Studio za probe

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

sirac-šunka
vragolan

Re: Studio za probe

Post by sirac-šunka » 28 Aug 2012, 22:52

Po satu ili terminu od dva ili tri sata.
Cena zavisi od opreme, lokacije studia i sl.

Azmafon postoji i u debljini od 2 cm i taj bih i preporučio. Ako se zalepi direkt na zid, što je moguće isključivo ako je prostorija bez i najmanjeg problema sa vlagom (što je opet pak skoro i nemoguće ako u njoj boravi 3-5 ljudi po deset sati), dobija se redukcija reverberacije u visokim i srednjim visokim i to da manje zvuka izlazi iz prostorije. U prostoriji će i dalje zvuk da bude sranje.

Mada tu se opet postavlja pitanje da li želiš da zvučno tretiraš prostor ili da smanjiš količinu buke koja dolazi do prvog komšije. Bez mnogo para nećeš moći u potpunosti da postigneš ni jedno ni drugo.
Ako ćeš ovo prvo, treba ti stručno lice koje će da izmeri reverberaciju u prostoriji i onda da dizajnira odgovarajuće bas trapove i panele da pokriju ceo taj opseg frekvencija. Ako ćeš ovo drugo, onda ti treba tzv. soba u sobi takva da nepostoji nikakva čvrsta veza sa zidovima, podom ili plafonom, tj. sa "starom sobom".

Ja bih ti preporučio obzirom na inicijalni kapital da počeš sa ovim "azmafon jastucima", ako ne prekriješ cele zidove možeš i vremenom da ih dodaješ. Svaki jastuk pričvrstiš pomoću četiri držača za svaki ugao da odstojanju od zidova koliko je to moguće. Uzmeš jednostavno one Г-držače u prodavnicama za okov za nameštaj. Neka baba, tetka ili sl. ti sašije navlake za azmafon, staviš npr po dve ploče od 2 cm u jednu navlaku (podeliš jednu ploču na dva dela ili kako god, i obavezno kažeš da ti u ugao svake navlake stave po jednu zakačaljku, kao neki džepić ili sl. Sve to naređaš što gušće po zidovima. Sličan fazon možeš da primeniš na plafon, samo da ti zakačaljke na "jastučnicama" budi prilagođene da "jastuci" mogu da vise.

Dalje, neko reče da azmafon smrdi. Pa ne smrdi nov azmafon, nego ko i svaka tkanina lako pokupi mirise sa strane, tj. ljudi koji dolaze u studia smrde :D Ako napraviš sve kako sam opisao, možeš lako da pereš "jastučnice" s vremena na vreme.

Sa tim možeš da počneš da radiš, a sledeća investicija, ako ti cela akcija upali, trebalo bi da ti bude neka vrsta plivajućeg poda.

I na posletku, neko je propručio ovaj stagepass od Yamahe sa zvučnicima od osam inča. To ima ti crkne sa prvim "pevačem" koji se loži na growl i pritom ni nema pojma kako to treba da se radi nego istera iz sebe i poslednji decibel, pritom nečuvajući svoje zdravlje, pošto misli da je tako kool. Bez dve petnaje ne bi ni planirao ništa blisko ovakvom poduhvatu. Bendovi u prostorijama za probe se uglavnom pojačavaju više nego pola bendova dok svira u omanjem klubu pred pedesetak ljudi... To rade zato što nemaju veze sa životom i ne umeju da se stišaju, ne poštuju svoje kolege iz benda i nadjačavaju se, mladi bubnjari uglavnom ne znaju za dinamiku, sviraju death, trash, ebem-li-ga koji metal pa im se muzika zasniva na pravljenju galame radi galame, uz sve dužno poštovanje za sve metalce koji znaju šta rade. Klinci uglavnom ne znaju. Što je najgore vežbaju toliko glasno da ništa ni ne mogu da čuju, a to im je već malo teško objasniti.

To ti je to. Dobio si osnovne informacije o izolaciji, o opremi, o prostoriji, pa nek ti je sa srećom. :ziveli:

karton

Post by karton » 28 Aug 2012, 23:27

Ne znam koliko je bitno za prostoriju takve namene, ali ipak, posto spada u osnovne stvari, da spomenem(pod uslovom da moze da se utice...):
https://www.google.rs/#hl=en&sugexp=ern ... 66&bih=624

Index

Post by Index » 29 Aug 2012, 09:40

Hvala na ovim savetima sirac-šunka. Malo sam goooglao i video sam princip izrade azmafon jastuka. Zbog budžeta neću uspeti da celu prostoriju obložim azmafonom ali kako si i sam rekao planiram da vremenom obložim sve zidove. E sad imaš li neku preporuku koliko bi minimalno trebalo azmafona i na kom rastojanju bi trebao da ih postavljam (prostorija 35-40m2 8.0x4.5). Znam da vas možda smaram sa ovim pitanjima pošto vidim da ste profesionalci :bow: ali ja sam početnik u ovome pa je to i razlog zašto sam na forumu (da bih nešto naučio :hide: ). Još jedna stvar, to ozvučenje (razglas zvučnici, mikseta) me poprilično muči, pa mi i tu trebaju saveti.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 29 Aug 2012, 11:20

Azmafon bi trebalo da postavljaš što gušće. Nije loše da postoji mali prostor između čisto da ne ubiješ baš totalno zvuk, neki minimum prirodne reverberacije neće škoditi. Ja bih išao na odstojanje 5-10 cm, nikako više.
Vremenom bi trebalo da prekriješ sve zidove u potpunosti.

Miks najviše se isplati da uzmeš neku kombo kocku sa snagom, bio je skoro jedan Carvin na oglasima, to su fini miksevi. Od položenih imaš Martin Wisman u Player-u, i to će da ti završi posao. Pokušaj da izbegneš Behringer, ipak ti treba nešto pouzdano i da radi po ceo dan.
Treba ti snaga minimum 2x300w na 4oma. Uzmeš zvučnike minimum od 200w na 8oma. Pa uvek možeš da napraviš i apgrejd sa još jednim parom zvučnika i iskoristiš svu snagu iz miksa, ako proceniš da ima potrebe i ako nađeš neki veći prostor.

Evo npr.
http://www.player.rs/product.php?ID=3812
http://www.player.rs/product.php?ID=3200
http://www.player.rs/product.php?ID=3817
http://www.player.rs/product.php?ID=2165
http://www.player.rs/product.php?ID=987

U suštini ti neće trebati osam kanala u najvećem broju slučajeva, ali su miksete sa manjem brojem kanala i manje snage.

i zvučnici:
http://www.player.rs/product.php?ID=1135
http://www.player.rs/product.php?ID=4716
http://www.player.rs/product.php?ID=2601

Uzmeš novo, dve godine garancije i ne sekiraš se.

Index

Post by Index » 30 Aug 2012, 07:43

Šta misliš može li ovo ozvučenje da posluži i za neke svirke (manji klubovi, kafići...)? Misliš da su ovi Martin Wisman zvučnici ok? Konkretno ovaj ART X 500. Na ovom istom forumu sam pročitao da njihovi zvučnici (plastični) nisu baš neki izbor. Predpostavljam da se ovde radi o odnosu cena-kvalitet. :(
Ima li još neka ponuda za miksetu sa snagom i zvučnike?

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 30 Aug 2012, 09:11

Naravno da se radi o odnosu cena-kvalitet.
A baš te Art X500 sam slušao jedom prilikom i upoređivao sa drugim modelima Martina i sasvim pristojno zvuče.
A može to i za manje klubove što da ne. Jedino što ti je malo nepraktično da opremu iz studia za probe secaš i na svoje svirke, plus neko bi možda i probao, ali si ti izneo opremu radi svirke...

Ima gomila mikseta sa snagom, traži i ti malo pa ovde pitaj.
Ako radiš sa narodnjacima i iznajmljuješ ozvučenje Dynacord powermate je zakon! :lol: Ja je, zapravo i ne volim, ali šta ću kad ne razumem narodnjake i njihove kriterijume.

Ako ćeš za svoj merak i svoj bend, onda moja preporuka Allen&Heath PA12 CP. Imaš i super sniženje u Artistu trenutno.
Meni sa dopada kako radi Soundcraft, pa traži neki starijij model sa snagom na oglasima, ima ih često.

Born_Dead

Post by Born_Dead » 30 Aug 2012, 18:50

mada ako bend ima 2 gitara tebi marshall ne zavrsva posao.mislim da je to dosta skupo za studio. posao bi ti zavrsila dva peavey bandita (cak i nova ) kostaju max 800e...

Index

Post by Index » 31 Aug 2012, 08:44

Ne znam da li se razumemo, trebaju mi: mikseta sa snagom + zvučnici, dva gitarska i jedno bas pojačalo, 2 mikrofona + stalci. Mislim da je to sve što se tiče tehnike. :roll:

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 31 Aug 2012, 09:54

Ja sam mislio da si to razumeo još na prvoj strani :)
Da tako je, to je neki minimum da bi počeo da radiš.
Plus još dva stalka za zvučnike i dva spikon-spikon kabla za njih. Zvuči naivno, ali i te dve stavke koštaju 100 evra min.

Dakle da rezimiramo:
1) Miks sa snagom min 2x300w@4ohm
2) Zučne kutije 2 kom, 15ice, min 250w@8ohm
3) Speakon-Speakon kablovi za zvučnike, najbolje uzmeš odmah 10m, 2 kom
4) Stalci za zvučnike 2 kom
5) Gitarska pojačala 2 kom, bolje dva različita, min 60w
6) Bas pojačalo sa bar jedno 3-4 puta više snage nego gitarska pojačala
7) Mikrofoni 2-3 kom
8 ) Stalci za mikrofone 2-3 kom
9) Kablovi XLR za mikrofone 2-3 kom, min 6m, bar jedan od 10m

Index

Post by Index » 31 Aug 2012, 10:31

Šta reći, sirac-šunka, hvala. :bow: Razumemo se.
:ziveli:

Index

Post by Index » 25 Dec 2012, 09:03

Evo ponovo jedno pitanje. Tiče se zvučne izolacije. Videh da u nekom od studija izolacija je urađena tako što je na zidovima stavljen itison a na nekih 1-1.5m postavljen je kupasti sunđer, pa me interesuje šta mislite o takvoj varijanti.

Mogut

Post by Mogut » 28 Dec 2012, 00:42

Bez namere da te obeshrabrim, kao neko ko ima studio izneću ti par zapažanja.

Kalkulacija u kojoj imaš 3 benda dnevno i isplatiš studio za nekoliko meseci ne postoji u stvarnosti.
Isto tako niko neće voditi računa o studiju, to ćeš morati sam da uradiš, i to oduzima vreme.

Kao što si već dobio okvirno informacije, treba ti 2500e samo za opremu, ali da pritom znaš šta kupuješ.
Imaš troškove izolacije, i najvažnije, iznajmljivanja prostorije. Iako je tačno da se novac može izvući,
to važi samo za opremu, i to računaj za 75% vrednosti, ako si pametno kupovao.

Izolovati sklonište (ako je u podrumu zgrade) tako da se to ne čuje u zgradi je blisko nemogućem.

Da imaš već pola potrebne opreme i neku prostoriju kalkulacija bi imala smisla.
S obzirom da nemaš baš ništa osim dobre volje a takođe nisi upućen u studijsku opremu,
mislim a treba da sačekaš dosta do ostvarivanja svoje zamisli.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 28 Dec 2012, 02:14

Index wrote:Evo ponovo jedno pitanje. Tiče se zvučne izolacije. Videh da u nekom od studija izolacija je urađena tako što je na zidovima stavljen itison a na nekih 1-1.5m postavljen je kupasti sunđer, pa me interesuje šta mislite o takvoj varijanti.
Može, ako se nema za bolje.

Index

Post by Index » 28 Dec 2012, 08:13

Mogut wrote:Bez namere da te obeshrabrim, kao neko ko ima studio izneću ti par zapažanja.

Kalkulacija u kojoj imaš 3 benda dnevno i isplatiš studio za nekoliko meseci ne postoji u stvarnosti.
Isto tako niko neće voditi računa o studiju, to ćeš morati sam da uradiš, i to oduzima vreme.

Kao što si već dobio okvirno informacije, treba ti 2500e samo za opremu, ali da pritom znaš šta kupuješ.
Imaš troškove izolacije, i najvažnije, iznajmljivanja prostorije. Iako je tačno da se novac može izvući,
to važi samo za opremu, i to računaj za 75% vrednosti, ako si pametno kupovao.

Izolovati sklonište (ako je u podrumu zgrade) tako da se to ne čuje u zgradi je blisko nemogućem.

Da imaš već pola potrebne opreme i neku prostoriju kalkulacija bi imala smisla.
S obzirom da nemaš baš ništa osim dobre volje a takođe nisi upućen u studijsku opremu,
mislim a treba da sačekaš dosta do ostvarivanja svoje zamisli.
Hvala za savet u vezi skloništa. I onako sam već sumnjao u to da zvuk u skloništu može da se izoluje da ne smeta nikome u zgradi. Što se tiče samog posla meni to treba da bude hobi ali u pravom smislu te reči. Znači ne planiram da živim od toga već da ne budem u minusu a para koliko bude (ako bude).

Aleksej79ns

Post by Aleksej79ns » 28 Dec 2012, 13:55

MIslim da studio za probe i nije tako los posao, jer (ovo govorim za NS) jos uvek nije trziste prepuno njima, tako da mislim da se moze imati dobra popounjenost termina... Naravno nije malo ulaganje. Drugo, kada se uzme u obzir ko sve moze da dodje tu i kako ce se odnositi prema uredjajima... Pitanje je uopste koliko kvalitetne stvari treba nabavljati, i takodje uzeti u obzir koliko ce da traju... :?:

Plus, lokacija treba da bude dobra, da ne smeta buka, a da opet nije negde u zabiti...

Post Reply