Part 2
DIY "MIDI" controller
Ukoliko ste instalirali Rejoice, LoopBe1 i radi sve sa neraspakovanim dzojstikom vrijeme je za rastavljanje dzojstika montiranje u kuciste i dodavanje prekidaca.
Sto se tice prekidaca, potreban vam je momentary SPST switch. Shema SPST switch-a je jednostavna
Kod obicnog SPST kao sto je kod foot switch-a od pojacala ili od pedala kada jednom pritisnes switch kontakti se spoje a sledeci put kada pritisnes kontakti se razdvoje. Razlika tog switcha i momentarnog jeste sto kod momentarnog push switch-a kontakti su spojeni jedino kada je switch pritisnut a razdvoje se cim ga otpustite. U slucaju kada bi stavili obicni switch od neke pedale morali bi dva puta uzastopno pritisnuti switch da bi dobili efekat momentarnog switch-a.
E sada, kada rastavite dzojstik i poskidate one gumene kapice sa ploce dobicete nesto ovako

Mislim da moze svako zakljuciti gdje su bili tasteri na ovom dzojstiku. Znaci imamo 8 na velikoj ploci + 2x2=4 na ova dvije manje ploce koje su zicama povezane sa velikom plocom. Znaci od ovog dzojstika se moze napraviti kontroler sa 12 prekidaca. Moja baba bi sada rekla "Dja'olu malo bilo!"
E sada gdje zalemiti zicu kojom cete spojiti plocu sa SPST koji cete montirati na kuciste?
P.S. Znam da je svima koji su bilo kada drzali lemilicu u rukama jasno ovo ali zelim da napisem tutorijal za ljude koji nikada nisu vidjeli stampanu plocu
Nadam se da vam je slika objasnila dovoljno....
Jedan par kontakata oznacen je sa 1 i 2 na gornjoj slici. Na nekim mjestima su kontakti malo drugciji u obliku viljuske kao na donjoj slici.
Mjesta gdje je dobro zalemiti zicu su oznacena sa 1. i 2. na donjoj slici. Primjeticete da ne lemimo direktno na ovu crnu povrsinu kontakta vec pored. To naravno nije problem ukoliko je to mjesto provodnim dijelom ploce spojeno sa krajem tj. ovim crnim dijelom kontakta.
E sada je pitanje kako je najbolji nacin da zalemite zicu na plocu. Po meni najbolje bi bilo:
Mjesto gdje zelite da zalemite zicu izgrebite sarafcigerom ili necim slicnim da bi skinuli zastitni sloj i dosli do provodnika (pogledajte na gornjoj slici pored broja 1.) A zatim uzmite busilicu i neku vrlo tanku burgiju i probusite rupu na ploci. Provjerite prije busenja da na drugoj strani ploce na tom mjestu nema neka komponenta koju mozete ostetiti. Kroz tu rupu cete sa druge strane provuci zicu koju cete tu zalemiti a drugi kraj cete zalemiti na SPST. Posto trenutno nemam ni lemilicu ni busilicu moram se snalaziti kako znam pa cu iskoristiti dio clanka o lemljenju by Rocket Roll da bi mogli vidjeti kako pripremiti zicu za lemljenje:
Rocket Roll wrote:Par sugestija, prevedenih sa ->BYOC foruma<-:
Lemljenje žice: veština za sebe, i (po svim izveštajima) najčešći uzrok nezgoda u D.I.Y. izradi / opravci električne opreme. Žica na sledećoj slici nije pogodna za lemljenje na PCB iz čak tri razloga: skinuto je previše izolacije, žica nije "upletena" i nije prekrivena tankim slojem kalaja:
Ne zavrćite žicu prstima! Neće se zalemiti, pošto su prsti uvek masni. Secnite izolaciju, i "zgulite" je sa žice konstantnim uvrtanjem - na taj način će žica biti pravilno pripremljena za lemljenje:
Sada, zagrejte žicu lemilicom na sekundu i dodajte kap kalaja. Ovaj metod se zove "tinning":
Hvala RR
Ovako pripremljenu zicu uvucite u plocu sa druge strane, ostavite 2-3 mm da viri a ostatak osjecite... zatim lemilicom nanesite sloj kalaja koji bi trebao da napravi dobar spoj izmedju ploce i zice.
Rezultat bi trebao izgledati nesto nalik ovome
OK, jedan hint kako ustedjeti na zici i rupama

Klika klik
Uploaded with
ImageShack.us
Ako pratite crvenu liniju, koja ide po provodnom djelu ploce, primjeticete da svaki par kontakata za jedan switch ima jedan zajednicki kontakt i to GND. Nema potrebe da znate sta je gnd, ono sto je vazno jeste da umjesto da za svaki switch lemite po 2 zice na ploci, zalemite jednu GND zicu (na mjesto crvene tacke na slici kod ove ploce) koju cete spojiti na jedan kontakt svakog SPST switch-a. Drugi kontkt SPST-a spojite zicom na mjesta oznacena sa 1. 2. 3. i 4. na slici.
Evo kako bi to trebalo izgledati sa SPST
Montiranje SPST na kuciste i pakovanje ploce u kuciste mislim da nema potrebe da objasnjavam...
Mislim da je to to

. Evo za kraj moje pedale koja i nije bas napravljena za primjer... nisam mogao naci bolje SPST od ovih plasticnih. Cim nabavim bolje switchewe i bolje kuciste napravicu jedan kontroler koji ce biti veci i bolji i pouzdaniji od ovoga. Doduse i ovaj radi posao za bedroom dzemovanje sa loop masinom u Guitar Rigu, zbog cega sam ga i napravio.
Nadam se da nisam ovo bezveze pisao i da ce jos neko uspjeti napraviti slicnu spravu. Ukoliko nesto nije jasno tu sam da pomognem ukoliko mogu.