Koju blues pedalu???

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Rocket Roll

Re: Koju blues pedalu???

Post by Rocket Roll » 05 Jan 2009, 14:57

sinisake wrote:Mogu li se ti delovi relativno lako naci?
Nema tu ništa ultraspecijalno što se delova tiče, pojačalo kao pojačalo. Ako hoćeš odlične delove, mogu da se naruče (Banzai).
sinisake wrote: E, to je opak drajv!
Jesi skontao kako je čoveku sve na Volume potenciometru gitare? Od klina do prilično teškog drajva (može i jače, kad se teže odvrne). Isto tako, kažu, funkcioniše i Volume pot na Expressu - ne dodaje glasnoću, samo drajv. Genijalno, ako mene pitaš.

Upravo ta dinamika i "prirodan" ton jesu bluz. Ne neki striktno određeni zvuk ili baš-baš-takva-i-takva oprema, dakle, nego taj "feeling".

Još jedan lepi primer na Stratu, dinamika se bolje čuje:

Les paul, malo teži drajv:

sinisake wrote:P.S. Ne mozemo da vidimo link koji si postavio, treba se registrovati...
Ne mora sve odjednom. :D Glavno da je link tu, a registrovati se je lako...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 05 Jan 2009, 15:17

Ma da, dzaba meni i link (ali trebace nekom drugom, mozda:)).

Jesi skontao kako je čoveku sve na Volume potenciometru gitare? Od klina do drajva. Isto tako, kažu, funkcioniše i Volume pot na Expressu - ne dodaje glasnoću, samo drajv. Genijalno, ako mene pitaš.
Da, da, to regulisanje tona volume potom je nesto sto je mala tajna velikih majstora gitarske kujne. :mrgreen:

A za pojacalo, hm, pa ne znam, ja bih voleo da daje glasnocu i drajv, to mi je nekako... logicno. :)

dweezil

Post by dweezil » 05 Jan 2009, 15:18

mislim da bi ti bolje bilo da dodash josh malo lovice i kupish neki mali lampash, recimo kao Alzo sto je uzeo onog Laney-a, ili da ti neko iz inozemstva dobaci nekog malog lampasha, ima dosta veliki izbor napolju. Od pedala smo ti rekli sve sto postoji ovde a vredno je pomena.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 05 Jan 2009, 15:27

sinisake wrote:...ja bih voleo da daje glasnocu i drajv, to mi je nekako... logicno. :)
Po mom ličnom iskustvu, to je najlakša stvar na svetu - svako bolje pojačalo / pedala može da se stiša i rasčisti ako srolaš Volume pot na gitari, a da zatim doda decibele i drajv kad Volume pot opet "zapržiš" na 10.

Mnogo teže je ovo što je Ken uspeo - da stišavanje Volume pota na gitari i pojačalu ne stišava pojačalo (nego da ga samo "raščišćava"). Upravo je zato Trainwreck Express i "notoran". 8)

cccira
MF veteran

Post by cccira » 05 Jan 2009, 15:38

Jedno (glupo) pitanje vezano za ovaj trainwreck:
Kako se stisava pojacalo (ako volume kontrola samo regulise gain)?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 05 Jan 2009, 15:55

cccira wrote:Jedno (glupo) pitanje vezano za ovaj trainwreck:
Kako se stisava pojacalo (ako volume kontrola samo regulise gain)?
A šta je to "stišavanje pojačala" o kojem zboriš? :D

Po onom što sam čuo, trebalo bi da Volume kontrola od 0% do 30% određuje glasnoću - ako je to uopšte upotrebljivo - a posle toga je sve gain. Zato je Express i zamišljen kao "ukroćenih" 36W (2xEL84).

Американский, товарищ. Pojačalo konstantnog izlaza (dovoljno glasno da se čuje u klubu, dovoljno tiho da ne provocira nuklearni džihad), a unutar tog izlaza sve je dinamika. Ako treba glasnije - tu je mikrofon, neka i PA sistem nešto radi.

Više informacija na AmpGarage, u ovoj Guitar Player recenziji (http://www.blueguitar.org/new/schem/tra ... rticle.pdf) i u ovom folderu (http://www.blueguitar.org/new/schem/trainwreck/).

cccira
MF veteran

Post by cccira » 05 Jan 2009, 16:11

Rocket Roll wrote:Pojačalo konstantnog izlaza (dovoljno glasno da se čuje u klubu, dovoljno tiho da ne provocira nuklearni džihad), a unutar tog izlaza sve je dinamika
Znaci sviranje u sobi u stambenoj zgradi oko 1 nocu nije jaca strana trainwrecka?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 05 Jan 2009, 16:17

Ne verujem da je po tome stekao ime, ne.

Možda može i to, ali to nije njegova ciljna grupa. Ljudi koji su za njega davali $1 500 dok je Ken bio živ i $20 000+ posle Kenove smrti nemaju takvu upotrebu u vidu. :D

(Čisto da razjasnimo, ima puno Trainwreck pojačala - Express, Liverpool, Rocket, Comet, Climax, Dirty Little Monster - i trenutnih Trainwreck klonova - Fuchs, Two Rock, itd.)

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 05 Jan 2009, 17:20

meni se ovaj trainwreck mnogo djasvi... podseca me na vox ac-eove po toj nekoj "umerenosti"... nije neki srceparacki gejn, nego bas fin topao bluezy gayn... a opet moze gitara da vristi... samo sto mi se cini da su prilicno hard to find around here i cena im je astronomska... ali je pojacalo state of the art! sa ovoga sto se da cuti... i jos plus likovi odlicno sviraju i znaju kako da ga koriste...

sinisake
The original one

Post by sinisake » 05 Jan 2009, 18:12

Ubija pojacalo, ubija. :o

A Rocket rece da i nije tako skupo (ako znas da ga napravis, ili ako ga das nekome da ti napravi). :)

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 05 Jan 2009, 18:26

sinisake wrote:Ubija pojacalo, ubija. :o

A Rocket rece da i nije tako skupo (ako znas da ga napravis, ili ako ga das nekome da ti napravi). :)
jes... i da dam videnu da mi napravi jednog strat deluxe-a...
treba naci "dobrog" majstora i "dobre" delove... a to kosta... mislim ja sam i prezadovoljan ovim sto imam, sto neznaci da kroz nekoliko godina ne bi trebalo pojacati arsenal... a do tad se informisem ;)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 05 Jan 2009, 18:34

Dobrog majstora znam, dobri delovi su nabavljivi preko banzai-a, kako Rocket rece. :)

A posto uskoro ostajem bez pojacala, a ako mi propadne jedna ''matori dobar tranzistorac'' varijanta, mozda bi vredelo razmisliti... :)

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 05 Jan 2009, 18:47

Pa, red bi bio da se i mi u Srbiji upoznamo sa zvukom famoznog Expressa... a i krajnje nam je vreme, kasnimo skoro 20 godina!

sinisake
The original one

Post by sinisake » 05 Jan 2009, 18:57

Rocket Roll wrote:Pa, red bi bio da se i mi u Srbiji upoznamo sa zvukom famoznog Expressa... a i krajnje nam je vreme, kasnimo skoro 20 godina!
Pa ako je za Srbiju, ako je zarad bluzerskog&duhovnog napretka napacenog naroda, izlozenog neopravdanim i nicim izazvanim visegodisnjim zvucnim sankcijama, onda mi ostaje samo da posaljem shemu (link) majstoru i trazim predracun. :)

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 05 Jan 2009, 20:04

sinisake wrote:
Rocket Roll wrote:Pa, red bi bio da se i mi u Srbiji upoznamo sa zvukom famoznog Expressa... a i krajnje nam je vreme, kasnimo skoro 20 godina!
Pa ako je za Srbiju, ako je zarad bluzerskog&duhovnog napretka napacenog naroda, izlozenog neopravdanim i nicim izazvanim visegodisnjim zvucnim sankcijama, onda mi ostaje samo da posaljem shemu (link) majstoru i trazim predracun. :)
ako to uradis... zmaj si! al mora da bude drveno! :)

Post Reply