mislim_stvarno wrote:...druga stvar, ako ni po zvuku ni po osecaju ne izvalis koji je custom shop, a koji je jeftiniji, ....?
Ako misliš na razliku izmedju Custom Shop i nekog AVRI ili signature modela, starina šezdesetih/sedamdesetih, pa i klasičnog najklasičnijeg USA Std. modela, ... može se desiti u 99% slučajeva TOTALNI promašaj.
Jedino se "po zvuku" lako može otkriti razlika izmedju primera radi - mex. std. i usa std.>avri>custom shop i td. gitare, i tu samo gluva osoba neće čuti razliku,. No, izmedju standardnih tj. tkz. boljih usa modela je teže uočiti razliku i otkriti baš taj pravi "vintage" bell ring like/twang ton koji krasi strat. Fender i u samom studiju. Da se ne vraćam na izvikane masterbuilt serije i sl. OTIMAČINE para od naivnih klinaca.
mislim_stvarno wrote:.... koja je poenta kupovine skuplje gitare (osim onog urchenja - vidi sta ja imam)?
Poenta je da ni nakon 35 - 65 godina drljačenja po njoj, vrat neće da se iskrivi kao kod jeftinijih modela, pragovi neće da izlete zato što samo
drvo, kako vrata tako i tela, nije dovoljno suvo i
kvalitetno obradjeno/odabrano, magnete nećeš imati potrebe menjati kojekakvim "butik" zajebancijama zato što ti ovi nemaju onaj MOJO (jedino ako si egzibicionista i eksperimentalista), gitara neće da reaguje drastično na svaku naglu promenu temperature i time zahteva neki poseban setup radi recimo otklanjanja fret buzz-a i sl., ... jednostavno imaš vrhunski muzički instrument koji traje i ne stvara problem vlasniku kada želi na njemu da svira. Pored svega toga, nećeš imati u pratnji stalni psihički momenat da si se zajeb., i da si možda mogao odvojiti koju kintu više, kupiti jednom za svagda dobar instrument i "rešiti" taj problem (govorim o osobi koja zna šta hoće), ... umesto nekog "proseka" koga stalno nešto menjakaš za navodno bolje, da ne spominjem čučanje po oglasima sa takvim "prosek" instrumentima koje si usput naivno i tako revnosno kastomizirao i da te je više cenovno izašao taj "sport" nego da si kupio jedan CS model.
U tome je poenta, u kvalitetu drveta i hardvera i trajanju. Zvuk je kod Fendera u nijansama da ni najveći "fenderaši" neće pogoditi o kom se tačno modelu radi. Ali će kopiju i loš instrument i te kako prepoznati po zvuku koji nema tu definiciju koja krasi Fender Strat - onaj zvuk kao "iz bačve" koji ima dubinu, širinu, prostornost, zovu ga bell ring like ton, ma kako već...
Oko kvaliteta izrade, osećaja u ruci, ...., tu i 300€ kopije izgledaju savršeno i samo se IDIOT sa ovim neće složiti.