Marshall "master volume" potenciometri ?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Marshall "master volume" potenciometri ?
Pretaga sa ključnim rečima nije dala rezultata, pa postavljam temu.
Treba mi pomoć - informacija o vrednosti otpora potenciometara ili shema pojačala "Marshal" model "master volume".
Na marsalovom sajtu nisam sa sigurnoscu pronasao taj model.
Radi se o modelu 100w koji sa prednje strane levo ima dva (power+stdby) plastična prekidača, a stdby je sa tinjalicom.
Zatim redom bas/midle/treble/presenc/master i preamp.
Pojacalo je sa jednim kanalom a ima, sa desne strane prednje ploče, dva 6mm gitarska prikljiučka - džeka jedan iznad drugog (hi i low)
Uvezeno je negde oko 1978 godine.
Ove informacije dajem da bi se lakse utvdio model.
Inace nije kod mene već je vlasnistvo mog drugara, pa ne mogu sad da prociram ser.broj i ostalo, ali probao sam ranije da googlam sa tim podatcima i nisam našao identično poklapanje.....
Sad su počeli potenciometri da krče, master kad smanjiš do kraja on "rikne" ko da je pojačan "do panja", a nezgoda je u tome sto su potenciometri montirani, da se ne vidi oznaka bez vadjenja potenciometara.
Plašim se da su možda nekih kritičnih vrednosti, koji se ne mogu lako nabaviti, onda bih rasturio pojacalo, pa čekao možda i nedeljama da se nabave novi.
Ako neko ima saznanja o šemi ili vrednostima potenciometara, svaka pomoc je dobro došla.
Hvala unapred
Treba mi pomoć - informacija o vrednosti otpora potenciometara ili shema pojačala "Marshal" model "master volume".
Na marsalovom sajtu nisam sa sigurnoscu pronasao taj model.
Radi se o modelu 100w koji sa prednje strane levo ima dva (power+stdby) plastična prekidača, a stdby je sa tinjalicom.
Zatim redom bas/midle/treble/presenc/master i preamp.
Pojacalo je sa jednim kanalom a ima, sa desne strane prednje ploče, dva 6mm gitarska prikljiučka - džeka jedan iznad drugog (hi i low)
Uvezeno je negde oko 1978 godine.
Ove informacije dajem da bi se lakse utvdio model.
Inace nije kod mene već je vlasnistvo mog drugara, pa ne mogu sad da prociram ser.broj i ostalo, ali probao sam ranije da googlam sa tim podatcima i nisam našao identično poklapanje.....
Sad su počeli potenciometri da krče, master kad smanjiš do kraja on "rikne" ko da je pojačan "do panja", a nezgoda je u tome sto su potenciometri montirani, da se ne vidi oznaka bez vadjenja potenciometara.
Plašim se da su možda nekih kritičnih vrednosti, koji se ne mogu lako nabaviti, onda bih rasturio pojacalo, pa čekao možda i nedeljama da se nabave novi.
Ako neko ima saznanja o šemi ili vrednostima potenciometara, svaka pomoc je dobro došla.
Hvala unapred
- mislim_stvarno
Re: Marshall "master volume" potenciometri ?
Imam slican problem, ne sa lampasem, ali marsalom.
Probaj na ovom sajtu da nadjes shemu za pojacalo...

Probao , ima jokmislim_stvarno wrote:Imam slican problem, ne sa lampasem, ali marsalom.![]()

lici na 2203 , ali je stariji , a starije na tu formu nema

razlika je sto sleva nadesno dodje bas/midle/treble/presenc ostalo je isto na prednjoj ploci... kod 2203 je obrnuto, sta je unutra ...ko zna ?
-
slikaj pojacalo i daj nam serijski broj
posto nije kod mene kuci , slikam sutra pre podnenenadnenad wrote:slikaj pojacalo i daj nam serijski broj

nisam slikao al sam prepisao oznakenenadnenad wrote:slikaj pojacalo i daj nam serijski broj
MK 2 master model 100 w lead Model 2207
Ser.No. SL/A 00201/J
- Rocket Roll
2207? Ne mogu nigde da ga nađem.
Proveri da li je to dobro pročitano i, ako jeste, pitajte direktno Maršal.
Proveri da li je to dobro pročitano i, ako jeste, pitajte direktno Maršal.
Marshall nema, niti je ikad imao, nista poput modela 2207.
Ako je master volume, sa dva ulaza, 100w...to potvrdjuje i serijski broj (SL/A je oznaka za Super Lead 100w)...
onda imas 2203. No doubt on that!
A i godina proizvodnje potvrdjuje...pojacalo ti je iz 1977 (ono J u serijskom broju oznacava 77mu).
Sto se tice vrijednosti potenciometara...Na citavoj seriji (master volume i JMP i JCM je isto)
su sledeci...PREAMP 1M Log
TREBLE 220k Lin
MIDDLE 22k Lin
BASS 1M Log
PRESENCE 22K lin
MASTER 1M log
To ti je to
Ako je master volume, sa dva ulaza, 100w...to potvrdjuje i serijski broj (SL/A je oznaka za Super Lead 100w)...
onda imas 2203. No doubt on that!
A i godina proizvodnje potvrdjuje...pojacalo ti je iz 1977 (ono J u serijskom broju oznacava 77mu).
Sto se tice vrijednosti potenciometara...Na citavoj seriji (master volume i JMP i JCM je isto)
su sledeci...PREAMP 1M Log
TREBLE 220k Lin
MIDDLE 22k Lin
BASS 1M Log
PRESENCE 22K lin
MASTER 1M log
To ti je to
I ja i vlasnik smo pročitali tako kako sam ovde napisao, ali, svašta je moguće... s obzirom na godine (i moje i pojačala).. nije bas najčitljivija pločica sa oznakom, a možda mi treba veća dioptrija 
Ako je u čitavoj seriji (master volume i JMP i JCM ) isto, onda smo rešili problem, pazarimo nove "potiše" i gotovo.
Momci hvala na pomoći.
Moja radoznalost je u pitanju, čitam da je TREBLE 220k Lin, MIDDLE 22k Lin, BASS 1M Log , PRESENCE 22K lin
i t d..
Zašto bas logaritamski ?
Obično se log koristi na mestima gde treba da bude povećanje glasnoće srazmerno obrtaju potenciometra , dok za regulaciju u filtrima idu lin. pot. ???
pozz

Ako je u čitavoj seriji (master volume i JMP i JCM ) isto, onda smo rešili problem, pazarimo nove "potiše" i gotovo.
Momci hvala na pomoći.
Moja radoznalost je u pitanju, čitam da je TREBLE 220k Lin, MIDDLE 22k Lin, BASS 1M Log , PRESENCE 22K lin
i t d..
Zašto bas logaritamski ?
Obično se log koristi na mestima gde treba da bude povećanje glasnoće srazmerno obrtaju potenciometra , dok za regulaciju u filtrima idu lin. pot. ???
pozz