Processor vs stompbox :)

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Procesor ili pojedinacni efekti

Procesor
15
30%
Pedale
35
70%

Total votes: 50

Jackson

Post by Jackson » 22 Oct 2007, 00:39

Rocket Roll wrote:Nemojte zaboraviti da, jednom kada rešite pitanje stompbox distorzije, svi ostali kvalitetni stompbox efekti koštaju đavo i po. Bossov delay je 130 - 140 - 200 - 250 evra (zavisno od modela), dobar flanger je 150 evra, pa onda u tom rangu cena imamo dobar chorus, dobar wah, itd...

Naravno, svugde postoje krajnosti (s jedne strane Behringer, s druge Fulltone), ali ovo gore su cene za "pristojne" stvari (ništa suviše fancy).

Pedalanje je jaaako skup sport. Za njega važi isto što i za kokain - ako nemate dovoljno novca da izdržavate svoju zavisnost, nemojte ni slučajno da se "navlačite".
Imas iskustva sa kokainom Rocket Roll? :lol: :lol: :lol: :lol: Salim se, naravno!

Mislim da cu se ipak odluciti za lagano skupljanje para i za kupovinu jedne po jedne pedale, naravno prva ce na redu biti distorzija, a tu bih takodje zeleo da cujem vasa misljenja, preporuke, iskustva itd! Tako da - navalite 8)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 22 Oct 2007, 00:56

Jackson wrote:Imas iskustva sa kokainom Rocket Roll?
Još gore! Imam iskustva sa pedalama!

To sr*nje počne tako lako, čoveče... Prvo ti ponude neku distorziju/ neki overdrajv, za male pare, čisto "da probaš kako je to dobro". Ti, naravno, mlad, lud, kažeš sebi "Što da ne, biće dobro zezanje!" i zagrizeš...

Pola godine kasnije, lutaš gradom zapušten, očiju koje gore, tražiš starice koje bi opljačkao da bi sebi priuštio sledeću "igračkicu". Svaki sledeći "rad" mora da bude više boutique, skuplji, teži za nabavku od prethodnog, a suviše si sluđen da bi shvatio da kraja NEMA.

Just say "No!"

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 22 Oct 2007, 13:44

Soooooo true....

I taman kad pomisliš "e to je to... sad imam sve i ne moram ništa više da kupujem" shvatiš da fali još samo ovo ili samo ono a kad već uzimaš to onda bi mogao i ono... i tako dalje...

Svi mi imamo neki porok...

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 22 Oct 2007, 15:58

Auuuuu, al ste vi navuceni.... brzo na kliniku...
Eto ovo ce vam pomoci. prodajte te pedale u bescenje i skupljajte za neki dobar procesor... a pedale obavezno prodajte nekom ko nece da se navata na tu boles' meni!!!

Ja imam procesora dva, tako da ce pedale leeeepo doci....a ja nisam podlozan toj takvoj reakciji... otporan sam!!!

rider

Post by rider » 22 Oct 2007, 16:22

Ljudi ja bas tako kupio DS-1 za male pare .. bio je oko 6.000... sledece sto sam MORAO da kupim bio je DD-6 za 11.790 din... Sada je ocecam zadovoljnim... :) Sledeca stvar se RC-20XL isto od bossa...

Nema nista sto moze da zameni pedale... Ja sviram Gibsona i Ibaneza i koristim BOSS, i ta kombinacija JEBE KEVU... verujte mi... Toliko su dobre pedale da se cak i na mojoj akustari DOJAJA cuje...

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 22 Oct 2007, 16:34

Po meni bi bilo najbolje skupljati pare za neki skuplji procesor.A pedale su po meni previse glomazne,i u jednom trenutku se izgubis na probi neznas sta bi trebalo da iskljucis a sta da ukljucis.
Kod procesora sve lepo isprogramiras,i nedodjes u situaciju da se pogubis.
Moj glas je za procesor. :smil_guitar: :smil_guitar: :D

Fanatik

Post by Fanatik » 29 Oct 2007, 14:28

LJudi ne mogu doci sebi sta citam...
Koristio sam par godina procesore, svakakve od niskobudzetnih i vrhunskih modela i kad sam poceo na pedalama svirat preporodio sam se.

PROCESORI IMITIRAJU ZVUKOVE PEDALA I NIKAKO NE MOGU BITI BOLJI OD ORIGINALA !!!!!!!!

To je kao usporedba muzicke linije i komponenti posebno,a sta je bolje??
Procesori su bolji za tezgarose koji sviraju svatove,ili razne tezge,jer su jeftiniji i imaju sve od jednom, a njima treba samo nesto da svira.
Danas ima stvarno dobrih procesora,ali svaki taj procesor imitira neku pedalu..
Uzmimo neki digitech,ili BOSS u meniju ti pise koju pedalu zelis(boss ds1,metal zone,tube screamer..) i hoce to bolje zvucati od prave ds1,ili metal zone pedale???
Bolji procesori kostaju od oko 350 od 800 eur, a bolje pedale od 80 do 500 eur komad, pa izracunajte..

Procesori imaju tu prednost sto odjednom imate svakakvih (kopija..) efekata.
Ja trenutno imam i procesor i pedale,procesor koristim samo za tezge,a za rokacinu pedale obavezno.
Moze proci kombinacija procesor-pedala,a od procesora koristiti samo delay,chorus..A distorzija obavezno pedala..

glider

Post by glider » 29 Oct 2007, 17:45

pedale by a long way.

samo neznam, volim look & feel od pedala, i mislim da su mozda 30 puta prakticnije nego processori.

ali, neki procesori mogu biti korisni, kao onaj vox procesor sa lampicama, vrlo dobro zvuci i zvuke koje sam mozes da napravis svuce vrlo interestantno.

ali taj processor kosta 500 eura, tako da bih radije potrosio pare na neke pedale...

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 29 Oct 2007, 21:08

Jbg. Ja i dalje ne vidim kako da pritisnem 6 pedala odjednom i to 4 da uključim a dve da isključim u isto vreme. Postoje oni "combinatori" ili kako već ali to košta otprilike duplo koliko pristojan procesor. A što se tiče "imitacije"... welll... ajde da lepo jednom napravimo blind test. Uzmem nekoliko procesora različitih proizvođača i pedale koje su ekvivalent onome što emuliraju ti procesori i onda sve lepo to snimim korišćenjem iste gitare kroz isti DI box. I onda da vidimo da li ćete prepoznati šta su pedale a šta procesori. Ruku dajem da nećete prepoznati i da će biti svakakvih "gađanja".

glider

Post by glider » 29 Oct 2007, 21:30

pa, loopovi su vrlo prosti i vrlo laki da se naprave, ali stvarno, nikad nisam imao potrebu da ukljucim 6 pedala odjednom, mozda 3-4 ali vise od toga bih staviu u loop.

Fanatik

Post by Fanatik » 29 Oct 2007, 21:57

Fox IV wrote:Jbg. Ja i dalje ne vidim kako da pritisnem 6 pedala odjednom i to 4 da uključim a dve da isključim u isto vreme. Postoje oni "combinatori" ili kako već ali to košta otprilike duplo koliko pristojan procesor. A što se tiče "imitacije"... welll... ajde da lepo jednom napravimo blind test. Uzmem nekoliko procesora različitih proizvođača i pedale koje su ekvivalent onome što emuliraju ti procesori i onda sve lepo to snimim korišćenjem iste gitare kroz isti DI box. I onda da vidimo da li ćete prepoznati šta su pedale a šta procesori. Ruku dajem da nećete prepoznati i da će biti svakakvih "gađanja".
Ne znam za ostale,ali ja cujem tu razliku. Pedale u pojacalo,pa mikrofon, ili procesor u pojacalo i mikrofon,ja cujem razliku.
Druga je stvar kad uzmes samo pedalu i zabijes je u kompjuter,to ne zvuci nikako,a procesor ima predpojacalo,pa je druga stvar.Za snimanje na komp i ja koristim procesor,ali za neki demo zna se:pedale,pojacalo,dobar mikrofon. I naravno DOBRO POJACALO.

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 29 Oct 2007, 22:00

Evo sad se svadjam, pardon, polemisem :D sa Foxom preko msna sta je bolje .Pa nista nije bolje .... sve ima svoju upotrebu u zavisnosti od potreba coveka koji ih koristi.
Ako si u nekom tezga bendu fala bogu da ti je bolji proc. Sigurno neces da palis i gasis mt2 , ds1...bla bla i mrdas potenciomtre posle svake pesme kako bi bar malo docarao zvuk metallice, maidena , slayera, nirvane i silvane armenulic (realno, nemas ni desetinu opreme koju koriste tako da ti slaba vajda, narocito ako gledamo silvanin band :D) . To sto si ti namestio "metallica-black album" patch uglavnom ne znaci nista kada teras neki raspad od gitare kroz jos gori raspad od pojacala.

E sad ako vec imas band koji radi svoje stvari godinama dodjes do nekog svog zvuka...naravno prema mogucnostima.Skupis malo para...kupis fino pojacalo pa onda pedalice koji ti trebaju i teraj.

Dalje, pedala nece da ti se resetuje kada je malo jace (slucajno) sutnes, nece da se vrati na factory settings kada se smrzne niti joj se dize sistem sat vremena kao kod nekih uber-zajebanih procesora.
Da ne pricamo o virusima i kojekakvim trojancima :rlol: (salim se)

Jesam rekao da "nista nije bolje" ali sam ipak za pedale. A i nekako kul izgledaju...razne boje i dezeni, metalne, plasticne ... imaju kul imena i delujes kao pr0 kad imas sumu pedala pod nogama :rlol:

Ne znam da li je neko spominjao ( a sigurno da jeste) ovo sto sam sad napisao..jbg mrzelo me da citam sve.... ovo cisto da prozivam Foxa malo :)

glider

Post by glider » 29 Oct 2007, 22:21

Fanatik wrote:
Ne znam za ostale,ali ja cujem tu razliku. Pedale u pojacalo,pa mikrofon, ili procesor u pojacalo i mikrofon,ja cujem razliku.
Druga je stvar kad uzmes samo pedalu i zabijes je u kompjuter,to ne zvuci nikako,a procesor ima predpojacalo,pa je druga stvar.Za snimanje na komp i ja koristim procesor,ali za neki demo zna se:pedale,pojacalo,dobar mikrofon. I naravno DOBRO POJACALO.
slazem se, pogotovo ako bi imao naprimer fuzz na processoru i analognu fuzz pedalu, razlika je OGROMNA

Fox IV
Unretired

Post by Fox IV » 29 Oct 2007, 22:24

Samo ti prozivaj a ja se i dalje slatko smejem svemu ovome.

BTW što se tiče ozvučavanja pojačala... okay... nije problem... može i tako. Evo počeh da prikupljam pedale i procesore za blind test. Biće posve zanimljivo ;)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 29 Oct 2007, 23:55

Ja sam siguran da na tom testu neću čuti bitnu razliku (podvlačim: bitnu razliku).

Da se nadovežem na tu razliku i malo proširim debatu, ono što stvarno ne mogu da razumem jeste ovakav tip situacija:

1) Čovek koji svira neki instrument i aktivno komponuje/ usnimava/ obrađuje pesme na kompjuteru, a u kući ima par ekstra skupih gitarskih spravica... plus komp iz 2004. sa integrisanom zvučnom karticom (ili gejmerskom zvučnom karticom), a mikseve monitoriše na Hi-Fi zvučnicima niže-srednje klase (ili vrlo standardnim 2.1 zvučnicima). Pri tom svima objašnjava da je on vrhunski producent u rangu Eddieja Kramera i nije mu blam da uzme i pare za svoje "mJikseve".

2) Čovek koji ne svira u bendu i nema baš previše para... ali insistira na tome da kući ima ludački dobru gitaru i ludački dobre efekte, plus (eventualno) pojačalo koje ne može sam da iznese iz kuće i koje bi raznelo prozore na njegovoj sobi ako ga ikada odvrne preko "trojke". Pritom od muzike nije zaradio ništa i neće ni zaraditi ništa, jer izbegava da svira sa ljudima.

3) Čovek koji ima ultra-skup mobilni telefon, iPod, laptop, digitalnu kameru, extra garderobu, i koji često izlazi (i pritom troši debele pare na izlaske), a kod kuće ima jednog Squiera i jedno malecno pojačalo - i pritom se zanosi da je Eric Johnson. Takođe, tvrdoglavo odbija svaki savet da sreže troškove za svoje "grehove" i uloži u bolju opremu, jer, Bože moj, on je strašan gitarista!

U prvom slučaju, problem je u rasporedu novca u skladu sa ciljevima. Ne poziraj kao "prducent" ako si u "prducentsku" opremu uložio ekvivalent jednog Squiera ili jedne Bossove pedale!

U drugom slučaju, problem je u "življenju u oblacima". Get a band, dude!

U trećem slučaju, problem je u tome što nekim ljudima nikada neće biti jasno da ne treba IZGLEDATI kao da radiš nešto, nego RADITI to nešto. Utisci varaju, a pozeri se brzo provale.

(Pomalo ovih grehova ima u svima nama... tako da sam mislio prvenstveno na sebe kada sam ovo pisao, i ni na koga konkretno.)

------------------------------------------------

Da budem, na kraju, malo više u skladu sa temom, verovatno najveći problem jeste čovek koji "čuje" razliku koja:

a) nije bitna
b) nije bitna u njegovom slučaju (A.K.A. "sindrom nepoznatog gitariste koji ima bolje uši od Stevea Vaija").

Dixi.

Post Reply