Rifovi u Srbistanu :)

Muzika, tekstovi, cover art i ostale kreacije.

Moderators: dejankuki, Trooper, muki17

Post Reply
sinisake
The original one

Re: Rifovi u Srbistanu :)

Post by sinisake » 20 Feb 2012, 18:31

Dobro je i prosao Dutja sa Delta Wingom... Sta bi bilo da su mu uvalili onaj Djokovic sig ©, pa da mora da svira po docecima... :mrgreen: :ziveli:
:Salimsejamalo: :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 21 Feb 2012, 04:08

To ce NOle ispred skupstine live, kad osvoji Vinbldon ponovo :mrgreen: .

djomla

Post by djomla » 21 Feb 2012, 09:26

Dersu Uzala wrote:To ce NOle ispred skupstine live, kad osvoji Vinbldon ponovo :mrgreen: .
Ne treba vise, dobio je svo ordenje koje postoji ... sad je miran.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 21 Feb 2012, 12:20

back to topic ili lockujem temu...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 21 Feb 2012, 12:24

Izvini, Deki, omaklo se... :kisz+banbika:

Nego, bolje da se ne vracamo na topik... :ziveli:

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 21 Feb 2012, 12:30

Image

Ne stvarno, manite da GA provocirate i on ce biti miran, obecao je... jel' tako Trzalice?

ajmo, dakle tekst Dusana Svilokosa..... 3....2... 1... ide!

Dushan S

Post by Dushan S » 27 Feb 2012, 19:37

Ih, pa malo si požurio sa odbrojavanjem!

Evo part II

Biološka enigma, da li je tačna tvrdnja da je rok novinar čovekov najbolji prijatelj?
http://www.timemachinemusic.org/2012/02 ... prijatelj/

Dushan S

Post by Dushan S » 09 Apr 2012, 17:28

Vidim da vam se dopao ovaj prethodni članak, hehehe :D

Stiže treći nastavak, koji se bavi uobičajenom, opšteprihvaćenom "dijagnozom" po kojoj su narodnjaci glavni krivci propadanja muzike u ovim krajevima. Naravno, ništa dalje od istine.

http://www.timemachinemusic.org/2012/04 ... turboroka/

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 09 Apr 2012, 17:51

Па, шта ја знам, оно, лепо си ти то заокружио, океј пишеш, колумнистички што би се рекло:) Међутим, на неком личном плану мени такав стил не лежи, некако ми је много инвазиван и, па, личан. Јесте, то је колумна и по дефиницији је таква, али некако имам осећај као да ме неко гађа својом перцепцијом док читам. Ово немој да схватиш као неку негативну критику, већ само као евентуални камен спотицања код мене лично, јер можда не могу да будем објективан услед вела емотивно-пропустљиве мембране која ме обавија док читам нечију колумну (јебо сам му кеву). Ово сам већ једном рекао, ја мислим, за онај први текст - овакво писање мислим да поларизује читаоце, онај који ти је близак по менталном тракту и који се слаже с тобом, послаће ти сто једну ружу на гајбу и лепиће твоје слике изнад кревета, а онај који се не слаже, вероватно ће да направи анти-дуле сајт или тако нешто иако је можда твоје писање сасвим супер:)

Е сад, ако ћемо о самој теми колумне... Немам појма, да бисмо стварно кењали о томе, контам да бисмо морали да седнемо НАПИВО и да серендамо прилично дуго. Јер, под један, ту има много аспеката, много контекста, много концепата, много прилаза стварима... Много погледа са различитих висина и углова... Нешто као социолошке теорије. И можда су сви помало у праву. И мислим да за разговор о оваквој ствари треба имати константан фидбек од стране саговорника, иначе после три поста крене дигресија или хватање за ''онај зарез лево горе'' или нешто слично.
Примера ради, ја сам прошао кроз гомилу ''школа размишљања'' на ову тематику, а доста тога је зависило и од тога колико сам када имао година и од тога да ли сам био активан или пасиван у музици и од тога да ли сам зарађивао паре генерално или нисам, у којим круговима сам се кретао, са којим људима сам причао... Просто, искуство, зрелост и тако те ствари утичу на перцепцију и комплексност и ширину погледа. И ако трокираш у било ком од тих елемената, онда си сужен. Замислимо искусног, маторог, интелигентног бајкера који се ложи на, не знам, дивље јагоде и тако тај рок човече и то је све што зна, а они тамо народњаци и они тамо поп ликови, а поготово они тамо што се дрогирају, то је све неки мамбо џамбо. Очигледно му фали ширина и зрелост и местимично образовање. Тако да је то једна константно клизна категорија и ја сам ту доста мењао мишљење и осећао бих потребу да образложим свако моје мишљење и промену истог, а то би зачепило форум:) Зашто бих осећао ту потребу - па зато што је тај сам процес битан, јер ако дођеш и само кажеш ''брате, ја то видим тако и тако'', то ће да испадне или чудно или бомбастично или коначно, у сваком случају, превише истриповано или агресивно. Поготово неком ко је још на неком, ај да кажемо ''нижем разрешењу'', тј. на неком успутном мишљењу које си ти већ одбацио услед свог развоја. Не мислим да су људи сад овде површни или незрели, али чисто кажем, јер има и тога у некој мери, јелте. Можда више емотивно ангажованих, али то му дође још царскије.

Углавном, има превише ствари око целе те приче, што по хоризонтали (музички, социјално, географски, политички итд), што по вертикали (установљење граунд левела и аксиоматика - неко ће за нешто рећи да је лоше пер се, неко не) да бих се сад нешто просрао. Ето, просрах се оволико и без улажења у тематику.

Ботом лајн, интересантно, Дуле, ја бих рецимо волео да некад у животу попричамо уживо рецимо, али мислим да је превише ксјдфхнкасјфх ова дискусија за извести овде на форуму:)

Dushan S

Post by Dushan S » 09 Apr 2012, 18:09

Vrlo ti je post na mestu i jako ti je tačno to što si rekao za mnogo aspekata. Zapravo, to mi je jedini pravi problem dok pišen nešto ovakvo. Jer, postoji mnogo različitih načina da se pristupi jednom problemu i više različitih istina. Na primer, Bijelo Dugme je de fakto bilo glavni indoktrinator pastirskim rokom, koji je direktno utemeljio turbofolk. Bregović je bio lopovčina. Ali sa druge strane, on je bio itakođe i dobar autor kad se potrudi, a oni su bili dobar bend i imali dobre pesme. Ja takve, uslovno rečeno, suprotstavljene stavove pokušam pokriti u jednom članku koliko god mogu, ali je neminovno da ću reći nešto što zvuči isključivo. Nemoguće je, zapravo, pokriti kvalitetno neku temu a ne zauzeti makar privremeno, jedan određeni stav i tačku gledišta.

Još jedan problem kad pišem je u tome što znam da čitalac ne mora imati bekgraund koji ja imam niti baratati određenim informacijama, to si takođe i ti pomenuo. A od toga zavisi kojoj "školi razmišljanja" pripada. Divlje jagode su ti dobar primer. De fakto to i jeste jedan od najvećih problema ovde - ćevapi i luk maskirani u rok i urbano. To je mnogo gore nego očigledni kič i šund. A ako bih uperio prstom direktnije u neke izdanke tog principa, prešao bih crtu iza koje bi me jako malo ljudi razumelo.

Idem na neki put od desetak dana, a posle može i neko pivo pa eto, da se smaramo :) :ziveli:

Dushan S

Post by Dushan S » 05 Jul 2012, 20:46

MetalFunk

Post by MetalFunk » 05 Jul 2012, 21:41

Dušan is dead. - Rock
Spoiler:
Haha morao sam. Asociralo me na onu zajebanciju sa Ničeom i Bogom. :mrgreen:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 05 Jul 2012, 21:56

Био сам апсолутно сигуран увек да је рок публика вернија публика, и по том питању нисам ништа ново открио, али ова поређења зарада ме јесу изненадила. Једноставно се нисам интересовао за то, промакло ми. С друге стране, нисам сигуран колико је све ово применљиво на ову нашу ситуацију, пошто нас дрма нека јако специфична криза.

Не знам да ли ти нешто користи овај податак, али ја мислим да је велики проблем што код нас клинци масовно немају ту навику праћења музичке сцене, сакупљања музике, интересовања за догађања... Недавно је у нашем малом месту гостовала она Јелен Топ 10 менажерија, и ја рекох - дај да водим ово најстарије дете, има 14 година, можда ће то да је интересује. То вече сам свакако свраћао до вароши због пробе хора, па рекох да будем и ћерки на услузи, да је одвезе на свирку, и да је после вратим кући. Понудим јој и да се договори са друштвом, таман и да будем дежурни родитељ ако се неко од родитеља њених другара нећка и премишља да ли да пусти дете. Међутим, клинце то уопште не занима. ОК, неки ће рећи да је то чак одраз доброг укуса :) пошто се Јелен менажерија није баш прославила, али све капирам - у малом месту се свакако не дешавају сваки час овакве ствари, мислио сам да ће клинци макар из радозналости хтети да се појаве.

И тако одосмо моје дете и ја тамо као да идемо у позориште. Она онако недовољно опуштена, мало блентава ситуација, иде с ћалетом тако... Ја не знам где да се денем, исто ми мало глупо што смо тако пошли... ма какво позориште, као на родитељски. Испратили смо наступ 2 бенда. Електрични оргазам и Обојени програм. Не знам ко је од младих снага свирао то вече, нити какви су им били наступи, али ми је свакако било жао што је моја ћерка имала само прилике да види параду ветерана. Игром случаја, Електрични оргазам сам први пут слушао уживо исто са 14 година. Обојени програм сам први пут чуо уживо чини ми се са 17. Само мене тада нико није требало да води тамо, сам сам чупао и гребао да идем на свирке, баш сам се трудио да познајем сцену, слушао уживо и оно за шта не бих да паре у продавници плоча, и имао сам екипу с којом ћу да идем. Она нема екипу за то. И не само да су ветерани били на сцени, махом су и у публици били половњаци из моје ере.

Зезнута ситуација, не знам шта друго да кажем. Можда овде рок није стварно мртав, али свакако лоше изгледа.

dweezil

Post by dweezil » 05 Jul 2012, 22:39

da i ja sam stekao neki slican trip da jednostavno klinci mogu da slusaju i Cecu i Metallicu, i ne prave ono kulturolosku, sociolosku ili kakvu vec razliku izmedju te dve stvari, al to je def fenomen za sve mladje generacije, mada cini mi se da je to slucaj i u svetu. Vince Gill je skoro to lepo objasnio:

...Vince admits he is dismayed by the current state of the music industry, and worried about its future. "Income streams are dwindling. Record sales aren't what they used to be," he notes. "The devaluation of music and what it's now deemed to be worth is laughable to me. My single costs 99 cents. That's what a [single] cost in 1960. On my phone, I can get an app for 99 cents that makes fart noises -- the same price as the thing I create and speak to the world with. Some would say the fart app is more important. It's an awkward time. Creative brains are being sorely mistreated."

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 05 Jul 2012, 22:50

Знаш како, моја млађа швеца (87.) иде нон стоп на неке трипове, као тинејџ дијете је ишла баш баш нон стоп. Зависи и од човека, вероватно ниси размишљао у том правцу, па ти није пало на памет, али сигурно си свестан да већина људи (невезано за генерацију, моја, твоја, садашњи клинци, наши родитељи итд.) просто не прати музику и не иде на свирке и заправо било какве ''хепенинге'' те врсте УОПШТЕ. Лупам, ја сам ишао више сам на свирке као тинејџер, него са друштвом, можда сам на пола средње нашао неку малу, малу екипу (и то не малу екипу која се подудара музички са мном, него малу екипу која иде на свирке, а не у класичне изласке). А није да сам знао мало људи. Наравно, не мислим на ''е људи дошо продиџи, продај намештај да идемо'' евентове, већ на оно, ''е, имају кебра и другари на демији''.

Е, онда када се ти одузму (они што и овако и онако неће нигде), онда остају клинци са постерима бендова, мали субкултурци и томе слично. Е, кад они престану да иду, онда треба то перципирати. ''активно бивање у музици'' је ипак неки прилично ужи и ређи трип, можда људи који су у томе истрипују са перцепцијом јер су се постепено и спонтано окружили истим таквим људима, па имају трип ''брате, девет од десет мојих ортака иде на свирке''. И као таквог га треба посматрати са тим у виду.
Да је тема ''клинци се не мувају међусобно'', то би већ била друга прича, јер тај трип је фундаменталан и постоји у било ком окружењу као биолошка константа.

Сад, ја не знам у ком ти је фазону ћерка, нисам сконтао из твог поста, можда она заправо спада у ове клинце који активно прате све то и цимају се, па те је изненадило што ти који се ложе, се заправо не ложе. У том случају, слободно игнориши цео мој пост:)
И не само да су ветерани били на сцени, махом су и у публици били половњаци из моје ере
Ја сам ово приметио само на бендовима који су ''били млади кад сам ја био млад''. Рецимо, изблејим на саншајну и извалим да блејим са гомилом ликова и риба од 30+ година, од којих половина има дете од три године на раменима:) Од клинаца релативно мали број ентузијаста репера и понеки ''вјерни ха це металци'' који вероватно ревносно пиче на све што има џитру у себи:)
Међутим, кад сам пре неколико година био на оним индиго триповима што су били на калишу, са својих четврт века сам био у просеку десет година старији од 99% људи тамо, скоро па ме срамота уватила.
На Мјузу и Кејву (исто било релативно скоро) је било баш шаролико, било је свих генерација.

Post Reply