svaka pohvala za trigger inace. iako ne preferiram taj zvuk strasno cenim sta rade i svidza mi se

Moderators: dejankuki, Trooper, muki17
To bi bila jako komplikovana rasprava i odvojeno može da se priča do sutra. Muzika je specifična po tome što je dala velike kreativne slobode autorima, i po tome što može služiti samo tome da se ispolji ideja ili prenese informacija. Na primer niko od pank benda ne traži muzičko znanje ali se postavlja pitanje da li je to zaista muzika suštinski, ili je tu muzika samo "nosač" da se ispolji određena ideja ili poruka. U nekom zanatskom smislu muzika koju prave muzičari je različita od muzike koju pravi oni koji samo žele da se ispolje, izraze ili prenesu poruku. E sad pošto su ovo moderna vremena, većina ideja je došla do neke svoje tačke izvitoperavanja, pa se tako recimo u rok muzici javilo i to da muzika sedi na zadnjem sedištu dok neko ceni neki bend prvenstveno po svemu drugome - računa se ideja, pakovanje, imidž, muzika je najmanje bitna. Tako da dok neko verovatno povlači crtu jednakosti između neke dve jednostavne pesme, ja lično vidim kao različito kada neko ko ima znanje pristupi muzici jednostavno i kad neko ko ne zna dobro da svira svira jednostavno. Dobar primer razumevanja da je to činjenica je često unajmljivanje vrhunskih muzičara da sviraju na pop albumima još od Stinga pa na ovamo. De fakto, kada je Omar Hakim svirao tada jednostavan ritam to nije bilo isto kao kad taj ritam svira neki ovako bubnjar prosečnih kapaciteta, a tako stoje stvari i danas.Doolio wrote:ovo za pikasa - pikaso je to uradio da bi pokazo malom da ti moras da imas crtacku tehniku u malom prstu da bi mogo da se zajebavas sa stilizacijom, sto je tacno. onaj ko ne zna da slika recimo ko okej renesansni slikar ili da odradi neki okej realizam ili barok, njegove stilizacije ce ispadati ko cica glise deteta od pet godina jer je stilizovanje sledeci stepen u odnosu na realizam, iako laiku tako ne izgleda.
e sad, ne znam koliko je to primenjivo na popularnu muziku (sa akcentom na 'popularna'), tj koliko mora da bude primenjivo.
Ti nikada u stvari nisi preslušao album u celini, ili se varam?Ono shto sam shvatio malo bolje razmislivshi...je da meni fali dodatnog mesa u svirci i celokupnom dojmu koji ostavlja muzika. Ali vishe u tom nekom produkcionom elementu mozhda, npr nekakvi zhestoki reverbovi na glasu from time to time, shapat neko zezanje sa glasovima, vrisak neki shta vec..., malo napaljenih solaza(koje nisu problem jel), neki zheshci improvizatorski momenat, i na stranu shto bendovi kojima je to feature vec postoje decenijama, chini mi se da se na takve stvari gleda kao na nepotrebne komplikacije koje ne bi bilo lako izvesti uzhivo, nekako kad pomislim Trigger, onda je to live bend pre svega, jesam li u pravu?
Ekčuli, jedan od tekstova na albumu se bavi smrtnim slučajem jako bliske osobe, samim trenutkom pa ono... Nije specijalno zabavno niti baš dobra tematika za sprdnju. Ako se radi o ženskom svetu, naravno, nisam mislio ništa bukvalno - ima sveta, i muškog i ženskog koji se može naći u dobrom delu tekstova, i pretpostavljam da postoje i muške osobe koje su mogle imati isti doživljaj. Ovaj jedan slučaj sam pomenuo zato što mi je bio kontrastan sa time koliko je prosečan slušalac spreman da se udubi u baš svaki tekst, ako poruka nije očigledna, i da autoru znači kada oseti da je preneo nešto što nosi u sebi u potpunosti. To je negde i cilj mnogima koji prave pesme, pretpostavljam.E, onda, kapa dole, Dule! Kad si zensku suzu izmamio, dobar si poso uradio! Moze muzika bitno da utice na zivot, zaista. Pa cak i nemuzikanata.
Hvala na objašnjenju! Verovao ili ne, bilo je još manje solaža u pesmama pa sam na kraju dodao još 2 - 3. Jednostavno sam više bio u ulozi producenta-autora-snimatelja dok se radio na albumu i onda na kraju mi nije ostajalo neke želje ili potrebe da dodajem solo deonice tek radi toga što umem da sviram a običaj je da u pesmi bude neki solo. Ako bi mi izgledalo nekako na silu, izbacivao bih solo ili ga svodio više na još jednu melodiju, tj deo pesme. Ali fakat, evo slušam matrice i neke demoe za drugi album često i u principu verovatno će svaka pesma na drugom albumu imati solo, i neki će biti onako malo nadrkaniji, bar kako sada stoje stvari. Ići će i taj neki EP uskoro, i tu će takođe biti solo deonica u adekvatnoj količinisub_zer0 wrote: Orijentisacu se na metal, zato sto mislim da tu spadate(a gde bi drugde sa takvim rifovima?) Mislim, ne kapiram kada neko kaze da niste metal. Sta je onda metal? Gain na 15 i gitare u D (3 oktave nize) sa 68 zica? Wtf?
Nego da se vratim na Milenu (). Mislio sam na boju glasa i nacin pevanja. Muska agresivnost ali na zenski nacin (da me ne shvatis pogresno, meni je metal nesto energicno. Agresivno, ali ne u negativnom kontekstu). Malo senzualnosti, koja je takodje zanimljiva. Ali ne znam koliko ti je moje misljenje bitno. Uglavnom ne slusam novije bendove i bendove sa zenskim vokalima, posto se svode u vecini slucajeva na kvazi opersko pevanje a la Tarja i klonovi ili su mi nekako mekani i uz losu muziku (Evanesece ili kako se vec pise i Lacuna Coil). Krestanje i dranje ne racunam u pevanje(Archenemy).
A sto se tice celog albuma, produzi solaze coveceNe moras nista da silish i da guras tamo gde nije mesto, ali koja sekunda vise nece da te ubije (a ni slusaoce)
![]()
Ekčuli, bez obzira kakav ko imao stav - ako bi se uzelo da je merilo "Zdravlja" "Pitkosti" i "jednostavnosti" to da pevač ima jasne i melodične teme, da se pesme mogu svesti na akorde koji se mogu svirati i uz koje se lako peva, znači ono kej i logorske vatre, i da je sve pamtljivo i logično - tu Maiden ispunjavaju sve uslove, koje ispunjava većina rock bendova koji s ubili jako popularni, bez obzira što Maiden imaju imidž i tematiku tekstova kakvu imaju. Za razliku od toga, dobar deo alternativnih bendova se ne može pohvaliti time da je najveći deo njihovog opusa moguće otpevati horski uz alkohol, i tu gube bitku. Mislim, pominjem zato što su ljudi skloni da Maiden tretiraju kroz "metal bend" sa "nenarodnim" image-om prizmu, dok oni u stvari egzistiraju toliko dugo zato što su vrlo izbrušeni po pitanju songwiriting-a, onako, u najboljoj engleskoj tradiciji. Ko ne veruje, nek recimo skine na akustari harme i otpeva u srednjem tempu uz akorde, bez predrasuda "Wasted years" (realno pop rock hit 1 kroz 1) ili "Fear of the dark" (ultimativna sing-along-song) i biće jasno zašto su oni toliko veliki. Bez obzira na stil muzike svi veliki bendovi su u većini bili sjajni songwriter-i, osim onih par koji su kakvu god pesmu napravili bili karika koja nedostaje i revolucionarno menjali muziku.a sta ti ocekujes od HM bogova?
Hvala Lazo!LazaRocker wrote:kolko ste napeli na ovoj temi niste svesni uopste...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
svaka pohvala za trigger inace. iako ne preferiram taj zvuk strasno cenim sta rade i svidza mi se
Dushan S wrote: oni u stvari egzistiraju toliko dugo zato što su vrlo izbrušeni po pitanju songwiriting-a, onako, u najboljoj engleskoj tradiciji. Ko ne veruje, nek recimo skine na akustari harme i otpeva u srednjem tempu uz akorde, bez predrasuda "Wasted years" (realno pop rock hit 1 kroz 1)
Engleska tradicija ti je sklonija harmi, pa i u metalu. Ameri udare uvek više udare po rifu i gruvu. Evropski metal - harmoski mol i mol, američki, više blues lestvice i dorijski modus itd itd. U tom smislu.sinisake wrote:Engleska tradicija? Sta ja znam...![]()
Bitlisi imaju bolje harme. I Blur. I mnogi drugi.![]()
A jes' ova pesma pop.
potpuno si u pravu, sudeći bar prema live snimcima koje sam čuo. na studijskom snimku zvuči, bože me oprosti, ko ona kamenjarka Mira Škorić. mislim, gotivim ja Miru kao lika i fajtersku ribu, ali realno glas joj je krupnog zrna, takoreći, šljunkovitCicmila!! wrote:Bila sam na par svirki, doduse niste moj tip.
Samo cu reci da pevaljka mnooogo bolje zvuci uzivo (sto je, po meni, dobra stvar!)
Hvala, hvala!Cicmila!! wrote:Bila sam na par svirki, doduse niste moj tip.
Samo cu reci da pevaljka mnooogo bolje zvuci uzivo (sto je, po meni, dobra stvar!)
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest