Gde popraviti lampaša?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

kwiss

Re: Gde popraviti lampaša?

Post by kwiss » 17 Feb 2011, 18:27

vukstefanovski wrote:
ssmc wrote:Šta znam,godine ne bi trebalo toliko da utiču na preamp lampe već način na koje su korišćene.Poslušaj savet od michabass-a, i reci nam usput koji kabinet imaš.
Ali lampe su bas, bas, bas, bas, bas, bas stare! Mozda cak i 15 ili 20 godina. Ili cak 25 godina!!
Svih 5 su razlicitih proizvodjaca, cak je jedna i EI-Nis...
Mislim da je pojacalo s kraja 1983. ili pocetka '84. Verovatno je neko tih godina zamenio lampe i vise ih niko nikad nije dirao.
Što to,čak je jedna Ei Niš.Niške lampe su jedne od naj boljih u svetu :o

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 17 Feb 2011, 18:29

kwiss wrote: Što to,čak je jedna Ei Niš.Niške lampe su jedne od naj boljih u svetu :o
:1:

vukstefanovski

Post by vukstefanovski » 17 Feb 2011, 19:18

kwiss wrote:
vukstefanovski wrote:
ssmc wrote:Šta znam,godine ne bi trebalo toliko da utiču na preamp lampe već način na koje su korišćene.Poslušaj savet od michabass-a, i reci nam usput koji kabinet imaš.
Ali lampe su bas, bas, bas, bas, bas, bas stare! Mozda cak i 15 ili 20 godina. Ili cak 25 godina!!
Svih 5 su razlicitih proizvodjaca, cak je jedna i EI-Nis...
Mislim da je pojacalo s kraja 1983. ili pocetka '84. Verovatno je neko tih godina zamenio lampe i vise ih niko nikad nije dirao.
Što to,čak je jedna Ei Niš.Niške lampe su jedne od naj boljih u svetu :o
Prvo - nisam mislio nosta lose sa tim "cak je jedna i EI+Nis",
a drugo - one jesu medju najboljim lampama na svetu i ja ih obozavam, ali nisu za gitarska pojacala.

Driver

Post by Driver » 17 Feb 2011, 19:39

Pobeda!

nikolic025

Post by nikolic025 » 17 Feb 2011, 21:15

Izvini,ali si mnogo pogresio da nisu za gitarska pojacala..!!!To ti je velika greska....!

U svetu su mozda i najcenjenije za gitarska pojacala bas Ei Nis ecc83.

Znam coveka koji je radio tamo i kaze da su sada od kako ne rade punim kapacitetom,nego kad neko posalje delove,za njega urade.U glavnom,kaze da su radili za Marshalla,za Messu su cak radili nekoliko serija i za jos dosta firmi.Odrade bez logoa i oni sami puknu sta hoce...

I dan danas po americkim sajtovima imaju mozda i najjacu cenu po komadu...

Za ostale lampe za gitarska pojacala nisam siguran,pogotovo za snagaske EL34,84 i slicne,ali za preamp lampe su izvan svake konkurencije (bili) ecc83 i 81 vrh...

Imali su jako malo losih serija i to kad im ostane materijala i na brzaka nesto odrade,na crnjaka,bez kontrole,ali kad su radili u punom intenzitetu...nema govora da nisu za gitarska pojacala...

vukstefanovski

Post by vukstefanovski » 17 Feb 2011, 21:23

nikolic025 wrote:Izvini,ali si mnogo pogresio da nisu za gitarska pojacala..!!!To ti je velika greska....!

U svetu su mozda i najcenjenije za gitarska pojacala bas Ei Nis ecc83.

Znam coveka koji je radio tamo i kaze da su sada od kako ne rade punim kapacitetom,nego kad neko posalje delove,za njega urade.U glavnom,kaze da su radili za Marshalla,za Messu su cak radili nekoliko serija i za jos dosta firmi.Odrade bez logoa i oni sami puknu sta hoce...

Za ostale lampe za gitarska pojacala nisam siguran,pogotovo za snagaske EL34,84 i slicne,ali za preamp lampe su izvan svake konkurencije (bili) ecc83 i 81 vrh...

Imali su jako malo losih serija i to kad im ostane materijala i na brzaka nesto odrade,na crnjaka,bez kontrole,ali kad su radili u punom intenzitetu...nema govora da nisu za gitarska pojacala...
Tacno! U pravu si!
EL-34 snagaske su lose, zbog mikrofonije.
Tacno, moja greska.

kwiss

Post by kwiss » 17 Feb 2011, 23:15

Image SM Electronics Firefly Guitar Valve Amp Kit

guv'nor

Post by guv'nor » 18 Feb 2011, 00:31

nikolic025 wrote:U svetu su mozda i najcenjenije za gitarska pojacala bas Ei Nis ecc83.
....
Ne bih se ja baš toliko zaletao. Jeste, bile su sasvim dobre lampe, ali previše hit & miss da bi bile jedne od najboljih.
I dalje, ako ih je moguće negde nabaviti, su u većini slučajeva bolje rešenje od lampi koji se trenutno proizvode, a što se tiče cene, nigde nisam video EI skuplje od 60 dolara http://thetubestore.com/12ax7.html, dok sa druge strane isto tako nigde nisam video Mullarde za ispod 150 dolara http://www.tubedepot.com/nos-12ax7-mullard.html. :)
The Ei 12AX7 tube is best suited for professional and home audio applications. The exception is guitar amps; although the tone is great, we will not guarantee microphonic performance in those types of amps and would strongly suggest that you try another 12AX7 type. There is no warranty when used in guitar amps.

branislav

Post by branislav » 18 Feb 2011, 08:21

guv'nor wrote:Ne bih se ja baš toliko zaletao. Jeste, bile su sasvim dobre lampe, ali previše hit & miss da bi bile jedne od najboljih.

Ako neko "ulovi" dobru eto odlicnog tona. Sreca i nesreca sa Ei ECC83 je sto ima dugacke anode (Long Plate). Sreca jer takva struktura omogucava kvalitetniji ton, a nesreca jer je podloznija mikrofoniji nego ecc83 sa kratkim anodama. Ovo je pogotovo izrazeno u kombo pojacalima.

Branislav

vukstefanovski

Post by vukstefanovski » 18 Feb 2011, 14:04

Dobro... Sva je ova prica bila nepotrebna. Mene zanima ima li ovde neko sa znanjem (koje ja nemam), pa da mi kaze sta bi moglo biti moj problem s pocetka.

xspaceman

Post by xspaceman » 18 Feb 2011, 14:06

vukstefanovski wrote:Dobro... Sva je ova prica bila nepotrebna. Mene zanima ima li ovde neko sa znanjem (koje ja nemam), pa da mi kaze sta bi moglo biti moj problem s pocetka.
ima...Peca ili Hillybilly...

michabass

Post by michabass » 18 Feb 2011, 16:41

vukstefanovski wrote:Dobro... Sva je ova prica bila nepotrebna. Mene zanima ima li ovde neko sa znanjem (koje ja nemam), pa da mi kaze sta bi moglo biti moj problem s pocetka.
Pa vidi ima toliko sitnica unutra da je ipak nezahvalno davati neke prognoze ovako preko tastature. Treba to staviti na sto i detaljno pretresti. Moguće je da neki rastavni kondenzator zeza, izgubio kapacitet pa seče prenosni opseg odozdo, možda je do lampi (a verovatno i jeste) može biti svašta i niko ti ne može sa sigurnošću reći šta je.... Pravac dobar majstor za lampaše pa će ti on reći.
:ziveli:

kwiss

Post by kwiss » 18 Feb 2011, 16:46

Post Reply