Izrada, održavanje, saveti...
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
-
dikan
Izgleda mi kao projektor sa pojačalom za puštanje "ton filmova"
@avlijaner jbt u isto vreme

-
Uncle Moe
-
Mnogo dobro izgleda. Stavio bih ga u stan kao ukras.
-
desert sun
Znaci ovo sluzi za proekciju filmova?
Verovatno ce kao sto je uncle moe rekao posluziti kao ukras barem ova zvucna kutija ili sta je vec,svidja mi se taj retro stil,malo da se ocisti i bice ko bombona.
Nego pade mi sad na pamet jedna fix ideja sto bi se reklo.Da li mozda u nekom slucaju moze na zvucnoj kutiji da se nabudji ulaz za gitaru i prepravi da moze da se ukljuci u steker direktno i onda da sa nekim preampom kao na primer sansamp gt2 bodem gitaru u to,ima lampe tako da zvuk verujem nebi bio toliko los?

-
bancika
da se ja pitam, preuredio bih ga u gitarsko pojacalo

-
veljapa
Sto da ne. Cini mi se da sam na nekom snimku video Sinisu Cekica da ima nekog lampasa smestenog u kuciste od starog radija. Bas mi se svidelo.
-
tomasz praznoslov
by tomasz praznoslov » 09 Oct 2015, 22:12
to je uslovno receno razglas prastarog bioskopa.
na zapadu je hit konverzija tih starudija u male
gitarske lampase. guglaj npr filmsound amp conversion.
ovde kod tebe je crkavo u nekom tenutku(prilicno sam
siguran) mrezni trafo pa je stavljen domaci-leskovacki
i to je ovaj na kome pise na srpskom i izgleda svezije od
ostalog. za zvucnik nisam siguran mozda je alniko i onda
je to do jaja ali kako ovo cudo izgleda bas bas staro mozda
je i takozvani fildkojl a to je slabo...
u svakom slucaju ako su trafoi zdravi tu moze da padne
mali puspul, jedino to se isplati ako imas potrebno znanje
o lemljenju i visokom naponu.
-
desert sun
Mozda i pokusam da nesto prepravljam,to mi je palo na pamet cim sam video ovo.
Imam iskustva u lemljenju,ali mi je znanje oko elektronike i napona slabo,ali stric i ujka znaju dosta toga tako da to nije neki problem.
Nesto sam razmisljao ako se upustim u tu avanturu da to bude clean pojacalo bez drajva znaci volume,tone,midle i bass kontrole,pa me zanima da li bih to morao da pravim po semi nekog pojacala ili bi moga da npr.da ispred stavim neki preamp kao sto sam i naveo gore primer sansampa(naravno klon) i sta je bolje od ta dva?Prvo mi deluje prakticnije a drugo jednostavnije,ne znam.
Videcu sutra da proverim nekako sta je tu ispravno a sta ne.
-
majtimika
-
Najbolje ti je da radis po semi epiphone valve junior jes da nema ceo tone stack vec samo tone kontrolu , mozda ni to ne secam se ali radi odlicno kosta 500 din da se napravi i veoma je prosto , ako zelis nesto ozbiljnije blackcat minicat ima kompletnu tonsku kontrolu ali je ralno za napraviti mnogo komplikovanije jer zahteva veci broj komponenti i turet board, epi valve jr mozes napraviti point to point sa pet tacaka realno , plus bar po meni pojacala bez kaskadne ton blende bolje rade jer je putanja signala kraca a samim tim i bez gubitaka kroz filtere
-
bancika
Ako nije mnogo propalo, osposobi to pojacalo koje je vec tu...to je clean pojacalo sa push pull 6l6...jbt, fender bassman

ako treba jos drive'a na ulazu mozes jos jednu lampicu da sibnes ili tranzistor zarad jednostavnosti. To je idealan poso za neki fet.
Bez veze epi jr da pravis ako nista osim kutije ne moze da se iskoristi. Trafoi su za 6l6-ice, po meni je najbolje to zadrzati...
-
desert sun
Sutra a najkasnije preksutra cu da ga proverim sta je i da li je ispravno kad se vratim sa faksa,pa javljam.A inace ono nema nigde gde bi mogla da se usteka gitara a nema ni jedan potenciometar samo ovaj ulaz sto sam slikao gore.Epiphone valve junior mi deluje idealno i najednostavnije da se odradi,naravno ako je ispravno.
bancika wrote:Ako nije mnogo propalo, osposobi to pojacalo koje je vec tu...to je clean pojacalo sa push pull 6l6...jbt, fender bassman

ako treba jos drive'a na ulazu mozes jos jednu lampicu da sibnes ili tranzistor zarad jednostavnosti. To je idealan poso za neki fet.
Bez veze epi jr da pravis ako nista osim kutije ne moze da se iskoristi. Trafoi su za 6l6-ice, po meni je najbolje to zadrzati...
Nisam te bas najbolje razumeo pa ako mozes da mi pojasnis,da li po tebi ne vredi epi jr da se ubacuje ako je sve ispravno ili sta?
-
bancika
epi valve JR je single ended pojacalo sa EL84 u izlazu. To sto imas unutra je push-pull sa 6L6. Znaci otpao bi izlazni trafo, eventualno mozes da koristis naponski, samo da mu oboris napon jer taj napon za 6L6 ima da sprzi jadnu EL84. Ne bi mogao ni da koristis podnozja za 6L6 niti rupe u kojima su podnozja jer su EL84 dosta manja i podnozja i lampe. Ostaje jbg da koristis kutiju i naponski trafo. A za to se ne isplati da se jebavas, kupi onda sasiju novu i za 30e novi trafo i cao
fender je maznuo bassman iz RCA uputstva za dizajniranje pojacala za razglas...tako da, to sto je unutra je verovatno nesto relativno slicno. Sigurno je cisto pojacalo, a to kazes da hoces. Pogledaj u kom stanju je kolo, da li ima nesto osteceno na pogled. U najmanju ruku bi trebalo zameniti elektrolite i ocistiti podnozja za lampe...mozda zameniti lampe. Al ako ti nije frka uslikaj kako izgleda unutr.
-
bancika
Tek sad videh da ima samo jednu preamp triodu. I to ili splitter za izlaz ili je za preamp a izlaz je self split. Verovatno ce ti trebati jos najmanje jedna trioda da poteras to...ili fet. U svakom slucaju, i da pravim nesto od nule bilo bi 6l6 push pull. Pogledaj fender skoro bilo koji od 40 w