Bugera ILI Blackstar? Nastavak... dobar ton za umreti II
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
-
Re: Bugera ILI Blackstar?
ZZ top može bez problema (provalićeš već podešavanja)
Gary Moore isto, mada mislim da za njega jedna sustain pedala ne bi bila na odmet
SRV (i sav taj čist stratoliki blues) je divota svirati
Dire Sraits, E.C., džeziranje..sve zvuči mnogo lepo i ako ti nešto znači, ja sam odustao od kupovine Fender mustanga III-ke, kada sam probao Bugeru v5
Jednostavno, Bugera mi je bilamnogo ubedljivija, a i nekako sa lampašem nema prevare - onako kako sviraš, tako se i čuje
Kod digitalaca to već nije slučaj (moj osećaj jel'te)
Meni je ovo prvi lampaš (iako sam svirao kod drugih ljudi) ali nisam toliko bio "u materiji" jer me je više interesovalo sviranje nego tehnikalije
Sad kada sam rešio da ga kupim, nekoliko meseci sam istraživao, probavao sve što sam mogao i vamte namte - srce mi zaigralo kod Bugere.
Čak toliko, da sam odustao od v5 i kupio v22-jku
Moj ti je savet da odeš i probaš ga negde (mislim da Mitros nema više 22jku, a nisam siguran ni u Artistu da li mora da se naručuje i čeka..) probaj makar v5 i ponesi svoju gitaru.
Pa onda znaš šta da očekuješ od zvuka, a kod tog lika samo probaš da vidiš da li je sve ok i to bi bilo to
Gary Moore isto, mada mislim da za njega jedna sustain pedala ne bi bila na odmet
SRV (i sav taj čist stratoliki blues) je divota svirati
Dire Sraits, E.C., džeziranje..sve zvuči mnogo lepo i ako ti nešto znači, ja sam odustao od kupovine Fender mustanga III-ke, kada sam probao Bugeru v5
Jednostavno, Bugera mi je bilamnogo ubedljivija, a i nekako sa lampašem nema prevare - onako kako sviraš, tako se i čuje
Kod digitalaca to već nije slučaj (moj osećaj jel'te)
Meni je ovo prvi lampaš (iako sam svirao kod drugih ljudi) ali nisam toliko bio "u materiji" jer me je više interesovalo sviranje nego tehnikalije
Sad kada sam rešio da ga kupim, nekoliko meseci sam istraživao, probavao sve što sam mogao i vamte namte - srce mi zaigralo kod Bugere.
Čak toliko, da sam odustao od v5 i kupio v22-jku
Moj ti je savet da odeš i probaš ga negde (mislim da Mitros nema više 22jku, a nisam siguran ni u Artistu da li mora da se naručuje i čeka..) probaj makar v5 i ponesi svoju gitaru.
Pa onda znaš šta da očekuješ od zvuka, a kod tog lika samo probaš da vidiš da li je sve ok i to bi bilo to
Što se servisa tiče, sve zavisi. Otprilike redovno održavanje podrazumeva promenu lampi kada dotraju, ali to može da bude relativno dugačak period vremena. Recimo, ja sam svoje bivše matoro Fender pojačalo odneo na servis prvi put u mom vlasništvu pred jedan veliki koncert (2004., a svirao sam ga pre toga ihaaaaj)), i tu je majstor ustanovio da ima nekih dotrajalih elektrolita koje je zamenio (jbg, pojačalo bilo iz 1967. tako da je to u redu skroz), i pored toga mi je zamenio lampe i uradio bias... Sledeći servis je tipa bio 2009. ako se dobro sećam, znači nakon nekih 5 godina.
Srećom, jer je kod mene išlo 6 preamp i 2 izlazne lampe (6x10e + 2x15e samo za lampe, i to ako te usere da nađeš po toj ceni).
Sve zavisi kako i koliko sviraš pojačalo. Ako ga sviraš pošteno otpanjenog non-stop, normalno je da se lampe brže troše. Ja sam npr. pri tom drugom servisu (2009.) stavio neke matore ruske koje su deklarisane na neki nenormalno velik broj radnih sati (tipa, 5000), pa ti računaj koliko je aktivnog sobnog sviranja, proba i svirki potrebno da se to dovede do momenta za menjanje.
Dakle, ako sve radi, servis ne treba. Kad nešto ne bude radilo, kod majstora i gotovo, kao i sa svim drugim stvarima koje koristiš.

Sve zavisi kako i koliko sviraš pojačalo. Ako ga sviraš pošteno otpanjenog non-stop, normalno je da se lampe brže troše. Ja sam npr. pri tom drugom servisu (2009.) stavio neke matore ruske koje su deklarisane na neki nenormalno velik broj radnih sati (tipa, 5000), pa ti računaj koliko je aktivnog sobnog sviranja, proba i svirki potrebno da se to dovede do momenta za menjanje.

Dakle, ako sve radi, servis ne treba. Kad nešto ne bude radilo, kod majstora i gotovo, kao i sa svim drugim stvarima koje koristiš.

Hvala vam puno. Rekli ste mi sve
Sad nek bude sreca na mojoj strani i uskoro ta bugera dodje u moje vlasnistvo. 

Imaš pp. 

Uključujte i isključujte vaša lampaška pojacala sa "Stand by"-om i kada god pravite pauzu, takodje prebacite na "Stand by",pa će vam vaša pojačala, odn. lampe, mnogo duže trajati. Pogotovo je bitno kod uključenja.Pustite lampe i do 2 minuta, da se lepo zažare.
-
Bane znaš li kakva je situacija sa lampama u Bg, gde je najveći izbor isl?
bila je vec diskusija na tu temu (ne bih da je zapocinjem opet), ali nema dokaza da je to tacno. Bar ne sa naponima koji se srecu kod gitarskih pojacala.Bane bass wrote:Uključujte i isključujte vaša lampaška pojacala sa "Stand by"-om i kada god pravite pauzu, takodje prebacite na "Stand by",pa će vam vaša pojačala, odn. lampe, mnogo duže trajati. Pogotovo je bitno kod uključenja.Pustite lampe i do 2 minuta, da se lepo zažare.
Ako si pokusao da "istrosis" nekoliko kompleta istih lampi iz iste serije sa i bez standby i ima razlike u zivotu, OK, prihvaticu kao argument

Mislim, u teoriji zvuci skroz razumno to sto kazes...bolje je da ne nabijas gas kolima dok se ne zagreju...ali do sada nisam video dokaze da je to tako kod lampasa. Ako me pamcenje sluzi, u Mullard ili RCA manualu za lampice iz 50ih gde kazu da to nema veze. Probacu da ga iskopam...
Btw, ja sam skroz prestao i da ugradjujem standby na moja pojacala pre par godina i za sad nemam problema.

Nema dokaza ni da će lampe pre da riknu ako nikad ne gasiš pojačalo. Bar ja ne znam nikog ko je imao dva seta lampi pa probao i jedno i drugo.
nebojsak wrote:Nema dokaza ni da ja znam i jedno i drugo.

jel sam dobro odradio? ovako se igra? a pokazhite miiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
to je kao da kazes da se zice menjaju kad puknu, dok prave zvuk ok jeBaba Slim wrote:Dakle, ako sve radi, servis ne treba. Kad nešto ne bude radilo, kod majstora i gotovo, kao i sa svim drugim stvarima koje koristiš.

citao sam pomalo o tome, ima teorija da paljenje i gasenje lampi steti vise nego da se ostave da rade sve vreme. Kao sa sijalicama, najveca je sansa da grejac crkne kad je palis. Tako da ima smisla da se pojacalo ne gasi ako je pauza dovoljno kratka...samo se postavlja pitanje za koliko se "osteti" lampa prilikom paljenja/gasenja u poredjenju sa kontinualnim radom. Ako je npr paljenje ekvivalent radu u prazno sat vremena, onda se za pauze manje od sat vremena ne isplati gasiti ih. Ako pauziras duze ondak se ne isplati.nebojsak wrote:Nema dokaza ni da će lampe pre da riknu ako nikad ne gasiš pojačalo. Bar ja ne znam nikog ko je imao dva seta lampi pa probao i jedno i drugo.
Pa dobro, nisam mislio bukvalno. Podrazumeva se da je sve ok dok pojačalo daje zvuk koji treba da daje. Kad se karakter zvuka baš promeni, i dođe do sporednih zvučnih efekata (periodično šuštanje, brujanje, šta ti ja znam), onda je već dogorelo i debelo zrelo za menjanje. To sam mislio zapravo, m'kay?bancika wrote:to je kao da kazes da se zice menjaju kad puknu, dok prave zvuk ok jeBaba Slim wrote:Dakle, ako sve radi, servis ne treba. Kad nešto ne bude radilo, kod majstora i gotovo, kao i sa svim drugim stvarima koje koristiš.mislim da je sa lampama slicno kao sa zicama, kako stare polako im se menja i zvuk jer im se parametri menjaju (najvise gm-transconductance, ne znam srpsku rec).

mislim da se zvuk menja i u smislu promene karaktera, ne samo nepodnosljihog sustanja i slicnih show-stoppera. Otprilike kao sa zicama. Svaki dan su gore i gore, ali ne primecujes jer danas nije primetno losije nego juce. Pa kad stavim nove zice padnem u nesvest koliko bolje zvuce (yeah, lenj sam i menjam ih na pola godine) 

Near the end of their useful sonic life, aging vacuum tubes may degrade the sonic character of the product(s) they are used in. The sound may become somewhat dry and lifeless, with a noticeable decrease in harmonic richness or bloom. Bass response may be diminished, and musical dynamics may flatten out or compress.