Pitanje u vezi sa Mitrosom

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Overdrive

Re: Pitanje u vezi sa Mitrosom

Post by Overdrive » 28 Dec 2013, 17:48

Ne znam da li je ovo baš pravo mesto za ovo, ali vidim da se radi o Mitros prodavnici, pa će valjda biti ok.

Dakle, sve pohvale za momke iz Novosadskog Mitrosa.

Pazario sam jedno pojačalo od soma evra i ispostavilo se da (bar za moje uši) ima "hiss problem", preveliki "white noise" te sam rešio da ga vratim.

Bez ikakvih problema dobio sam svoj novac nazad, nikakve kalkuklacije, ubeđivanja ili zakidanja, sve veoma o-kej.

Pozdrav

Frostensen

Post by Frostensen » 28 Dec 2013, 19:01

Ja sam isto uradio sa Mustangom iz vrlo slicnog razloga. Apsolutno nikakvih problema nisam imao i svi su bili vrlo ljubazni. Mada uvek su bili ljubazni kad god sam usao tamo (sto se ne moze reci za neke druge radnje). Tako da ono, pohvale i od mene ali za ove beogradske.

Jedino bi bilo dobro, a ovo pricam striktno iz svoje vizure, da ako vec mozes da vratis nesto, da se zvanicno uvede onaj period od 10-30 dana kao sto imaju na zapadu. Meni je licno bilo neprijatno da vracam pojacalo jer sam se malo nervirao unapred oko potencijalnih reakacija. Na srecu ispalo je upravo suprotno. A to nije telefon ili sat pa kao sad doneses i ostavis na pultu...

komil

Post by komil » 28 Dec 2013, 21:52

Frostensen wrote:...da se zvanicno uvede onaj period od 10-30 dana...
Period od 30 dana je sada po zakonu, kud ćeš zvaničnije...

Frostensen

Post by Frostensen » 29 Dec 2013, 01:42

Otkud to? Cuo sam da postoji neki predlog zakona koji se pojavio u oktobru mesecu ali ne i da postalo zvanicno da imas 30 dana da vratis ako ti se ne svidi/ne radi kako treba.

Historik
MF veteran

Post by Historik » 29 Dec 2013, 08:30

Frostensen wrote:Otkud to? Cuo sam da postoji neki predlog zakona koji se pojavio u oktobru mesecu ali ne i da postalo zvanicno da imas 30 dana da vratis ako ti se ne svidi/ne radi kako treba.
Vec neko vreme (sigurno duze od godinu dana) to moze, na osnovu Zakona o zastiti potrosaca.

andrej]

Post by andrej] » 29 Dec 2013, 11:22

Kristijan wrote:
Funkomat wrote:smarac
Cortex wrote:Beskrajno si dosadan...
Guitar_thrill wrote:Trzalice, zanimljivo mi je koliko svaki tvoj komentar zrači negativnošću...
Не схватам како се и даље пецате.
we're on the same boat...

Frostensen

Post by Frostensen » 29 Dec 2013, 18:08

Izvinjavam se, samo da razjasnim. Mogu da vratim nesto ako mi se ne svidja no questions asked ILI mogu da vratim i trazim odma pare nazad ako je defektno (bez slanja u servis i cekanja da oni procene). To su dve razlicite stvari a ja nisam bio dovoljno jasan cini mi se (mislio sam na oba, a sad me interesuje i pojedinacno)>

Historik
MF veteran

Post by Historik » 29 Dec 2013, 19:44

Frostensen wrote:Izvinjavam se, samo da razjasnim. Mogu da vratim nesto ako mi se ne svidja no questions asked ILI mogu da vratim i trazim odma pare nazad ako je defektno (bez slanja u servis i cekanja da oni procene). To su dve razlicite stvari a ja nisam bio dovoljno jasan cini mi se (mislio sam na oba, a sad me interesuje i pojedinacno)>
Mozes da vratis no questions asked u vecini boljih firmi i prodavnica. To je neka praksa koja se (hvala Bogu) pocela primenjivati i kod nas, a na zapadu postoji vec mnogo godina. U sustini, zakonska obaveza tog tipa ne postoji jos uvek (sad sam proverio sa sefom Trzisne inspekcije), ali vecina prodavaca iz svojih interesa izlazi u susret. Zakon te stiti ako se nesto pokvari u medjuvremenu, ako se ispostavi da nisi kupio ono sto je radnja reklamirala da ti prodaje, ili ako mozes da dokazes bilo kakav defekt na robi (cak i najbanalnije stvari). Ako to uradis u roku od 30 dana od kupovine moraju da ti vrate pare.

komil

Post by komil » 29 Dec 2013, 22:27

Da, izgleda da Zakon o zp još nije usvojen, mada se prodavnice dugo upozoravaju da će uskoro biti usvojen. Ima naravno i drugih zakona gde se uređuje odnos prodavca i kupca, ne znam da li se tamo spominje ovo za 30 dana no questions ask.

драган

Post by драган » 20 Jan 2014, 08:17

Mislim da smo mi daleko od evrope, teško će to ići, veliki su otpori.

Overdrive

Post by Overdrive » 20 Jan 2014, 09:44

драган wrote:Mislim da smo mi daleko od evrope, teško će to ići, veliki su otpori.
Nisu to otpori nego im se može. Meni je zabranjen pristup u mitros samo zato jer sam im vratio neispravan proizvod, kojeg su mi btw. poslali i bez računa i bez garancije i bez odgovarajuće ambalaže.

a ovamo kao "Mitros misli na vas".

djomla

Post by djomla » 20 Jan 2014, 09:46

Ajmo

http://mtt.gov.rs/download/1/zakon-o-za ... rosaca.pdf

Clan 35 ... u roku 14 dana bez ikakvih obaveza ...

djomla

Post by djomla » 20 Jan 2014, 09:47

A onda se na licu mesta pozoves na taj clan i zoves poresku ... pa da vidis kako promene pricu u roku keks.

Milanares

Post by Milanares » 20 Jan 2014, 09:55

E upravo tako, kratko i jasno, govori tiho i nosi psa sa sobom :)
Tako u svakoj maloprodaji pa neka je i artikl po ceni od 10 din u pitanju. I nema kukumavčenja na sve strane.
Know your rights! :ziveli:

Overdrive

Post by Overdrive » 20 Jan 2014, 10:01

djomla wrote:A onda se na licu mesta pozoves na taj clan i zoves poresku ... pa da vidis kako promene pricu u roku keks.
nije u tome stvar, nego u monopolu.

Može da se zove i poreska i tržišna i svašta nešto, ali:

Zar samo zato što je neko jedini uvoznik neke robe, treba da ga moliš (zoveš poresku i ostale) da uzme tvoje pare?

Post Reply