Koje pojacalo praviti

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
slowhand

Koje pojacalo praviti

Post by slowhand » 16 Jan 2012, 11:59

1.Vec skoro30 godinaImam staru univox u50 glavu iz `70 godine sa dve 6L6GC lampe u izlazu, pa razmisljam sta od nje napraviti. Mislio sam da pravim soldano lead 60 -ful lampe ili da stavim mesa izlaz sa dve 6L6, a pretpojacalo da bude messa mark 4 emulator sa j201 fet tranzistorima. Cilj mi je da ne menjam izlazni stepen,vec da ga modujem i da iskoristim originalne transformatore. Bojim se da naponski trafo ne bi imao dovoljnu snagu za ful lampasko pojacalo. Inace pojacalo je ful amerikanac, znaci trafo je na 110 volti( pa imam jedan trafo pored samo za 220/110 volti)- bojim se da bi bio red da ga premotam.

2. Da ne otvaram jos jedan post imam i staru Gyuatone japansku glavu sa 4 6L6GC lampe u izlazu, pa da li bi od njega mogao da nastane soldano slo-100 clon, znaci da iskoristim transformatore, jer to je u celoj prici i najveca stavka.

Jbg, kad sam kupio twin reverb na ova pojacala sam i zaboravio da imam, vuklo se budzacima, pa reko ajde da sredim, da burazer i ja imamo ( kad nam dodje) sta da samaramo po kuci, kad ocemo da isteramo zene u drugu sobu... :lol:

bancika

Re: Koje pojacalo praviti

Post by bancika » 16 Jan 2012, 15:55

Preamp trosi manje od 10mA, sto je nista u poredjenju sa izlaznim stepenom. Trafo se obicno uzima tako da ima "lufta" za svaki slucaj. Sanse su da mozes u oba slucaja da sibnes lampice i u preampu. E sad, verovatno nema dovoljno struje za grejanje ali za to uzmi obican 12V trafo i povezi samo njih.
A za izbor pojacala se slazem, pravio sam i SLO i mark i volim i jedno i drugo...mozda malo vise mark :)

slowhand

Post by slowhand » 16 Jan 2012, 18:12

Hvala na brzom odgovoru. Kad kazes 12V, mislis na 6.3 naizmenicne ili smatras kao sto sam naleteo na net-u da bi trebalo ispraviti i isfiltrirati napon za grejanje. Koju si messu radio i kakva su iskustva? E da i jos jedno pitanje. Svuda mogu da se nadju seme pojacala, al za samu sasiju, tacan raster lampi i trafoa, kao i tacne spoljnje i unutrasnje dimenzije drveta kutije (glave ili komba), nema sanse.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 16 Jan 2012, 20:40

Mesa ima u svojoj dokumentaciji za svako pojacalo raspored lanpi i trafoa. Imaju i dimenzije (spoljne).

bancika

Post by bancika » 17 Jan 2012, 00:11

slowhand wrote:Hvala na brzom odgovoru. Kad kazes 12V, mislis na 6.3 naizmenicne ili smatras kao sto sam naleteo na net-u da bi trebalo ispraviti i isfiltrirati napon za grejanje. Koju si messu radio i kakva su iskustva? E da i jos jedno pitanje. Svuda mogu da se nadju seme pojacala, al za samu sasiju, tacan raster lampi i trafoa, kao i tacne spoljnje i unutrasnje dimenzije drveta kutije (glave ili komba), nema sanse.
sta ima veze kako oni rade, oni koriste dvostrane PCB koje im omogucavaju da na taj nacin layoutuju komponente. Pogledaj kako je neko pre uradio uspesno klona DIY-friendly metodama (eyelet/turret ploce ili neka slicna p2p varijanta) i uradi ga slicno. Ne moras da ispravljas napon za grejanje, ali mozes. Ja sam radio to na SLO preampu i u jos par isntanci. Cesto je dovoljno da izdignes grejanje jedno 50V iznad mase i da koristis 100ohm virtual center tap (ne znam na srpskom). Pogledaj neki od ax84 projekata i samo ce ti se kasti (recimo 20W power amp ili tako nesto). 12V sam rekao jer se lakse nalaze od 6V, a i bolji su za preamp. 12ax7 lampe rade i na 12.6V (zato je 12 u oznaci), samo povezes na pinove 4 i 5, a 9 ostavis nepovezan. Prednost 12V napajanja je sto se onda vuce duplo manja struja pa je EM zracenje oko zica za grejanje duplo manje, stoga su sanse za shumom manje. Razlog sto se redje koriste je sto izlazne lampe (6l6, el34 i slicne) rade samo na 6V pa onda uzmu 6V trafo za sve. Koristio sam 12V vise puta uspesno.

Ja sam pravio mark IIC+ preamp i omiljeno mi je od svega sto sam radio. Ima na www.youtube.com/bancika par (amaterskih) klipova snimljenih direktno preko di-boxa. Ima i par sa SLO preampom i celim SLO ampom koji sam radio.

:ziveli:

Post Reply