Planet X - Live From Oz (2002)

Cd, dvd...

Moderator: muki17

Post Reply
Cortex
The Necromancer

Planet X - Live From Oz (2002)

Post by Cortex » 08 May 2008, 22:34

Image

Pre bilo kakvih rechi o ovom albumu, zhelim da naglasim da je ovo, za mene, NAJBOLJI ZHIVI ALBUM IKADA.

IKADA.

Nakon experimentisanja i ispitivanja terena svojim projektom On The Virg i sjajnim albumom "Serious Young Insects" na kome je Virgil Donati okupio najbolje mlade muzichare Australije, on osniva Planet X zajedno sa Derek Sherinian-om do tada poznatim po radu sa Dream Theater-om i po svojih opasnih "solo" albuma(zaista sjajna muzika je u pitanju, a prvi Derekov album se chak zove "Planet X" i na njemu svira i Virgil Donati!). Na gitari im se pridruzhuje Tony MacAlpine a ulogu basiste su preuzimali mnogi, sve velika imena kao shto su Billy Sheean, Tom Kennedy, Jimmy Johnson, Rufus Philpot ili Dave LaRue.

The most advanced fusion grupa je rodjena.

Evo shta je Sherinian izjavio jednom prilikom: "When I started Planet X, I had one goal: to start the sickest instrumental band in the world. I wanted to find musicans that played their instruments so fiercely, it would strike fear in the hearts of other musicians when they played..."

Nakon apsolutno neverovatnog prvenca, albuma "Universe", bend krece na turneju, a album "Live From Oz" sastoji se od kompozicija odsviranih uzhivo u gradovima kao shto su Melbourne, Sydney, Perth, ili Adelaide. Tachnije, set lista je ovakva:

1. Ignotus Per Ignotium
2. Inside Black
3. Dog Boots
4. Atlantis: Apocalypse 1470 BC
5. Atlantis: Sea Of Antiquity
6. Atlantis: Lost Island
7. Derek Sherinian Solo
8. Warfinger
9. Virgil Donati Solo
10. Warfinger Reprise
11. Tony Macalpine Solo
12. Her Animal
13. Europa
14. Pods Of Trance
15. Bonus Track (Clonus)

Od kompozicija koje su se nashle na ovom albumu, njih 8 je sa "Universe"-a, a svita Atlantis se mozhe naci na prvom Derek-ovom albumu, zamislite, nazvanom "Planet X". Nastup je trajao sat i 20 minuta, a gostujuci basista je bio Dave LaRue koji je i sjajno odradio posao.

Ali predstavimo malo ove sjajne muzichare:

Image

Virgil Donati - sasvim sigurno jedan od najboljih bubnjara danashnjice. U njegovom stilu necete naci hiljadu tonova u jednom beat-u, kao recimo kod Billy Cobham-a ili Alphonse Mouzone-a, ali poslushajte malo pazhljivije, u pitanju je neverovatna tachnost, strahovita snaga i sklonost ka zastrashujucim poliritmijama i neparnoshcu, jednostavno, Donati je zver! Pogotovo impresionira potpuna odvojenost gornjeg od donjeg dela tela shto se najlakshe da videti u kompoziciji Dog Boots u kojoj neprestano, ali neprestano, kroz celu kompoziciju, drzhi jedan, strashno brz ritam(chini mi se da su nekakve triole u pitanju) na duploj bas pedali a gornjim delom tela svira potpuno drugachije stvari, prelazi se iz jednog time signature-a u drugi, ma strashno!!! Takodje je i solidan klavijaturista i uchestvuje u velikom procentu u komponovanju muzike koju neguje Planet X.

Image

Derek Sherinian - Derek je vrlo interesantna pojava na muzichkoj sceni. Njegov stil se nikako ne mozhe okarakterisati kao uobichajen, naprotiv-vrlo je lako prepoznatljiv, sve te farbe i toliko korishcenje tremolo ruchice, wah pri soliranju i slichno...retko cemo Dereka chuti kako svira neshto samo onako, clean, klavirski, ne daj Bozhe neki jazz standard, jednostavno on je progger u celini(ali mu to ne smeta da ide na turneje sa Billy Idol-om :roll: no ajd' :)). Ukratko, necete nikada smatrati Sherinian-a za nekog vrhunskog vrtuoza i svestranog muzichara, ali je njegov doprinos progressivnoj muzici fantastichan i on ostaje jedan od mojih omiljenih klavijaturista, zna da stvori atmosferu, mnogo sam mogao da nauchim od njega. Njegovi solo albumi su sjajni, na njima je saradjivao sa takvim imenima kao shto su Allan Holdsworth, Zakk Wylde(koji sa Derekom uopshte ne lichi na sebe, fenomenalno svira ovu vrstu muzike!), Simon Phillips i drugi...

Image

Dave LaRue - Imam jedan LaRue-ov album, Hub City Kid i zaista mi se dopada, on je virtuouz i sjajan melodic player. Svirao je sa Dixie Dreggs, Steve Morse-om, Satriani-em i mnogim drugima. Njegov nastup sa Planet X-om pokazuje i da je zaista sjajan team mate i da je u stanju da svira sve ovo chime su ga momci iz Planet-a sigurno zhestoko namuchili!

ImageImage
Tony MacAlpine - Eh, Tony MacAlpine. Podjednako dobar klavijaturista i gitarista, solidan violinista, Tony je za mene savrsheni muzichar, neko kome se beskrajno divim. Pored svojih nesumnjiih muzicharsko-svirachkih-kompozitorskih kvaliteta, on je i divna osoba, uvek pozitivan, neverovatno jak sideman i team mate, potpuno gotivan lik, shto je gotovo retkost u svetu nadobudnih gitarista kopija Malmsteen-a, Satch-a i Vai-a. Po meni, ono shto je Tony odsvirao na ovom, a i ostalim albumima Planet X-a predstavlja vrh svirke na elektrichnoj gitari danas. Ta moc improvizacije, ta preciznost, taj virtuozitet, ta raznolikost, sposobnost da se stalno izlazi van granica samog sebe a opet krajnje kontrolisano, mada beskompromisno, i ta emocija, takvo neshto nigde drugde nisam chuo, a preslushao sam mnogo albuma. Tony MacAlpine je moj guitar God. Nema svrhe ishta govoriti o njemu, pochujte ovaj album, pochujte njegov album "Chromaticity" i sve ce vam biti bolno jasno. Najbolniji trenutak za mene, u muzichkom smislu rechi, je bio kada sam chuo da je Tony napustio Planet X(dodushe, zamena nije mogla biti bolja ali opet Tony je Tony). Nikada to necu preboleti. Ali to je on, uvek zheljan necheg novog. Majstor bilo kog stila, bio to fusion/neoclassical/rock/blues ili jazz.

goodlikesweeper

Re: Planet X - Live From Oz (2002)

Post by goodlikesweeper » 08 May 2008, 22:58

Hehe,na G3 koncertu iz 2004 Dave LaRue je svirao bas Petrucci-u,a Tony MacAlpine Klavijature i gitaru Vai-u.Vidim poznati mi od negde... :lol:

Slusao sam nekoliko albuma od Planet X-a od kako si mi ih preporucio,i bogme su dobri!A ja sam mislio da slusam kvalitetnu muziku.Lol...kad sam njih cuo samo sam se izbecio! :shock: :lol: :lol: :lol: Aj poslusacu i ovaj album sad koji dan...

E,aj mi malo vise reci o samom bendu.Koliko je tu Sherinian glavni baja?Da li on iskomponuje vecinu ovih stvari ili samo okuplja muzicare koji doprinose podjednako?Koliko su ovi albumi komponovani a koliko improvizovani?Eto,to su uglavnom stvari koje mene interesuju kod bendova koje slusam,a to ne pise u Wikipedii...

I da,Zakk Wylde-a je definitivno nemoguce prepoznati na ovim albumima...pozda cak i pocnem da ga postujem...jednog lepog dana... :lol: :lol: :lol:

Cortex
The Necromancer

Kratak review albuma...

Post by Cortex » 08 May 2008, 23:02

Album pochinje Derekovom kompozicijom "Ignotus Per Ignotium" i kojoj se bend zagreva przheci iz sve snage. Ali to je samo uvertira za ono shto sledi... Kompozicijom "Inside Black", momci nas uvode u sve ono shto Planet X jeste, a to je krajnje nepredvidiv bend koji ima strashan groove, snagu, svirachko umece i overall eklektichnost. Tony-ev solo u toj stvari je do te mere savrshen, a skoro u potpunosti improvizovan(jako malo lichi na onaj sa studijske verzije) da ledi krv u zhilama pri svakom slushanju. Jednostavno neverovatno sa koliko osecaja on svira. Taj ton, ta poletnost, ta sweep arpeggio tapping Tony signature tehnika ostavlja na momente bez daha. Ne mogu a da na naziv numere ne gledam simbolichno. Inside Black. Da, Tony jeste outside black, a tek inside... Nakon sledi beskrululozna "Dog Boots" koju sam vec ranije pomenuo. Zaista brutalna numera. Potom slede tri numere koje chine Apocalypse svitu u kojima ceo bend blista. Ne mogu da izdrzhim a da ponovo ne iskazhem svoje odushevljenje Tony-em koji je u ovim numerama odsvirao neke od najneverovatnijih gitarskih solazha koje sam ja ikada chuo. Jednostavno, ono nije normalno! Pogotovo ako se uzme u obzir da Tony nije svirao na studijskim verzijama tih stvari vec je sve improvizacija, ali koliko precizna i koliko svemirski van ovog sveta! "Apocalypse 1470 BC" je jedna od najkomplikovanijih kompozicija koju sam ikada chuo. Kraj priche. Svirati kao Virgil Donati u toj numeri je jednostavno meni neshvatljivo. Tachno kao sat on zadaje tempo na hi-hat-u a ostalim extremitetima leti po drum kit-u. Ko ono ponovi, zaista skidam kapu.

Nakon ovih numera sledi Derekov solo, koji je svojevrsni uvod u "Warfinger", jednu od Planet-ovih brutalnijih stvari. Pre zavrshetka Warfinger-a Donati nam pokazuje josh jednom da je vanzemaljac svojim Donati solo-om, a nakon toga Warfinger dozhivljava svoj closure. Ono shto sledi je Tony MacAlpine solo koji je zaista jako emotivan(iako krece izhivljavanjem :D ) i jedna je od mirnijih stvari na albumu ako ne i njegov najmirniji momenat. Bend nastup privodi kraju uz "Her Animal", od publike posebno dobro primljene "Europa i "Pods Of Trance". Pods Of Trance j estvar u kojoj Tony svira apsolutno bolesne solazhe, i studijska verzija ove stvari je sadrzhavala neverovatno bolesnu solazhu, potpuno dementnu, ali je za potrebe ovog live nastupa Tony otishao i mnogo dalje, do samog kraja. U istoj kompoziciji on i Derek se igraju malo i onog starog "pitanje-odgovor" shto ispada fenomenalno na kraju.

Numera koja se na albumu nalazi kao bonus, "Clonus", je i prva stvar, opening albuma "Universe", jedna je od najgroove-olikijih kompozicija momaka i deluje stvarno mocno odsvirana uzhivo, chak Donati mnogo bolje akcentuje neke delove uzhivo nego na albumu.

Da zakljuchim: U pitanju je neverovatan album, performans ovih momaka je za svako divljenje, preporuchujem ga svakog ko je otvorenog uma i trazhi inteligentnu muziku a uz to voli i da chuje vatromet solazha najboljih medju najboljima, a ne smeta mu skoro metal snaga sa kojom raspolazhe Planet X u svojim kompozicijama i nastupima.

Nakon ovog albuma izdali su i josh dva, "Moonbabies" i "Quantum", poslednji bez Tony-a. Albumi razbijaju, jednom rechju.

Planet X zauvek.

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 09 May 2008, 00:41

goodlikesweeper wrote: E,aj mi malo vise reci o samom bendu.Koliko je tu Sherinian glavni baja?Da li on iskomponuje vecinu ovih stvari ili samo okuplja muzicare koji doprinose podjednako?Koliko su ovi albumi komponovani a koliko improvizovani?
Shta mi se bre ubacujesh izmedju info-a i review-a??? :x :)

Sherinian nije glavni baja vec Virgil, Donati komponuje chak 70% materijala, naravno radi se samo o kosturu a onda Derek zamasti k'o chovek! :lol: Naravno i Tony je dosta doprinosio ali sada kada ga nema...zaista se oseca promena u zvuku, nekako...narodski recheno...bend je izgubio na "mudima" :)

Albumi su u potpunosti komponovani. Teshko je poverovati ali tako je.
goodlikesweeper wrote: I da,Zakk Wylde-a je definitivno nemoguce prepoznati na ovim albumima...pozda cak i pocnem da ga postujem...jednog lepog dana... :lol: :lol: :lol:
Zakk svira na Derekovim solo albumima, da, i neverovatan posao je odradio, totalni respect.

Inache, novi gitarista Planet-a je Brett Garsed, zaista dostojna zamena, ali onjemu vrlo uskoro ;)
Btw, Tony-a je menjao i T.J. Helmerich na nekim live nastupma benda, ali o njemu takodje uskoro... ;)

:)

goodlikesweeper

Post by goodlikesweeper » 09 May 2008, 01:07

Cortex wrote:
Shta mi se bre ubacujesh izmedju info-a i review-a??? :x :)

Ouh, the shame!!!! :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Aj moderatori,ispremestajte poruke,ako vam nije problem,da nam se drug Cortex ne naljuti previse... :hide: :lol:

Tnx za info...albumi bas deluju izimprovizovano...bas cudno... :)

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 09 May 2008, 19:52

Zaboravio sam da kazhem i da sam srecni vlasnik vrlo raritetnog video snimka benda kako razbija na nekom festivalu muzike u Bugarskoj, u Sofiji. Radi se o sjajnom nastupu benda, u trajanju od oko sat vremena i spreman sam da ga podelim sa svakim ko se vec, jel, interesuje za ovako delikatnu vrstu muzike :) Tako da, javite se...

Ej, u Bugarskoj imaju festival na kome svira Planet X... Choveche! :shock: :idea:

Post Reply