Pojachalo od 150 +/- 10e

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Tenji

Re: Pojachalo od 150 +/- 10e

Post by Tenji » 24 Mar 2010, 18:55

Ja imam Ibanez tbx15r, moze se sa njim lep namestiti clean, ima jako lep ekvilajzer sa sve onim middle frequenc potom, plus sto ima i mali zicani reverb, koji sasvim solidno radi... Sa druge strane, ja mislim da je ovo pojacalce ipak pravljeno da se sa njim svira metal, u sobnim uslovima jelte, kada odvrnes gain ne treba ti nikakva pedala, distorzije kol'ko hoces... :D Solidno pojacalce, sve u svemu, mada ce ti za blues i rock mozda neko drugo bolje pasovati...U svakom slucaju,probaj, nemas sta da izgubis.

nikolic025

Post by nikolic025 » 24 Mar 2010, 19:03

Line 6,skupi jos malo kesa,kupi Spider III ili IV 75w i jedan dobar footswitch i miran si,niti ti treba procesor niti bilo sta drugo,pojacalo je bruka...

Pozz

mushmular

Post by mushmular » 24 Mar 2010, 19:40

pocetnik sam,pojachalo samo za kucnu upotrebu i vezbanje mi potrebno (upgrejd sa epi 10w),razmishljam o efektima ali ne u skorije vreme,nikakve gigove ne planiram...u svakom slucaju isprobacu laney lx35r i roland cube 20x (bio mi je u opticaju) ciji mi se zvuk vishe svidja uzimam...thx u svakom sluchaju..btw line6 30w i jache je vec iznad planiranog budzeta :(

majtimika

Post by majtimika » 24 Mar 2010, 20:19

Cube 20x ti je genijalan za kucu pa cak i za probe.moj glas za njega

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 24 Mar 2010, 22:31

Da, ja imam Cube 20x. Zvuk je za moje potrebe sasvim fin, clean nije bas lampaski (sto mi i ne treba jer idem kroz dist pedale itd), dok ima sasvim ok distorzije/delay/flanger/chorus/reverbphaser/tremolo

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 24 Mar 2010, 23:01

Hmmm. molim vas nemojte i drvlje i kamenje.. aj samo drvlje.. kamenje mnogo boli...

Zasto?

Zato sto cu sad ba "bogohulim"...

Elem.. brate, kupi laneyja.. i budi miran .. 30W je sasvim dovoljno za vezbanje kuci (nije preglasno) a svirku izvlacis preko mikrofona.. tako da ti jace ne treba.. jedini minus.. 10" je zvucnik, nije 12"... ali, bice ok!

e apropo tona.. (sad pocinjem da bogohulim)..

dakle, danas je KOD mene dilema laNpas ili ranzistorac postala razbijena.. stavljam znak uslovne jednakosti..

danas sam probao moj procesor i brdo pedala i uporedjivao ih. na pojacalu L55 (ima jedna tema o L100, ovo je upola manje.. L55.. ;) )
dakle danas sam se iznenadio kako jedno pojacalo, tranzistorac moze da izbaci zvuk vrrrlo upotrebljiv, samo... TREBA GA CACKATI I DRKATI i naci pravi odnos volumena, gaina i EQ setinga... na JEDNOM JEDINOM KANALU, koliko ovo pojacalo ima...

Atak/punch.. zdrav i pun.. ton lep-topao-okrugao-sa moodima.. da izbaci iz sedla.. postojanost i slatkoca.. prisutni!!

mislim, ljudi, mrstio sam se i na procesor i na pedale.. ne bivao zadovoljan... nikako.. To je zvucalo kako kad uzmete jogurtsku casu, iscepkate je, pa delove stipaljkom zakacite na ram bicikle tako da slobodne delove udaraju zbice tocka. Onda to snimite na 8 bita i reprodukujete na tranzistor sa zvucnikom od 3W, pocepanim i plus stanicu niste dobro nasli....

(malo preterujem, ali you get the point.) nikako nije bilo dobro..
A onda sam se igrao gain i volume potenciometrima... Eee, tek tada je svaka pedala i procesor pokazao svoju snagu, lice i svoju namenu..

DS1 distorziju, Hot head takodje, screamin' blues Overdrive, GDI21 - simulacije i karakter odredjenih pojacala, SD2 od OD do Dist. TS9 Overdrive.. procesor.. sve sta mu je namesteno, versatilnost.. i da sve to vrrrrrlo upotrebljivo.. mnogo zdravije nego cisti clean, pa farbano efektima.. (zapravo namera mi je bila da uporedim pedale i oprobam procesor u tom duelu.)

Dakle, hocu da kazem da ne igra ulogu toliko efekat ili odredjeni procesor.. vec vreme provedeno UZ pojacalo, opremu i poznavanje svog lanca.. lako je na marshallu okrenuti pot za gain na 6 i - tu smo.. Aj malo sedi i trazi svoj ton.. SAM!!!!

nakon ovoga ubedjen sam da bih i na zoom 505 nasao upotrebljive zvuke...

izvinite, ajd sad udrite drvljem po meni... :hide:

Џими

Post by Џими » 25 Mar 2010, 00:17

dejankuki wrote: nakon ovoga ubedjen sam da bih i na zoom 505 nasao upotrebljive zvuke...
А што да не? :) Ја ионако сматрам да је 70% звука у прстима, а опрема је ту само да потпомогне.

Елем, 160 евра је душу дало за једног Randall-a. И то баш од 30 вати, са квалитетном дванаестицом.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 25 Mar 2010, 00:22

Oooooou, daaaa..

Randall RM25R... jebte kako je dobro...

Pa Rocktron Velocity 30 opet 30W...

Peavey Vypyr 30

Peavey envoy 110.. naravno... TRY BEFORE BY

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 25 Mar 2010, 00:23

majtimika wrote:Cube 20x ti je genijalan za kucu pa cak i za probe.moj glas za njega
:1: Slažem se. Mislim da u ovom cenovnom rangu, koji si pomenuo na početku, ni jedan Laney, Ibanez, ili bilo šta drugo ne može da se meri sa mogućnostima koje "kockica" pruža, a kažeš da ti je u opticaju. Imao sam Micro Cube, i taj prcvoljak je bio odličan za sobu, a mogu da mislim koliko je Cube 20x bolji. Barem idi i probaj ako ništa drugo.

Pozdrav :ziveli:

mushmular

Post by mushmular » 25 Mar 2010, 02:01

kraj ali znachi definitivno kraj,flipno sam od ovoliko velikog izbora god dammit.... ::ranting:: ...odluchio sam da cu dushu da vadim ovom epi-ju dok ne svisne,shtekacu pare i kada dodje vreme uzetju neko pojachalo od 60w ko cho'ek....mogu lepo tada i da pojurim i neku gitaru sa HSS magnetima....ma nek ide zhivot :metal: :facepalm:

progg

Post by progg » 25 Mar 2010, 09:46

Kristijan wrote:12 setova žica, 4 lampe, 20 trzalica... neka sitna kinta za male intervencije elektroničara... pa onda gledaj šta ti je najmanje bitno od svega toga, a šta ti je najviše bitno. Onda sam oceni koliko ti je sviračko znanje i da li će bilo šta što uzimaš zaista da ti bude korisno spram znanja koje imaš... i tako redom...
merak nema cenu... :D :D :D
u principu, jebes sviracko znanje, da li ga imas u velikoj meri ili ne, dzaba sve ako nisi zadovoljan zvukom koji vadis iz svoje opreme...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 25 Mar 2010, 12:23

Kako god... Ja i dalje mislim da je preporučivati početniku da kupuje lampaša, a ne upozoriti ga na troškove održavanja, i ne upozoriti ga na ćudljivost ovih malih urlatora od 5, 10, 15 w... jednostavno ravno obmani. Pa nek se slaže i ne slaže ko kako hoće, samo mi još fali o tome da brinem...

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 25 Mar 2010, 12:45

Kristijan wrote:Kako god... Ja i dalje mislim da je preporučivati početniku da kupuje lampaša, a ne upozoriti ga na troškove održavanja, i ne upozoriti ga na ćudljivost ovih malih urlatora od 5, 10, 15 w... jednostavno ravno obmani. Pa nek se slaže i ne slaže ko kako hoće, samo mi još fali o tome da brinem...
Obzirom da smo samo Funkomat i ja ovde preporučili lampaša, jako mi je teško da se ovde ne osećam prozvan...

U redu, potpuno si u pravu da lampašima treba održavanje, menjanje lampi kad im dođe kraj, i sve to predstavlja naknadni i neizbežni trošak itd. Sve zavisi šta momak želi, i koliko želi da se cima da bi to dobio.

Ali, samo želim da naglasim, iako nema potrebe da se branim jer mi nikad nije bila namera da nekog obmanjujem niti da upućujem u pravcu koji će izazvati poteškoće bilo kog tipa, da sam pomenuo CUB 10 iz najbolje namere, imajući u vidu da za malo veći novac, čovek (početnik ili ne) dobija lep, prirodan ton koji će ga lepo služiti u toj nameni koja ga zanima - a to je bluz/rok svirka koja (koliko sam ja razumeo) još neko vreme neće biti sa bendom, pa samim tim mu ne treba ništa glasnije, a da pri tome isti taj ton/pojačalo predstavlja lepu podlogu za efekte odn. pedale koje momak ima u planu da kupuju u nekoj budućnosti.

Videvši u kom pravcu je dalje išlo sugerisanje, tj. pretežno u pravcu tranzistoraca, ja sam naknadno predložio Cube 20x kao isto dobro rešenje po mom skromnom mišljenju.

I zato, niko ovde ne insistira na lampama po svaku cenu, niti želi na obmanjuje bilo koga. Namera je bila samo pominjanje još nekih, drugačijih mogućnosti koje bi možda, i to samo možda, doprinele uspešnom dolaženju do željenog cilja.

Koliko sam ja shvatio, ovaj forum za to i služi, i zato i volim da provodim vreme ovde, jer možeš naći različita mišljenja o jednoj istoj stvari koja te zanima.

No hard feelings, samo sam hteo da objasnim svoj prvi post na ovoj temi, da ne bude zabune oko toga koji je motiv mog prvog predloga.

Pozdrav

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 25 Mar 2010, 12:57

Ma komentar je bio onako opšteg tipa jer to jeste trend ovde na forumu - da se svaka rasprava završi tako što će solid state pojačala da se proglase za neupotrebljiva, a nije tako. Baš su idealna za početnike koji se traže u svetu opreme, i koji još nisu načisto kakav zvuk jure.

A ne samo da se vazda završi s pričom da je solid state šajze, nego još očas posla stignemo do toga da nema ništa bez 4x12 kabineta... Rekao bi čovek da je ovo forum gde su članovi uglavnom državljani neke ekonomske velesile...

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 25 Mar 2010, 13:12

Onda ok. :ziveli:

A daleko od toga da su solid state neupotrebljiva. Iz mog okruženja bar, ne poznajem niti jednu osobu koja je kupila lampaša a da pre toga nije imala nekog tranzistorca. Stvar menjanja ukusa vremenom valjda, ko će ga znati... Ima tu jako lepih sprava, i toga je većina ljudi svesna. Samo treba odabrati, to je teži deo :lol:

Mali off:
Kristijan wrote:...nego još očas posla stignemo do toga da nema ništa bez 4x12 kabineta...
Tu se slažem. Ispada kao da svi sviramo samo na stadionima, ili po nekim ogromnim klubovima gde je neprihvatljivo sve ispod 4x12 sa volume na min 7.5, pa manja pojačala ne vredi ni razmatrati.
Ok, naravno da je to najbolji slučaj kad možeš tako da koristiš ta pojačala jer su za to pravljena i tada daju nezaboravan osećaj, ali brate, to treba nositi, utovarati, transportovati, istovarati, unositi itd... Odakle nam po kombi i još par ljudi koji će pri svemu tome da pomognu? Ljudi se zalete pa ne razmišljaju o tim "sitnicama", a da ne pričam o omalovažavanju i odbacivanju svih drugih, manjih i elegantnijih rešenja, jer, Bože moj, sve ispod 4x12 + min 100x glava nije vredno ni spomena...

Post Reply