Penzionisane pedale
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Penzionisane pedale
Ja znam ko mu je popravio, i on je ujedno i forumas.
Nije na meni da kazem.
Nije na meni da kazem.
I Braca zna o kome je rec, pricali smo telefonom prosle nedelje.
Ja mislim da bi uredu bilo da sam kaze ko je,sta misli da je problem i da to resimo na Forumu pismeno.
Ja mislim da bi uredu bilo da sam kaze ko je,sta misli da je problem i da to resimo na Forumu pismeno.
Evo, ljudi, priznajem, necu vise nikad ceprkati po pedalama, obecavam.
A ucinilo mi se prilicno prostim...

A ucinilo mi se prilicno prostim...
Tebi je oprosteno, ti mi nisi cackao pedalu
Ovako, ajde i ja da otvorim pedalu i da vidim sta ima u njoj:
http://www.freeinfosociety.com/electron ... ossdf2.pdf,
na ploci fali C58 i Q14. Kako bre fali?!?
Zanimljivo je da pedala perfektno radi odredjeno vreme i onda pocne da brljavi i to brljanje se moze jedino resiti cupanjem INPUT jack-a.
Da napomenem da je zamenjeno 20 elektrolita, jedan blok kondenzator i jedan tranzistor.
Kako sam shvatio blok kondenzator je na poziciji C58. A tranzistora sa Q14 nigde nema.
Imam stare delove pa mozda i ja kao dunster mogu da ih vratim na mesta koja im pripadaju.
Mislim, ne moze biti losije nego sto stvarno jeste :rol
Pre 5 minuta sam povezao gitaru, pedalu i pojacalo i cekam pojavu "astme".

Ovako, ajde i ja da otvorim pedalu i da vidim sta ima u njoj:
http://www.freeinfosociety.com/electron ... ossdf2.pdf,
na ploci fali C58 i Q14. Kako bre fali?!?

Zanimljivo je da pedala perfektno radi odredjeno vreme i onda pocne da brljavi i to brljanje se moze jedino resiti cupanjem INPUT jack-a.
Da napomenem da je zamenjeno 20 elektrolita, jedan blok kondenzator i jedan tranzistor.
Kako sam shvatio blok kondenzator je na poziciji C58. A tranzistora sa Q14 nigde nema.
Imam stare delove pa mozda i ja kao dunster mogu da ih vratim na mesta koja im pripadaju.
Mislim, ne moze biti losije nego sto stvarno jeste :rol
Pre 5 minuta sam povezao gitaru, pedalu i pojacalo i cekam pojavu "astme".
Nakon skoro 2 sata posmatranja dosao sam do sledeceg:
Iz stanja Clean u Distortion pedala prelazi sama posle 5-10 minuta, iz stanja Distortion prelazi u stanje "Ne mozes mi nista
" nakon ne vise od 5 minuta.
Stanje "Ne mozes mi nista" karakterise normalna distorzija i blinkanje lampice kao da je Pedalu u Feedback-u. Nakon ritmicnog blinkanje sledi neritmicno blinkanje i ista distorzija. Ovo stanje traje malo duze, nekih 10 minuta . Nakon toga prelazimo u Clean i ceo krug smenjivanja efekata traje znatno duze.
Zona sumraka?!?
Ne moram da napominjem da ja samo posmatram, ne dodirujem pedalu
.
Ako sa pedalu u stanju "Nemozes mi nista" skinem jack ili bateriju i to ponovo vratim nakon kraceg vremena, ona nastavlja tamo gde je prekinuta, u stanju "Ne mozes mi nista".
Nisam pametan sta da radim? Da vratim skinute elektrolite?
Na semi sam primetio da elektroliti za razliku od onih drugih kondenzatora imaju usmerenje (ispravite me ako gresim).
Da nije pogresio negde sa usmerenjem? I to verovatno u SW Logic delu, valjda odatle ide informacija o stanju Clean, Dist, FB?
Iz stanja Clean u Distortion pedala prelazi sama posle 5-10 minuta, iz stanja Distortion prelazi u stanje "Ne mozes mi nista

Stanje "Ne mozes mi nista" karakterise normalna distorzija i blinkanje lampice kao da je Pedalu u Feedback-u. Nakon ritmicnog blinkanje sledi neritmicno blinkanje i ista distorzija. Ovo stanje traje malo duze, nekih 10 minuta . Nakon toga prelazimo u Clean i ceo krug smenjivanja efekata traje znatno duze.
Zona sumraka?!?
Ne moram da napominjem da ja samo posmatram, ne dodirujem pedalu

Ako sa pedalu u stanju "Nemozes mi nista" skinem jack ili bateriju i to ponovo vratim nakon kraceg vremena, ona nastavlja tamo gde je prekinuta, u stanju "Ne mozes mi nista".
Nisam pametan sta da radim? Da vratim skinute elektrolite?
Na semi sam primetio da elektroliti za razliku od onih drugih kondenzatora imaju usmerenje (ispravite me ako gresim).
Da nije pogresio negde sa usmerenjem? I to verovatno u SW Logic delu, valjda odatle ide informacija o stanju Clean, Dist, FB?
Sudeci prema semi Q14 je onaj koji pravi problema (pogotovo zato sto ga nema). Cini mi se da je Q14 zajedno sa C58 prilicno odgovoran za pravilno menjanje modova rada, sto kod tebe ne funkcionise (prema navedenim simptomima). Prema tome, mislim da bi trebalo da im nadjes zamenu pod hitno, za C58 mislim da je bitno da bude iste vrednosti, dok Q14 radi u prekidackom modu (koliko mi se cini) tako da bilo koji tranzistor slicnih karakteristika (pogledaj kataloske karakteristike za Q14) moze da ga zameni.
I da, u slucaju da je "majstor" obrnuo polaritet elektrolitima mislim da bi to cuo (elektroliti obicno bucno reaguju, da ne kazem eksplodiraju, na tako nesto
)
I da, u slucaju da je "majstor" obrnuo polaritet elektrolitima mislim da bi to cuo (elektroliti obicno bucno reaguju, da ne kazem eksplodiraju, na tako nesto

Nabavio sam tranzistor 603 34E, da li je to adekvatna zamena?
I molim te, reci mi kako se postavlja, mislim da mogu pogoditi samo srednji pin.
Kao sto sam vec rekao, o elektronici ne znam nista
.
I molim te, reci mi kako se postavlja, mislim da mogu pogoditi samo srednji pin.
Kao sto sam vec rekao, o elektronici ne znam nista

Sa tranzistorom 603 34F, pedala je stalno u Feedback-u, "moze" se svitari uz prisustvo overtona (feedback).
Na semi stoji da je Q14 tranzistor 2SC2603F, medju delovima koje mi je "majstor" dao trazistor Q14 je C945 P29XC.
Kako stvari stoje problem je u izboru tranzistora Q14, sve vuce na to.
Na Netu sam nasao da su karakteristike za 2SC2603F sledece " 2SC2603F 50V 200mA 300mW ...".
Ono sto ne umem je da nadjem zamenu, tako da mi tu morate pomoci.
Verujem da ce ovo na kraju ispasti kako treba,
samo ja nisam osoba koja poznaje elektroniku.
Kad problem resim, reci cu i ime majstora koji ga je napravio.

Na semi stoji da je Q14 tranzistor 2SC2603F, medju delovima koje mi je "majstor" dao trazistor Q14 je C945 P29XC.
Kako stvari stoje problem je u izboru tranzistora Q14, sve vuce na to.
Na Netu sam nasao da su karakteristike za 2SC2603F sledece " 2SC2603F 50V 200mA 300mW ...".
Ono sto ne umem je da nadjem zamenu, tako da mi tu morate pomoci.
Verujem da ce ovo na kraju ispasti kako treba,
samo ja nisam osoba koja poznaje elektroniku.
Kad problem resim, reci cu i ime majstora koji ga je napravio.

mosh stavish BC167 il BC237, BC547 i sl.
- Rocket Roll
"Low power", "general purpose", "silicon" i "NPN" u datasheetu znači da 2SC2603 nije ništa specijalno, i da bi trebalo da bilo šta može da ga zameni.Markony wrote: Na semi stoji da je Q14 tranzistor 2SC2603F...
http://www.mgelectronic.co.yu/product.p ... up_id=1392
2SC945 bi trebalo da je isto to. Proveri da ga nisi ubacio naopačke, ili - kako Dweezil reče - pazari BC547 (trebalo bi da ga nađeš bilo gde) pa probaj s njim?
Hvala ljudi,
javicu kako napredujem.
javicu kako napredujem.
Reseno
!
Hvala vam svima na savetima i pomoci koju ste mi pruzili!
Ako vas put ikakda nanese u Jagodinu, obavezno se javite!
Bicete moji gosti!

Hvala vam svima na savetima i pomoci koju ste mi pruzili!
Ako vas put ikakda nanese u Jagodinu, obavezno se javite!
Bicete moji gosti!

- Rocket Roll
Molimo lepo, i drugi put.
A sada, ako bi bio tako ljubazan da ispuniš svoj deo pogodbe...?
A sada, ako bi bio tako ljubazan da ispuniš svoj deo pogodbe...?

Off: ima XYZ gitarista koji bi ubili za ovakvu pedaluMarkony wrote:Iz stanja Clean u Distortion pedala prelazi sama posle 5-10 minuta, iz stanja Distortion prelazi u stanje "Ne mozes mi nista" nakon ne vise od 5 minuta.

- Nyarlathotep
- MF veteran
sanjam takvu pedalu.