Izrada, održavanje, saveti...
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
-
Fanatik
Kada sam kupovao rekli su mi da nemaju IC 78S09,a 7809 imaju,rekao je lik u cemu je razlika,ali sam zaboravio.
Da i ja zaboravio kupiti dva viseslojna kondenzatora,uzeo sam samo jedan,pa sam morao otici do tv mehanicara da mi da kapacitete od 100n, ali mi je dao na izgled puno veci..Da li prolazi ovo na slici??

-
Sava
Fanatik wrote:Kada sam kupovao rekli su mi da nemaju IC 78S09,a 7809 imaju,rekao je lik u cemu je razlika,ali sam zaboravio.
Da i ja zaboravio kupiti dva viseslojna kondenzatora,uzeo sam samo jedan,pa sam morao otici do tv mehanicara da mi da kapacitete od 100n, ali mi je dao na izgled puno veci..Da li prolazi ovo na slici??

Da, ne vidim najbočje, ali mi se čini da je film kondenzator u pitanju. Biće u redu. Želim ti uspešnu gradnju.
-
Fanatik
Hvala care!
Sad cu ga probat napravit, a spojit cu ga na stari toshiba adapter DC 12 V.
Hce li moci IC bez hladjenja (aluminija..) do sutra??
-
Fanatik
Napravio sam i nesto nije u redu!!
Dobijem 13 V,a kad ga opteretim pedalama 10V.Izgleda da mi komponente ne valjaju!
10 puta sam pregledao semu i sve je dobro spojeno,slike sutra.
-
Sava
Tekst sam pisao kao informaciju, ne kao uputstvo kako napraviti adapter. Zbog toga sam nepripremljen pa sam zaboravio kako to izgleda kada se prvi put srećeš sa nekim projektom. Ali polako, siguran sam da ćeš uspešno da isplivaš.
1. Prvo premeri sve diode. Koristi digitalni multimetar na području "dioda test", a može i analogni na najnižem omskom opsegu. Stavi cnu pipalicu na katodu (strana diode sa crticom), crvenu na anodu i treba da pokaže nešto oko 600. Kada okreneš pipalice ne sme da pokaže ništa.
2. Samo kolo 78xx serije ima masu na srednjoj nogici i na metalnom delu kućišta. Ako sada meriš kućište i masu treba da ti pokaže napon diode u jednom smeru (znači oko 600 na instrumentu) u drugom smeru ništa.
Zbog diode na srednjoj nožici kućište mora biti izolovano od mase. Moguće je da si prišrafio kolo direktno na pločicu pa šrafom kratkospojio sa masom. Možeš jednostavno da staviš kratkospojnik preko diode D5 i sada radi čisto kolo i ako je sve u redu treba da isporuči 9V. U ovom slučaju kolo može da bude spojeno sa masom pločice. Ako si dobio ovaj napon sve je ispravno i možeš da pristupiš izolovanju mase kola od štampe da bi dobio 9.6 V.
Ako ima još problema i nejasnoća slobodno pitaj.
-
Fanatik
NIsam stigao prije pisati.Ugl ostavio sam filter da radi tako kako radi.Kupit cu ponovo komponente i probati novi sastaviti.
A ovaj solidno radi,jedino je 10 V.Spojen je na stari Toshiba DC 12V adapter.

-
Sava
Evo šemice koju sam pronašao na jednom forumu. Za podizanje napona se prekine nogica 2 prema masi i ubaci obična Si dioda sa katodom prema masi i tako se podiže napon na 9.6 V. Kao što vidite možete da upotrebite neki trafo od videoigrica, printera i sličnog.

-
tyler durden
- MF veteran
A da li bi mozda mogao da mi napravis isto takav jedan stabilizator, pa da mi prodas, jer stvarno nisam vican sa elektronikom, i nemam nikog ko bi mi napravio....?
-
Historik
- MF veteran
tyler durden wrote:A da li bi mozda mogao da mi napravis isto takav jedan stabilizator, pa da mi prodas, jer stvarno nisam vican sa elektronikom, i nemam nikog ko bi mi napravio....?
Isto to sam i ja hteo da pitam pre nego sto je forum otisao na remont! Jel bi moglo, i koliko je to para?
-
Sava
Ako je pitanje meni namenjeno onda je odgovor negativan. Jednostavno nemam dovoljno vremena za to. Pored toga nešto od alata za crtanje pločica mi je propalo od stajanja, a sa univerzalnim pločicama se nikako ne snalazim. Najveći problem je mehanika, jer sečenje, bušenje rupa i ostalo oduzima mnogo vremena. Najzad, ovi ispravljači su toliko jednostavni da svako može da ih lako napravi. Dokaz za to je Rocket Roll koji je kao svoj prvi projekat napravio Muffa koji je komplikovaniji od ovih ispravljača.
Neki su mi se javljali na pm sa molbom da im pogledam ovu ili onu pedalu i izašao sam u susret onoliko koliko sam mogao i stigao.
Nadam se da čete razumeti moje razloge.
-
Sava
Fanatik wrote:NIsam stigao prije pisati.Ugl ostavio sam filter da radi tako kako radi.Kupit cu ponovo komponente i probati novi sastaviti.
A ovaj solidno radi,jedino je 10 V.Spojen je na stari Toshiba DC 12V adapter.

Pokušaj prvo da proveriš ispravnost kola 7809. Kako ti je Toshiba DC to plus dovedi na in kola (nogica levo, gledano sa lica), minus pol na srednju nogicu pa priključi voltmetar na izlaz (desna nogica) i masu i mora da ti pokaže 9 volti. Ako i tada pokazuje 10 ili više volti crklo je kolo.
-
nexus_g
Imam viška ispravno napajanje od PC-a. Šta može da se iskoristi da bi se od njega napravilo napajanje za pedale? Mogu li postojeće 12V da "gurnem" u pedalu?
-
Bane bass
Ako je neko zainteresovan,imam napravljen ispravljac sa 7809 na hladnjaku i sa trafom na plocici.Dimenzije su 80x62x48.Cena je 500din.
-
Sava
nexus_g wrote:Imam viška ispravno napajanje od PC-a. Šta može da se iskoristi da bi se od njega napravilo napajanje za pedale? Mogu li postojeće 12V da "gurnem" u pedalu?
Nikada mi nije palo na pamet da probam ta čoperska napajanja. Glavni razlog je glomaznost. Ne mogu da zamislim kako bi to bilo da kreneš na svirku i vučeš napajanje PC-a sa sobom! Kao radioamater znam da dosta mojih prijatelja koristi malo prerađena takva napajanja (za 13,8 V), a i sam sam probao. Što se napona tiče većini pedala ne škodi 12 V, ali najveći broj je konstruisan i podešavan na naponu od 9 V pa bi taj uslov trebalo ispoštovati. Druga posebno važna stvar je da li bi frekvencija čopera upadala u audio. Lično mislim da bi se to događalo, ali ponavljam da nisam probao. Kratak odgovor bi glasio: može, ali verovatno ne bi bilo dobro rešenje, a svakako je nepraktično.