Koliko vredi Marshall pojačalo?

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Rocket Roll

Re: Koliko vredi Marshall pojačalo?

Post by Rocket Roll » 12 May 2009, 13:56

Bulatovic wrote:...meni nista ne znaci...
Da, ali, recimo, ne kupuješ ga ti - bitno je da li kupcu to znači: da li kupuje nekakvo pojačalo ili kupuje to-i-to pojačalo.

Takođe je bitno da li je neko poznat to pojačalo posedovao 15 minuta ili ceo život, da li mu je bilo pedeseto pojačalo po izboru ili prvo, da li je "završilo na vinilu" ili nije (i ako jeste, da li je to bila neka drndalica ili neka slavna pesma).

Bulatovic

Post by Bulatovic » 12 May 2009, 14:07

Slazem se - ne kupujem ja, neko gleda neke druge stavke na pojacalu, samo kazem da nije bas realno ceiniti ne znam koliko pojacalo samo zbog te cinjenice. Tom logikom, moj Marshall se nasao na novom Zeitgeist albumu Rok Misije... :mrgreen:

Uvek je bilo - cena je onolika koliko prodavac ceni a kupac voljan da plati. Naci ce se "ekvilibrijum". Ja sam ove stavke pisao da bi se ustanovila neka "realna i objektivna" vrednost uredjaja, e sad ako moze da ima i tu "neobjektivnu" stranu, nekome ce to da utice na sumu koju je zeljan da plati. Da se prodaje Gary Moore-ov JTM45 reissue iz '90e (pojacalo koje nije nista posebno) verujem da bih se potrudio da ga uzmem jer je snimljen jedan od mojih omiljenih albuma na njemu. Ili jos bolje njegov '72 Superbass.
Ali o ceni toga ne mogu da diskutujem - ja sam dao svoje misljenje vezano za stanje elemenata i originalnosti uredjaja.

:ziveli:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 12 May 2009, 14:26

Da, konačno pitanje je - šta ovde zapravo vidimo: pojačalo ili nešto više od toga. Potpuno je opravdano tvrditi da je ovo "nešto više od pojačala", jer je to sasvim legitimna praksa koja nije isključivo vezana za muzičku opremu. Kada su bilo gde na svetu u ponudi "knjiga iz Tesline lične biblioteke" ili "Vukova mastionica" ili "Pekićeve naočare", ti predmeti ni po ceni ni po značaju nemaju veze sa onim što fizički predstavljaju.

FWIW, mislim da konačnu vrednost ovog pojačala, nažalost, neće određivati značaj koji je njegov bivši vlasnik ostavio u ex-Yu muzici jer mislim da znam kako Sava razmišlja (njemu to, koliko ga ja poznajem, nije bitna stavka).

nenadnenad

Post by nenadnenad » 12 May 2009, 15:56

Hej, pa mozda je to bilo pojacalo od plavog orksestra ili crvene jabuke :mrgreen:

Bas ima marshalovski zvuk ona pesma " kad mi kazes pasha, sto si tako nervozan? pashinice moja, srce mi je slomila , pralja sa dunava i prokletnica otisla " :mrgreen:

Sava

Post by Sava » 12 May 2009, 16:44

Vidim da sam napravio lapsus koji to u suštini i nije jer sam napisao da pojačalo nema "gain dugme", hteo sam da kažem da nema master već samo volume za dva kanala, a zato se i zove super lead koliko znam. Pojačalo je sto posto originalno i nijedan šraf nije zamenjen. Trenutno je zaturen mrežni kabl, zadnji poklopac koji je skinut zbog boljeg hlađenja i futrola za Hi-Watt, ali naćiće se i to.
Serijski broj je MK II SL/A 48976.A.

Evo sada kako izgleda pojačalo:
Image
Image
Image
Image

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 12 May 2009, 17:22

To je Super Lead 100w (SL/A) iz 1969/1970. godine (ta oznaka A na kraju broja se koristila te dve godine, interesantno da nema oznake B vec je 1971. oznacena sa C) i izgleda da je u odlicnom stanju. Ja sam vrlo slicnog, doduse crvenog JMP sa matching kutijom iz 1973. na kome NISTA nije cackano svojevremeno platio 250e (sa sve kutijom) jer je bio "pokvaren", a u stvari nije hteo da radi sa jednom 6L6 i dve EL34 lampe koje su se u njemu nalazile. Nevertheless, ja glavu ovakvog pojacala ne bih dao za ispod 1000e, po cenu da stoji konzerviran i da ga ukljucim jednom godisnje. I meni, btw, je potpuno svejedno ko je pre mene ga svirao, dokle god je ispravan i adekvatnom/originalnom stanju.

Sava

Post by Sava » 12 May 2009, 17:24

Evo i propuštene fotografije nalepnice iz koje se vidi da je serija B2 iz 1969.g.:
Image

Bulatovic

Post by Bulatovic » 12 May 2009, 17:52

Zasto pise da je test uradjen ako dobro vidim 12og 12og '75-e?

Evo jos par originala iz '69e, testiranih '69e
http://www.amparchives.com/album/Marsha ... index.html

http://www.amparchives.com/album/Marsha ... 281_3.html

http://www.amparchives.com/album/Marsha ... /slp2.html

Ono sto mene posebno buni je sledece:

Tolex na pojacalu deluje kao da je "elephant" umesto onog manje grubog koji se stavljao ranije. Dalje, metalni jeste legitiman za '69u godinu, ali nisam nikada video da Marshall iz '69e ima MKII natpis, a uz to ima i taj "bulgin plug" koji su stavljali od kraja 60ih do pocetka 70ih...

Ako je kao sto kazu iz '69e i nikada nista nije otvarano unutra (sto se ne moze bas videti bez slika) onda vredi preko 1500 eura u svakom slucaju!

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 12 May 2009, 18:00

guv'nor wrote:
Duane wrote: jmp iz 63
JMP je nastao tek '67 - do tada je postojao samo JTM. :wink:
DR.TUBE
meni je tako lik rekao... mozda sam ja godinu pobrkao, znam da je sezdes neka... neverujem da bi me lagao, nekapiram zasto, mislim prepoznao sam pojacalo da je JMP, al otkud znam koja je godina...

znaci Rajkov marshallchitj... to je ipak nesto vise od pojacala...

Bulatovic

Post by Bulatovic » 12 May 2009, 19:13

Sada sam pogledao malo bolje slike, i ja sam ubedjen da je ovo pojacalo iz '75.

razlozi su sledeci:
Na svim Marshallima datum testa je datum kada je pojacalo izaslo iz fabrike - u ovom slucaju je '75 (sad da li pise 12.12 nisam siguran)

Druga stvar je serijski broj koji meni izgleda kao: 4897G a ne 48976 A (posto se A ne vidi na slici - a G sugerise da je godina 1975)

MKII natpis i "elephant" tolex koje nisam nikada video na '69 Marshallu.

How to read the serial number (1969-1983)
Marshall used a coding system that provided (a) model, (b) serial number, and (c) manufacture date. This (a)(b)(c) sequence began in 1969 and was valid through 1983.

po onome sto sam video do sada, SL/A - oznacava da je Super Lead u pitanju 100w
4897 je serijski broj pojacala
G - godina 1975

Marshalli iz tih godina nisu imali 5 cifara u serijskom broju kao sto se moze videti na ova dva primera recimo

A ovim modelima pojacala je pocelo kucanje 5 cifara serijskog broja iza SL/A ili SL/B posle cega je islo slovo koje oznacava godinu.

Tako da sam stvarno ubedjen da je ovo pojacalo izaslo iz fabrike kako kaze ona nalepnica a to je 12-i mesec 1975-e godine.

Neka realna cena netaknutog "non celebrety owned" takvog pojacala bi po mom misljenju bila oko 600-800 eura (900 u krajnjem slucaju - ali mi to deluje previse za taj model), a sada na to nek doda ko koliko smatra da cenu podize cinjenica u cijem je posedu bilo pojacalo i sta je snimljeno sa tog pojacala.

U svakom slucaju lep primerak, i vredno kupovine ako je cena po kojoj se nudi prihvatljiva/ odnosno, ima nekoga ko hoce toliko da izdvoji.

Pozdrav! :ziveli:

Luka

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 12 May 2009, 19:54

Nisam ekspert, ali Dojlova "Istorija Maršala" kaže da je u pitanju '69ta, ako se ne varam: http://books.google.com/books?id=E90tMB ... #PPA145,M1
Bulatovic wrote: Na svim Marshallima datum testa je datum kada je pojacalo izaslo iz fabrike - u ovom slucaju je '75 (sad da li pise 12.12 nisam siguran)
Možeš li da zaokružiš gde to vidiš '75tu? Ako je nalepnica u pitanju, meni se čini kao "SL-žvrljotina-žvrljotina".
Bulatovic wrote: Marshalli iz tih godina nisu imali 5 cifara u serijskom broju...
Ovaj očigledno ima pet cifara u serijskom, "A" se izgleda ne vidi na slici (ne bih rekao da ga je Sava izmislio).

MaLuCkO

Post by MaLuCkO » 12 May 2009, 21:10

i meni se cini da vidim na onoj nalepnici obrnuto napisano 12|12|75 :mrgreen:

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 12 May 2009, 21:11

pa s' obzirom da je i potpis naopacke i ja bih tako predpostavio...

Bulatovic

Post by Bulatovic » 12 May 2009, 23:17

Druze, da se razumemo - a NECU da budem pogresno shvacen - ni u kom slucaju, nisam pomislio, niti sugerisao niti pokusao da sugerisem da neko laze ili izmislja, jer se zaista ne bavim takvim stvarima niti me takve stvari interesuju. Kako sam procitao, Sava trazi da sazna koja bi cena odgovarala ovom pojacalu i iz koje je godine. Ja samo dajem svoje misljenje. Najmanji problem, evo slika po cemu ja mislim:

Image

Image

Slazem se, i mene je zbunio od pocetka serijski broj sa 4 cifre, ali pogledao sam malo po internetu i primetio da nisam nasao niti jedan 1959 (superlead) model pre '76-e da ima 5 cifara u serijskom broju - a evo i link za potvrdu istoga:

http://i41.tinypic.com/59sap3.jpg
(takodje, i kada je u pitanju 5 cifara pa slovo, razmak izmedju poslednje cifre i slova je isti kao izmedju ostalih cifara, s toga A na kraju iza 6 bi se videlo jasno - to je moje misljenje)

Ali evo i ovo - posto me je zainteresovalo stvarno koje je pojacalo godiste, evo i misljenja ljudi sa jednog stranog foruma (Metroamp.com) (http://forum.metroamp.com/viewtopic.php ... 63#p251363):

"Yeah, looks like a '75 superlead - I think they started using that 'Elephant-tolex' in 1975. Once had a '75 superbass with that tolex and my '75 superlead has the former tolex - really nice amps though! There should be a G as the last letter in the serial-number - maybe they have mistaken the SL/A as the A in the serialnumber?"

"It´s a ´75: Ser# 4897G."

(napomena - slike su sklonjene sa tog sajta odma po dobijanju odgovora, izvinjavam se iskreno sto sam iskoristio slike bez prethodnog pitanja :oops: )

Meni je stvarno krivo ako je neko ovo shvatio kao moje dokazivanje Savinog izmisljanja ili sta ti ja znam cega, ono sto hocu da naglasim je da sam Savu "upoznao" na drugom forumu dosta pre nego sto sam se registrovao ovde i o njemu imam samo najbolje misljenje - na zalost, zbog stvari koje su se desavale na forumu skoro, ja sam primoran da pisem ovako da ne bi doslo do nesporazuma bilo kog tipa.
Iskreno, i sam sam bio zainteresovan da li je pojacalo iz '69 jer sam zainteresovan za kupovinu Marshall-a do '72, a ovo je izgledalo kao odlican primerak - (osim tih stvari koje mi nisu bile najjasnije), i stoga sam hteo da proverim, i dosao do ovog misljenja.

Ja ne tvrdim da sam u pravu, mozda gresim, onaj serijski broj je malo teze videti, da je pojacalo vraceno '75 u fabriku na testiranje ili da ono uopste nije '75. Ali, posto je ovo otvoren forum, svako ima pravo na svoje misljenje, i meni je uzasno krivo da zbog imanja razlicitog misljenja, neko povezuje ovo sto ja pisem vezano za starost pojacala sa utvrdjivanjem necijeg "izmisljanja".

Nadam se da nije doslo do zabuna jer mi je najmanje stalo da neko, a direktno u ovom slucaju Sava, koga veoma cenim ovde, na osnovu pisanja ovde u bilo kom smislu bude protumacen kao da izmislja. Ja sam samo izneo moje argumente i misljenja i obrazlozio zbog cega stojim iza njih. Nikako mi nije zelja bilo koga da ocrnim, da namestim ne znam kakve price nekome neosnovano, vec da budem clan foruma na kome ce forum biti ono za sta sluzi - prijateljski nastrojeno diskutovanje, otvoreno, o raznim temama, pomaganju oko nekih nedoumica i ostalom, tj foruma gde ce (po prvi put, to bi bilo) svi biti smatrani ravnopravnim i gde ce jedni postovati i ceniti druge i shvatati kao ljude a ne kao nickname i avatar.

Puno Pozdrava,

Luka
:ziveli:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 12 May 2009, 23:44

Bulatovic wrote: Ja ne tvrdim da sam u pravu, mozda gresim, onaj serijski broj je malo teze videti...
Da, sad mi je jasno na šta misliš. Da me ne shvatiš pogrešno, zaista nije bitno da li je taj Maršal iz šezdeset devete ili sedamdeset pete, jer nije "bilo koji" Maršal u pitanju.

A da je "bilo koji" Maršal u pitanju, što se mene lično tiče mogli bi da ga zapale ili da ga prodaju za $1000000, isto bi mi se hvatalo: ne mistifikujem ih i ne smatram da u njima ima neke винтиџ magije.

Post Reply