pre nego što sam čuo
The End of All Things to Come slušao sam Eminema, Robija Vilijamsa, i slično. čemu tako velika promena? zaljubio se u blek metalku naravno (klinac). prvo što sam čuo od metala da mi je ostalo u glavi je "Not Falling", sa ovog albuma, koja mi je u ovoj novoj fazi nekako iskočila, pa sam preslušao ceo album i polako postao metalac. Iskreno da vam kažem, drago mi je da su me Metalike i Mejdeni zaobišli. Mudvayne i Mayhem su bili prvi metal bendovi koje sam regularno slušao. A ova faza me je gurnula u dobrom pravcu (Tool), i veoma sam srećan zbog toga. Tool otvara svašta nešto jednoj jedinki.

Između ovoga i prve faze je prošlo dosta bendova, ali faza koja počinje
Traced in Air-om je možda najbitnija kod mene. Ne samo da mi se otvorio put ka odličnim tvrđim metal bendovima (Obscura, Necrophagist, Opeth, BTBM, Pestilence), već sam mnogo bolje skapirao fusion koji pre nisam mogao da slušam toliko. Intronaut, Alan Holdsvort i njegove stvari, Ben Monder, Exivious, Gordian Knot, pa i King Crimson u ozbiljnijoj meri.

relativno nova faza, svašta nešto mi radi, počeo sam maltene sve živo da slušam.