Oprema za bas gitaru. POMOC

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

man

Oprema za bas gitaru. POMOC

Post by man » 17 Mar 2009, 14:29

E ovako ... Tek sam poceo da sviram bas, ima godinu dana. Interesuje me da bi odradio dobru probu ili neku svirku sta sve treba od pratece opreme (naravno osim gitare i pojacala) za bas gitaru i cemu sta sluzi. Nemam bas nekog iskustva sa tom opremom, imam neko behringer pojacalo mislim da ima 25w tako nesto pa sviruckam na njemu. Naravno planiram nesto ozbiljnije pa me jako interesuju detalji. Pokusao sam da nadjem na netu ali pola toga ne razumem.Pa ako se neko slucajno nadje ovde molim vas da mi pojasnite sve to.

npr. pedela (koje su kvalitetne, na sta treba da obratim paznju, CEMU SLUZI-to mi je najbitnije da znam jer u opste nisam upucen u tehnicke stvaru)

hvala unapred.

ac10

Re: Oprema za bas gitaru. POMOC

Post by ac10 » 17 Mar 2009, 14:47

muzika koju sviras?....

man

Post by man » 17 Mar 2009, 15:06

Pa neki punk, punk rock ...

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 17 Mar 2009, 15:12

Pozdrav, dobrodosao na forum!

Da bi dobro odradio probu ili klubsku svrirku, osim solidne gitare (u smislu da je ispravna, da ima normalan izlazni signal, rade magneti, nista ne prekida isl.) i ispravnog pojacala ti ne treba nesta. Dosta se po forumu pricalo koja snaga pojacala jeste neki minimum za probe i svirke, to zavisi od vrste muzike kojom se bavis, broja clanova u bendu, od vase mogucnosti ili zelje da svirate dovoljno tiho i da se svi cujete svi. Ja znam basiste koji su bas sa Behringerom od tako 20-30w odradjivali brojne svirke i naravno probe, a znam i neke kojima ni 100w pa i vise nije dovoljno (ja naprimer :mrgreen: ).To oko wataze pojacala je nesto sto ces sam morati da zakljucis i sam da odredis sa ekipom sa kojom budes svirao.

Pedaliranja sto se tice, pa ovako, prepusti to gitaristima. S vremena na vreme svako od nas basista pozeli neki fensi zvuk koji je cuo kod svog omiljenog basiste (tipa neki envelope filter, chorus, phaser, fuzz, drive...), ali u ovom slucaju, garantujem ti da sta god da kupis od takvih efekata samo ces da bacis pare i smanjis sebi mogucnost da u neko buduce vreme kupis bolje pojacalo ili gitaru, sta vec vremenom zakljucis da ti je vise potrebno. Znaci, 99% basista na klupske i vece svirke izlazi samo sa gitarom i ponekad i pojacalom. Napisao sam ponekad, jer je moguce da se bodes direktno u mix, ali to pod uslovom da klub ima bas dobar monitoring, sto je ipak po mom iskustvu retkost.

Ipak, ima jedna pedala koja bi mogla da ti zatreba u skorije vreme. Ako zakljucis da ti pojacalo po svojoj snazi nekako i dovoljno za probe, da bi ga povezao na mix na svirkama po klubovima, trebalo bi ti najmanje jos di box, i ovde se na forumu dosta pricalo o onom Behringer-u BDI21, potrazi malo. Izgleda ovako:
Image

man

Post by man » 17 Mar 2009, 15:23

E a negde sam procitao na forumu neki kompresor za bas ili tako nesto ... sta je to di box sto si pomenuo malo pre ... jbg moram da vas smaram malo al nemam gde drugde da se raspitam a jako me interesuje

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 17 Mar 2009, 15:28

imas pretrazivac u gornjem desnom uglu stranice, pa koristi to.
Pisalo se ihaaaaaj o tome.

ac10

Post by ac10 » 17 Mar 2009, 15:36

http://en.wikipedia.org/wiki/DI_unit evo za di box objasnjenje :)
kompresor sluzi da izjednaci jacine izlaznog signala,da kad sviras (pop i slap uglavnom) sve bude ujednaceno da kazem da nista ne "strci" :mrgreen: :ziveli:

man

Post by man » 17 Mar 2009, 15:56

Sto se tice ovog BDI21 potrazicu ovde malo po forumu ... a sto se tice tog kompresora verovatno to meni nece trebati ... inace sviram bas sa trzalicom

Cope

Post by Cope » 17 Mar 2009, 20:57

Ja sam ko klinac imao band i svirali smo punk, a ja bio gitarista. Tokom dve sezone trajanja benda basista je imao samo dve žice A i E na gitari "Jolana", i niko nije primetio da nešto nedostaje i da nam je svirka siromašna harmonijom:) O pedalama smo mogli da čitamo u nekom magazinu, i da vidimo kako izgledaju uživo u prodavnici u Deligradskoj iznad Meka na Slaviji.
A bilo vreme krize, jbg, nadam se da ovi stariji razumeju... :):):)

man

Post by man » 18 Mar 2009, 08:08

Hahahah kakvi ste carevi ... sada sva sreca pa postoji ovaj forum pa mogu da pitam ... poz :ziveli:

MrMoT
MF veteran

Post by MrMoT » 18 Mar 2009, 09:41

Za svirke ti treba pojacalo od minimum 60W (s tim sto je to neka donja granica, uzmi 100W da ne mislish) i pogledaj da na pojacalu imas XLR izlaz (izgleda kao onaj na mikrofonu) kako bi, ako treba mogao da se kacish direktno na mixetu. Pored toga ti nista vishe ne treba. Sto se tice pedala morash probati razne i videti sta ti odgovara... Prvo reshi pojacalo, a pedale ce vec nekako vremenom doci same po sebi :D

man

Post by man » 18 Mar 2009, 14:14

A oket ... ja sam mislio da ce mi trebati nesto od te pratece opreme osim pedale mislio sam da postoji jos nesto sta znam ... zar sam video nesto u vezi tih kompresora bla bla pa sam jos procitao za te neke pasivne i aktivne ... a ostavio mi je neko link za te kompresore al na engleskom a ja bas ne znam toliko dobro engleski pa mi je malo nejasno cemu sluze ti pasivni a cemu aktivni.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 18 Mar 2009, 14:58

Evo ti i na srpskom: http://muzicki-forum.com/forum/viewtopi ... =77&t=6693
...opet nisi trazio :grummel_2:

Nema pasivnih i aktivnih kompresora, to si pomesao ili sa aktivnim i pasivnim di box-ovima ili sa aktivnom i pasivnom elektronikom bas gitare.

Na kraju, sve sto jos mogu da ti kazem, kreni da sviras, krenite sa tim probama, pa ces sam da vidis sta ti fali, mozda vise amp snage, ili nesto trece, javi se tad... Bez kompresora ces verovatno moci da sviras.

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 18 Mar 2009, 15:08

sirac-šunka wrote: Bez kompresora ces verovatno moci da sviras.
Vec skoro 2 godine sviram bez kompresora, iako ga imam, stoga nemoj se opterecivati efektima koji ti sada zaista ne trebaju nego bas u ruke i sviraj.

frkadela
MF veteran

Post by frkadela » 18 Mar 2009, 15:47

Mislim da je najbolje da za početak pogledaš Rolandovu Cube seriju. Ako nemaš para za Roland Cube 100, onda pogledaj onaj od 30w (vbraca ga ima, pa neka ga on prokomentariše).

Na tim pojačalima imaš razne efekte i moći ćeš da praviš kombinacije kakve želiš.
Tako ćeš najlakše shvatiti šta je to što ti je potrebno, kakav zvuk tražiš i moći ćeš polako da sastavljaš svoj gear.
:ziveli:

Edit:
Mislim, možeš ti odmah da počneš da eksperimentišeš sa efektima, ali se slažem sa Mrmotom da je ipak najbolje da nabaviš pristojno pojačalo.

Post Reply