Problem sa lampaskim pojacalom
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Problem sa lampaskim pojacalom
odakle si k_bozon ?
da li ti je reverb mozda pojacan?k_bozon wrote:Pojacalo je Marshall JVM 205C. Kada je volume preko 1 i vise cuje se zujanje (poput zvecarke ili kao kada bih lupao po stolu na kojem se nalaze kasike i viljuske na tanjiru). Zujanje se mnogo jasnije cuje kada slusate pojacalo iza kutije. Inace, pojacalo je relativno novo.
Da li neko zna u cemu moze biti problem?
Zujanje se cuje i sa i bez ukljucenog reverba
kod mog pojacala se javlja neka mikrofonija kad je reverb previse pojacan..
da malo suzimo gde je problem probaj malo stare dobre divide and conquer: da li se javlja na svim kanalima ili samo na jednom? Da li se javlja kada bocnes gitaru u fx loop direktno?
Da, javlja se na svim kanalima. Javlja se i kada je gitara prikljucena na FX loop
Jacina zujanja se povecava sto je volume na pojacalu veci. Mnogo se jasnije cuje kada se stane iza pojacala,jer kada se stane ispred nadjaca ga sam ton iz pojacala. Nemam iskustva sa lampaskim, pa ni sa pojacalima generalno, ali imam osjecaj kao da neki metalni predmet vibrira i pravi buku.
Skinuo sam zastitnu metalnu mrezu sa zadnje strane pojacala i imam pristup lampama. Sa lijeve i desne strane lampi se nalaze po jedan metalni cetvrtast predmet, a tu je i metalni valjak. Kako da pristupim unutrasnjosti kutije gdje su smjestene lampe, napajanje i ostala elektronika? ne vidim srafove osim na vrhu kutije.
Skinuo sam zastitnu metalnu mrezu sa zadnje strane pojacala i imam pristup lampama. Sa lijeve i desne strane lampi se nalaze po jedan metalni cetvrtast predmet, a tu je i metalni valjak. Kako da pristupim unutrasnjosti kutije gdje su smjestene lampe, napajanje i ostala elektronika? ne vidim srafove osim na vrhu kutije.
bolje ne čačkaj oko elektronike i struje...nisu mali naponi u pitanju...lepo ga nosi kod nekog majstora da ga oslušne i pogleda...inace...deluje mi kao da je negde izgubio masu...imao sam slicno iskustvo sa jednim mojim lampaskim pojacalom...
aaa, ne cuje se buka kroz zvucnik nego je mehanicka? Onda verovatno neki deo vibrira i pravi buku, samo treba naci sta je i pricvrstiti. Da li lampe imaju metalne poklopce? Mozda neki od njih zvecka. Njih mozes slobodno da pipas, probaj rukom da pritisnes svaki da vidis da li on pravi buku
Upravo sam skinuo srafove sa vrha kutije i izvadio pojacalo iz kucista. Na prvi pogled sve je pricvrsceno, nista nije labavo. Da li da prikljucim pojacalo dok je van kutije i pocnem da sviram, da vidim da li ce da zuji?
Svirao... sve je ok, nista ne zuji, potajno se nadam da se problem sam od sebe rijesio. Vratio pojacalo u kutiju, opet zuji.
Provjerio sam sve srafove u kutiji, nijedan nije labav. Da li neko ima ideju u cemu moze biti problem?

Provjerio sam sve srafove u kutiji, nijedan nije labav. Da li neko ima ideju u cemu moze biti problem?
razlika je to sto vibracije od zvucnika ne mogu da smetaju dok je pojacalo napolje...verovatno nesto treba pritegnuti
Da, na to sam i ja pomislio. Bitno mi je da je najvjerovatnije iskljucena mogucnost nekog ozbiljnijeg kvara. Sada cu da provjerim i zategnem svaki moguci sraf pa cemo vidjeti...
Izgleda da je zujanje lampi (tube rattle) veoma cest problem sa combo pojacalima. Najcesce se javlja kod pojacala kod kojih su lampe postavljene kao kod mog nesrecnog Marshalla (vise odozgo i odmah iza zvucnika).
Na ovom linku je problem kratko i jasno objasnjen: http://www.eurotubes.com/euro-i.htm#13. (#9)
A resenje, ako je to uzrok rattle problema... probati sa tube damper prstenovima ili krajnje glava + kabinet.
Na ovom linku je problem kratko i jasno objasnjen: http://www.eurotubes.com/euro-i.htm#13. (#9)
A resenje, ako je to uzrok rattle problema... probati sa tube damper prstenovima ili krajnje glava + kabinet.