Jazz Pistols - Live (2006)

Cd, dvd...

Moderator: muki17

Post Reply
Cortex
The Necromancer

Jazz Pistols - Live (2006)

Post by Cortex » 06 May 2008, 22:49

Ok, evo necheg sasvim drugachijeg od Jean-Luc Ponty-a.

Image

Slusham ovaj album intenzivno vec duzhe vreme i nikako da dosadi. Toplo ga preporuchujem, necete se pokajati nijedne sekunde. Jer, bilo da ste bubnjar, gitarista ili basista, dozhivecete instrument na drugi nachin, i ostacete zapanjeni umecem i stilom ovih momaka.

Live 2006 je trece izdanje najpoznatijeg nemachkog jazz/fusion benda, nakon fanstastichnih i intenzivnih "Three on the floor" i "Special Treatment". Bendu je bilo potrebno samo nekoliko godina da definishu svoj zvuk i evo, vec nam se predstavljaju svojim prvim live izdanjem. I to kakvim. Sami momci svoju muziku nazivaju "energy jazz" i radi se upravo o tome, veoma energichni fusion ali, povremeno, naidje se i na kakvu lepu baladichnu kompoziciju.

Svako od chlanova benda je vec odavno afirmisani muzichar ili session star. Stefan Ivan Schäfer je jedan od najboljih nemachkih gitarista, fenomenalne kontrole, sjajnog zvuka, vrlo versatilan, pravo je uzhivanje slushati ga. Christoph Victor Kaiser, je monstrum na 6-ozhichanom basu, njegov slap i tapping pasazhi zaista itekako uslozhnjavaju i obogacuju aranzhmane(ne treba zaboraviti da se radi o trio-u). Thomas Lui Ludwig, bubnjar, je meni posebno zanimljiv, poslushajte samo njegovu emulaciju efekta ECHO-a u real-time-u u kompoziciji Special Treatment! Zaista novina za mene. Ili rad na ride chineli u Birdland-u. Zapanjujuce.

Obozhavam trio. Ta formacija chini da se muzichari drzhe nekako skupa, da su jako blizu zvukom jedan do drugog, chesto je trio dovoljan, ako je kvalitetan, da pruzhi i najintenzivniji osecaj u jazz-u, gotovo rock jachine. E pa, svako od ovih muzichara je dovoljno nadaren da uchini da uopshte nemamo utisak o samo trojici muzichara na sceni vec o mozhda chak 5! Zaista, zvuk je pun, groove zarazan, neverovatno intenzivno iskustvo, Jazz Pistols su na vrhu svojeg performansa na ovom albumu. Iskustvo sa kojim se mozhe porediti samo josh OHM, ali o tom opakom triju drugom prilikom.

Album sadrzhi i jednu obradu, u pitanju je "Birdland", klasik Weather Report-a. Kritichari se slazhu(a kritichari se nikad ne slazhu) da je ovo jedna od najuspelijih obrada te kompozicije. Zaista se radi o neverovatnom osecaju dok slushamo Birdland u tako obogaljenom formatu kao shto je trio a po energiji podjednako mocnom kao da je svira ceo Weather Report! Bubnjar posebno blista u ovoj kompoziciji, odredjeni delovi ove kompozicije su odsvirani sa takvom zhestinom da me uvek podilaze zhmarci kada je slusham.

Ako trazhite high energy svirku uz mnogo stila, mashte i profesionalnosti, a ne zazirete od trio-a kao formata, Jazz Pistols je bend za vas, a njihov Live 2006 je album koji cete dugo pamtiti i uprazhnjavati.

Znam da ja hocu.

:)

Cortex
The Necromancer

Re: Jazz Pistols - Live (2006)

Post by Cortex » 07 May 2008, 10:04

Eh da, zaboravih spisak pesama...

1. Welcome
2. Yellow Fellow
3. Three on the floor
4. Moby Dick
5. Special Treatment
6. Palladium
7. Mystic Train
8. Bugs
9. Birdland
10. Take the brake
11. Teen Town

Enjoy the ride.

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 07 May 2008, 15:37

Cortex wrote: 6. Palladium
9. Birdland
11. Teen Town
Ovo su pesme od Jaco Pastoriusa...Ok, birdland je obrada, ali Palladium i Teen town?
Da li su i to obrade, ili je pokradeno?

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 07 May 2008, 19:32

Poslushaj album pa sam prosudi... ;)

Shalim se, da, radi se o obradama, koje su takodje fenomenalne, ali Birdland ostavlja nenad..j..e...biv utisak pa zato o njoj vishe govorih :)

Lepo je znati da neko zapravo baci pogled na ove moje preporuke/review-ove :)

JAZZ PISTOLS RULE.

P.S. Kakva crna kradja, pa nisu ti ovo Karleusha i ekipa, ovo je bre vrhunski fusion!!!

Post Reply