Upozorenje - sledi rantovanje...
Ja već 4 godine AKTIVNO, skoro svakog vikenda sviram sa cover bendom, i svega je bilo... I tek nedavno, od pre koji mesec, smo odlučili da za NIJANSU dignemo cenu, jer je honorar koji nam je bio standardan stvarno postao presmešan (ne zamerite, cifre neću spominjati) jer je i evro otišao do mojega isto kao i gorivo, a samim tim i troškovi puta. I verujte, lokali gde smo imali stalnu saradnju (u prevodu - jednom mesečno smo svirali) su apsolutno JEDVA pristali na novu cenu, a naravno da jedan deo i nije, tako da tamo više jednostavno ne sviramo.
Još, pri tome zaista štedimo na troškovima - sami idemo sa svoja 2 automobila, NIKAD ne idemo kombijem, jer pored tih troškova ja ne znam kojom magijom bi uspeli da izvučemo standardni honorar. Naravno da sami sve nosimo, nameštamo, a ja sam taj koji je sticajem okolnosti dobio ulogu tonca u bendu.
Neću ni da ulazim u tu priču kako mnoge gazde lokala (ne sve) posmatraju bend - baš kao što Hopkins reče, samo da im neko dovuče masu u lokal i da se popije što više. Ja to razumem, to je njihova perspektiva i to je legitimno, oni imaju svoj interes u celoj priči i to je to. I sreća je što smo vremenom profiltrirali mesta na kojima sviramo, gde su ljudi kulturni, prijatni i profesionalni. Ali je problem što onda dođu LOŠI cover bendovi pa sviraju za 1000-1500rsd, ''buše'' svima posao, nema veze što sviraju sve pogrešno, i zvuče odvratno... I onda, kad ti dođeš sa svojom cenom (za koju se pokidaš da odsviraš sve najbolje moguće, sa dobrom opremom, i profi pristupom koliko je god to moguće), onda im je puno para. Ma marš bre tamo.
A da ne pričam da, verovali ili ne, mnogi sviraju i džabe (ili bar skoro), iz pukog entuzijazma.
I onda, svi mi koji želimo da naplatimo svoj rad, trud, i ajde da kažemo - i umeće, nebitno da li je cover ili autorski rad u pitanju, pričamo kako bi bilo lepo da svi nastupe jedinstveno, i da se jednostavno prestane svirati za gajbu piva i kikiriki i slavu, ali budimo realni - to se ovde nikada neće desiti, jer će uvek biti neko ko je zadovoljan gajbom piva.
A tek sada, kad učestvujem u 3 autorska benda, mislim da ću tek sada shvatiti koliko je tek teška, komplikovana i gotovo neizvodljiva naplata u čitavoj toj autorskoj priči, iako sam svega toga bio svestan odavno. Jer jebote, doveli su te u situaciju da treba da budeš srećan što uopšte imaš priliku negde da nastupaš pred ljudima, i da JAKO budeš srećan ako uopšte budeš na prokletoj nuli, nakon što pokriješ sve troškove organizacije same svirke.
No, u nadi za nekim boljim vremenima, bitno je da se svira i da se družiš sa ljudima koji su ti dragi, i možda najbitnije, nažalost - da zaista ne očekuješ nikakvu finansijsku satisfakciju za to što radiš, inače si se uputio ka ogromnoj pesnici koja jurca u pravcu tvog lica, na kojoj priše - RAZOČARANJE.