Kupovina opreme preko oglasa

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Locked
eg303

Re: Sredstva za održavanje rosewood-a...

Post by eg303 » 27 Nov 2011, 15:28

nebojsak wrote:
eg303 wrote:Možda nije pravo mesto, ali da ne otvaram bez potrebe novu temu, pre par meseci smo nešto vtreli na temu održavanja rosewood-a, pa nekako ostade to nedovršeno. Danas tumarah nešto po sajtovima naših muzičkih radnji, nude svašta, od nekih 300 do 600 kinti, msm, yebesh 300 kinti tamo-vamo nego se pitam šta je od toga zicer dobro za tu svrhu, koliko sam razumeo to se nanosi jednom godišnje i sl, pa kad ga već turam da turim ono što valja, jel Dunlop, recimo, preporučljiv ili nije?
Dunlop, D Andrea, svejedno, isti kurast. Ja recimo koristim orahovo ulje iz apoteke, par puta godišnje lepo namackam grif i ostavim ga po sata, pa onda uglancam i skinem eventualno blato četkicom za zub. Lepo ga osveži.
Orahovo ulje? Ovi svi pričadu da je limunovo (ko ga iscedi mast iz limuna svaka mu čas'!) mader meri za to, znači mogu i orasi...
Pajz' kad bude da može i mast iz suvi' šljiva da se arči za rozvude...
Dankešen u svakom slučaju...

nebojsak

Re: Kupovina opreme preko oglasa

Post by nebojsak » 27 Nov 2011, 15:30

Ova dva navedena komercijalna su limunovo, ni sa tim nećeš pogrešiti.

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 27 Nov 2011, 15:35

Meni je Mirko Tasic kad sam ga to pitao rekao da moze bilo kakvo ulje za kosu iz apoteke. Orahovo, cickovo, limunovo, bademovo valjda... Kao samo odaberes miris koji ti se svidja i udri, samo ne stavljati previse ulja da ne upije mnogo

Bozha

Post by Bozha » 27 Nov 2011, 15:50

eg303 wrote:na temu održavanja rosewood-a, pa nekako ostade to nedovršeno.
Licno iskustvo... "Dunlop 01" - nekakva tecnost koja smrdi zapaljivo, nanosi se na krpu kojom zuljas drvo, dobro izvlaci shtroku, sve ono crno, braon i zeleno, ostavlja fretbord cist i suv k'o barut; "Dunlop 65" - uljana tecnost, mirise na limun, dobro natopis drvo i ostavis preko noci ili vise da upije, ima neku zajedanciju na cepu kojom to lako ide. Efekat zadovoljavajuc, moja preporuka! Sad, ako si uporan naci ces po netu "nobelovaca" koji kod izvesnih ulja nalaze manu na molekularnom nivou, dal' su prirodna il sintetska, pa na duzi rok nekako polimerizuju, pa to steti drvetu ili sta vec... Posle par godina Dunlop skroz ok.
eg303 wrote:P.S. Ne znam šta je tragično da neko ko jeste preprodavac to i prizna, lično ne vidim ništa uvredljivo u tome
Nemoj majke ti... Receno je i vise nego sto treba.

nikolic025

Post by nikolic025 » 27 Nov 2011, 16:10

Nema potrebe preko noci da je ostavis,to ce ti vecina ljudi reci...

Sasvim je dovoljno pri svakom menjanju zica da je obrises sa tim Dunlopom sto skida stroku (imam ja neki,ne znam da li je isti,ima pumpicu,i onako je alkoholno,cini mi se,brzo isparava),posle toga stavis neko limunovo ulje,ili sta vec zelis...Ja konkretno stavljam Gibson conditioner,onako mala flasica,bela...A imam i neko limunovo ulje,Dunlop,pa kako kad...Namazes tanak sloj,onako krpicom,da bude vlazno,ali da se ne sliva...Ostavis par minuta,pola sata i videces vec da ce se pomalo osusiti i obrises visak...Kada to redovno radis,drvo ce biti zasticeno od znoja itd,nece upijati vlagu,cak ce manje i manje upijati to ulje,ali znas da je zasticeno i to je to...

Cak da i lepu svezu boju rosewood-u...Do duse,ja uvek perem ruke pre sviranja i brisem zice posle,tako da mi fingerboard ni ne bude strokav...Cak i posle dva-tri meseca sviranja (zavisi koje zice koristim),cak i posle pola sata ostane sloj slicne debljine kao sto sam naneo...Znaci,nece upijati ni vlagu...A jedna ta flasica limunovog ulja,iako sam pola prosuo na krevet dok sam mazao vrat,traje tri-cetiri godine...A sad sam i taj Gibson uzeo,tako da kontam da sam miran jos bar 4-5 godina...

faks
Badmotorfinger

Post by faks » 27 Nov 2011, 16:54

kwiss

Post by kwiss » 27 Nov 2011, 18:17

eg303 wrote:Možda nije pravo mesto, ali da ne otvaram bez potrebe novu temu, pre par meseci smo nešto vtreli na temu održavanja rosewood-a, pa nekako ostade to nedovršeno. Danas tumarah nešto po sajtovima naših muzičkih radnji, nude svašta, od nekih 300 do 600 kinti, msm, yebesh 300 kinti tamo-vamo nego se pitam šta je od toga zicer dobro za tu svrhu, koliko sam razumeo to se nanosi jednom godišnje i sl, pa kad ga već turam da turim ono što valja, jel Dunlop, recimo, preporučljiv ili nije?
P.S. Ne znam šta je tragično da neko ko jeste preprodavac to i prizna, lično ne vidim ništa uvredljivo u tome, mislim da je ovde reč samo o tome kako se taj instrument kasnije predstavlja, to može nekoga da isprovocira jer je juče video nešto po jednoj ceni "prosečno" oglašeno, sutra to isto na istom mestu opisano u superlativu superlativa za par desetina procenata veće pare. Nisam oduševljen takvim stvarima ali toga je uvek bilo i biće, onaj nesretnik iz Bora je jedno godinu dana oglašavao neki M3 Gibson, pretio rokovima do kojih važi cena, mogućom promenom raspoloženja volje za prodajom, kasnije sam ga viđao i na halo-oglasima, limundima, vrteo se negde oko 600 evara, ali nedavno je taj instrument dobio novog (beogradskog) vlasnika i cenu na istim KP oglasima od 1500 evara, verovatno je uračunao gradsku taksu (još ju je gradonačelnik Čović doneo) od 3%...
E, da, neko je spomenuo Maya LP, imao sam davno (osamdesetih) jedan i bio je živi qratz, bolt-on "pitaj-boga-koje-drvo-na-koje-šrafljeno" a "humbackeri" su zapravo bili single-coili neprimetni ispod širokih niklovanih poklopaca, na oko lepa tanbura ali zapravo veslo, ne kažem da je ta na oglasu takva ali svakako obratite pažnju na ove stvari...
"Drvo" plywood kao i većina japanaca pravljeni sedamdesetih :O.o:

fattwang

Post by fattwang » 27 Nov 2011, 18:27

eg303 wrote:Možda nije pravo mesto, ali da ne otvaram bez potrebe novu temu, pre par meseci smo nešto vtreli na temu održavanja rosewood-a...
Nije mesto , postoji tema "Izrada i odrzavanje muzickih instrumenata"
Taman se ponovo otvorena diskusija rasplamsava :grummel_2:

nebojsak

Post by nebojsak » 27 Nov 2011, 19:04

kwiss wrote: "Drvo" plywood kao i većina japanaca pravljeni sedamdesetih :O.o:
Nabroj mi neke japance od šperke iz sedamdesetih, ako može i neki link, bio bih zahvalan.

ApplePie

Post by ApplePie » 27 Nov 2011, 20:58

Hteo sam ja da otvorim posebnu temu za tako nešto i ostalo je na tome ... trenutno čekam još jedno ulje da mi stigne pa da poredjam sve i natenane sliketam jedno po jedno u akciji .. inače preporuka za Dunlop kao što sam i pre pisao, Za čišćenje fingerboarda "Fingerboard cleaner & prep 01" i za održavanje " Fingerboard Deep Conditioner 02" ... A može i na 2-3 meseca :)

LifelessDead

Post by LifelessDead » 27 Nov 2011, 21:23

nebojsak wrote:
kwiss wrote: "Drvo" plywood kao i većina japanaca pravljeni sedamdesetih :O.o:
Nabroj mi neke japance od šperke iz sedamdesetih, ako može i neki link, bio bih zahvalan.
Manje vise sve, doduse ne znam da li je sve od sperke ali sto se tice kvaliteta on nije na visokom nivou sigurno, osim nekoliko poznatijih marki, kao sto je Tokai...tek krajem sedamdesetih i pocetkom osamdesetih japanci su poceli da prave dobre gitare, sto se tice marki zna se: Tokai, Burny i Greco...kasnije Orville, Edwards i ostali( Combat,Crews,History,Momose,Navigator,Provision... :mrgreen: ), sve ostalo ja bih zaobisao osim ako cena nije bas primamljiva...

nebojsak

Post by nebojsak » 27 Nov 2011, 21:39

Nabrojao si gomilu firmi, a ja bih tu dodao i Ibanez i Yamahu, tako da ne vidim tu većinu od šperke :kokice:

Evo i malo o tome
The Japanese guitar industry before 1970 had been cheap, low-quality guitars, usually made of plywood, many short-scale, with 19 or 20 frets instead of the accepted 21 or over, and mostly exported to other countries to be sold by different companies. Notable makers of these guitars are the now long defunct Guyatone, whose guitars were notably sold by Rose Morris, and Teisco, as sold by Dallas-Arbiter.

Rose Morris was a London guitar shop which imported Guyatone guitars into Britain to be sold, while Dallas-Arbiter was a distributor of musical equipment, responsible for the iconic Fuzz Face fuzz pedal used by Jimi Hendrix.

However, in the 1970s things began to get more serious, not only when bootleg Mosrites were made, with companies even attempting to pass themselves off as the American brand, but also when Aria and Ibanez, companies making electric guitars since the mid-1960s, began to make copies of Gibson designs. These were high-quality and looked too close for comfort to the real thing.
Last edited by nebojsak on 27 Nov 2011, 21:46, edited 1 time in total.

LifelessDead

Post by LifelessDead » 27 Nov 2011, 21:44

nebojsak wrote:Nabrojao si gomilu firmi, a ja bih tu dodao i Ibanez i Yamahu, tako da ne vidim tu većinu od šperke :kokice:
nabrojao sam samo tri, ovi ostali brendovi nisu postojali tada vec tamo uglavnom od skraja osamdesetih i pocetkom devedesetih i neki od ovih brendova proizvode vrhunske gitare, u rangu CS Gibsona...inace zaboravio sam i Ariu...a tih kopija je sedamdesetih godina bilo mali milion, uglavnom nebitna imena...i sve te gitare imaju srafljen vrat....

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 27 Nov 2011, 22:11

Hondo je bila jedna od najPrvijih firmi u tom celom kontekstu i oni su bili verovatno u stvari i najopasniji takmaci Gibsonu (i Fenderu) obzirom da su Ameri. Samo su radili instrumente u Japanu, ali uredno prodavali u Americi. Imali su svoj logo ali je sve ostalo bilo Gibson ili Fender, samo je cena bila recimo 30-40% originala. Onda su ovi iz Gibsona poceli da im seru u stvari inicijalno kako te njihove gitare qurzu ne valjaju i da publika ne treba da ih kupuje jer je to zesca prevara, 'nikad te gitare ne mogu biti verne originalu'

Onda su legende iz Hondo kompanije, posto im je puko film, objavile u Guitar Player magazinu, jedinom jelda uglednom muzickom magazinu 70-tih godina, tzv 'Hondo Guitar Challenge'. Prozvali su likove iz Gibsona da javno pred novinarima testiraju dve gitare, jednu Hondo i jednu Gibson (obe gitare ce doneti Hondo) i da verifikuju koja je Hondo a koja je Gibson. Kad su napokon ovi iz Gibsona dosli i odradili posao (mesecima kasnije jer sad oni nisu mogli da zive od prozivanja) briljantno su se izvukli rekavsi da su obe gitare Gibson (Hondo je ocito na svojoj gitari na headstocku prepravio Hondo logo u Gibson, ali je ispod ostao njihov logo pa su posle challenga presekli headstock samo da pokazu raji koja je njihova gitara). Tu je sve pocelo, kakvi Ibanezi, kakvi bakraci, kakve Arije.

Locked