dodatna kutija za JC120
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
dodatna kutija za JC120
zanima me da li neko od vas ima iskustva sa kacenjem dodatne kutije na Rolandov Jazz Chorus 120. kao sto verovatno neki od vas koji su imali prilike da poseduju-sviraju ovo kombo pojacalo, znaju da se on ustvari sastoji od dva pojacala od 60w koji zajedno cine jedno stereo pojacalo sto najvise dolazi do izrazaja pri koriscenju njegovog korusa, tj. vibrata. shodno tome, ima i dva zasebna izlaza za eksterni kabinet (hah, mrzim banalne prevode, ali da ne ponavljam "dodatna kutija. i jedno i drugo zvuci glupo). za svaki pise "8 ohms minimum".
e sad, ja sam probao da nakacim Ampeg V4 kutiju sa 4 dvanestice, na 8 oma, i nije se uopste cula od rolandovih zvucnika, tj, kada se odaljim, cuje se samo zvuk iz ugradjenih zvucnika, a 4x12 kutija se cuje tek kada malte ne naslonim uvo na nju.
e sad, da li je fora u tome da pojacalo u stvari u tom slucaju salje samo zvuk sa jednog pojacala, pa ga jos deli na 2 (pola za jednu njegovu dvanesticu, a drugu polovinu na kabinet) pa mu dodje da u stvari roland gura samo 30w na kabinet? da li je uopste tako prosta matematika primenljiva u ovom slucaju? i da li u slucaju da prikljucujem samo jednu kutiju treba da koristim Y kabl?
toliko pitanja, a tako malo znanja u ne tako maloj glavi.
udrite
e sad, ja sam probao da nakacim Ampeg V4 kutiju sa 4 dvanestice, na 8 oma, i nije se uopste cula od rolandovih zvucnika, tj, kada se odaljim, cuje se samo zvuk iz ugradjenih zvucnika, a 4x12 kutija se cuje tek kada malte ne naslonim uvo na nju.
e sad, da li je fora u tome da pojacalo u stvari u tom slucaju salje samo zvuk sa jednog pojacala, pa ga jos deli na 2 (pola za jednu njegovu dvanesticu, a drugu polovinu na kabinet) pa mu dodje da u stvari roland gura samo 30w na kabinet? da li je uopste tako prosta matematika primenljiva u ovom slucaju? i da li u slucaju da prikljucujem samo jednu kutiju treba da koristim Y kabl?
toliko pitanja, a tako malo znanja u ne tako maloj glavi.
udrite
- sirac-šunka
- vragolan
Re: dodatna kutija za JC120
Mislim da je odgovor na ovo pitanje: NIKAKO!clorox wrote:da li u slucaju da prikljucujem samo jednu kutiju treba da koristim Y kabl?
To mu dodje kao da si dva pojacala prikacio na jedan zvucnik, a secam se da sam ja to uradio jednom kada sam bio mali i jos uvek pokusavam da potisnem ovaj nemili dogadjaj, ali nikada necu da zaboravim tu kolicinu dima koja se odjednom stvorila...

U sustini ti treba stereo kabinet koji ce da ima dva ulaza na 8ohm. Mozda bi mogao i da prepravis "obicnu" 4x12 kutiju kombinovanjem serijsko/paralelne veze zvucnika u zavisnosti od toga na koliko su oma sami zvucnici i izbacis jos jedan ulaz, mada nisam siguran da ces to moci sa pomenutim ampegom koji je vec na 8ohm-a...

- Rocket Roll
Mene samo zanima - zašto bi Jazz Chorusu trebali dodatni zvučnici? On je opsceno glasan i sa svoje dve dvanaestice.
pa takvu neku ideju sam i ja imao. da li da pravim ili da prepravljam nesto, to bih jos video. a ampega ne bih sve jedno dirao. bilo bi greota, a i on ima svog domacina V-2 glavu koja mu savrseno odgovara.sirac-šunka wrote:U sustini ti treba stereo kabinet koji ce da ima dva ulaza na 8ohm. Mozda bi mogao i da prepravis "obicnu" 4x12 kutiju kombinovanjem serijsko/paralelne veze zvucnika u zavisnosti od toga na koliko su oma sami zvucnici i izbacis jos jedan ulaz, mada nisam siguran da ces to moci sa pomenutim ampegom koji je vec na 8ohm-a...
glasna muzika trazi glasnu opremuRocket Roll wrote:Mene samo zanima - zašto bi Jazz Chorusu trebali dodatni zvučnici? On je opsceno glasan i sa svoje dve dvanaestice.

ovu temu sam otvorio da bih cuo da li je neko radio nesto slicno i da li je dobio rezultate kakvim se ja nadam. ili barem da cujem kave su prognoze.
A ideja da ga ozvučiš sa dva mikrofona?
Jedan pustis da ide u mix sa flat eq-om, a na drugom malo isečeš visoke ili dodas niske, ili mu nadješ samo drugačiju poziciju... (kao u studiju
)
edit: A i kutiju sa 4x12 ne možeš da staviš u ranac...
Jedan pustis da ide u mix sa flat eq-om, a na drugom malo isečeš visoke ili dodas niske, ili mu nadješ samo drugačiju poziciju... (kao u studiju

edit: A i kutiju sa 4x12 ne možeš da staviš u ranac...

Da ne otvaram novu temu, jer imam slicno pitanje kao i pokretac ove teme.
Imam Marshall-a Valvestate VS265 koji je stereo i ima levi i desni izlaz za eksterni zvucnik i oba su po 8 oma. Povezivao sam ga na kutiju koja je 8 oma na jedan od izlaza i, za razliku od JC120, radi, samo se pitam da li je stetno po pojacalo tako povezano, odnosno da li treba oba izlaza da budu podjednako opterecena?
Imam Marshall-a Valvestate VS265 koji je stereo i ima levi i desni izlaz za eksterni zvucnik i oba su po 8 oma. Povezivao sam ga na kutiju koja je 8 oma na jedan od izlaza i, za razliku od JC120, radi, samo se pitam da li je stetno po pojacalo tako povezano, odnosno da li treba oba izlaza da budu podjednako opterecena?
jok. Da to uradis lampasu spalio bi ga bez zvucnika da optereti izlazni stepen. Sa tranzistorcima mozes da furas bez zvucnika, samo nemoj da ga prespojis zicom 

Hvala Bane, znaci, ako sam te razumeo, nema veze ako je jedna strana (posto se radi o pojacalu 2x65W) opterecena dodatnom kutijom, a druga "tera" samo svoj postojeci zvucnik? Kakva je razlika ako idem iz svakog izlaza u po jedan zvucnik pojedinacno (kutija je 2x12, kao i pojacalo)?
'Aj' Bane jos jedan odgovor, pa necu vise da smaram 

Na prvo pitanje bih rekao da. Nisam najbolje razumeo drugo pitanje, razlika u poredjenju sa cim? 
Sta god da radis, sa stereo sistemom imas rizik da ne pogodis fazu pa da zvuci ruzno, npr ako je levi zvucnik suprotnog polariteta od desnog, zvucni talasi u vazduhu ce se potirati posto su izvrnutih faza pa ce se cuti bez beze.

Sta god da radis, sa stereo sistemom imas rizik da ne pogodis fazu pa da zvuci ruzno, npr ako je levi zvucnik suprotnog polariteta od desnog, zvucni talasi u vazduhu ce se potirati posto su izvrnutih faza pa ce se cuti bez beze.
Mislio sam na opterecenje izlaza (ako ga ima) i u razliku u zvuku kada svaki zvucnik u kutiji "gura" poseban izlaz od 65W. A sto se sterea tice, mislim da u mom slucaju to ne igra neku ulogu, jer je jedino chorus (koji postoji u pojacalu) stereo. Hvala na odgovoru, najbitnije mi je da je bezbedno za pojacalo, a zvuci odlicno 

faza igra ulogu cak i da ne stavis nikakav efekat jer imas dva zvucnika koji emituju manje vise signal ali potencijalno suprotne faze. Zamisli da imas na jednom zvucniku signal koji izgleda ovako (samo zaobljenije)
a na drugom
kad se takva dva talasa sudare poniste se, dok ako im pogodis fazu pojacavaju se (kao i bilo koji talasi).
Tu foru su koristili na nekim kolima i mislim u putnickim avionima, postoji mikrofon koji snima zvuk spolja, izvrce fazu i pusta ti na zvucniku u kolima. Kao rezultat ti ne cujes nikakve sumove od spolja jer ih izvrnuti signal ponistava.
Evo stiva http://en.wikipedia.org/wiki/Active_noise_control
i random YT koji prica o tome, doduse za hi-fi ali je isti princip
Code: Select all
_
/ \
/ \
/ \
Code: Select all
\ /
\ /
\ _/
Tu foru su koristili na nekim kolima i mislim u putnickim avionima, postoji mikrofon koji snima zvuk spolja, izvrce fazu i pusta ti na zvucniku u kolima. Kao rezultat ti ne cujes nikakve sumove od spolja jer ih izvrnuti signal ponistava.
Evo stiva http://en.wikipedia.org/wiki/Active_noise_control
i random YT koji prica o tome, doduse za hi-fi ali je isti princip
Hm
, to znaci da svuda gde je vise od jednog zvucnika moze doci do te pojave?

kad god imas vise od jednog zvucnika ili vise od jednog mikrofona. S tim sto kod mikrofona je jos komplikovanije jer nije samo ova faza ili skroz obrnuta, nego ima i izmedju
Ako do drugog mikrofona stigne signal za recimo par milisekundi kasnije jer je malo dalje pa zvuku treba vise, faza ce se pomeriti za nekoliko stepeni, a ne svih 180, pa je kombinacija takva dva signala malo komplikovanija od sabiranja i oduzimanja i moze da zvuci ruzno. To je kod ovog A/B metoda http://www.shure.co.uk/support_download ... techniques
ako nista drugo, kod zvucnika se lako proverava baterijom polaritet i samo pazis da bude svuda isti.

ako nista drugo, kod zvucnika se lako proverava baterijom polaritet i samo pazis da bude svuda isti.