sebe na wall, neće da ti napiše ili kaže lepu reč, neće da ti dođe na svirku, neće da kupi CD, neće čak ni da downloaduje za džabe. Pusti na youtube-u kad mu dođe i to je to. Meni to pre izgleda kao otupljenost na nivou nacije nego nešto što je komparativno sa ponašanjem u drugim zemljama koje bolje funkcionišu.
Stvar je možda u tome da su na te zahteve odgovorili i neki raniji bendovi, postavili su neku visinu skoka, da se sporCki izrazim. To je bitno zato što rockeri u principu nisu tesno vezani za modu, nije im toliko bitno da li je muzika koju slušaju snimljena baš ove godine. Tipa, The Beatles su bili jedan u moru bendova sličnog zvuka i pesama. Ali su postavili visoke granice po nekim pitanjima, takoreći, "počistili" su mnoge. Mnogi su ubrzo zaboravljeni zbog njih, a svi kasniji su, uslovno rečeno, mereni poredeći se sa njima. Ne možda bukvalno tako, ali, taj princip postoji. Ako je neko slušao i voleo The Beatles, i čuo i prepoznao u njihovim zrelim tekstovima razne stvari - ne možeš ti toj osobi prodati jeftinu novu kopiju toga. Pričam pre svega o mladima, onima koji su se rodili posle vremena Bitlsa. Domaći primer, ako Riblja Čorba puni Ušće, a na koncertu vidiš da su većina tinejdžeri (a pri tome ima dosta fanova, u ozbiljnom :) smislu te reči) - onda je jasno da su tu zato što su u starijim snimcima benda prepoznali nešto više od "nice tune".
Slažem se, tu je taj minuli rad, a imali su i oni dobrih momenata. Ali zar ne bi trebalo da onda i ovo vreme ima neku svoju Riblju Čorbu? Ili su svi tada bili talentovani a sad niko nije? Znaš, mora da tu postoji i neka interakcija, nekako mi je nemoguće da se radi o tome da je jedino što sa rok publikom danas može komunicirati bio "Buđav lebac". Ne da sad kudim SARS, ali nemoguće mi izgleda da ni sa čim drugim publika ne može da se identifikuje.
Kad pogledaš Riblju Čorbu, ili Balaševića, oni su u svoje vreme potpuno oduvali svoje "konkurente". To je njihov početak karijere, a ne "vremenske okolnosti, SFRJ" i štatijaznam. Danas ne vidim da postoji bend sa takvim kapacitetom. Balašević se proslavio na nekom festivalu, naspram njegovog teksta ostali su delovali naivno i dosadno. On je uradio suprotnu stvar. Da ne cepidlačimo, neko će reći da on nije rock, ali jeste dobra ilustracija onog što želim da kažem. Oni su bili u duhu svog vremena, u isto vreme su uradili nešto suprotno od ustaljenog.
Ajd ovako, jedan primer, na stranu moj ili tvoj muzički ukus.
http://www.youtube.com/watch?v=fTq5sIDryEs
Evo ljudi su potpisali lep ugovor, itd. Ovo je trenutno u tvrđem žanru moderno i aktuelno, da nije, ne bi dobili ugovor u vremenu u kome niko neće da potpisuje novi bend. E sad, ako bi samo bilo pitanje kvaliteta, aktuelnosti, svežine itd, onda bi oni trebalo da sa lakoćom budu slušani i ovde, bar kod publike koja voli tvrđu muziku, da li tako ispada? Ja mogu da se kladim da ako to prođe napolju, ili će izazvati kontra efekat ovde, ili će biti slavljeni zato što su odavde a proslavali su nas u belom svetu, ono, kao varijante sa sportistima. Ali neće ovde nikada prodati više karata nego Kraljevski Apartman, jer to nije dž dž muzika po meri Srbina.
A za generaciju pre te je bilo dovoljno da imaju autorsku pesmu (i "zapadnu" muziku) da već imaju dobru prednost u odnosu na ostale. Hoću reći, lestvica se povećavala vremenom..
Znaš imam utisak da sad više nije fora da nešto bude dobro - već da bude u skladu sa očekivanjima publike koja je postala kao i naša država. Stereotipna razmišljanja, zatvoreni umovi, odliv mozgova, zaostajanje za svetom u svakom smislu. Strah od budućnosti, od novog, vezivanje za prošlost i proverene vrednosti.
Ok, što kažeš, možda može i bez mesijanskog tripa :) možda može i rock pesma da bude samo "nice tune" i ništa više. Ali to je onda potpuno isto što i pop muzika, važe potpuno ista pravila (tipa, i hit pesma se zaboravi posle mesec dana). Ne samo da važe ista pravila, onda to sluša i ta pop publika. Onda je to ustvari pop muzika upakovana u staro pakovanje. To je onda efekat stare iznošene cipele koja je izašla iz mode. Ako ćemo pravo, elektronska muzika je tu i aktuelnija (u smislu mode) i praktičnija: kod elektronske se taj "nice tune" upakuje u nešto uz šta je prijatnije skakati u diskoteci, igru, i slično. Jednostavno, na tom terenu ima i boljih takmičara...
Uf sad tu bi trebali da napravimo off topic, jer po meni veliki deo publike za takvu muziku nisu slušaoci već samo oni koji žele provod u kome je ta muzika "soundtrack" tog povoda. Primetio sam da dosta ljudi koji to konzumiraju nema isuviše ličan odnos ka takvoj muzici.
Na jednom Koncertu godine u Novom Sadu, ozvučenje je bilo nešto nezgodno postavljeno, ili je bilo nezgodno. Uglavnom, sala je gadno brujala, zvuk je bio mutan a baš preglasan (to je samo jedne godine bilo tako). Posle X bendova koji su svi gruvali jako, i zbog toga zvučali gotovo isto, i slabo se i razaznavalo bilo šta, posle X takvih bendova, jedan bend je započeo svirku laganom pesmicom u aranžmanu glas+gitara. U normalnim okolnostima bi to bilo potpuno bezvezno za rock koncert, početi koncert lagano... Ali u ovim okolnostima je to bio pun pogodak. Uradili su prosto suprotno od svih, ali iza toga je bio neki smisao, neka pesma.

Slično vidim i deo privlaćnosti ZigiZelig-a u šou..
Kapiram :)

Dushan S

Post by Dushan S » 26 Feb 2013, 01:27

Kristijan wrote:Само да поменем нешто везано за шоу програме типа X Factor или Idol и ...Got Talent франшизе. Није тачно да ти програми не "производе" звезде, Кели Кларксон и Леона Луис су баш доспеле у жижу јавности као победнице таквих програма. Наравно, оног момента када кандидати озбиљније одмакну у тим програмима, већ се о њима стара читав тим који их обликује по мери индустрије, и не можемо да говоримо о аутентичности новонасталих звездица, а вероватно не можемо да причамо ни о неком дугом сценском веку који их чека, јер шоу мора да траје, и треба направити места за фришкије производе.
Ok, pričali smo iz neke te vanvremenske rok perspektive, pa sam se ja uhvatio za to. Hajd recimo da promenim izjavu da mislim da takav šou ne redefiniše pravila industrije i predstavlja samo jedan element u građenju nove zvezde koja možda proistekne iz takvog programa. Tj, imam utisak da tu zvezdu ne stvara taj TV Šou već obrnuto, mašinerija koristi TV šou kao jedan od metoda da lansira zvezdu. Pošto kod nas nema mašinerije, tj Šou je sam sebi svrha a nije deo te entertainment industrije najverovatniji zgoditak nekog pevača koji se visoko plasira je da počne tezgariti za 400 umesto za 100 eura.

Crni Bogumil

Post by Crni Bogumil » 26 Feb 2013, 02:35

Dushan S wrote:Sve je dobrovoljna stvar, pa i to da li ćeš živeti ili skočiti sa zgrade, to niko ne dovodi u pitanje. Ideja kritike neke pojave u društvu (kao što je nešto što ja naškrabam tj nakucam) je da ukaže na problem i eventualno, ponudi rešenje na problematičnu situaciju. Tvoj ugao komentarisanja je kao da neko tvom ortaku ukaže na to da ima pokvarene zube i smrdi mu iz usta a ti objašnjavaš kako je to da li će on otići kod zubara dobrovoljna stvar, kapiraš. Nije pitanje da li svako ima pravo da ode ili ne na koncert, ali kada je nekonstruktivno ponašanje bilo kakve vrste raširena pojava, to nije dobro stanje i to je tema članka. Razumemo li se sada?
Ne baš, jer postoji druga strana medalje koju izgleda da ne kapiraš. Al' nema veze, ko zna zašto je to dobro.
Dushan S wrote:Zvučiš kao demagog a i imaš neke stavove koji su po meni izgrađeni na pogrešnim utiscima.
Kao na primer?
Dushan S wrote:Haha, e stvarno... Ne znam šta da ti kažem, verovatno ti bolje poznaješ muzičku scenu od mene, jbg. Ne znaš kako neke stvari izgledaju izbliza nego imaš samo zamisao o tome. Ili ko zna, ja možda nedovoljno ozbiljno doživljavam neke stvari jer su za mene eto to neki obični normalni ljudi koje srećem svaki dan, ko će ga znati... :bambi:
Pitao sam te jesu li to menadžeri ili ne, a ne da li su normalni ili nenormalni ljudi.
Dushan S wrote:Pazi, hehehe. Ne ljuti se, da ne misliš da je to neko moje mišljenje pa ono... Upoznaj se sa par ljudi koji se iole ozbiljnije bave muzikom, popričaj sa njima, saznaj o njihovim iskustvima. Pitaj ih šta te interesuje. Možda se ispostavi da dođeš do informacija koje radikalno izmene sliku koju imaš o ovdašnjoj muzičkoj sceni.
Evo, upravo pričam s tobom i čekam to nešto radikalno.
Dushan S wrote:Istovremeno zvučiš kao da sve to oko "muzičke scene" preozbiljno shvataš, a sa druge strane zvučiš čudno zlovoljno i ozlojeđeno. Ne znam šta da ti kažem drugo, pošto ja ne uspevam videti vezu između te "scene" ili "menadžera" koje ti opisuješ i onih ljudi koje znam uživo.
Pa dobro, jesu li menadžeri ili nisu? Ne znam zašto se odjednom stidiš, ipak si ti čovek u mainstream priči, a vama je kul kad imate menadžere.

Crni Bogumil

Post by Crni Bogumil » 26 Feb 2013, 06:21

Dushan S wrote:Ajd ovako, jedan primer, na stranu moj ili tvoj muzički ukus.
Evo ljudi su potpisali lep ugovor, itd. Ovo je trenutno u tvrđem žanru moderno i aktuelno, da nije, ne bi dobili ugovor u vremenu u kome niko neće da potpisuje novi bend. E sad, ako bi samo bilo pitanje kvaliteta, aktuelnosti, svežine itd, onda bi oni trebalo da sa lakoćom budu slušani i ovde, bar kod publike koja voli tvrđu muziku, da li tako ispada? Ja mogu da se kladim da ako to prođe napolju, ili će izazvati kontra efekat ovde, ili će biti slavljeni zato što su odavde a proslavali su nas u belom svetu, ono, kao varijante sa sportistima. Ali neće ovde nikada prodati više karata nego Kraljevski Apartman, jer to nije dž dž muzika po meri Srbina.
Prvi put čujem, haha kakvo sranje od benda! No, vazda je bilo krajnje vreme da neko od svih tih ovdašnjih NU metal klovnova dobije zadovoljenje svojih HOĆU PARE! IME I SLAVU!! MOĆ!!! i da im konačno taj svet više udeli tu milostinju pa da se ta gladna i jadna siročad malo smire, aupičkumaterinu. Odlično što se to desilo, taman da se malo raščiste stvari ovde i vidi ko je ko i šta je šta. :bravo:

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 26 Feb 2013, 07:24

Ja volim da pičim covere Baha i Mocarta povremeno :bambi:
Crni Bogumil wrote: No, vazda je bilo krajnje vreme da neko od svih tih ovdašnjih NU metal klovnova dobije zadovoljenje svojih HOĆU PARE! IME I SLAVU!! MOĆ!!! i da im konačno taj svet više udeli tu milostinju pa da se ta gladna i jadna siročad malo smire, aupičkumaterinu. Odlično što se to desilo, taman da se malo raščiste stvari ovde i vidi ko je ko i šta je šta. :bravo:
Koji si Raptor ^^

rock action

Post by rock action » 26 Feb 2013, 11:52

mozda je offtopic, mozda nije, ali postoji jedan bend koji razvaljuje kako zvuci. ne znam za mainstream potencijal ali bend zvuci kako pravi rn'r bend treba da zvuci. bend se zove Straight Mickey And The Boyz.

jos uvek nemaju valjan studijski snimak, ali uzivo kako zvuce... nesto kao Partibrejkers meets Queens Of The Stone Age. inace, Cane vidjen u prvom redu na koncertu, i jos mnogo da kazem "bitnih" ljudi sa scene. takodje, ajde sto bubnjar, moj imenjak, razvaljuje taj bubanj kako svira (bukvalno), i ajde sto sam na poslednjem koncertu u Amerikani vracao mikrofon za bas bubanj po dvadeset puta na mesto pre nego sto sam se setio da ga konacno ubacim u bas bubanj, po prvi put da sam doziveo da overhead mikrofon ispadne sa stalka od siline udaranja po celom bubnju.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 26 Feb 2013, 12:14

da iskidali su tu u domu omladine, ja sam teo ranije da ih pomenem dok je rasprava bila čitljiva, jer oni iako nisu preterano popularni u mejnstrim krugovima, "skupe ljude", for what its worth...

to je to, suhi rokenrol.. ooooooooopušten i.. slobodan

nema tu mesta za guranje za neki biznis, popularnost n' shyte... fire

Dushan S

Post by Dushan S » 26 Feb 2013, 12:50

@Bogumil
Sad počinješ zvučati kao da samo troluješ, a mene ne interesuje svađa na internetu. Imaš negativan stav utemeljen na pogrešnim informacijama i zaključcima o nečemu što zapravo ne poznaješ dovoljno. Nisam siguran da li si uopšte ozbiljan pošto bi za neke stvari koje pričaš trebalo da ti je zdravorazumski jasno da nemaju uporište u realnosti. Na primer, menadžer je osoba koje svoje usluge naplati od procenta zarade, ali ako zarade nigde nema ili je krajnje simbolična, onda osoba koja radi takav posao nije umišljeni prljavi menadžer već entuzijasta koji voli bendove i muziku i koga treba ceniti što se cima za sitne pare. U svakom slučaju možda bi bilo bolje da nas dvojca ne pričamo dalje na ovu temu, jer nema nikakve koristi od toga, naročito zato što izgleda da je tebi tvoje ovakvo viđenje stvari veoma priraslo srcu.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 26 Feb 2013, 13:30

Стрејт Мики кида, добра су екипа, али нема ту мејнстрим потенцијала, односно овде тај звук не привлачи довољну пажњу.

dweezil

Post by dweezil » 26 Feb 2013, 15:11

Dushan S wrote:Ajd ovako, jedan primer, na stranu moj ili tvoj muzički ukus.
ovo zvuci bash svetski i moderno, bash mi drago da su uspeli da urade nesto, mislim da sam slusao Micica dal na CronixRadio ili Hard Rock Radio Live, pustali su ga, lepo :bambi: svaka cast

Crni Bogumil

Post by Crni Bogumil » 26 Feb 2013, 20:45

Dushan S wrote:@Bogumil
Sad počinješ zvučati kao da samo troluješ, a mene ne interesuje svađa na internetu. Imaš negativan stav utemeljen na pogrešnim informacijama i zaključcima o nečemu što zapravo ne poznaješ dovoljno. Nisam siguran da li si uopšte ozbiljan pošto bi za neke stvari koje pričaš trebalo da ti je zdravorazumski jasno da nemaju uporište u realnosti. Na primer, menadžer je osoba koje svoje usluge naplati od procenta zarade, ali ako zarade nigde nema ili je krajnje simbolična, onda osoba koja radi takav posao nije umišljeni prljavi menadžer već entuzijasta koji voli bendove i muziku i koga treba ceniti što se cima za sitne pare. U svakom slučaju možda bi bilo bolje da nas dvojca ne pričamo dalje na ovu temu, jer nema nikakve koristi od toga, naročito zato što izgleda da je tebi tvoje ovakvo viđenje stvari veoma priraslo srcu.
Pa, biće da imaš naivnu definiciju menadžera, jer ko kaže da takvi uvek rade na procenat? Ima ih raznih profila, a cenim i da nisu baš svi mufljuzi i lopuže, iako nepisano pravilo kaže da jesu.
Menadžeri su ljudi koji se vrzmaju po sceni, izgledaju nešto kao tu bitno u organizaciji, a u stvari ne rade ništa opipljivo - jer nit' su izdavači, nit' rade šta u vezi tehničkih stvari (nit šta produciraju, nit su tonci, ne iznajmljuju svoj studio, blabla), nit' su novinari ili fanzinaši, nit' se direktno bave organizovanjem svirki i koncerata... Uloga im je da se uvaljuju bendovima kao veza između njih i ovih što im rade jasno definisane poslove. To što TMM i slični navodno ne mlate neke jače pare od toga što rade ne znači da su nekakvi "entuzijasti" ili kakav Crveni Krst. Čist menadžerski trip. Zapravo, u njihovom slučaju organizovan na malo jačem nivou od klasičnog menadžerisanja pošto kao agencija pod svojim okriljem obuhvataju i ljude koji se bave i tim nekim konkretnijim poslovima.
I OK, ako misliš da te "trolujem" i ukoliko te sve ovo zamara ili uznemirava, onda ne odgovaraj na moje postove.

Post Reply