Nekoliko pedala ili jedan procesor ???
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata
Dersu, savršeno mi je poznato kako funkcioniše procesor (a ti bi mogao da razmisliš zašto se ponašaš kao kolonista koji domorocima poklanja ogledalca i staklene perle), sa raznima sam se zanimao tokom dugog niza godina, i na osnovu toga i kažem da su mi ok za kućni studio (kad nema bolje), a nisam našao da su mi dovoljno ok live. Ne vidim potrebu da ti sada u sitna crevca obrazlažem zašto i kako, prosto to prihvati tako - neko više voli kakvu kontrolu ima kad ima pedale, a neko kad ima procesor. Razni ljudi, razne ćudi. Nemoguće je da ti je prekomplikovano da shvatiš da iste stvari nisu svima podjednako upotrebljive.
Dersu ovaj put stvarno iznenadjuses...
Nemoguce da znas toliko o gitarama i instrumentima a da ne znas zasto pojedini ljudi ne vole procesore...
Ali, da ne drzim pridiku...
Slazemo se u jednom: Procesor je daleko upotrebljiviji sa aspekta lakoce rukovanja u odnosu na pedale, narocito u zivoj svirci. Uz dodatak portabilnosti tu bi se otprilike zavrsavala lista njegovih prednosti.
Ali, zasto ne procesor?
Prvo zato sto je digitalni...To ima dvije ozbiljne posljedice...
Prva je kvalitet zvuka...
Digitalna distorzija? Bljak!...Digitalni overdrajv? Bljak,bljak...Digitalni fuzz? (nobody will notice the difference
)...salim se naravno...Bljak, bljak, bljak
Za digitalne choruse takodje nemam previshe rijeci hvale...phaseri takodje...Digitalni dijel je u vecini slucajeva prihvatljiv...ali interesantno da vecina gitarosa ipak preferira one analogne...Valjda ima razlog za to.
Dakle digitalije jednostavno nemaju tu prirodnost, organicnost i toplinu analognih pedala...Ovo po mom iskustvu narocito dolazi do izrazaja u domenu overdrajvova.
Drugi aspekt je ponasanje tog zvuka u live situaciji.
Da li si ikad svirao u situaciji kada si ti sa digitalnim procesorom a kolega gitarista sa 'obicnim' analognim overdriveom...Ti namjestis zvuk pa boli glava...tu je overdrive, pa taman koliko treba chorusa, prava mjera delaya i reverba...Ma zvuci kao za San Remo. A tvoj kolega kabl pa u SD1 pa u pojacalo. Pojedinacno kad probate, tvoj zvuk je kao simfonijski orkestar odnosu na njega...Medjutim...kad pocne svirka i vi se odpanjite, tebe nidgje u mixu a on...reze li reze, bolje cujes njega sa druge strane bine nego sebe.
Digitalije se jednostavno gube u mixu sa analognim stvarcicama. samo prave buku koja nema moc da izadje iz mixa...Onda samo volumenom moze to da se ispravi...A onda krvare ushi...
Mozda je situacija bolja kada su obje digitalne ali to je vec druga prica...
Treci aspekt je boja zvuka...U kombinaciji sa pedalama ti birash overdrajv KOJI TI HOCES...(ako ih imash vishe odaberesh bash onaj koji ti odgovara za tu svirku)...birash svoj OMILJENI chorus, birash OMILJENI delay...i sve svoje omiljene igrackice stavis u lanac. I imas lanac SVOJIH zvukova...
Sa procesorom ti je 'nosim kako mi ga skroje' situacija. Imash chours koji ti je dosao sa procesorom, imas delay koji ti je dosao sa procesorom, itd...
Dakle, dolje procesori...zivjela analogija...i komunisticka partija jugoslavije...
Ah, da...umalo zaboravih...

Nemoguce da znas toliko o gitarama i instrumentima a da ne znas zasto pojedini ljudi ne vole procesore...
Ali, da ne drzim pridiku...
Slazemo se u jednom: Procesor je daleko upotrebljiviji sa aspekta lakoce rukovanja u odnosu na pedale, narocito u zivoj svirci. Uz dodatak portabilnosti tu bi se otprilike zavrsavala lista njegovih prednosti.
Ali, zasto ne procesor?
Prvo zato sto je digitalni...To ima dvije ozbiljne posljedice...
Prva je kvalitet zvuka...
Digitalna distorzija? Bljak!...Digitalni overdrajv? Bljak,bljak...Digitalni fuzz? (nobody will notice the difference

Za digitalne choruse takodje nemam previshe rijeci hvale...phaseri takodje...Digitalni dijel je u vecini slucajeva prihvatljiv...ali interesantno da vecina gitarosa ipak preferira one analogne...Valjda ima razlog za to.
Dakle digitalije jednostavno nemaju tu prirodnost, organicnost i toplinu analognih pedala...Ovo po mom iskustvu narocito dolazi do izrazaja u domenu overdrajvova.
Drugi aspekt je ponasanje tog zvuka u live situaciji.
Da li si ikad svirao u situaciji kada si ti sa digitalnim procesorom a kolega gitarista sa 'obicnim' analognim overdriveom...Ti namjestis zvuk pa boli glava...tu je overdrive, pa taman koliko treba chorusa, prava mjera delaya i reverba...Ma zvuci kao za San Remo. A tvoj kolega kabl pa u SD1 pa u pojacalo. Pojedinacno kad probate, tvoj zvuk je kao simfonijski orkestar odnosu na njega...Medjutim...kad pocne svirka i vi se odpanjite, tebe nidgje u mixu a on...reze li reze, bolje cujes njega sa druge strane bine nego sebe.
Digitalije se jednostavno gube u mixu sa analognim stvarcicama. samo prave buku koja nema moc da izadje iz mixa...Onda samo volumenom moze to da se ispravi...A onda krvare ushi...
Mozda je situacija bolja kada su obje digitalne ali to je vec druga prica...
Treci aspekt je boja zvuka...U kombinaciji sa pedalama ti birash overdrajv KOJI TI HOCES...(ako ih imash vishe odaberesh bash onaj koji ti odgovara za tu svirku)...birash svoj OMILJENI chorus, birash OMILJENI delay...i sve svoje omiljene igrackice stavis u lanac. I imas lanac SVOJIH zvukova...
Sa procesorom ti je 'nosim kako mi ga skroje' situacija. Imash chours koji ti je dosao sa procesorom, imas delay koji ti je dosao sa procesorom, itd...
Dakle, dolje procesori...zivjela analogija...i komunisticka partija jugoslavije...
Ah, da...umalo zaboravih...

- mislim_stvarno
U, sunce ti tvoje kako ovo zajebano izgleda! Mada verovatno bi tek dva ovakva pedalborda bila dovoljna da sve pedale upregnes...
jcm 800 wrote:Digitalni fuzz? (nobody will notice the difference![]()
)...

JCM800, nikako da priupitam, zašto OD9 a ne OD808?
Opet, to važi samo ako si u trenutku kupovine imao obe opcije za isprobavanje i sl, jer ako ti je OD9 naišao povoljno, polovno i sl, onda ovo pitanje pada u vodu...

guv'nor wrote:jcm 800 wrote:Digitalni fuzz? (nobody will notice the difference![]()
)...
![]()
![]()
JCM800, nikako da priupitam, zašto OD9 a ne OD808?
Opet, to važi samo ako si u trenutku kupovine imao obe opcije za isprobavanje i sl, jer ako ti je OD9 naišao povoljno, polovno i sl, onda ovo pitanje pada u vodu...
A zasto ne?

Pa ne znam... Donio mi ortak iz Schvabije...mogao sam da biram ...ljudi se pale na ts808...ono vintagastost do bola...ali sam oduvijek vishe preferirao ts9 (pod uslovom da su svi ostali parametri isti, jelte). Ima mi trunku vishe ostrine i preznetnosti... cini mi se. A to je kod mene

ma sve će on to rasprodati, pre ili kasnije. viđao sam to toliko puta, nagomilavanje pedala, zajebancija sa procesorima, i na kraju kesa. nit ima svirke nit ima potrebe za svim tim efektima, i onda se ide u rasprodaju. ne tvrdim da je to jcm-ov slučaj, ne poznajem čoveka, samo naslućujem.mislim_stvarno wrote:U, sunce ti tvoje kako ovo zajebano izgleda! Mada verovatno bi tek dva ovakva pedalborda bila dovoljna da sve pedale upregnes...
hoću reći, ljudi se zaleću i gomilaju opremu iz potpuno sporednih razloga osim iz onog glavnog a to je imaš li šta da odsviraš i šta time želiš da kažeš? kada postoji takav motiv, nekakva priča ideja koncept, onda to može da potraje i da održava bend na okupu. pošto toga u 90% slučajeva nema, onda se svirka svede na cover bend ili vikend džemovanje, dok prioritet postaje faks, poso u struci i porodica, računi, krediti, itd. imam nekolicinu takvih primera među mojim ortacima.
ok, svi imamo zablude i iluzije, poenta je što pre isfurati tripove i ne traćtiti vreme i novac jer toga ima jako malo... bre ode ti život dok se osvrneš oko sebe.
Last edited by kide on 26 Aug 2009, 15:53, edited 1 time in total.
Jebote koji lanac. Prava perverzija, i etalon pedal entuzijazma hhehhe

E u peršunjcm 800 wrote:Pa ne znam... Donio mi ortak iz Schvabije...mogao sam da biram ...ljudi se pale na ts808...ono vintagastost do bola...ali sam oduvijek vishe preferirao ts9 (pod uslovom da su svi ostali parametri isti, jelte). Ima mi trunku vishe ostrine i preznetnosti... cini mi se. A to je kod mene![]()

Slažem se sa tobom, nego neki porede OD9 sa TS9, a OD808 sa TS808, dok sa druge strane neki tvrde da je OD9 sličniji TS808ici, a OD808 više vuče ka TS10.
U svakom slučaju

- mislim_stvarno
Za mene je zadovoljstvo da cujem dobar zvuk, i to mi je dovoljno. Nije mi stalo do toga da imam svirke svaki dan (ili u opste). Ne posmatram muziku kao biznis i ne volim ljude koji to rade. Meni je dovoljno da cujem SuperDistortion kroz marshalla, ili Jacksona kroz dr.Boogeya. Voleo bih da imam mnogo gitara, i ne mislim da je to i malo lose, pa makar jednom mesecno svirao svaku. Ovde su vecinom ljudi koji uzivaju u sviranju, pravljenju muzike i samom zvuku svojih instrumenata.kide wrote:ma sve će on to rasprodati, pre ili kasnije. viđao sam to toliko puta, nagomilavanje pedala, zajebancija sa procesorima, i na kraju kesa. nit ima svirke nit ima potrebe za svim tim efektima, i onda se ide u rasprodaju. ne tvrdim da je to jcm-ov slučaj, ne poznajem čoveka, samo naslućujem.mislim_stvarno wrote:U, sunce ti tvoje kako ovo zajebano izgleda! Mada verovatno bi tek dva ovakva pedalborda bila dovoljna da sve pedale upregnes...
hoću reći, ljudi se zaleću i gomilaju opremu iz potpuno sporednih razloga osim iz onog glavnog a to je imaš li šta da odsviraš i šta time želiš da kažeš? kada postoji takav motiv, nekakva priča ideja koncept, onda to može da potraje i da održava bend na okupu. pošto toga u 90% slučajeva nema, onda se svirka svede na cover bend ili vikend džemovanje, dok prioritet postaje faks, poso u struci i porodica, računi, krediti, itd. imam nekolicinu takvih primera među mojim ortacima.
ok, svi imamo zablude i iluzije, poenta je što pre isfurati tripove i ne traćtiti vreme i novac jer toga ima jako malo... bre ode ti život dok se osvrneš oko sebe.
Bilo da imas 77 pedala, 8 pojacala i 18 gitara, ili jednu gitaru, i jedno pojacalo moze da ti dodje da batalis sve, i sve da rasprodas, ali ako neko prozivi 10, 20 ili vise godina u sviranju (uzivanju u sviranju, a ne jurenju zvezda) i sakupljanju opreme, njega jedino velika muka moze naterati da se odrekne necega sto ga na taj nacin ispunjava.
Neke ljude mnogo vise ispunjava sviranje tribute-a sabbathu za 100ak svojih prijatelja nego sto neke druge ispunjava nastup na stadionu pred 100k nepoznatih spodoba.
Ako mislis da je jedini razlog zasto se neko bavi muzikom slava i novac, JAAAAAAKOOOOO si se zayebao. Ti posmatras muziku kao posao i biznis, sto je za mene najgori nacin gledanja na stvari, meni se od toga povraca. Pokazao si se na temi o vg vise nego dovoljno, zato necu vise da trosim tastaturu, jer me kao osoba ne zanimas ni najmanje...
ajde okaci klip kad su sve pedale ukljucene i odvrnute do kraja 

Hahahahahhaahhahahaha, aaaaaaaaaaaaa, kakav post!vasko wrote:ajde okaci klip kad su sve pedale ukljucene i odvrnute do kraja

On topic: Meni je samo bitno da mi se svidja to što čujem i ne opterećujem se oko analogije i digitalije. Mada, ruku na srce, vodim i računo o tome šta mi istinski treba a šta mi treba čisto radi emotivnog zadovljstva, pa tako wah i dist su mi od proverenih proizvodjača jer stvarno ne mogu da vodim računa kako ću šta da zgazim dok sam na bini ,a ovo ostalo, čime se igram po sobi, može i Behringer...

Last edited by Blingo on 26 Aug 2009, 16:42, edited 1 time in total.
- BaalBehrit
To ti je ekvavilent slušanju snimka prdenja u diktafon.vasko wrote:ajde okaci klip kad su sve pedale ukljucene i odvrnute do kraja

Glavnu stvar je rekao jcm800. Ima gomile digitalnih delay-a, npr, koji zvuche bolesno dobro. Ali kad ih svirash u samoci, ili, ako u bendu nemash klavijature ili josh jednu gitaru. Medjutim, ako imash keys ili josh jednu gitru, onda je sve to dzhabe, jer se ne chujesh, a ako se ne chujesh, pa o kakvom to sviranju u bendu prichamo...
TO su moja iskustva. Drive i dist daleko bolje zvuche sa pedale. A eto, pomenuo sam delay jer imam iskustva, a neko drugi nek pomene za druge...
Analogija uvek, pre digitalije, za mene.
TO su moja iskustva. Drive i dist daleko bolje zvuche sa pedale. A eto, pomenuo sam delay jer imam iskustva, a neko drugi nek pomene za druge...
Analogija uvek, pre digitalije, za mene.
Mislim da su takva generalisanja osobina digitalnih i analognih naprava davno prevaziđena.
Digitalni efekti često zvuče bolje, i to je njihova mana. Ali algoritmi se mogu napraviti takvi
da digitalija sasvim uspešno podražava nepredvidljivost analognih naprava. Dosta ljudi poznajem
a zaluđenici su za analogne naprave, znam da u slepom testu 90% njih ne bi prepoznalo najelementarnije
razlike u zvuku gitare, i kada su u pitanju mnogo veći faktori od toga da li je nešto digitalno ili analogno.
Što se tiče probijanja kroz mix, moja iskustva su da se upravo digitalni efekti, posebno posle
distorzije, mnogo bolje čuju i imaju bolju definiciju od analognih.
Ja slušam kako nešto zvuči i ocenim kako će funkcionisati kod mene,
da li je digitalno, analogno ili kvantno to realno ne bi trebalo da se tiče gitariste uopšte.
Naravno, ipak nas se tiče
. Ali pored svih tih lepih spravica često nam sredstvo postaje cilj,
pa počinjemo da čujemo ono čega nema, (ili je nebitno), a manje se bavimo time da naučimo
da sviramo i napravimo neke pesme.
Da ne bude totalno proseravanje i offtopic, jcm800 imaš 10 drajv pedala! Brate.
Digitalni efekti često zvuče bolje, i to je njihova mana. Ali algoritmi se mogu napraviti takvi
da digitalija sasvim uspešno podražava nepredvidljivost analognih naprava. Dosta ljudi poznajem
a zaluđenici su za analogne naprave, znam da u slepom testu 90% njih ne bi prepoznalo najelementarnije
razlike u zvuku gitare, i kada su u pitanju mnogo veći faktori od toga da li je nešto digitalno ili analogno.
Što se tiče probijanja kroz mix, moja iskustva su da se upravo digitalni efekti, posebno posle
distorzije, mnogo bolje čuju i imaju bolju definiciju od analognih.
Ja slušam kako nešto zvuči i ocenim kako će funkcionisati kod mene,
da li je digitalno, analogno ili kvantno to realno ne bi trebalo da se tiče gitariste uopšte.
Naravno, ipak nas se tiče

pa počinjemo da čujemo ono čega nema, (ili je nebitno), a manje se bavimo time da naučimo
da sviramo i napravimo neke pesme.
Da ne bude totalno proseravanje i offtopic, jcm800 imaš 10 drajv pedala! Brate.
- Dersu Uzala
Daleko od toga da se ponasam kao kolonista, kolonisti nisu isli okolo sa pitanjima nego sa direktivama. Ja sam pitao, kako i zasto? Zbog cega? U cemu je poenta kad moze onako kako sam opisao ukratko u slucaju da neko nije imao priliku da se igra sa procesorima i nagaznim kontrolerima istih? A tvoj odgovor? Tvoj odgovor je da parafraziram sledeci: "veruj mi, vise mi odgovara". A mene bas zanima sta ti to konkretno vise odgovara? Ja nemam problem sa tim da mi neko u detalje objasni svoj rezon, ne tretiram ga kao kolonistu u tom slucaju. U svakom slucaju, prihvatam tvoj stav. Ali to je samo tvoj stav, ne moras ni da ga obrazlozis, nema potrebe odmah da skaces u defanzivu. Jos jedna stvar. Pitanje je bilo upuceno svima, javno, a ne samo tebi. Prema tome ne vidim razlog da se ti nalazis nesto licno prozvan ili ne daj boze provociran. Ponavljam, mene zanimaju konkretni razlozi a ne konstatacije tipa, 'veruj mi , znam sta radim'. Ziv bio prijatelju, nista licno ne mislimKristijan wrote:Dersu, savršeno mi je poznato kako funkcioniše procesor (a ti bi mogao da razmisliš zašto se ponašaš kao kolonista koji domorocima poklanja ogledalca i staklene perle), sa raznima sam se zanimao tokom dugog niza godina, i na osnovu toga i kažem da su mi ok za kućni studio (kad nema bolje), a nisam našao da su mi dovoljno ok live. Ne vidim potrebu da ti sada u sitna crevca obrazlažem zašto i kako, prosto to prihvati tako - neko više voli kakvu kontrolu ima kad ima pedale, a neko kad ima procesor. Razni ljudi, razne ćudi. Nemoguće je da ti je prekomplikovano da shvatiš da iste stvari nisu svima podjednako upotrebljive.