Kako ste rešili napajanje za pedale?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Kako ste rešili napajanje za pedale?

Slazem se sa svime napisanim.
Evo razloga za keramicki kond:
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... mXwrtr.pdf strana 3, Application Circuit
U svim semama u ovom datasheetu stoji 330n, za osiguranje stabilnosti.
Layout mi izgleda ok, samo popravis ovo sa diodom kao sto je receno i dobar si.

Evo razloga za keramicki kond:
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... mXwrtr.pdf strana 3, Application Circuit
U svim semama u ovom datasheetu stoji 330n, za osiguranje stabilnosti.
Layout mi izgleda ok, samo popravis ovo sa diodom kao sto je receno i dobar si.

Predlozite resenje za napajanje 3 pedale (CB GCB95F, Little Big Muff, TS9). Nisam za varijante od 100 ili vise evra, do 30-tak mi je prihvatljivo.
Unaprijed hvala
Unaprijed hvala
Mozda da preformulisem pitanje. Kupovinu kojeg adaptera mi predlazete i od koliko mA da bih uz pomoc tzv. daisy chain-a napajao 3 navedene pedale?
Ajde forumasi, ne budite skrti sa savjetima
Ajde forumasi, ne budite skrti sa savjetima

harman pro,dovoljno ti je njegovih 200 mA,ja sa njim ganjam 2 drajva,wah,fejzer,horus,dilej,stimer,gejt i budzio sam jos dvije pedale svojevremeno,tako da ne vjerujem da je on svega 200mA.naravno,ne preporucujem da tjeras preko njegove deklarisane amperaze,ja cim najem jos jedan uzimam da na njega napajam posebno pedale u loop-u,a ovaj da ide za pedale ispred.
ja i sa filterisanjem i regulisanjem i dunlop dc brickom nisam uspeo da nateram crybaby da radi bez suma kad je povezan sa ostalim pedalama na daisy chain...ne znam da li samo nemam srece, ali cuo sam da su wah-ovi probirljivi sto se tice napajanja i da vole bateriju. A inace, te tri pedale vuku bas malo struje, bilo koji adapter ce raditi (100mA pa navise), samo bi trebalo da se regulise (pogledaj par postova gore kako se to radi) ili nadji u startu regulisan, sto je malo teze. Verovatno i neki od dunlop/boss adaptera moze da zavrsi poso dobro. Dobra stvar je sto baterija traje par meseci u wahu pa i ako moras tako da ga napajas nije velika steta.
Posjedujem ovaj adapter http://www.banzaimusic.com/EH-96DC-200BI-EU-200mA.html
Predlazes li da njega regulisem (tj dam nekome da to uradi jer ja nemam dodirnih tacaka sa tom oblasti), ili da kupim gotov tj fabricki?
Ako nije problem predlozite neki fabricki regulisani adapter (mozda taj harman pro?)
Predlazes li da njega regulisem (tj dam nekome da to uradi jer ja nemam dodirnih tacaka sa tom oblasti), ili da kupim gotov tj fabricki?
Ako nije problem predlozite neki fabricki regulisani adapter (mozda taj harman pro?)
-
Pokušaću da pomognem manje iskusnima iako me neki takvi kamenuju kada pokuđam da pomognem. Valjda nećete i vi ovdekwiss wrote:[/img] Zeza ovaj tinypyc...

Ovo što je kwiss objavio je jednostavan i odličan ispravljač za pedale. Skrećem pažnju da je kod izrade važno predvideti da kondenzatori budu što bliže nožicama, a vrsta može biti različita. Tako u stručnoj literaturi kao što je knjiga Pantić/Pešić "Primena linearnih IC" stoji da ulazni kondenzator ne sme da bude udaljen više od 5 cm od nogice IC. Dalje stoji da njegova vrednost treba da bude najmanje 0.22 uF ako je keramički, 2 uF ako e tantal ili 25 uF ako je elektrolit. Na izlaznoj strani treba postaviti 0.1 uF keramički kondenzator. Iskustveno za 9 V bih koristio baš predložene vrednosti kondenzatora sa slike s tim što bih dodao po 0.1 Uf keramički na obe strane, pa bih čak na ulaznoj dodao i još jedan komad keramika od 1 n. Ono što se u VF tehnici često koristi je dodatno filtriranje paralelno vezanim keramičkim kondenzatorima 100/10/1 nF u cilju smirivanja tranzijenata na različitim frekvencijama. Ovo nije neophodno u NF tehnici, ali može ponekda biti od koristi, a nikako ne može da šteti.
Uvek treba imati u kući koji komad 7805 stabilizatora jer sa njim možete dobiti bilo koji napon do 36 V, uz neke dodatke može da stabiliše i visoke napone. Uglavnom se sve svodi na dodavanje razlike napona na srednju nožicu prema masi tako da recimo ako dodamo zener diodu 4,7 V dobićemo izlazni napon od 9.7 v ili recimo sa 6.8 zenerkom dobijamo 11.8 V pa ako dodamo još jednu bilo kakvu Si diodu dobijamo dodatnih 0.7 V (pada napona p-n Si sloja) odnosno ukupno 12.5 V (5+8.8+0.7V) i atko unedogled. Posebno napominjem da u slučaju kada srednja nogica nije direktno na masi MORA da se stavi liskunski izolator ako se IC postavlja na uzemljeni hladnjak.
Posebno savetujem da ko ima priliku da pogleda i skine šemu Boss ispravljača koji su jednostavni, a jako dobri i rešeni su snažnijim tranzistorom. Lično više volim nestabilisane ispravljače (ali dobro filtrirane!) zato što u tom slučaju napon i struja mogu da "plivaju" što je jako korisno za dinamiku.
Meni se taj Dunlop sasvim dopao i nije bilo problema sanjim, ali nisam napajao wah. Njega ponekad napajam ispravljačem o kojem je kwiss pisao bez ikakvih loših propratnih osobina. Kako je to jako mali potrošač ipak ga generalno napajam baterijom.bancika wrote:ja i sa filterisanjem i regulisanjem i dunlop dc brickom nisam uspeo da nateram crybaby da radi bez suma kad je povezan sa ostalim pedalama na daisy chain...ne znam da li samo nemam srece, ali cuo sam da su wah-ovi probirljivi sto se tice napajanja i da vole bateriju.

Ipak cu ici na varijantu adapter koji vec imam, Y power cable, baterije za wah, bar za sada
Probao sam dva Boss DC 9V adaptera pre neki dan i oba su izbacivala 14V.
Jbt ajde razumeo bih 9.5, 10, 11, al 14V??
KOmentari?
Jbt ajde razumeo bih 9.5, 10, 11, al 14V??
KOmentari?
tako je sa neregulisanim adapterima kad su bez opterecenja. Ja sam se za vikend ebavao sa obicnim 1A adapterom i na 7.5V je izbacivao oko 10.5 a na 9V oko 14V.
eto. to je to, thanks. nego mi neshto nije ishlo u glavu da za te pare dobijash neregulisani adapter...
-
Zato dobiješ jedno izuzetno sigurno i kvalitetno napajanje koje dođe tačno tamo gde treba ako priključiš bilo koju Boss pedalu. Isprobaj pa ćeš videti koliko je tačno ovo što sam napisao. A zašto je korisno da bude nestabilisano pisao sam par postova iznad... to je stvar pristupa materiji...Cortex wrote:eto. to je to, thanks. nego mi neshto nije ishlo u glavu da za te pare dobijash neregulisani adapter...