Koliko vredi Marshall pojačalo?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Koliko vredi Marshall pojačalo?
Slazem se da nema vintage magije, ali postoje neke razlike zbog kojih su Marshalli do '73e cenjeniji od ostatka - u slucaju Superlead-ova. To su razlike u komponentama, jer se mogu naci pojacala koja su izasla iz te fabrike u periodu sredine 70ih gde se za signalne kondenzatore, umesto kondenzatora koji su najcenjeniji trenutno Philips/Mullard Mustard, stavljaju mali blok kondenzatori. Isto tako mnogi - ukljucujuci i mene - preferiraju C1998 trafo u poredjenju sa C2668. Ali to su neke cinjenice koje mogu da se opravdaju samo licnim preferencijama. Jos jedna stvar je ta da je postojala razlika u kolicini pojacala proizvedenih tih godina - u smislu da su stariji Marshalli pravljeni u manjim brojevima, pa dodati na to cinjenicu da nisu svi u zivotu, i da su postali kolekcionarski objekat pravi znatnu razliku u ceni - na zalost.
Opet kazem, ja sam izneo samo svoje misljenje i rekao neku okvirnu cenu koliko bih ja u slucaju kupovine tako necega bio spreman da platim za ono sto vidim na osnovu cinjenica (tacnih ili netacnih do kojih sam, opet dosao nekim putem). Isto tako sam napomenuo gore da mi u slucaju pojacala ne igra bas ulogu ko je svirao osim u slucaju da su moji omiljeni albumi snimljeni preko toga - ali ne negiram potencijalnu vrednost toga, samo se ona ne moze objektivnim putem proceniti. Primer - Fender Blackie Erika Kleptona. Gitara nije bila u stanju za sviranje pa je kupljena za oko 900,000 dolara.
Opet kazem, ja sam izneo samo svoje misljenje i rekao neku okvirnu cenu koliko bih ja u slucaju kupovine tako necega bio spreman da platim za ono sto vidim na osnovu cinjenica (tacnih ili netacnih do kojih sam, opet dosao nekim putem). Isto tako sam napomenuo gore da mi u slucaju pojacala ne igra bas ulogu ko je svirao osim u slucaju da su moji omiljeni albumi snimljeni preko toga - ali ne negiram potencijalnu vrednost toga, samo se ona ne moze objektivnim putem proceniti. Primer - Fender Blackie Erika Kleptona. Gitara nije bila u stanju za sviranje pa je kupljena za oko 900,000 dolara.
- Rocket Roll
Zanimljivo. Nisam čuo ni jedan ni drugi uživo, a ne bih donosio sud na osnovu recenzija - ocene gitarskih trafoa koje sam do sada pročitao na "respektabilnim" forumima variraju od debilnih pa skoro sve do idiotskih. Ti "gurui" obično tvrde da čuju ono što se ne može čuti i koriste stručne termine kao "čvrst zvuk" i "smeđi ton"Bulatovic wrote:Isto tako mnogi - ukljucujuci i mene - preferiraju C1998 trafo u poredjenju sa C2668.

Bulatović zaista ima dobru moć zapažanja. Sa druge strane ja sam veliki neznalica za Marshalle jer ih ne volim i u principu ni za jednog ne bih dao više od 30 evra, figurativno, naravno. Jedina dva komada koji su mi se dopali je stari Studio 15 i jedan combo zelenkaste boje iz opet neke tamo godine sa 1x12 Celestionom, ta dva komada rade fantastično.
Sinoć sam ponovo gledao tog Marshalla, ali sam forum video tek nakon toga tako da sam pregledao fotografije koje imam i koje su u mnogo boljoj rezoluciji od objavljenih. Dakle, Bulatović je dobro video datum 12/12/75 te proizilazi iz toga da je 75. godište. Takođe sam pažljivo pogledao sufiks i na fotografiji se dobro vidi da je u pitanju slovo "G".
Sva ostala implementiranja su netačna. Ne znam ništa o tome 3, 4 ili ne znam koliko cifara, ali je primerak sto posto originalan. šteta što nije slikana i kutija jer izgleda dobro, a zvučno je verovatno i bolja od Marshallove.
Dobro, na kraju sam poptvrdio moje mišljenje da za to pojačalo može da se dobije pristojan Stratocaster i to mi je bilo bitno da znam.
Sinoć sam ponovo gledao tog Marshalla, ali sam forum video tek nakon toga tako da sam pregledao fotografije koje imam i koje su u mnogo boljoj rezoluciji od objavljenih. Dakle, Bulatović je dobro video datum 12/12/75 te proizilazi iz toga da je 75. godište. Takođe sam pažljivo pogledao sufiks i na fotografiji se dobro vidi da je u pitanju slovo "G".
Sva ostala implementiranja su netačna. Ne znam ništa o tome 3, 4 ili ne znam koliko cifara, ali je primerak sto posto originalan. šteta što nije slikana i kutija jer izgleda dobro, a zvučno je verovatno i bolja od Marshallove.
Dobro, na kraju sam poptvrdio moje mišljenje da za to pojačalo može da se dobije pristojan Stratocaster i to mi je bilo bitno da znam.
- Rocket Roll
Znači da ga je Rajko verovatno kupio novog kada se doselio u Beograd (1975. je imao 19 godina).
Bio je mlad i ništa nije znao o prednostima C1998 transformatora, ne možemo da ga krivimo! Uostalom, da je tada znao da ćemo jednom ovako raspravljati o njegovom izboru pojačala, svakako bi izabrao Hiwatta.
Bio je mlad i ništa nije znao o prednostima C1998 transformatora, ne možemo da ga krivimo! Uostalom, da je tada znao da ćemo jednom ovako raspravljati o njegovom izboru pojačala, svakako bi izabrao Hiwatta.

Ako govorimo o magičnom vintage tonu onda toga definitivno ima, a ako se samo misli na to ko je taj deo opreme ranije koristio to je za mene neka sasvim druga priča.Bulatovic wrote:Slazem se da nema vintage magije...
Pre nekoliko dana je bila jedna privatna žurka na kojoj je pevala Bisera Velentanlić, svirali Vasil Hadžimanov, Duda Bezuha i još par vrhunskim muzičara sa završenim Berklijem. U toj priči vrhunskog izvođenje kažu (ja nisam bio, nažalost) da je Duda sa svojim Stratocasterom i Vibrolux reverbom iz 1968.g. postigao takav vintage ton da se o tome pričalo i par dana posle toga. Na stranu vrhunsko izvođenje ovakve klase muzičara, ali pravi vintage ton je teško postići i bez takve opreme.
Heeej, pa nije sam C1998 i C2668, imas tu i razliku PCB i point-to-point povezivanja komponenti, pa onda dodaj razliku u tolex-u, ovaj ima grublji tolex, automatski ima i grublji ton u ondosu na one starijeRocket Roll wrote:Znači da ga je Rajko verovatno kupio novog kada se doselio u Beograd (1975. je imao 19 godina).

Salim se malo, ali bih stvarno dodao, da postoje razlike u tonu kada su transformatori u pitanju. Stvari koje na pojacalu najvise uticu na ton bi recimo isle ovim redom:
- zvucnici i dimenzije box-a
- par praznih mesta
- lampe i trafoi
- pa jos praznih mesta,
- pa izbor signalnih kondenzatora.
Ali to sve pada u vodu ako ti lepo ukljucis pojacalo, odsviras nesto i SVIDI TI SE bez obzira na sta je unutra. Ja sam o ovim trafoima pricao kako bi objasnio razlike izmedju modela. Nisu tu razlike da jedan zvuci kao stari 100w superlead, a drugi kao TSL100, ali razlika definitivno ima - mada to bi bila druga tema o trafoima, materijalima i nacinu motanja. Samo na primer kada bi se uradila 2 ista trafoa po istim specifikacijama, jedan sa starim materijalima i zicom, a jedan sa "modernim" materijalima, zacudio bi se kolika je razlika u zvuku.
Ali ne treba preterivati u tome, jer se to donekle granici sa onim sto mnogi gitaristi zovu "audiofools".
A sto se tice onoga da li za tog Marshall-a moze da se dobije solidan Strat? Pa ako je jedina mana pojacala sto se sada zove MARSNALL

Ne bi bilo lose da vidimo i taj box ako ne bi bilo cimanje

Puno pozdrava

Sada sam tek ozbiljnije pogledao fotografije, a na jednoj od njih se jasno vidi da je serijski broj SL/A 4896G.
Za poređenje na eBay sam našao jedan komad iz 1975.g. za nešto više od 1.500 dolara, a ponuda se nalazi ovde:
http://cgi.ebay.com/MARSHALL-SUPER-LEAD ... 7C294%3A50
Čini mi se da je ovaj komad koji sam prezentovao u boljem stanju od ponuđenog na eBay aukciji.
Za poređenje na eBay sam našao jedan komad iz 1975.g. za nešto više od 1.500 dolara, a ponuda se nalazi ovde:
http://cgi.ebay.com/MARSHALL-SUPER-LEAD ... 7C294%3A50
Čini mi se da je ovaj komad koji sam prezentovao u boljem stanju od ponuđenog na eBay aukciji.
Sa ovih okacenih slika ovde ne vidi se bas skroz, ali deluje ako ne u boljem onda bar istom stanju kao i ovo sa ebay-a. Sad, na cenu dosta utice stanje elektronike unutra, da li je cackano nesto, menjano i ostalo, ali ako je u stajnu kao onaj sa eBay-a, to je neka realna cena - u inostranstvu... Na zalost ovde je stanje takvo kakvo je pa se Marshall-i totalno originalni u odlicnom stanju iz sredine 70ih vuku mesecima po oglasima i onda prodaju za bar 200-300 eura manje nego sto bi mogli da se prodaju u inostranstvu... A sa druge strane jeftinija roba - recimo u rangu oko 500 eura je skuplja kod nas nego u inostranstvu... Nelogicno ali tako je...
U svakom slucaju puno srece u prodaji tog lepog pojacala

Ma bez brige, ovo pojačalo je u boljem stanju od tog sa eBaya, a prodaće se ovde ili napolju sasvim sigurno.Bulatovic wrote:Sa ovih okacenih slika ovde ne vidi se bas skroz, ali deluje ako ne u boljem onda bar istom stanju kao i ovo sa ebay-a. Sad, na cenu dosta utice stanje elektronike unutra, da li je cackano nesto, menjano i ostalo, ali ako je u stajnu kao onaj sa eBay-a, to je neka realna cena - u inostranstvu... Na zalost ovde je stanje takvo kakvo je pa se Marshall-i totalno originalni u odlicnom stanju iz sredine 70ih vuku mesecima po oglasima i onda prodaju za bar 200-300 eura manje nego sto bi mogli da se prodaju u inostranstvu... A sa druge strane jeftinija roba - recimo u rangu oko 500 eura je skuplja kod nas nego u inostranstvu... Nelogicno ali tako je...