Oprema za bas gitaru. POMOC

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

vbraca
vrabac

Re: Oprema za bas gitaru. POMOC

Post by vbraca » 18 Mar 2009, 21:36

Roland je malo skuplji, Cube 30 je 300 evra, a Cube 100 je 480 evra, sto mislim da je mozda previse para za jednog pocetnika.Cube je sjajan za pocetak, i za vise, eto ja kada ne palim Acoustica (a ne palim ga cesto iz 2 razloga, prvi sto je prokleto glasan, a drugi sto nema simulacije kabineta i pojacala :mrgreen: ) sviram preko Cuba koji ima ulaz za ritam masinu (ili drugu gitaru) i za slusalice za tiho vezbanje i izlaz za razglas sto je isto jako korisno.
Po meni vredi date pare, ima solidne efekte (oktaver mu nije bas najsrecniji, i ne mozes fino da ih podesis) i veoma dobre simulacije poznatih pojacala i kabineta.
Jako fino i kompaktno, mada je moj modifikovan, stavljen je toroidni trafo promenjeni i jos par stvari...nje za temu.

Pozdrav, i mani se efekata, barem sada :)

frkadela
MF veteran

Post by frkadela » 18 Mar 2009, 23:12

Znam da je skuplji, ali mislim da će lakše uspjeti da proda taj Cube od 30w nego recimo nekog Beringera od 100w sa kojim će u relativno bliskoj budućnosti odraditi par svirki i skontati da ima mnogo mana i da zapravo ne može da ga se "otrese".

A i Roland će mu raditi posao kako treba, jedno vrijeme će eksperimentisati sa njim pa neće ni razmišljati o drugom pojačalu, a kada konačno počne da razmišlja o tome, onda će tražiti Elliota ili Acoustic ili neko treće u tom rangu.

Tako da i dalje tvrdim da je bolje da uloži u kvalitetnih 30w sa efektima i simulacima, nego da kupi neko od 60w ili 100w sumnjivog kvaliteta. U tom slučaju, Roland Cube 30 je idealan za njega. :ziveli:
(ne, ne plaćaju me za reklamu :grummel_2: )

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 18 Mar 2009, 23:23

frkadela wrote: (ne, ne plaćaju me za reklamu :grummel_2: )
Ni mene mada mogli bi :)
Onda je Cube stvarno dobra opcija.

man

Post by man » 19 Mar 2009, 08:17

vbraca wrote:Roland je malo skuplji, Cube 30 je 300 evra, a Cube 100 je 480 evra, sto mislim da je mozda previse para za jednog pocetnika.Cube je sjajan za pocetak, i za vise, eto ja kada ne palim Acoustica (a ne palim ga cesto iz 2 razloga, prvi sto je prokleto glasan, a drugi sto nema simulacije kabineta i pojacala :mrgreen: ) sviram preko Cuba koji ima ulaz za ritam masinu (ili drugu gitaru) i za slusalice za tiho vezbanje i izlaz za razglas sto je isto jako korisno.
Po meni vredi date pare, ima solidne efekte (oktaver mu nije bas najsrecniji, i ne mozes fino da ih podesis) i veoma dobre simulacije poznatih pojacala i kabineta.
Jako fino i kompaktno, mada je moj modifikovan, stavljen je toroidni trafo promenjeni i jos par stvari...nje za temu.

Pozdrav, i mani se efekata, barem sada :)

Nasao sam nesto malo vise o Roland Cube 100 i mislim da mi se jako svidja to pojacalo ... stvarno svasta mozes da saznas na ovom forumu :ziveli:

man

Post by man » 19 Mar 2009, 08:26

E da sta si to crossoveri. Jel ima to isto neke veze sa basom i pojacalom ili kako vec.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 19 Mar 2009, 09:28

Crossover je termin kojim se najcesce izrazava kombinovanje dva ili vise mizickih pravaca, npr. hip hop i metal :D

man

Post by man » 19 Mar 2009, 13:41

Jel ROLAND CUBE 100 dovoljno jak za svirke po klubovima kao sto su recimo danguba, livingroom i slicni prostori.

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 19 Mar 2009, 15:36

Svaki klub bi trebalo da ima razglasni sistem, tj. ozvucenje onolike snage i postavljeno na takav nacin kako to zahteva prostor kluba. Pojacalo basisisti prvenstveno koristi za licni monitoring na bini i najcesce nema mnogo veze sa zvukom kako te cuje neko u sredini kluba, npr. i na zalost. Sto vati ce gotovo uvek da bude dovoljno da se izboris i sa najvecom bukom na bini. Samo nisam siguran za taj Cube 100. Mozda bi mogao da 100w ispazaris za manje para, jer opet ostaje pitanje koliko ces od tih efekata sa Cube-a na kraju da koristis.

frkadela
MF veteran

Post by frkadela » 19 Mar 2009, 17:11

sirac-šunka wrote:Svaki klub bi trebalo da ima razglasni sistem, tj. ozvucenje onolike snage i postavljeno na takav nacin kako to zahteva prostor kluba.
...
Mozda bi mogao da 100w ispazaris za manje para, jer opet ostaje pitanje koliko ces od tih efekata sa Cube-a na kraju da koristis.
Pa zbog svega toga predlažem Roland Cube 30.
Imaš izlaz da se kopčaš na razglas, ima efekte, jeftiniji je, a i ako nekad kupi neko od 1000000w, ovo mu ostaje za kuću. :)

Versantilno, to je riječ koju tražim. ;)

sirac-šunka
vragolan

Post by sirac-šunka » 19 Mar 2009, 17:28

To bi moglo da se tako kaze.
Ponekad i ja pozelim da imam malo, slabasno, ali pouzdano pojacalce da secam po kucama i stanovima non stop kad ispadne neko zezanje :)

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 19 Mar 2009, 17:52

sirac-šunka wrote: Ponekad i ja pozelim da imam malo, slabasno, ali pouzdano pojacalce da secam po kucama i stanovima non stop kad ispadne neko zezanje :)
Pa i nije bas slabasno a sa ostalim se slazem. :)

Cope

Post by Cope » 19 Mar 2009, 20:30

Probao sam Roland Cube 100W zatim Warwick sweet 15.2, - doduše 150W, i ako je ovaj Wawick Azijskog porekla, mogu reći da je izuo Rolanda na snazi.
Roland ima sofisticiraniji zvuk, ali mi nekako zaprdi pod silom strujnog udara...

Najbolja igračka za početak je legendarni Cube 30W ili laney RB3 za još manje pare. Na Rolandu ima još gomila korisnog softvera, malo je i zgodno za nošenje, itd...
(Prisustvovao sam vrlo respektabilnim svirkama ma kojima basista ima baš Cube 30, i uopšte mu ne fali samopouzdanja, ako se lepo podesi pozicija i smer kabineta, i ako ostali članovi benda umeju da nameste zvuk, jako se dobro čuje.

Opet pitanje se postavlja za kakvu svirku ti treba pojačalo i za kakvu publiku :)

Cope

Post by Cope » 19 Mar 2009, 21:51

Zaboravi da dodam još i - Nemesis, od malih sprava koje rade pristojno...

man

Post by man » 20 Mar 2009, 08:56

Opet pitanje se postavlja za kakvu svirku ti treba pojačalo i za kakvu publiku :)[/quote]

Pa slusam punk rock, pa bi to i svirao jednog dana kada se malo uklopim sa opremom i takoo

Шмајсер
Хинт-Лорд

Post by Шмајсер » 20 Mar 2009, 12:00

из искуства - фендер џез бас+неко солидно појачалце+трзалица=непреје6ив панк звук

Post Reply