Izrada, održavanje, saveti...
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
-
ApplePie
-
mislim_stvarno wrote:do jaja, fala na infou!
ja sam za etchovanje koristio providnu foliju i foto rezistivni pertinax/vitroplast, i ispalo je odlicno, ali dobro je znati da za nesto sledece imam gde da nadjem p'n'p

Devedesetih sam imao stampariju sa ortakom, obicna mala sito stampa za manje tiraže i neobične predmete koje drugi nisu hteli da rade. Koristili smo Argonovu foto emulziju koja je kao najbolja na svijet i uvek tempirali vreme osvetljavanja. Na kraju došli do formule da svaki dan u zivotu emulzije nosi 2 sekunde dužeg osvetljavanja. Elem ni to nije bilo precizno pa smo u trenutku beznadežne nemoći uzeli neku domaću emulziju, osam puta jeftiniju. A radi ko zmaj, sve dok je ne potrošiš, vreme odokativno. Ono što je bitno za ovu priču je da se i to može koristiti za ecovanje. Sa tolikim uspehom da na foliji možete odštampati fotografiju (u ogledalu, toner bliže emulziji) i sve to osvetliti reflektorčićem od 300 W. Postupak daje odlične rezultate, u ono vreme nisu laseri i skeneri bili tako česti pa su se ljudi dovijali nekakvom montažom na papir pa fotokopirali na providne folije. Danas je P'n'P ipak najjednostavniji i verujem najjeftiniji postupak što u novcu što u nervima

-
borislavgajic
Zanimljiva tema......
ja se bavim slikanjem iz hobija......pa sam jednom naleteo na Bitumen Judeje u prodavnici slikarskog materijala......sluzi za patiniranje pozlate.....imao sam i zlatni prah.....te dve stvari sam pomesao i ofarbao tockove bicikla koji i dan danas imaju istu boju.....od pre 15 godina! bitumen se razblazuje terpentinom.......prve fotografije su pravljene na mesinganim plocama premazanim bitumenom Judeje i osvetljenim kroz film i socivo........slicno kao fotopostupak pri pravljenju PCB/a.....
http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti ... a-na-svetu
toliko od mene
pozdrav
Gaja
-
Mugen_Gica
Fini su ti radovi. Evo ti jedan savet, stavljaj inoput/output jack-ove i strujni ulaz na isti deo kutije na kom su i potovi, prekidaci i ostala elektronika. Manje ce ti prostora i zivaca pojesti prilikom popravke/prepravke. Ovako uvek rizikujes da otvoris kutiju malo brze i pokidas par kablova, i to u najboljem slucaju samo par kablova.
-
Baba Slim
- MF veteran
To sam mu i ja rekao kad smo se čuli sinoć.
Inače, jako mi se sviđa kako su ispale kutije.

Svaka čast kad se ima živaca za cimanje oko toga. Ja znam da ja ne bih imao.

-
bancika
+1
a i to znaci da si morao da pustis kablove jedno 10cm duze nego sto treba da bi mogla kutija da se otvori bez da se iskidaju...kad sklopis kutiju taj visak kablova se mota ko zna gde po kutiji. to je ok kod nekih pedala, ali ako pravis neki hi-gain monster kao dr boogey ima da ti se vrati i ujede za guzicu

-
acikast
Hvala na savetima. Tačno je da je teže raditi na ovaj način ali sam uspeo da se snađem i sa tim. Treba biti jezivo precizan ali sam se snašao nekako i nisam ostavio haos unutra.Problematičan element je Dc jack koji se šrafi sa unutrašnje strane i sa kog bi inače visila gomila provodnika. Ja sam provalio da bi najbolje bilo uraditi centar zvezde uzemljenja negde unutra gde je sigurno, izolovao ga i sproveo samo jedan jedini provodnik do Dc-ja. Isto tako sam uradio i sa 9v kanalom. Nema nekog preteranog viška kablova i sve izgleda uredno, biće još bolje nakon još desetak - petnaest pedala

. Ovo najviše radim da bih dobio na prostoru na budućem pedalboardu jer mi patch kabl i dc napajanje između pedala zauzimaju više od polovine širine prosečne pedale (uzimam kutije širine 67mm)
-
Cortex
- The Necromancer
-
Nedalm
- Urednik
acikast, i meni se svidjaju ti svirlovi! odlicni su
niice, taj dekupaz izgleda skroz fino.
padaju mi na pamet grafici iz strucnih udzbenika.. to bi izgledalo zajebano dobro na kutiji
-
maksabass
Saveti drugih su na mestu isto bi ti i ja rekao...a ono sto meni bode oci je raspored potova...ona 4 su toliko zgurana da je problem oktretati ih.Planiranje prostora kod ovih kutija je broj jedan...ono sto je dno kutije treba biti dno,sve ostalo na gornjem delu i eto.Cak sta vise i DC jack sa strane.Osim ako ti tako ne odgovara zbog prostora u pedalbordu.Nisu ameri to tek tako stavili.Pokusavao sam na razne nacine al ipak je to najbolja varijanta

ovako je jedna od varijanti...meni je bio cilj da ne pocupam kablova kad otvaram pedalu...pokazalo se kao pouzdano

a ovo je mozda i najbolja i najpouzadnija varijanta.Ali treba biti apsolitno precizan prilikom prijekovanja svega,kao plocice ,tako i rupa na kutiji,zajebano malo -iskeno
-
Nedalm
- Urednik
Montiranje footswitcha i jackova na plocicu olaksava rad.
Mana je sto se pri svakom prekidanju i ubacivanju kabla u dzek vrsi stres nad lemom, koji moze puci.
Ovo je narocito problem na diy plocicama, koje nemaju through hole plating da drzi pinove.
-
mislim_stvarno
ima li neko neki thread sa nekog (stranog) foruma sa prakticnim savetima za pakovanje i ozicavanje kutija za pedale? Meni je to prilicna komplikacija, jer sve odradim odokativno, i onda je tesno, zice su mi zategnute ili ih ima previse, lose izaberem pozicije potova... Dosta bi mi (a verujem ne samo meni) znacilo ako bi podelili neku temu ili nesto tako...

-
acikast
maksabass wrote:Saveti drugih su na mestu isto bi ti i ja rekao...a ono sto meni bode oci je raspored potova...ona 4 su toliko zgurana da je problem oktretati ih.
Hvala na kritici Makso. U pravu si, previše sam približio potove. Isplaniraću pozicioniranje prekidača i potova bolje ubuduće, video sam da sam napravio grešku tek kad sam ih postavio. Pozdrav