POD XTlive vs GT8 vs G9.2tt

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
OldFukk

POD XTlive vs GT8 vs G9.2tt

Post by OldFukk » 30 Oct 2013, 21:25

Kolege muzičari,
oću da kupim procesor, neki od ova tri navedena verovatno. Nikada nisam koristio nijedan procesor i nikada nisam imao procesor, tako da mi trebaju saveti.

Čitao sam malo po netu i forumima i došao do sledećeg:
- POD XT live ima OK boje, nije komplikovan za korišćenje i moš da snimaš njime direkt na komp
- GT 8 ima do jaja boje, komplikovan za korišćenje, ne moš na komp direkt
- O G9.2tt ne znam baš puno jer se ne diskutuje o njemu previše, ali koliko kapiram ima lampe u sebi tako da daje dobar zvuk (valjda). I ima 2 pedale

Procesor bi mi koristio za snimanje na komp i za tezge. Zvuk koji jurim je Vai/Wylde distorzija sa wah-om. Wah mi je važan. Puno. Volim wah.
I, reklo bi se da mi je dilema rešena - uzmem XT i mirna bosna. Šta mislite?

Jel imao neko iskustva sa ovim procesorima? Opcija da uzmimam pedalu po pedalu mi se ne sviđa, jer nemam keša za pedalbord, a i po prirodi sam nestrpljiv.

Hvala :)

Dersu Uzala

Re: POD XTlive vs GT8 vs G9.2tt

Post by Dersu Uzala » 30 Oct 2013, 22:09

OldFukk wrote:...Zvuk koji jurim je Vai/Wylde distorzija...
Njih dvojica nikad nisu videli nijedan od ova 3 uredjaja a nekmoli svirali. Hocu da kazem da ce to samo da skripi ali nekog ljubavnog zvuka vizavi distorzije biti ne moze.

Molim i drugi put :).

OldFukk

Post by OldFukk » 30 Oct 2013, 22:41

Dersu Uzala wrote:Hocu da kazem da ce to samo da skripi ali nekog ljubavnog zvuka vizavi distorzije biti ne moze.
Jasna stvar. Ali koji je od ovih procesora po tom pitanju najmanje loš?

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 30 Oct 2013, 23:35

Ja licno bih rekao POD XT live. Sudeci po demoima na YT, posebno djent demoima. Uvek mozes malo da smanjis dozivljaj obzirom da ti ne treba djent zvuk ali ovaj ga dosta korektno radi pogotovu u miksu koliko cujem sa YT. Sam po sebi zvuci (bez pratnje) slicno ko i druge zujalice, nije to organski ton ali u miksu lepo radi. A ova druga dva rade ko krsevi, nisam pametan ko to uopste pazari. Sigurno nije ni jeftino. Nikad, nikad, nikad ne baziras zvuk na efektima. Samo gitara pojacalo straight, a onda dodajes farbu i neki smek.

Disclaimer: meni su i Kemper i AxeFX p.o.s. tako da ono, zrno soli. :ziveli:

OldFukk

Post by OldFukk » 31 Oct 2013, 22:21

Uzimam ovih dana POD XT live. Hvala Dersu 8)

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 01 Nov 2013, 08:44

Ja mogu samo reci svoje iskustvo iz ugla slusalaca na svirkama gde su kolege gitaristi koristili Line6/Boss sprave... Jako dobrih zvukova sam se naslusao sa Line6 XT Live (cak ne moraju biti ni one jace verzije X3 Live, HD serija itd), i naravno neophodno je znati podesiti SVAKU spravu, dok za razliku od Line6, Boss GT serija mi se NIKAD, ali apsolutno NIKAD nije svidela direkt u razglas. Klin jos i pomozi boze i to samo nekad, ali drajvovi su mi uvek bili totalna katastrofa, plastika nad plastikama. :/

No to je samo moje skromno misljenje i utisak. Sretno sa kupovinom :D :ziveli:

OldFukk

Post by OldFukk » 02 Nov 2013, 15:26

Znači još :1: za POD :D

Uzimam polovan POD, jel ima nešto na šta da obratim pažnju, da me ne izrade? Ima za 250e pretpostavljam da je to dobra cena

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 02 Nov 2013, 18:14

Kod procesora uvek treba gledati hardver, da li tasteri/potenciometri krckaju i tako to, u osnovi izigraj se sa procesorom, menjaj presete i tako to

Frostensen

Post by Frostensen » 05 Nov 2013, 01:54

Samo jedna korekcija mala... Zoom je izbacio novi flagship model G5 sa sve lampom (isto gimmick kao i kod prethodnih). Tako da, ako se razmatra i Zoom trebalo bi obratiti paznju na G3 i G5 modele.

Frostensen

Post by Frostensen » 05 Nov 2013, 02:19

Ok ovo je trebalo da bude kratko ali je postalo ogromno. Zato cu ga podeliti na 2 dela. Ako Admin moze da makne prethodni post bio bih zahvalan.

1) Vezano za temu..
2) Nevezano za temu, razlika izmedju lampe i HD, GT, i ostalih procesora..

Dakle pod 1)
Samo jedna mala korekcija. Zoom je izbacio novi flagship model G5 sa sve lampom (isto gimmick kao i kod prethodnih). Tako da, ako se razmatra i Zoom trebalo bi obratiti paznju na G3 i G5 modele a ne g7 i g9.

Jedna bitna stvar sto se tice youtube-a. Youtube moze lepo da docara mozda karakter zvuka, ali ne i punocu osim ako nije A i B poredjenje. Npr. Zoom G5 koji imam (po meni) lepse odradjuje Marshall nego GT-100. Medjutim, Boss ima puniji zvuk sto se takodje vidi i u A-B primeru izmedju Zooma i pravog Marshall pojacala. Problem sa tim je sto se te stvari osete u svirci i onda zahtevaju dodana EQ podesavanja.

Ovo su neki od najvernijih Youtube snimaka. Kacim ih zato sto ih ima jako jako malo i tesko se nalaze.

Zoom G5 review
http://www.youtube.com/watch?v=NUZuhf2q7kY

Marshall Crunch AB poredjenje sa pravim pojacalom (obratiti paznju kako je zvuk tanji malo)
http://www.youtube.com/watch?v=zPPDIkAUoT4

Zoom G5 vs Boss GT-100
http://www.youtube.com/watch?v=tezGvrJD4lY

Zoom G3 vs Rocktron Mjetal Planet
http://www.youtube.com/watch?v=cpcizK8FYRE

2) Nevezano za temu.

Skoro sam preletao neke klipove i nasao sam jedan gde Brain May demonstrira Vox AC30. Cela stvar ne bi bila toliko interesanta da odmah pre toga nisam pogledao seriju klipova koja se bavi, kako pominju na TheGearPage forumu, svetim gralom digitalnih efekata. Tech 21 Poweamp kabinetom + procesor. Klipovi su ispod, pa vi zakljucite sami..

Tech 21 + POD HD500
http://www.youtube.com/watch?v=Ay8jiYWcCg8

Tech 21 + GT 10
http://www.youtube.com/watch?v=_Z6ooepT4bY

Brian May on Vox Ac30
http://www.youtube.com/watch?v=vyyTBeAmZIc

Poenta nevezane teme da su u pitanju finese u odnosu na pravu stvar cini mi se... A koliko god da juris, zvuk na bini zavisi od tonca dok si u sobi utisan uglavnom.
Sta vi mislite o ovoj mentalnoj dijarei :D

OldFukk

Post by OldFukk » 05 Nov 2013, 22:29

Hvala svima na postovima.

@Frostensen Ja baš i nisam kompetentan da diskutujem budući da mi je ovo prvi procesor i ne razumem se baš 8)

@Trooper Ispostavilo se da čovek nije iz BG-a pa sam kupio mačku u džaku

Elem, juče mi je stigao proc fino upakovan. Prvo što primetih je da je težak ko crna zemlja pa mi otpadoše ruke noseći ga kroz grad i GSP. I još me majstor 2 puta uhvatio vratima jer je bila gužva.

Wah pedala škirpi kad se koristi, predpostavljam da treba da se podmaže, i bank za dole slabije radi pa mora jače (mnogo jače) da se zgazi da bi konstatovao. Sve u svemu brzo sam ušao u štos, prilično je lak za podešavanja. Na njemu su već bile neke custom boje od prethodnog vlasnika koje su sve otprilike zvučale isto.

Nasnimio sam neke sa sajta Line 6 - Vaja i Malmstina i.. ne zvuče baš kako sam se nadao. Distorzija BAŠ zuji i ti preseti nemaju veze sa zvucima dotičnih. A dobro su rangirani od korisnika. Nemam pojma, juče sam ceo dan drljao boje, i čini mi se da mi je zvuk kao u Guitar Rig-u, samo bez kašnjenja. Imam ga tek 2 dana, pa ću se navići.

Hvala ljudi 8)

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 05 Nov 2013, 23:28

Bolje prvo sve izduvati kompresorom, pa naprskati kontakt sprej. Tek na kraju treba podmazati mehanizam wah pedale (prasina se lepi na grafitnu mast nenormalno)

Wizzard

Post by Wizzard » 31 Dec 2013, 09:03

Iz ličnog iskustva mogu da kažem da je pod XT jedan od boljih procesora koje sam koristio. Imao sam ih preko 10 ali se samo on zadržao kod mene i u budućnosti neće izlaziti iz moje kuće :) Radio sam na dosta velikim razglasima i na bog te pita kakvim sve mixetama sa njim i nikad mi nije bilo potrebno više od 10min da podesim ton i prilagodim se opremi i razglasu. Napravili su ga kao tenk tako da je ovaj moj popio i piva i rakije skoro kao ja a i dalje radi bez problema :) Naravno pojačalo je pojačalo i nikada nemoj očekivati da ćeš iz njega (procesora) izvući sve što u njemu piše, ali uz malo truda u čeprkanja po njemu može da se namesti zavidan ton. Pogotovo u tom cenovnom rangu mislim da mu nema ravnog. Svi ostali procesori za te pare pružaju po meni previše digitalan zvuk. To je samo moje mišljenje :D

Post Reply