Podni štimeri
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Podni štimeri
Evo sinoć sam se malo izigrao sa Behringer TU300 štimerom i zaključio da nisam pogrešio što se funkcionalnosti tiče, a po pitanju trajnosti videćemo. Dakle radi se o kopiji Boss TU-2 štimera samo što nema DC out jack (prolaz za napajanje) i u softveru nema mogućnost storniranja različitog referentnog tona već se nakon uključenja uvek vraća na fabričkih 440 Hz. Ako ne svirate u velikim orkestrima to i nije neka mana. Ono što je meni bilo najvažnije je pitanje da li će moći da bude konstantno u sistemu. Da, može da bude stalno u lancu, ne unosi šum, ne stvara nikakve dodatne efekte kod uključenja/isključenja, a malo "ždranje" originalnog signala je nešto što rade sve pedale koje nemaju pravi bajpas. Jedini nedostatak koji sam uočio je vreme startovanja jer nakon uključenja potrebno mu je 3-4 sekunde da bi počeo da radi. Osetljivost mu je solidna pa reaguje i kada je gitara stišana, a Stratocaster i tako nema neki previsok nivo signala. Probao sam ga na početku lanca po logici da mu je to mesto najbolje jer u njega ulazi direktno signal iz gitare. Probao sam ga i na kraju lanca i nije bilo neke razlike, jednako dobro je radio. Koliko sam shvatio stvar može da se preporuči.
Nema izlaz za napajanje?
To mi se ne svidja ali svejedno kontam da ne trosi puno baterije. A i to sto je plasticna verujem da nece biti problem jer neces skakati na nju pred solazu kao na distorziju, wah ili sta god

To mi se ne svidja ali svejedno kontam da ne trosi puno baterije. A i to sto je plasticna verujem da nece biti problem jer neces skakati na nju pred solazu kao na distorziju, wah ili sta god
Nešto si pomešao. Naravno da ima DC ULAZ odnosno da može da se napaja iz DC adaptera. Boss ima DC OUT što je u suštini samo prolaz napajanja. Znači u jedan konektor utakneš napajanje, a iz drugog konektora ideš u drugu pedalu. To nema Behringer, ali to nije ni mnogo važno, a već smo to pitanje i apsolvirali par postova iznad.Funkomat wrote:Nema izlaz za napajanje?![]()
aha "PROLAZ"
Izvinjavam se nisam pazljivo procitao

Izvinjavam se nisam pazljivo procitao
Ne znam da li će ovo ikoga ovde da zanima, ali ipak da napišem da je srce TU300 Atmel 8-bitni mikrokontroler serije Atmega8 koji dopušta upis 130 različitih informacija. Softver nije identičan kao kod Bossa tako da je test displeja moguće obaviti, ali sasvim drugom komandom u odnosu na Boss (ne piše u uputstvu). U pretpojačavaču koriste odličan pojačavač tipa LF358. Sve u svemu više nego korektno.
- Tiki the Boyler
- Urednik
Pošto si ga već otvorio... reci nam kako je riješen bypass kod njega!
Dovoljno je što mi pedale kradu, samo mi fali još da i štimer radi isto!?!
Rešen je kao i sve Boss pedale, znači sa elektronskim preklapanjem putem FET tranzistora.Tiki the Boyler wrote:Pošto si ga već otvorio... reci nam kako je riješen bypass kod njega!
Evo i ja da kazem. Kupio sam juce TU300 i... Pa kao i sve ostalo behringer-ovo... Radi ali bash i ne. Koristim ga za bas i za g,d i a zice radi super ali ima bash puno problema sa e zicom. Treba mu malo vremena da pocne da prikazuje kako je nastimana i onda opet pocne da se gubi... Mislim moze se nastimati zica ali moglo bi to i malo bolje da radi. Pitam se kako tek radi sa H zicom na petozicanim basevima.... I da, dodaje neko zujanje ali ne uvek.... A i nesto bash nisam siguran da ce ta plastika izdrzati puno vremena.... Time will tell....
- Rocket Roll
Plastika će izdržati! Eto, baš puno maltretiram svoj DD400, i ništa ne otkazuje (kuc-kuc). Pogledaj ovo:
Međutim, što se problema sa štimanjem i zujanja tiče... Šteta.
Međutim, što se problema sa štimanjem i zujanja tiče... Šteta.
Što se tiče vremena zakasnele reakcije ono postoji, ali praktično to postoji kod svih digitalnih uređaja. Znači kada pritisneš pedalu sačekaš sekund-dva i onda trzni žicu, zatim sledeću itd. i to radi besprekorno. Nešto malo problema imam sa otvorenom gornjom E žicom, ali i to se sa ponovljenim trzanjem rešava, a ako meriš na nekom pragu očitavanje je trenutno. Što se tiče bilo kakvog zujanja toga kod mene nema, pedala je potpuno tiha i ne pravi nikakakav "pop" kod preklapanja. Pregledaj svoju instalaciju, kablove i slično, biće da je tu problem. Sve što sam napisao odnosi se na gitaru, što se tiče basa tu nemam nikakvo iskustvo.MrMoT wrote:Evo i ja da kazem. Kupio sam juce TU300 i... Pa kao i sve ostalo behringer-ovo... Radi ali bash i ne. Koristim ga za bas i za g,d i a zice radi super ali ima bash puno problema sa e zicom. Treba mu malo vremena da pocne da prikazuje kako je nastimana i onda opet pocne da se gubi... Mislim moze se nastimati zica ali moglo bi to i malo bolje da radi. Pitam se kako tek radi sa H zicom na petozicanim basevima.... I da, dodaje neko zujanje ali ne uvek.... A i nesto bash nisam siguran da ce ta plastika izdrzati puno vremena.... Time will tell....
O plastičnim kutijama je već bilo govora na forumu. Logično je da su Behringer kopije nešto lošije od originala jer koriste neselektovane delove, ali su odlične za siromašne gitariste koji dolaze do upotrebljivih efekata za male pare, ponekad zaista beznačajne kao što je cena ovog štimera na primer jer cca 1.500 dinara potrošite u kafiću za jedno veče. Čuo sam i od drugih aktivnih gitarista da koriste ovu pedalu i da su zadovoljni. E sada, ako imaš primedbi onda kupi Boss za 90 evrića.
Što se tiče onoga što si napisao "... Pa kao i sve ostalo behringer-ovo... Radi ali bash i ne..." tu se nikako ne slažem, a uveriće i tebe i ostale zvučni primeri pedala DD100, DR100 i OD100 koji su urađeni i samo treba da ih iseckam i podignem na net što ću uraditi ovih dana. Posebno DD100 zaslužuje pažnju jer radi zaista odlično, a Bossov original DD-6 je negde oko 150 evra koliko znam.
Nije do kablova i ostalog posto sve radi ok dok stimer nije prikljucen.... Nije problem u "zakasneloj reakciji" u smislu da mu treba par sekundi da proradi, nego ako je vec i ukljucen neko vreme i radi sa ostalim zicama, opet se gubi sa E....
Da, to sam i napisao i za gitaru, ali ako trzneš žicu i malo sačekaš pokaže rezultat, ponekad moraš da trzneš i dva puta. Kao što sam napisao ako držiš recimo peti prag trebalo bi da ti pokaže rezultat trenutno. E sada, moguće da je tvoj primerak malo "gluvlji" što bi bila jedna od posledica neselektovanih delova. Ponavljam ti za zujanje da je moja pedala potpuno tiha. Testiraj je tako što ćeš vezati samo nju pa vidi da li ima kakvih prizvuka. Ako je tako u redu probaj da joj menjaš mesto pa je stavi na početak ili kraj lanca. Kod mene je uglavnom raspored Boss BD2, CS3 pa TU300. Nadam se i želim ti da ti proradi kako treba.MrMoT wrote:Nije do kablova i ostalog posto sve radi ok dok stimer nije prikljucen.... Nije problem u "zakasneloj reakciji" u smislu da mu treba par sekundi da proradi, nego ako je vec i ukljucen neko vreme i radi sa ostalim zicama, opet se gubi sa E....
- Tiki the Boyler
- Urednik
Problem sa basovskim žicama nastaje u velikoj mjeri i zbog kvaliteta same gitare...MrMoT wrote:Nije do kablova i ostalog posto sve radi ok dok stimer nije prikljucen.... Nije problem u "zakasneloj reakciji" u smislu da mu treba par sekundi da proradi, nego ako je vec i ukljucen neko vreme i radi sa ostalim zicama, opet se gubi sa E....

Uradio sam jedan brzinski tehnički test TU300 koji je završen vrlo povoiljno po pedalu . Na ulaz sam doveo sinusni signal iz ton generatora koji sam vrteo tu negde oko 82 Hz i amplitude oko 200 mV rms, a i kontrolisao izlaz osciloskopom. Spušatao sam nivo sve do desetak mV i pedala je nepogrešivo prepoznavala frekvenciju debele E žice. Zaključak je da pedala generalno radi dobro, ali da verovatno problem pravi uobličivač koji ne pretvori najbolje ulazni analogni signal u kvalitetnu četvrtku sa kojom dalje operiše digitalija tako da se može reći da moja gitara koja ima vrlo dobar i čist signal (Stratocaster) daje dobar ulazni signal spravi. Sasvim je verovatno da probleme stvara nedovoljno čist signal koji se dovodi spravi. No, ako je za utehu čuo sam da i Boss ima taj problem, ali to nisam proverio.
JA sam eto odustao od rekovskog korga i uzeo DT10BR bas na preporuku Tikija i mogu vam reci da sam zadovoljan bas. Nema greska, prava spravica... na pola puta do profi varijante.Tiki the Boyler wrote:Pa meni je savršeno logično da ljudi koji imaju nekoliko sprava u reku imaju i štimer u reku! Pored toga:MrMoT wrote:Ima u Mitrosu i Fenderov podni stimer! Kosta oko 6000 ako se ne varam. A jel neko konta koja je svrha rack stimera? Mislim why bi neko kupovao to cudo?
- štimer ti je konstantno uključen pa možeš povremeno bacati pogled u toku svirke (pogotovo ako uzmeš u obzir da profi pojačala uglavnom imaju poseban izlaz za štimer pa ti štimer ne krade signal zbog prolaza viška);
- zbog dimenzije štimera indikatorske lampice su veće i više ih je, pa je samim tim štimanje preciznije; pored toga, ovi štimeri uglavnom imaju perverzno tačni strobe mod štimanja, te podršku za open štimove;
- veliki broj profi rekovskih štimera imaju dodatnu lampicu sa donje strane koja služi da osvijetli ostale sprave u reku, što na mračnoj bini zna biti itekako korisno.
Ja sam odustao o rekovskogKorga samo zato sto je rek skuplji od tunera... nisam jos spreman za takva ulaganja, jer ako kupim rek za 3 komponenta znam da cu ubrzo potrositi pare na nesto da ga popunim, a nemam trenutno kredita za to.