OD/Fuzz/Distortion
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: OD/Fuzz/Distortion
Matori ne bih da ponovo pocinjemo prepirku ali recimo ocd u stvari nije original kao ni jedna pedala koju fulltone radi to je malo modovan voodoo labs od, tako da si to trebao juriti ako si hteo original u rangu ts9, a posto ni ts9 nije original vec je blago modovan ts-808 onda jbg ni tu nisi na svom. Oprosti sto deluje da te zezam ali se u stvari samo zezam. Poenta je zasto je prioritetno da imas original, razlike izmedju tih pedala , tj originala i kopija su tonski cesto toliko male da vecu razliku pravi desna ruka onog ko svira. Ono sto hocu da kazem je da je uopste nebitno osim psiholoski da li je original ili kopija , svako treba da juri neki svoj zvuk , ako ga dobijas sa originalom ok ako ga dobijas sa kopijom takodje super, ako me kapiras.
Ja mislim da bi se mnogi slozili sa mnom ako bih rekao da se cijena OD/Dist/Fuzz pedala formira otprilike ovako: 60 % Ime i zemlja porijekla, 20 % kvalitet komponenti i 20% zvuk?
Jeste.ali ti ispunis prvo taj psiholoski efekat kada kupis najpoznatiji tube skrimer pa dalje nabrojane.onda ispunis i zelju da cujes taj ton i eksperimentises sa njim.onda lako nakon toga mozes da prodas u oglasima za gotovo iste pare za koje si ih i kupio. TS9 90e..OCD 120e.ova cena je za polovne i to je stabilnije nego evro valuta. Onda mozes da kupis jeftinije ili skuplje sve jedno.i eksperimentises sa zvukom i trazis neke finese.
Upravo tako...zato sam i rekao da su skupe pedale dobra investicija...ali meni to vise ne znaci (osim ako nabasam bas na neku skupu pedalu po maloj cijeni)...ja sam imao jako skup pedalboard, i da bi ga ponovio trebalo bi mi da iskesiram preko 1000 evra...za mene naucna fantastika trenutno.....jbg. onda krenes od onoga sto je jeftino a znas da dobro zvuci, a za pola godine ili godinu cemo vidjeti sta dalje.Fenderica wrote:Jeste.ali ti ispunis prvo taj psiholoski efekat kada kupis najpoznatiji tube skrimer pa dalje nabrojane.onda ispunis i zelju da cujes taj ton i eksperimentises sa njim.onda lako nakon toga mozes da prodas u oglasima za gotovo iste pare za koje si ih i kupio. TS9 90e..OCD 120e.ova cena je za polovne i to je stabilnije nego evro valuta. Onda mozes da kupis jeftinije ili skuplje sve jedno.i eksperimentises sa zvukom i trazis neke finese.
Ni sa Andric ga nebi bolje srociomajtimika wrote:Matori ne bih da ponovo pocinjemo prepirku ali recimo ocd u stvari nije original kao ni jedna pedala koju fulltone radi to je malo modovan voodoo labs od, tako da si to trebao juriti ako si hteo original u rangu ts9, a posto ni ts9 nije original vec je blago modovan ts-808 onda jbg ni tu nisi na svom. Oprosti sto deluje da te zezam ali se u stvari samo zezam. Poenta je zasto je prioritetno da imas original, razlike izmedju tih pedala , tj originala i kopija su tonski cesto toliko male da vecu razliku pravi desna ruka onog ko svira. Ono sto hocu da kazem je da je uopste nebitno osim psiholoski da li je original ili kopija , svako treba da juri neki svoj zvuk , ako ga dobijas sa originalom ok ako ga dobijas sa kopijom takodje super, ako me kapiras.

tačno je to sa originalima / kopijama, ali mislim da tu ima jedan drugi momenat, koji ljude navode da jure original i samo original.
To je nekakav referentni zvuk, kojeg očekuju.
Dakle, uzme original gitaru, original pojačalo, original pedale i onda može da zna kako treba ta konkretna postavka da zvuči.
Tek kasnije je u stanju da upoređuje sa kopijama i da kaže da li se konačni rezultat, tj zvuk, razlikuje od onog što je iskusio kao originalno.
Kako neko ko kupi kopiju kopije plagijata, može da zna kako je zvučao original ako original nikad nije čuo? Samo na osnovu izjava onih koji jesu. I njima eventualno da veruje kako nema razlike ili kako je ima itd
Dakle, uzme original gitaru, original pojačalo, original pedale i onda može da zna kako treba ta konkretna postavka da zvuči.
Tek kasnije je u stanju da upoređuje sa kopijama i da kaže da li se konačni rezultat, tj zvuk, razlikuje od onog što je iskusio kao originalno.
Kako neko ko kupi kopiju kopije plagijata, može da zna kako je zvučao original ako original nikad nije čuo? Samo na osnovu izjava onih koji jesu. I njima eventualno da veruje kako nema razlike ili kako je ima itd
Reference su divna stvar, ako imas love....ali nekim ljudima to nije bitno. Ja nikada nisam ceznuo za Gibom ili Stratom, niti sam se trudio da nabavim neku odredjenu skupu pedalu......prosto ako ti se nesto svidi i zvuci ti dobro, kupis ga, ma kako se zvalo. Ja sam jedan od tih...prosto gitaroski mitovi me nisu nikad privlacili.Overdrive wrote:tačno je to sa originalima / kopijama, ali mislim da tu ima jedan drugi momenat, koji ljude navode da jure original i samo original.
Ja vjerujem da postoje 2 tipa ljudi, jedni sto imaju neki fokus npr. KLON i onda stede i strpljivo cekaju da kupe bas to....a imaju i ovi drugi koji ce radije da izmijenjaju 20 jeftinijih pedala za to vrijeme i igraju se, traze i filozofiraju o tome....vjerovatno sam ja od tih drugih, ali postujem i ove prve. Nema tu greske, samo zadovoljstvo u svakom slucaju

to je ok, jedino što se malo više luta (a možda i ne?) što je negde i lepota tog sporta, istraživanje, nabavka, menjaža, probavanje..tocilj wrote:
Reference su divna stvar, ako imas love....ali nekim ljudima to nije bitno. Ja nikada nisam ceznuo za Gibom ili Stratom, niti sam se trudio da nabavim neku odredjenu skupu pedalu......prosto ako ti se nesto svidi i zvuci ti dobro, kupis ga, ma kako se zvalo. Ja sam jedan od tih...prosto gitaroski mitovi me nisu nikad privlacili.
Sećam se kad je sin Džordža Harisona (Dani) pričao kako mu je ćale dozvoljavao da za početak svira samo stratokastera sa najjednostavnijim Fender Champ pojačalom. Nikakvi efekti, nikakve pedale isl
I onda traži dalje, kopa, istražuje, dodaje..
Možda bi tako trebalo i da bude neko pravilo, a ne ..klinci danas kupe tri gitare, procesore, pedale, pojačala..izgube se u moru zvukova kao žene na rasprodaji veša...što naravno pre vodi u frustraciju nego u zadovoljstvo, ali opet..ima i onih koji tako bolje funkcionišu - imaju neki zvuk u glavi kojeg jure i to je to
Overdrive wrote:to je ok, jedino što se malo više luta (a možda i ne?) što je negde i lepota tog sporta, istraživanje, nabavka, menjaža, probavanje..tocilj wrote:
Reference su divna stvar, ako imas love....ali nekim ljudima to nije bitno. Ja nikada nisam ceznuo za Gibom ili Stratom, niti sam se trudio da nabavim neku odredjenu skupu pedalu......prosto ako ti se nesto svidi i zvuci ti dobro, kupis ga, ma kako se zvalo. Ja sam jedan od tih...prosto gitaroski mitovi me nisu nikad privlacili.
Sećam se kad je sin Džordža Harisona (Dani) pričao kako mu je ćale dozvoljavao da za početak svira samo stratokastera sa najjednostavnijim Fender Champ pojačalom. Nikakvi efekti, nikakve pedale isl
I onda traži dalje, kopa, istražuje, dodaje..
Možda bi tako trebalo i da bude neko pravilo, a ne ..klinci danas kupe tri gitare, procesore, pedale, pojačala..izgube se u moru zvukova kao žene na rasprodaji veša...što naravno pre vodi u frustraciju nego u zadovoljstvo, ali opet..ima i onih koji tako bolje funkcionišu - imaju neki zvuk u glavi kojeg jure i to je to
Hahahahaha...dobro si me podsjetio. Pokusavao sam godinama da objasnim kumu (koji svira sa mnom u bendu), zasto volim pedale i zasto mi procesori ne prijaju (on svira iskljucivo na njima)....i onda sam mu dao izazov prije nekoliko proba, da dodje na jednu probu i usteka se samo u pojacalo (sugavi Laney Lv 300)
i pokusa da odradi probu zajedno sa mnom posle 10 godina procesorskog sviranja....na kraju probe sve mu je bilo jasno, prodaje procesor, trazi pedale

Hocu da kazem ljudi se navuku na beskrajne mogucnosti procesora, efekata, tehnologije....lutaju po mraku, pipaju nesto, a zaborave smisao potrage i cemu ona sluzi. Zaborave kako gitara stvarno zvuci...
ja bih, a ko ne bi, da za manje para dobijem vise. a tu je i cinjenica da nisam pro, sviram kuci i ponekad s drustvom. ne treba mi najbolje, najskuplje, boutique, vintage a nit imam para za sve to. prodao sam Scott McKeon fuzz (koji mi je bio san) posle godinu dana jer sam shvatio da ce da mi radi posao i neki 3x jeftiniji + za te pare mogu da kupim 2 dobre pedale i da zamijenim pikape (sto je i plan trenutno).
novi fuzz ce najvjerovatnije bit ''OzFi Audio'' kopija SunFace-a koji kosta 70e.
novi fuzz ce najvjerovatnije bit ''OzFi Audio'' kopija SunFace-a koji kosta 70e.
Podrska za OzFi Audio.clapton wrote:Novi fuzz ce najvjerovatnije bit ''OzFi Audio'' kopija SunFace-a koji kosta 70e.

Inace, apropo price koliko klon OCD-a zvuci slicno originalu - imao sam prilike da uporedim original u A/B testu sa klonom koji je izradio kolega sa foruma. Necu reci koji, na kraju krajeva nebitno je. Samo trenutno ne mogu da se setim da li je verzija OCD-a 3 ili 4, i razlike su bile toliko minimalne da smo i drugar i ja koji smo radili uporedjivanje (i to obojica svirali, a ne samo jedan svira a drugi samo slusa) ustanovili da se 100% i sami originali toliko medjusobno razlikuju... Eto, na primer, ima 4 razlicite revizije OCD-a.
Kad je situacija vec takva, odn. sema je provaljena odavno i uspesno klonirana, i u to sam se licno uverio na najmerodavniji moguci nacin, stvarno ne vidim poentu kupovine 3.5x skupljeg originala. Nemam pojma, mozda ja nemam tu psihicku potrebu za saznanjem da eto, sviram original, pa jedino zato moguda budem zadovoljan.
Vec dugo sviram kopije odredjenih pedala, i zadovoljan sam zvukom, necu menjati dok ne crknu, ili dok mi nesto u glavi ne klikne, bog zna sta uvek moze pasti na pamet. Ali sigurno razlog nece biti taj da sam zbog necega nezadovoljan.
Slušaj, da je 3x skuplji, niko normalan to ne bi kupio da se igra s tim u sobi. Ali ja vidim po oglasima da se OCD klon od ovih naših par pedal proizvodjača kreću oko 70 evra.Da nije malo mnogo?Baba Slim wrote: stvarno ne vidim poentu kupovine 3.5x skupljeg originala..

Stvarno ne želim da ovo opet pretvorim u prepiranje, ali moram da prokomentarišem.. Znači, žao ti je da kupiš neku standardnu pedalu koju ceo svet svira za nekih 100 evra polovnu, ali ti nije žao da daš 70 evra za neki klon neke izvikane "boutique" pedale? Zanimljivo.clapton wrote: i da zamijenim pikape (sto je i plan trenutno).novi fuzz ce najvjerovatnije bit ''OzFi Audio'' kopija SunFace-a koji kosta 70e.
I povrh svega, kada tvrdiš da nisi pro, sviraš u kući,razumeo bih da hoćeš da promeniš magnete kada već imaš standardnog lampaša sa dobrim klinom kakav je Fender i dobrar overdrive Marshall, dobru gitaru Gibsona lespola ili Fendera stratokastera, i onda si svaku kombinaciju gitara-pojačala-efekti isprobao, i na kraju ti ostali magneti i eventualno kablovi u lancu da probaš i tu kombinaciju, ali ovako mislim koje bacanje para.ali ko voli ja podrzavam.

Apsolutno! +1000 !!!Overdrive wrote:tačno je to sa originalima / kopijama, ali mislim da tu ima jedan drugi momenat, koji ljude navode da jure original i samo original.
Posedujem isti, sve preporuke od mene.clapton wrote:ja bih, a ko ne bi, da za manje para dobijem vise. a tu je i cinjenica da nisam pro, sviram kuci i ponekad s drustvom. ne treba mi najbolje, najskuplje, boutique, vintage a nit imam para za sve to. prodao sam Scott McKeon fuzz (koji mi je bio san) posle godinu dana jer sam shvatio da ce da mi radi posao i neki 3x jeftiniji + za te pare mogu da kupim 2 dobre pedale i da zamijenim pikape (sto je i plan trenutno).

Da li je mnogo ili ne 70e za klon, to je naravno na kupcu da proceni. Znas kako, izmedju ostalog, mnogi graditelji pedala ovde daju garanciju na mehanicke stvari (prekidace i ostalo) koje, verovao ili ne, zaista se kvare. Samo bih ti pozeleo srecu da u okviru garantnog roka pokusas da odes u bilo koju nasu radnju i kazes "pokvario mi se prekidac, ajd' opravite mi to".Fenderica wrote:Slušaj, da je 3x skuplji, niko normalan to ne bi kupio da se igra s tim u sobi. Ali ja vidim po oglasima da se OCD klon od ovih naših par pedal proizvodjača kreću oko 70 evra.Da nije malo mnogo?Baba Slim wrote: stvarno ne vidim poentu kupovine 3.5x skupljeg originala..Video sam da polovne klonove prodaju oko 40-50 evra. Polovan Fulltone OCD v4 sam ja kupio za 90 evra pre godinu i pol dana na Kupujem Prodajem, stajao nedelju dana u oglasima za tu cenu i niko nije pitao. Pre par nedelja je opet bio jedan OCD verzija 2 za 110 evra na KP. Razlika nije ovde 3x. već duplo.opet kažem nije to razlika kao izmedju Squier i Fendera pa da žališ što si dao iljadu evra više da probaš original, ovde je svega razlika do 50 evra da lepo kupiš taj original da vidiš kako to zapravo zvuči, to sam i napisao ranije.šta znam

Prvo, SunFace nije standardna vec mega butik pedala na ciju izradu se ceka iha-haj, i jaako retko se nalazi po oglasima, i to je vrlo diskutabilno po kojoj ceni (govorim za ovde, ne e-bay i ostale internet zezalice za koje osvedoceno mnogim iskustvima ama bas nikad ne znas koliko zapravo izadje nakon svih suludih i random obracunatih taksi i poreza).Fenderica wrote:Stvarno ne želim da ovo opet pretvorim u prepiranje, ali moram da prokomentarišem.. Znači, žao ti je da kupiš neku standardnu pedalu koju ceo svet svira za nekih 100 evra polovnu, ali ti nije žao da daš 70 evra za neki klon neke izvikane "boutique" pedale? Zanimljivo.clapton wrote: i da zamijenim pikape (sto je i plan trenutno).novi fuzz ce najvjerovatnije bit ''OzFi Audio'' kopija SunFace-a koji kosta 70e.
I povrh svega, kada tvrdiš da nisi pro, sviraš u kući,razumeo bih da hoćeš da promeniš magnete kada već imaš standardnog lampaša sa dobrim klinom kakav je Fender i dobrar overdrive Marshall, dobru gitaru Gibsona lespola ili Fendera stratokastera, i onda si svaku kombinaciju gitara-pojačala-efekti isprobao, i na kraju ti ostali magneti i eventualno kablovi u lancu da probaš i tu kombinaciju, ali ovako mislim koje bacanje para.ali ko voli ja podrzavam.
Drugo, pouzdano znam da je konkretno taj OzFi Audio klon napravljen sa odgovarajucim japanskim tranzistorima koje koristi i sam AnalogMan. Ajd pokusaj sam da ih nadjes, kao i ostale delove uostalom, porucis, platis, i napravis pedalu, pa onda sracunaj da li je 70e puno za svo to cimanje. Iznenadio bi se koliko je tu zapravo minimalna zarada.
Trece, vec neko vreme citam i jako mi je zanimljivo kako lako sebi ljudi daju za pravo da sude o tome kada neko ko "nije pro" uopste zeli da sebi priusti skuplju opremu, ili u ovom slucaju, ne mozes da razumes kako neko recimo zeli da menja magnete a da pri tome nije prethodno (barem javno nije rekao da jeste), shodno tvom kriterijumu, prvo isprobao kako kazes sve "standardne" gitara-kabel-pojacalo kombinacije.
Da li je bacanje para? Mozda jeste, ali covek baca svoje pare. Ako tu nekome nesto nije jasno, problem je samo u oku posmatraca.

Ono sto jeste super je da ljudi nakon takvih poduhvata dodju ovde i podele svoje utiske. O tome se radi, a ne da li neko postupa po logickom sledu koji se nekome drugom cini razumnim.
Slazem se sa tocilj-em, sto se mene tice to je pravo u centar. Jednostavno ima i onih, ima i ovih. I na tome opusteno mozemo stati bez bespotrebnog beskonacnog filozofiranja u krug sta/kako/zasto... Znate ono, sto ljudi - sto cudi, i te fore.tocilj wrote:Reference su divna stvar, ako imas love....ali nekim ljudima to nije bitno. Ja nikada nisam ceznuo za Gibom ili Stratom, niti sam se trudio da nabavim neku odredjenu skupu pedalu......prosto ako ti se nesto svidi i zvuci ti dobro, kupis ga, ma kako se zvalo. Ja sam jedan od tih...prosto gitaroski mitovi me nisu nikad privlacili.Overdrive wrote:tačno je to sa originalima / kopijama, ali mislim da tu ima jedan drugi momenat, koji ljude navode da jure original i samo original.