Pomoc oko distorzije

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
rammsteinzlo

Pomoc oko distorzije

Post by rammsteinzlo » 31 Aug 2013, 21:35

Pozdrav svima, da li bi neko mogao da mi pomogne oko kupovine distorzije, dvoumim se izmedju http://www.mitrosmusic.com/proizvod/184 ... Distortion , http://www.mitrosmusic.com/proizvod/185 ... Distortion , http://www.mitrosmusic.com/proizvod/852 ... U-optional , ja bih uzeo ovu prvu DigiTech DDM Metal Distortion , al ne bih svirao samo death metal , neko i nesto blaze, pa se dvoumim dal da uzmem nju... ja sam pocetnik, i slabo se razumem u opremu, tako da ne zamerite ako sam nesto lupio... :)

Trooper
Urednik

Re: Pomoc oko distorzije

Post by Trooper » 31 Aug 2013, 22:05

Sve tri su tesko djubre. Najbolja varijanta za male pare je da na oglasima juris Line6 Uber Metal ili ako naidje neki handmade Dr Boogie. Digitech distove NIKAKO, nemaju nikakvu preprodajnu vrednost

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 31 Aug 2013, 22:09

Метал Мастер је дефинитивно бесмислена зујалица, боље ћеш да прођеш ако пазариш јефтини половни процесор. За преостале 2 не знам ништа.

Невоља је што је за тај неки звук заправо треба да имаш пре свега адекватно појачало. Шта год да пише на педали, у суштини нема педале која може да надомести недостатак намуњеног хај-гејн појачала. У ствари може донекле, али у соби. У свакој другој ситуацији се добија онај чувени звук гомиле зунзара затворених у теглу. Мало срећније може да звучи педала која није само досторзија, него има и функцију претпојачала, али ни то није коначно решење.

Треба да имаш у виду да је све то што има било какву етикету на којој пише да је за овај или онај метал заправо претставља само део понуде за људе који, баш као и ти, немају искуства и праве прве кораке у набавци опреме. Дакле углавном је у питању адвертајзинг, ништа више од тога. Дефинитивно постоји разлика, сигурно нећеш да добијеш исти звук са овим металским педалама и са Бед Манкијем, али немој уопште да се надаш неком разарајућем тону из метал арене.

Главно је какву гитару и појачало имаш, све друго је додатак тону. Једна јефтина педала не може да направи битну разлику. Наравно, ако си почетник, готово сам сасвим сигуран да немаш појачало које стварно врши посао за такав звук, и разумем што гледаш како ћеш да се снађеш са што мање трошкова. И немој много да се ослањаш на приче са интернета, иди па пробај како то звучи.

Markony

Post by Markony » 31 Aug 2013, 22:37

Imao sam priliku da probam Death Metal i prva stvar koju sam primetio da ne postoji potenciometar za kontrolu kolicine isporucene distorzije!
Drugim recima, pedala je "nasvirana da zuji" u fabrici, a na tebi je da odredis koliko Level-a zelis i kakav odnos Bas-Mid-High spektra volis.
Vise nego besmislena pedala.
Besmislena je bas blaga rec.

PS S`vremena na vreme, na oglasima nailazim na lika koji Death metal pedalu prodaje za nekih 30 eura.

rammsteinzlo

Post by rammsteinzlo » 31 Aug 2013, 22:40

hvala na odgovorima, http://www.skymusic.rs/srpski/sky-music ... ax-5g.html ovakav procesor sam imao pre godinu ipo, i odlicno je radio pa sam ga menjao za gitaru, a sad mi opet treba ne distorzija, ja sam mislio ako je ovo jedna distorzija da ima mnogo bolji zvuk od procesora koji ima 80 zvukova, pa sam zato mislio da uzmem samo tu jednu distorziju, i da li je bolje uzeti jednu distorziju ili procesor u ceni do 100000 ili skupiti pare pa kupiti nesto bolje? gitaru imam ariu kopija fendera, a pojacalo je 40 vati, ne znam koja je marka ne pise, ima sest pojacivanja vol, tre, pre, mid, bass, gain, ulaz za gitaru i tu pise fuse, in, nemam sad kameru na fonu da slikam al slikucu, voleo bih da znam koja je to marka, al nema ko da mi kaze,slikacu pa cu okaceti da mi neko kaze,al pojaclo radi super, dobio sam ga jos davno sa gitarom solist. :)

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 31 Aug 2013, 23:50

s obzirom da je danas takva situacija kakva je, gledaj polovno. Mnogo bolje ces proci.

Spisak pedala koje bi radile za metal a koje mozes da nadjes DANAS na oglasima je veliki:
Boss metalzone, heavy metal, jos neke bi se uklopile, ne znam sta sam video
Marshall guv'nor, jackhammer
rocktron rampage
digitech hardwire tl-2
behringer ultrametal
ehx metalmuff
nux i jos neka slicna low budget pedala...

sve te pedale su slicne cene, ispod 50e na oglasima (osim metal muffa). Da ti damo konkretan predlog, tesko, posto ni ti nisi siguran koje pojacalo imas, a ni gitara ti nije bas pravljena za metal. Neke zvuce losije, neke bolje, zavisi od ostatka opreme, podesavanja i nacina upotrebe...

U svakom slucaju, licno mislim da se neces zeznuti ako uzmes nesto, bilo sta, polovno i jeftino, jer u najgorem slucaju, moraces da je prodajes i menjas, i MOZDA izgubis 10e. Ako uzmes novo za 100e, racunaj siguran gubitak od BAR 30e kad budes prodavao, a pitanje je da li ces ubosti bas ono sto ti se svidja iz prve.

Sto se procesora tice, diskusije su bile da li je bolje procesor ili pedala, i ne isplati se pocinjati ponovo sa time. Ako hoces da isprobas razne zvukove koji lice na poznata pojacala i poznate pedale, onda ti je sigurno dobra ideja da kupis procesor, igras se njim, kopiras zvukove poznatih muzicara itd... Isto ako ti trebaju razni efekti koji nisu distorzije (dilej, reverb, fejzer, flanger...), onda je procesor odlicna stvar. Na oglasima imas dosta bolje procesore da pazaris odo ovog korga za slicne pare.

Ako ti treba trenutno resenje, pogotovo za probe sa bendom, onda ti je mozda lakse uzeti jednu pedalu (pa makar bila i zujalica tipa metalzone, toliko ljudi je "odraslo" sa njom, pa im nista ne fali :mrgreen: sa druge strane, slazem se da su ove digitech pedale sto si kacio prilican piece of crap), procesor je vise ako hoces da isprobavas i vidis kakav ti zvuk treba, da li ti trebaju dodatni efekti itd... Za procesor treba uloziti malo vise vremena da bi dobro zvucao.

Inace, ja bih na tvom mestu za tih 80-100e uzeo neku jeftiniju pedalu i neki jeftin polovan magnet, tipa ibanez inf ili v8 za bridge poziciju (neces preporoditi ton, ali ces biti prilicno zadovoljniji)...

rammsteinzlo

Post by rammsteinzlo » 01 Sep 2013, 01:13

ok hvala na odg razmislicu jos sta cu...

ToneChaser

Post by ToneChaser » 01 Sep 2013, 12:05

@mislim stvarno nemoj ga lagati da ce sa INF ibanezovim magnetima preporoditi tin :XD: :XD: :XD: :XD: ne da ga nece preporoditi nego ce ga jos unakaziti, ja ne znam da li postoji gori i nekvalitetniji magnet od tih ibanezovih INF magneta..... Svako ko je mogao promenio ih je kada je kupio nekog Ibaneza ... V7&8 su vec druga prica i oni su dosta bolji.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 01 Sep 2013, 12:17

to sto ti nemas pojma sa zivotom ne znaci da ja lazem. svaki hambaker je apgrejd u odnosu na aria singlove. osim toga, da si uspeo da procitas sta sam tacno napisao, video bi da nisam napisao da ce preporoditi ton.

Tenji

Post by Tenji » 01 Sep 2013, 12:40

Imam ja Digitech Death Metal, nije sad bas da je toliko govno da ne moze da se svira na njoj, stavis sve potove na 12 sati i ludilo. To moze na oglasima za 2000-3000 da se uzme, toliko para mozes u kafani da potrosis a da se ne napijes k'o covek. :D Dok god kupujes polovno i jeftino, ne mozes mnogo da se zajebes, samo da naucis nesto. Mislim, ne kazem ja sad da kupis death metal, nego ono, probaj svasta, idi po radnjama, probavaj pedale, igraj se, listaj oglase ima svasta... Bitno je da se svira, i da je tebi zanimljivo, a uvek je zanimljivije kad imas nesto sto mozes da zgazis. :D

ToneChaser

Post by ToneChaser » 01 Sep 2013, 12:48

mislim_stvarno wrote:to sto ti nemas pojma sa zivotom ne znaci da ja lazem. svaki hambaker je apgrejd u odnosu na aria singlove. osim toga, da si uspeo da procitas sta sam tacno napisao, video bi da nisam napisao da ce preporoditi ton.
da, nemanje pojma sa zivotom, ti je bas lepi argument za diskusiju :XD: Je l to ono kad nemas nista drugo da kazes pa to upotrebis ?

Ne postoji apgrejd singl-ham, niej to nista "bolje" svako bira ono sto preferira da svira i u zavisnosti od toga bira magnete (singl ili ham) . Iako mu ne trebaju singlovi za njegovu svirku, nesto sto je najgore nekom preporuciti je da kupi INF magnete sa ibaneza.... Mozes samo doprineti da mu se zgadi hambaker za ceo zivot , eto samo taj "apgrejd ce da dobije" :XD: :XD: :XD:

I lepo sam ja napisao sta si rekao, odmah se hvatas za slamku spasa pa zbog misljenja da nisam lepo procitao post si dao sebi za pravo da drugog vredjas - znam da nisi napisao DA CE DA PREPORODI TON, nego da "nece ga preporoditi ALI .... - javice se poboljsanje" ..... i onda ja i pisem u tom stilu - "ne da ga nece preporoditi nego ce ga jos unakaziti" i pritom imam saznanje o tome da nisi rekao da ce preporoditi tom, ali i dalje ti je LOS SAVET. NEKA SE DRZI DALJE OD TOG MAGNETA. Za 40-50e vec ima oba V magneta da nadje polovna, a onaj za bridz mozda i za 25-30e sto je svakako bolji izbor nego INF magnet za koliko novca manje.... (da kupi jedno pivo vise u grad kada izadje)

I nemoj da sam te uhvatio vise da nekom nudis INF magnet da kupi, ili kao sto bi posumnjao Trzalica, iskusni muzicar i provaljivac vas forumskih preprodavaca i ponudjivaca, mozda i sam imas par komada tog smeca od magneta pa bi da ga se ratosiljas i uvaljas nekom neiskusnom :mrgreen:

ToneChaser

Post by ToneChaser » 01 Sep 2013, 13:06

@Ramstajn Zlo (hahaha :XD: ) evo da ti kazem i ja nesto.... Kratko i jasno - po meni - kupi procesor... Preporucujem Digitech RP seriju nadji polovan neki rp250, rp350 bi bio vrh i mozes da ides i u pojacalo a i direktno u bilo koje zvucnike/mixetu (zvucnici od kompjutera, od muz.stuba, direkt u neku zvucnu kutiju na probi) jer imas jedno dugme na digitechu koej se zove AMP/MIX i kada to pritisnes menjas zvuk totalno u zavisnosti gde se prikljucujes. Izuzetno prilagodljiv procesor i po meni najbolji sto se tice te prakticne korisnosti kada se povezuje na razne nacine - najmanja promena zvuka se cuje a ostali procesori promene zvuk 300% iako u output podesavanjima ti namestis onako kako bi trebalo.... Npr kada povezujem Boss po ne ki put na pojacalo lepse zvuci kada u outputu i dalje imam MIX opciju nego AMP . :shock: Itd itd....

Sto se tice kultne teme koja nikada nece umreti - ANALOG VS DIGITAL odn Pedale vs. procesori.... Hm, evo i da tu kazem svoje razmisljanje....Gledam ko sve koristi pedale....Ako cemo generalizovati uvideh da ih koriste profesionalci i totalni pocetnici koji nemaju novca da kupe bilos ta drugo osim 1-2 pedale. Sta bi se moglo zakljuciti iz ovoga? Pa nista logicki ispravno, jer bi klinci isli logikom - Heeej ovaj moj uzor koristi pedale (npr Steve Vai) i jos ima ibanez gitaru i ja cu tako isto....Jos se klinac obradova jer i on ima GRG Ibaneza sa INF magnetima pa misli samo jos da kupi pedale, jer da ne valjaju ne bi ih ni koristili ni profi gitaristi nego bi koristili jeftiniej procesore......

Medjutim tu se zaboravlja i zapostavlja jedna veeeeeoma bitna stvar - POJACALO. LAMPASKO POJACALO. Profi muzicari imaju pedale, imaju i gitare dobre, i kablove i napajanja cak i trzalice kvalitetne, ali najskuplji deo opreme je ubedljivo POJACALO, koje i najvise tu utice na zvuk.....Niej dzabe receno - ukljuci i najgoru letvu u najbolje pojacalo i bolje ce se cuti negho da ukljucis najbolju gitaru u najgore pojacalo....To je isto kao da si stavio 3 zdrave jabuke pored 1 crvljive i pokvarene - nece ove 3 da doprinesu da ova postane zdrava nego ce ova 1 doprineti da se i ove 3 pokvare...E takav ti je taj odnos gitara-pojacalo. Pojacalo moze da ispegla zvuk, a dobra gitara u lose pojacalo ne moze to da uradi.

Zasto sve ovo pisem za pojacalo? Pa zato sto si napomenuo da imas neko no name pojacalo, cak ne znas ni kako se zove.... Znaci mozda je cak i gore od berindzer ili aster pojacala :hide: Nije sigurno neko od boljih tranzistoraca npr Pivi Bandit ili pak neko hibridno pojacalo gde je kombinacija lampi i tranzistora...

Tako da prvo treba obratiti paznju kada se savetuje neko KAKVO ON POJACALO IMA, pa tek dolazi onda oan tema PEDALE VS.PROCESORI , sta je bolje....Ne moze se pricati onako teorijski uopsteno sta je bolje bez sagledavanja sta ima neko, koje pojacalo.....U ovom slucaju , na nekom no name pojacalu (jos je 40w, znaci jos neko gore nego da je 20w, jer ta pojacala sa vecom W su jos nekvalitetnija ako je pocetnik uspeo da ga kupi - jer ako dobijes puno W za malo para tada je rec o nekvalitetu) ce po meni zvucati bolje PROCESOR nego pedala, koja ce pritom jso biti tu sama bez ostalih efekata da malo zamaskiraju nekvalitet zvuka... Pojacalo ce se svuda cuti slicno, pa ce nekvalitet zvuka samog pojacala manje doci do izrazaja nego kada se prikljuci analogna pedala koja ce totalno otkriti zvucno sve nedostatke pojacala....

Jer drugacije je ako analognu pedalu prikljucis u pojacalo od 1500e a drugacije kada je prikljucis u tvoje pocetnicko pojacalo. Da imas pojacalo od 1500e savetovao bh ti naravno da kupis analognu pedalu jer tada u tom slucaju procesor ce prigusiti sam zvuk izvornog pojacala a pedala ce ga podrzati, otkriti i jos malo promeniti ali se kvalitet ne gubi jer je to analogija...

Cesto vidjam klince i pocetnike kako kupe analognu pedalu i to jednu i roknu je u neko ne daj Bzoe pojacalo....To odvratno zvuci, a neko samo bocne neki jeftini procesor u obicnu zvucnu kutiju i em sto jeftinije ispadne nego i 300 puta bolji zvuk izadje i plus imas jos 100 efekata pride...

Sto se tice ovoga sto si ostavio kao izbor za kupovinu pedala, samo da te upozorim da proveris da li ej ova zadnja digitech pedala digitalna ili analogna, evo sta pise na sajtu mitrosa:

"Nemojte se zadovoljiti sa samo jednom distortion pedalom kada možete imati 3 u samo jednoj! Predstavljamo vam Metal Mater pedalu od DigiTech-a. Pedalu koja će vam pružiti sav arsenal tonova koji vam je potreban."

Znaci cim naidjes na to da pise 3 u jednoj, 10 u jednoj,"morph", "emulate" , "modeling" sumnjaj da se mzoda radi o digitalnoj pedali, a to ti je isto sto i procesor kosta kao i polovan jeftiniji procesor a nema nista od ostalih funkcija i efekata osim distorzije. To sto izgleda kao pedala ne znaci da i jeste "pedala" (analogna) , nego je to isto procesor samo sa 90% manje funkcija.

Jeste tacno tvoje razmisljanje da bi trebalo 1 zvuk 1 analogne pedale da se bolje cuje nego 10 000 zvuka iz digitalnog procesora, ali da bi mogao da uspostavis tu svoju teoriju moras da uracunas LAMPASKO POJACALO KAO BITAN FAKTOR... Prikljuci neko analognu pedalu u to tvoje pojacalo i zvucace lose.....jednostavno da bi zvucalo lepo potrebno ej kvalitetno pojacalo.

Moj savet ti je, opet napominjem da uzmes neki polovan rp250, rp350 procesor sa KP, a ako bas zelis pedale koje si naveo, dzabe onda sve dzabe svi mi da ti kazemo wow sto imam dobar zvuk, ako to tebe ne zadovoljava i ako emotivno patis unutar sebe sto nemas onu pedalu koju si zacrtao u glavi da ce ti dati taj tamo neki tvoj zvuk (iako ti nece dati ni 5%)... Jer ti sad i ne mozes da cvujes mnogo toga dok ne postanes iskusan i istrosis brdo novca na opremu, a mnogo je bitnije da te nesto vizuelno oblikom i pojavom privlaci nego zvukom, bar za pocetak, dok se ne izgradis kao svirac....

Kill surf city

Post by Kill surf city » 01 Sep 2013, 13:15

ToneChaser wrote: evo da ti kazem i ja nesto.... Kratko i jasno

I jednako pismeno i korisno. :ziveli:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 01 Sep 2013, 13:22

ToneChaser wrote:
mislim_stvarno wrote:to sto ti nemas pojma sa zivotom ne znaci da ja lazem. svaki hambaker je apgrejd u odnosu na aria singlove. osim toga, da si uspeo da procitas sta sam tacno napisao, video bi da nisam napisao da ce preporoditi ton.
da, nemanje pojma sa zivotom, ti je bas lepi argument za diskusiju :XD: Je l to ono kad nemas nista drugo da kazes pa to upotrebis ?

Ne postoji apgrejd singl-ham, niej to nista "bolje" svako bira ono sto preferira da svira i u zavisnosti od toga bira magnete (singl ili ham) . Iako mu ne trebaju singlovi za njegovu svirku, nesto sto je najgore nekom preporuciti je da kupi INF magnete sa ibaneza.... Mozes samo doprineti da mu se zgadi hambaker za ceo zivot , eto samo taj "apgrejd ce da dobije" :XD: :XD: :XD:

I lepo sam ja napisao sta si rekao, odmah se hvatas za slamku spasa pa zbog misljenja da nisam lepo procitao post si dao sebi za pravo da drugog vredjas - znam da nisi napisao DA CE DA PREPORODI TON, nego da "nece ga preporoditi ALI .... - javice se poboljsanje" ..... i onda ja i pisem u tom stilu - "ne da ga nece preporoditi nego ce ga jos unakaziti" i pritom imam saznanje o tome da nisi rekao da ce preporoditi tom, ali i dalje ti je LOS SAVET. NEKA SE DRZI DALJE OD TOG MAGNETA. Za 40-50e vec ima oba V magneta da nadje polovna, a onaj za bridz mozda i za 25-30e sto je svakako bolji izbor nego INF magnet za koliko novca manje.... (da kupi jedno pivo vise u grad kada izadje)

I nemoj da sam te uhvatio vise da nekom nudis INF magnet da kupi, ili kao sto bi posumnjao Trzalica, iskusni muzicar i provaljivac vas forumskih preprodavaca i ponudjivaca, mozda i sam imas par komada tog smeca od magneta pa bi da ga se ratosiljas i uvaljas nekom neiskusnom :mrgreen:
pametnica ljubi ga taja :kiss:

tvoje znanje se ogleda u tome da coveku koji svira metal i gleda metal master i death metal pedalu koja je namunjena za max gaina savetujes da je bolje da ostane sa singlom nego makar i inf4 humom. bravo pametnice :bravo:

lep pozdrav :metal:

PS: hvala na reklami za procesor koji pokusavam da prodam, ne prodajem magnete, ali prodajem procesor ;)

ToneChaser

Post by ToneChaser » 01 Sep 2013, 14:02

mislim_stvarno wrote:
ToneChaser wrote:

pametnica ljubi ga taja :kiss:

tvoje znanje se ogleda u tome da coveku koji svira metal i gleda metal master i death metal pedalu koja je namunjena za max gaina savetujes da je bolje da ostane sa singlom nego makar i inf4 humom. bravo pametnice :bravo:

lep pozdrav :metal:

PS: hvala na reklami za procesor koji pokusavam da prodam, ne prodajem magnete, ali prodajem procesor ;)
`

Ne izmisljaj i ne pricaj nesto u moje ime sto nisam rekao, samo da bi ti ispao pametan a mene ocrnio....Nisam rekao da ostane na singlovima , nego da ne kupuje to smece (od tebe) od INF magneta nego da kupi neke druge hambakere!

:!: :!: :!:

U tome se ogleda moje znanje. A tvoje znanje i sluh se ogleda u tome da preporucujes INF magnete, najgore magnete koje je Ibanez mogao da stavi na svoje gitare.Prosto ne znam da li postoji odvratniji magnet od tih uopste. I sto je najzesce, ne mislim samo ja tako. Ti magneti sluze samo da kazes - Evo ima gitara magnete...a cim se kupi Ibanez gitara ti magneti se skidaju i bacaju., To je prvo sto treba zameniti kada kupis Ibanez. E sad za tvoje dz dz dz poimanje muzike i to je dosta, pa se zadovoljavas mozda sa INF magnetima.

Post Reply