Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
meni sve liči da je to moguće rešiti nekakvim dogovorom?majtimika wrote:
U miksu znaci da kad ceo bend svira jednostavno sve mora da se podesi da svako ima svoju frekvenciju i onda se niko nece mesati nikom u opseg i sve ce se cuti, to nije problem kod troclanog benda gde imas bas, bubanj i gitaru, ali ako imas dve gitare ta dva zvuka moraju biti razlicita da bi se culi, ne tisi i glasniji nego razliciti, e sad ako imas dvojicu gitarista koji sviraju obojica i ritam i lead to bude problem jer jednostavno moraju biti tu negde i sa snagom i sa bojom tona da bi se i jedan i drugi culi e onda stupa na snagu intelekt, iskustvo , ne preterivanje i jednostavno blage modifikacije na opremi kako bi sve to lapo leglo a niko ne bi bio nezadovoljan, jer da bi se jedan cuo onaj drugi mora da izmeni svoj bazicni ton na koji je navikao i koji voli.
Mogu na prste da nabrojim svirke gde je bio ozvučen duet gitara, a gde se moglo uživati u zvuku, a da nije Miroslav Tadić i Vlatko Stefanovski...majtimika wrote:U miksu znaci da kad ceo bend svira jednostavno sve mora da se podesi da svako ima svoju frekvenciju i onda se niko nece mesati nikom u opseg i sve ce se cuti, to nije problem kod troclanog benda gde imas bas, bubanj i gitaru, ali ako imas dve gitare ta dva zvuka moraju biti razlicita da bi se culi, ne tisi i glasniji nego razliciti, e sad ako imas dvojicu gitarista koji sviraju obojica i ritam i lead to bude problem jer jednostavno moraju biti tu negde i sa snagom i sa bojom tona da bi se i jedan i drugi culi e onda stupa na snagu intelekt, iskustvo , ne preterivanje i jednostavno blage modifikacije na opremi kako bi sve to lapo leglo a niko ne bi bio nezadovoljan, jer da bi se jedan cuo onaj drugi mora da izmeni svoj bazicni ton na koji je navikao i koji voli.Overdrive wrote:da iskoristim ovu vašu raspru da priupitam u vezi sa ovimmajtimika wrote: Ajd predpostavimo da znas da sviras, da imas bend i da imas jos jednog gitaristu i da tvoja gitara ne izlazi iz miksa pored njegove
Šta zapravo znači to u "miksu"?
kako je moguće da jedna gitara ne izlazi pored druge (i gde da izlazi? misliš da se čuje?)
Zar to nije moguće rešiti sa "ej, smanji malo tvoje, da pojačamo malo moje pojačalo..?" ili se misli na nešto drugo..
To "u miksu" stalno slušam ali ne znam o čemu se zapravo radi
verujem da je tako, ali s obzirom na naš mentalitet, egomanijačenje i generalno bolesno dtanje u društvu, sklon sam da izvedem zaključak da onda 99% (kad već krenu sa procentima) majstora za pedale zarađuje upravo na tome - na nesposobnosti muzičara da se dogovore ko će da svira tiše a ko glasnije?majtimika wrote:Moze ali nije uvek slucaj i to dobro znas, u vecini slucajeva fabricki zadovoljava, ali nekad i ne , jednostavno zato i postoji handmade scena koja cini mozda 1-2% ukupne scene, i o tome se radi, isto kao sto i na muzickom forumu visi mozda 1-2% srpske muzicke scene, upravo iz razloga sto im nesto fali, e sad to sto je fenderica tele pa ne moze to da shvati to je vec drugi problem.
He, he...Overdrive wrote:(vadi novu cigaru iz fijoke, otkida joj vrh i pali šibicom..zagledan u novu kolekciju figurica na svom stolu..)
pa iebot ekoji je smisao onda toga?Cope wrote:
Mogu na prste da nabrojim svirke gde je bio ozvučen duet gitara, a gde se moglo uživati u zvuku, a da nije Miroslav Tadić i Vlatko Stefanovski...
Vrlo zajeban koncept, a u nas olako shvaćen...
Zvuk na bidni je do vas, a zvuk ka publici je do tonca i tehnike. Al ni jedan tonac do sada nije uspeo da upegla bend koji ne zna da svira.Overdrive wrote:pa iebot ekoji je smisao onda toga?Cope wrote:
Mogu na prste da nabrojim svirke gde je bio ozvučen duet gitara, a gde se moglo uživati u zvuku, a da nije Miroslav Tadić i Vlatko Stefanovski...
Vrlo zajeban koncept, a u nas olako shvaćen...
Koju ću stanicu na radiju radije da slušam, onu koja ima super zvuk ili onu koja krči?
Kaže mi moj bubnjar jednom, kad sam pitao šta ćemo sa opremom, i zvukom i ko će to sve da podesi (jer je u studiju jedna priča, navikneš se na podešavanja, zvuk..a sasvim druga kad odeš negde da nastupiš, pa umesto glave od 100w i kutije 4x12 izneseš 30w kombo sa jednom 12 ticom, pa onda mikrofoni, pa krci palci..) i sve u smislu krajnjeg proizvoda - nekog prijatnog zvuka za publiku - a on mikaže: nema bratee..na stejdžu ne čuješ sam sebe..![]()
Pa iebote ne da ne bih svirao pod takvim uslovima nego doviđenja
Kapiram da se tu nađe neki li sa miksetom i da malo ispegla sve šta treba, da ne bi publika slušala radio koji krči..
Meni je dobar zvuk uslov bez kojeg ne pristajem ni na kakav nastup
ima ali..zwelj wrote: Uzgred, ima li toga jos po novinarnicama... ljubici, krimici...?
to je drugi padežCope wrote:
Zvuk na bidni je do vas, a zvuk ka publici je do tonca i tehnike. Al ni jedan tonac do sada nije uspeo da upegla bend koji nezna da svira.
Verujem da je Pet Metini lakši za saradnju od tebeOverdrive wrote:to je drugi padežCope wrote:
Zvuk na bidni je do vas, a zvuk ka publici je do tonca i tehnike. Al ni jedan tonac do sada nije uspeo da upegla bend koji nezna da svira.
ali ako mu ja napravim spisak pesama gde na svakoj piše šta kako treba da zvuči u odnosu na šta, valjda bi umeo to da izšandrmanizuje
samo u studijimaTenji wrote:Overdrive, jesi svirao ti nekad negde?Sastavljas spisak pesama toncu, mislis da mesto u miksu znaci ko je tisi a ko glasniji, ne bi nastupao ako zvuk nije dobar... Sve ovo zvuci kao nesto sto bi rekao neko ko nije prosetao pored svirke, a kamoli se penjao na binu.
uu da znaš da sam picajzlaCope wrote:
Verujem da je Pet Metini lakši za saradnju od tebe![]()
U tom slučaju tonac je član benda.Tenji wrote:Overdrive, jesi svirao ti nekad negde?Sastavljas spisak pesama toncu, mislis da mesto u miksu znaci ko je tisi a ko glasniji, ne bi nastupao ako zvuk nije dobar... Sve ovo zvuci kao nesto sto bi rekao neko ko nije prosetao pored svirke, a kamoli se penjao na binu.
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest