Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Locked
Audio

Re: Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Post by Audio » 26 May 2011, 18:12

Ovi noviji modeli Digitecha su fenomenalno uradjeni. Nisam probao mnogo njih ali mi se svidja izrada.
A sto se tice SD-1, za mene nema bolje pedale.Imam i ME70 ali nema sanse da nadjem tako dobar drive na njemu.
Ali, to je stvar ukusa i stila sviranja. Ja recimo distorzije retko koristim dok neko u zivotu nije
ukljucio neki overdrive.

Blingo

Post by Blingo » 26 May 2011, 18:15

Kad ste vec pokrenuli temu, vec neko vreme razmisljam o ovome, te aj pomozite: Boss SD-1 ili DigiTech Bad Monkey?

Slicne pedale, ova druga malo jeftinija, ali, opet, ima razlike...

Audio

Post by Audio » 26 May 2011, 18:28

Joj, to je nezgodno pitanje. Cuo sam dosta losih misljenja o Bad Monkey-u. Mislim da SD-1 mozes dobar da nadjes za 40-ak evra.
To nije mnogo a uvek ces ga lako prodati, ako nista drugo mnogo lakse od Bad Monkey-a.

umart

Post by umart » 26 May 2011, 18:46

zavisi za sta bi ga koristio.po mom misljenju,BM je slicniji TS-u,pa je ok kao stand-alone drive,sd-1 je najjaci kao klasicni OD i tajter,narocito na marshall-ima.BM moze u istoj aplikaciji takodje dobar,ali kao tajter modernim high gain lampasima.

Hotstepper

Post by Hotstepper » 26 May 2011, 19:26

Ja sam dosad od svih koji imaju BM chuo samo rechi hvale... kazhu da spada u "obavezno imati" s obzirom na cenu....

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 May 2011, 20:13

Kristijan wrote:...Na kraju krajeva, kod Bossa ima toliko promašaja da nikad nisam kapirao čime je ta firma zaradila da među muzikantia opstaje onaj mit: "Kad ne znaš šta bi da kupiš - uzmi Boss!" Ne, kad ne znaš šta bi da kupiš, potrudi se da saznaš, pa kupi najbolje što finansije i ostale okolnosti dozvoljavaju, pa taman i da je Digitech.
Obe kompanije su nekada bile inovativne u inzenjeringu i samim tim cinili avangardu. U ono vreme, 70-tih a i ranih 80-tih, ne samo da nisi imao neki izbor muzickih orudja za rad ni u nekakvom studiju, a kamoli u individualnoj varijanti, integrisano, spakovano lepo, sa novim u to vreme interfejsima. Mi kao likovi iz generacije 60. i neke, imali smo srecu da pratimo taj deo elektronske revolucije u direktnom prenosu. U ono vreme nije bila fora koja ce firma napraviti novi, bolji uredja na istu temu, isti tip pedale ili studijskog uredjaja. Pored ovih egzoticnih firmi koje rade samo za studije i high-end produkcije, imao si samo par firmi koje se time uopste bave. Znaci, tebi je veci dozivljaj kad bilo koja od tih par firmi izbaci novi tip uredjaja, recimo chorus ili flanger. Na primer, recimo da je prvo postojala nekz fuzz/od/dist pedala, kako je i bilo u stvari, pa onda oni smisle, reverb (u pedali), chorus, flanger, phaser, razne modulatore, sintizajerske prikljucke i naprave. Tebe svaki taj 'novi pronalazak' odusevi, kao 'kako...ovo?'

Danas kad gledam vase postove, kataloge i ne gledam niti casopise, izgubim se u opcijama. Zato me malo i zacudilo iz ovih vasih prica (na drugim forumima nisam upoznat, nisam primetio da se neko zali na neku firmo specijalno, sem vec usual suspect, Fender i Gibson) da su recimo Boss uredjaji, iako zastupljeni, prilicno nepopularni u smislu nekog kvalitativnog filinga. Ili DigiTech. Sta hocu da kazem. Onijeh godina, bili smo zapanjeni da neka firma na prvom mestu nesto takvo napravi, nama klincima opet relativno nepristupacno u SFRJ, ali bice bolje mislili smo se. Imali su ovi frajeri naravno svoje dilere kod nas. Kad su imali Yamaha, siguran sam da je imao Roland/Boss samo se ne secam lokacije. Anyway, znaci nema sa cime da uporedis, ili eventualno sa jednom drugom firmom, jer to je bila bukvalno prva generacija, i te firme su vodile trku godinama, citav taj tehnicki i proizovni zapadni ciklus dok nisu odradili. Uzme se toliko para da tu onda dodje konkurencija i polako pocne i sama da pravi inovacije, manje firme ali specijalizovane.

Anyway, ovo sto Kristijan rece me je jos jednom nateralo da spoznam tu posast globalne ekonomije, sindrom zrtve sopstvenih uspeha. Obe ove kompanije su bile toliko dobre i uspesne (kewl thing) da su nekako dozvolile da se rasplinu baveci se sirokim proizvodnim spektrom u nakaradnim kolicinama (da bi zadovoljili apetite svojih novih deonicara), dalje podpavsi pod nekakve internacionalne trustove i holding kompanije. Gde ovi u HQ na nekom 48 spratu ne mogu napamet da ti kazu ni gde sve imaju kancelarije po svetu a kamoli gde im je research i cime se bavi. Birokratizacija tehnologije. Medjutim uskocili su sad tu milion nekih novih proizvodjaca i custom shopova, dzobova, diy. Nema frke nikakve. Ove dve firme ostace u istoriji ipak zapamcene. Ne kao nekakvi etaloni kvaliteta mozda ali sigurno kao inovatori. Spustili su loptu u raju.

Trenutno, licno koristim samo Boss-ov neki stimer, radi poso mada i dalje ja to na uvce, uvce voli malo drukcije. Nije moj anyway (stimer). Nemam DigiTech nikako. Ali imo sam priliku da se nacackam proizvoda bas te dve firme i to je vrsilo posao ako si znao da ga iskoristis (znaci procitas fakin' menjual). :mrgreen:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 May 2011, 20:20

Hotstepper wrote:Ja sam dosad od svih koji imaju BM chuo samo rechi hvale... kazhu da spada u "obavezno imati" s obzirom na cenu....
Ovakva razmisljanja su meni fascinantna. :bambi:

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 26 May 2011, 20:25

Hotstepper wrote:Ja sam dosad od svih koji imaju BM chuo samo rechi hvale... kazhu da spada u "obavezno imati" s obzirom na cenu....
Pa evo ja ga imam i zadovoljan sam skroz, ali naravno ako uleti neki pravi stari TS808, ode majmun na oglase :mrgreen: :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 May 2011, 20:27

Gear whore. :XD: :bambi:

Hotstepper

Post by Hotstepper » 26 May 2011, 20:31

Dersu Uzala wrote: Ovakva razmisljanja su meni fascinantna. :bambi:
? :bambi:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 May 2011, 20:49

Pa, fasciniraju me. :bambi:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 26 May 2011, 21:05

Ma kapiram Dersu, i ja sam u vreme kada sam samo mogao da biram između Boss pedala i ruskih Ljelj (Лель) pedala ipak više voleo Boss, iako je i kod Rusa bilo zanimljivih komada. Kad sam ja pred kraj osamdesetih počeo ozbiljnije da jurim opremu, samo su Boss pedale i mogle da se nađu od pristojnijih uređaja, i meni je to tada bio baš etalon. I neki moji ortaci koji od tih dana nisu hteli da prodaju ništa od opreme i dan danas isključivo piče Boss, ali oni su onako generalno prilično nezainteresovani za bilo kakvo istraživanje u toj sferi, 20 i kusur godina koriste slilčnu opremu, i ne spadaju u grupu muzičara koji vole eksperimente. I eto baš među njima vlada ubeđenje da je na primer Bossov DS-1 obavezni komad opreme. A meni je od prilike to poslednje što bih imao u lancu. I imaju svi tu mitrsku priču da je Satriani ne znam ni ja koji album snimio samo sa DS-1 i ne znam ni ja kojim Marshall pojačalom. A sve i da je tačno to, uopšte ne vidim kako to mene u životu obavezuje, sviram bre šta mi se sviđa, ne treba da me zanima uopšte šta nekog drugog dobro vozi, moram pre svega ja da budem zadovoljan sopstvenim tonom. I tako...

Hotstepper

Post by Hotstepper » 26 May 2011, 21:13

@Dersu
Ok, da odbranim stav...
Nisam imao tu pedalu, prosvirao sam je par puta, al to ne smatram da je dovoljno da dam svoj sud.
Znam dvoje koji je imaju i kazhu da je super pedala i kopija TS vredna pomena a imajuci u vidu da koshta 3500din to je zaista sjajno.
Zashto je sjajno?
Orijentir:
Minimalna plata u Srbiji 18k din (vecina), profesorka plata 40k din (retko ko, a preko toga da ne govorimo..)
TS u prodavnici u NSu 23k, BM 3.5k din..
Prosechan tinejdzer/student koji zhivi od gore pomenutih primanja svojih roditelja teshko da ce ikad moci sebi da priushti TS.
:ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 May 2011, 21:47

Kapiram Kristijane, to i pricam, a Stepper me nije bas razumeo. A mrzi me da se objasnjavam trezan. Nekako mi ne ide. A onda kad popijem, ljudi se naljute. No win :grummel_2: .

BaalBehrit

Post by BaalBehrit » 26 May 2011, 22:34

Gde je to Bad Monkey nov 3500 dinara? Treba da pazarim jedan ovih dana pa zato pitam, svuda sam nalazio od 4400 dinara pa na više.

Locked