Mikrofon u gitarsko pojacalo(skodi ili ne)?
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Mikrofon u gitarsko pojacalo(skodi ili ne)?
Interesuje me da li gitarskom pojacalu smeta kada se na njega prikaci obican dinamicki mikrofon?
Pitam ovo jer moj brat stalno koristi moje pojacalo u svrhe pevanja, i cini mi se da to bas ne prija pojacalu.
Pitam ovo jer moj brat stalno koristi moje pojacalo u svrhe pevanja, i cini mi se da to bas ne prija pojacalu.
- Rocket Roll
Re: Mikrofon u gitarsko pojacalo(skodi ili ne)?
Ne, ne škodi mu koliko ja znam - ta praksa je vrlo rasprostranjena, a neko bi se do sada već pobunio protiv toga - osim ako nešto nije u redu sa mikrofonom, ili ga brat odvrće previše glasno. 
Zvuk koji se time dobija je "distorzirani telefonski vokal", ala The Strokes ili Tom Vejts. Ako bi da "odvikneš" brata od upotrebe tvog pojačala, sličan efekat može da se postigne overdrajvom (mikseta za mikrofon, u FX loop ubaciš overdrajv, miksuješ količinu drajva po želji).

Zvuk koji se time dobija je "distorzirani telefonski vokal", ala The Strokes ili Tom Vejts. Ako bi da "odvikneš" brata od upotrebe tvog pojačala, sličan efekat može da se postigne overdrajvom (mikseta za mikrofon, u FX loop ubaciš overdrajv, miksuješ količinu drajva po želji).
Imam Fender Frontmana 15W, a on ga odvrne do kraja kada peva.Rocket Roll wrote:Ne, ne škodi mu koliko ja znam - ta praksa je vrlo rasprostranjena, a neko bi se do sada već pobunio protiv toga - osim ako nešto nije u redu sa mikrofonom, ili ga brat odvrće previše glasno.
Mozda mi je pojacalo malo vrisnulo, ali, kada sam prikljucio gitaru (ispravnu) koja ima hum-ove (inace sviram na Squier Strat-u), na klinu sam cuo neke smetnje. Kada jace okinem zicu cuje se to neko sustanje, ali onako kao da je mehanicko (kao da se nesto u njemu olabavilo pa vibrira kada sviram).
Pokusao sam da ga otvorim da vidim u cemu je problem, medjutim nisam uspeo (kad sam smotan

- Rocket Roll
Ne znam kako da ga otvoriš, ali pogledaj zvučnik - da li su se šrafovi koji ga drže olabavili?
Sada sam ga otvorio i cini mi se da to reverb pravi taj zvuk. Kontam da te opruge vibriraju pa prave nezeljeni zvuk.
- Rocket Roll
To je možda u startu bilo loše rešeno. Vidi da staviš bolje podloške pod reverb tank, ili da barem pritegneš te šrafove?
Na zvučniku je verovatno ubijen je kalem pa struže... 

Potisni membranu zvucnika rukom, ako osetis otpor i kao da nesto struze, problem je do njega. Reverb montiraj meko, tj. preko sundjeraste gume. Pomaze i stari podmetac za misa.