evo koliko magneti utichu

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Cortex wrote:i meni su bolji stock pickupi, ovi magnatroni zvuche kao kad nemanja zalemi singlove u jaguara
Aj' idi obrni još jednom Crysis 3. A izašao je i Dead space novi da znaš samoTrzalica wrote:Wowww "experti", lak na telu UTIČE na ton u prepoznatljivoj meri?majtimika wrote:Ne gusi poli gitaru strucnjaci nego debljina istog
Sećam se da su mnogi bili pobornici da čak i drvo ne utiče na ton. Koliko kontroverzi ... Kako li tek onda celo telo gitare od biranog, znalački obradjenog i sušenog drveta utiče na TON, ako dva milimetra laka toliko "guši" isti?!? Znači, ton ipak ima veze sa telom gitare, dvetom od koga je izradjena, JER, kada oslobodimo DRVO "okova" tj. laka, onda se razlika i te kako čuje? Onda drvo šalje vibracije na magnete u koherenciji sa žicama, jeli?
Kako li onda tek telo iz jednog dela utiče na ton za razliku od tela iz više delova gde su preseci lepljeni lepkom i gde ton mora zbog tih preseka da "preskače" od jednog lepljenog dela do drugog dela po telu (a uzimajući u obzir da svaka daska drugačije zvuči i ton ima da se menja) da bi se odaslao preko "vibracija" na magnete
![]()
Pa ovo su već teorije ...Meni je pun q ovih što vele da im je budget jeftina gitara "prodisala" kada su joj skinuli lak ili zamenili magnete, iako je ovo drugo uočljivije u "ton-u"!majtimika wrote:Pun mi kufer ove filozofije oko finisa
Кад крља трзалицом, више ми се допадају сток магнети. Међутим, кад свира прстима, више ми се допадају TV Jones.Cortex wrote:
mateuspoz wrote:Predlažem da se vratimo temi koja je posvećena Fender MiM Stratovima ako se ne varam.
Kako sam ja mogao da primetim, tela tih gitara su napravljena iz 2 ili 3 lepljena komada. Kada su u pitanju tonske karakteristike mislim da nema čujne razlike izmenju tela iz 1 ili
2-3 komada, vazda sam uhu prislanjao takva tela i poredio njihovu zvučnost, tu razliku je nemoguće uhvatiti, pouzdano znam da su monoge daske pripremljene za izradu tela bile prepolovljene, potom lepljene, naravnao, samo iz "bezbednosmnih" razloga, manji je rizik da će drvo proraditi (a drvo uvek radi, pa bilo staro i 10-15 godina).
Lepak za drvo nije nikakva "brana" za prenos vibracija....ja sam već opisao na MF zvonkost jednog tela Maye Strata koje je sastavljeno od 15-tak delova veličine, npr. parketa, kada smo skinuli nekakav autolak sa nje i testirali to teli, Ilijani i ja bili smo vrlo prijatno iznenađeni, to je zvonilo i zvonilo...
Ovde već prikazani CS Rory Strat je telo iz dva komada, tek to kako je zvonilo....imao sam Radulović Strat, jedan komad domaćeg jasena, tvrdim da se to telo nikada (pa ni sad) nije "smirilo", doduše, ne pravi probleme, ima leka i za to, ali nikad se ne zna....
Definitivno poliester jeste najbolja zaštita tela gitare u svakom pogledu, i od vode, hemije bilo koje vrste, mehanička (zato stavljaju debeo sloj, pretpostavljam), ali tako "natoplena" gitara ne zvoni poput gitare s tankim slojem nečega, u to sam siguran.
Postoji tu taj subjektivni osećaj kada takvo telo prosto "kliza" pod šakama, možda to i prevari ali ja sve što sam probao i imao u tom fazonu, relic, road worn, jako mi je prijalo i možda je moje uho čulo ono što sam želeo da čujem...
Neko će pitati, pa zašto se ne prave gitare bez debelih slojeva laka, odgovor je jednostavan, Fenderu i ostalima je stalo da kupcu isporuče pouzdan instrument koji se neće za nekoliko meseci ili godina pokriviti i biti neupotrebljiv...evo, u Mitrosu stoji jedna prelepa RW Telecaster gitara ali pragovi su iskočili iz vrata, pretpostavljam da je vrat "proradio" zbog toga što je bez zaštite laka...jbga, rizik....a tonski, to je jedna od gitara koje bih najpre uzeo za sebe samo da nema tog nedostatka....bolje zvuči od mnogo skuplih Fendera...
Pozdrav svima evo malog rivjua iz BGmitros radnje.imate u ponudi jedan prelep baja telekaster hani blond,sa devetkama ne znam zasto kad tu treba da idu desetke dobro setapovanog,po broju iz 2010 godine sto ce reci dve godine stoji i ceka.licno volim da malo odstoje u radnji i odrade ako ima sta.elem osim prelepog finisa ganc ganc sto se kaze i ova zvoni bas dobro rekao bih standardno dobro i isto kao i 4 5 komada koje sam probao ranije sa karakteristicnim zvukom pomalo prskutavo.za moj ukus isle bi bolje desetke bas se oseti razlika u zvuku u odnosu na mog kod kuce.jedino mi se ne dopada cena 77000,moze se istakupiti iza 500 kad je popust ali dobro....posle nje uzeh telekaster usa de lux183000 i posto je kisa padala i nije bilo nikog u radnji isvirah i nju na suvo do mile volje.tanji c vrat promenljivi radijus neki bezlican mat finish sve to i nije bitno ali po pitanju sustaina bas bas nista posebno.ne verujem sam sebi da cu reci isto kao baja pored nje,ali je tako. i onda uzeh road wornzuti o kom je mata pricao jos uvek je u radnji i opet totalno druga prica.topliji zvuk aldera jednostavno traje i traje... i traje.licno ne volim taj umjetnicki vintage fazon,sve brzo odmah, sto pre, samo da budemo u trendu,nemam nista protiv da gitara sjajna i sljasteca ako je dobra stari sa mnom i menja se bas kao i ja ali i to je ne bitno za ovu pricu. sve tri gitare probane dugo oko dva sata u praznoj radnji nema greske.tri razlicite cene koje po meni ne opravdavaju uvek kvalitet ali ito je valjda deo cari.,brenda fender na koji se lozimo. e za sledeci put sam ostavio poslasticu da probam.po prvi put american vintage 56 stratocaster sa debelim v vratom radijus 7,25 i vintage pragovima. mislim da je to najdeblji strat vrat koji sam do sada video.e sad mogu da idem i perem sudove ovo mi je umesto jutarnje kafe sa komsinicom kod koje ne smem kao dobro izdresirani muz.
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest