Iskreno da ti kazem, ja ne znam gde i kako ovaj save-uje pesme. Nisam ni gledao, ali neki je hack, micim da nemaju standardna file names. Mogu da pogledam.bancika wrote:oce neko da mi posalje te petrucci trake?ove na jammit stvarno zvuce perverzno. Djed je asshole vecinu vremena, ali have to agree with the guy.
bancika at gmail
Bugera ILI Blackstar? Nastavak... dobar ton za umreti II
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- Dersu Uzala
Re: Bugera ILI Blackstar?
Vrlo moguce da je taj sa jammit-a. Davno sam ga slusao ali znam da sam se zaprepastio koliko je suv track gitare (lead) bio fizzy.Dersu Uzala wrote:Ne poredim dva razlicita pojacala. Poredim dva vrlo slicna pojacala. A prva dva snimka su na apsolutno identicnoj opremi. Jasno mi je za walk thru, thx for stating the obvious. Poenta je da citav taj walk thru sucks, ton je katastrofa, i jedan od tih desetak tonova koji je demonstrirao (a svi su katastrofa) je manje vise zavrsio na snimku. Taj snimak onda ima bass/drums/midi/ i drop tuned seven string guitar riff overdubbed. I to ga uteze. I slazem se da ako nije tako krestav taj osnovni zvuk, nece se probiti kroz miks gde ga ovaj ubi sa ekvilizacijom i drop stim riffom jos oktavu nize. Sve je to meni jasno, ali se meni ne svidza takva postavka.MUzzY wrote:
@Dersu: Ne znam sta poredis ovde? Dva razlicita pojacala? Drugo, u prvom video (Playthrough) on samo ide kroz razna setovanja i demonstrira kako se ponasaju tonske i gain kontrole ampa. To nisu setovanja za drugi video u kome svira neku svoju stvar.
Dusan ti je vec spomenuo da covek uvek naglasi sta koristi od post procesinga sa sve screenshotom (a uglavnom se svodi na Logic-om digitalni EQ u kome ubije nize frekfencije koje nose vise energije nego sto mu treba za mix i time izbegne da gitare zvuce previse "boomy").
Snimak amp-a i live dozviljaj su 2 razlicite stvari. Ako hoces iskopacu ponovo multitrack od Dream Theater-a da cujes kako Petrucijev Mark zvuci fizzy i pistavo sam dok u celom miksu legne savrseno i zvuci onako kako Bog zapoveda
Nisam video koji to multitrack snimak imas, ja imam ove sa Jammit.com i Petruccijev Boogie apsolutno razvaljuje kako je dobro namesten individualno. Oni ne luduju u miksu, svaki intreument je savrseno izbalansiran kod usnimavanja. Nema tu posle sta puno da se doteruje. Gledao sam dosta video snimaka (imam fala bogu sve originalne DT DVD-je) kako to zvuci u studiju za vreme snimanja, izolovano po intrumentima. Jos pri tome imam i neki live DVD sa 5 audio/video kanala gde mogu da iskljucim sve kanale (both audio i video) sem jednog recimo. Mogu da radim sta hocu.
Nego salji taj tvoj multitrack fizzy snimak da vidimo sta je to. Nadam se da nije sa Jammit.comm jer to sve imam, i to je savrseno. Tako da ne znam o cemu pricas. Savrseno je.
Vidi, ja mogu da zakljucim iz nase kompletne prepiske od kad smo se "upoznali" da si ti neko ko zna sta prica i da ti se izjave baziraju na iskustvu. Shodno tome jako mi je neshvatljivo zasto pokreces ovakve diskusije? Cujes i sam sve ono sto smo ti konkrento Dusan i ja naveli i opet mi kao postavljas pitanja sa valjda namerom da se izdignes u diskusiji a niko se ne trudi da te "spusti" (niti moze uglavnom).
Svaki od pojacala koje je Ola demostrirao bi instatno drugacije zuvcala kada bi ih ja ili ti stavili pod prste. Jel' to hoces da objasnis, dokazes? ... Ne kontam te. Mozda i ne treba...
Jebote, nas par ovde zaista pokusava da se postavi sa nekim respektom prema tebi a ti konstantno postavljas sebe kao svemogucu silu u svakoj diskusiji. Fucking relax.
On topic, poredio si dva SLICNA pojacala - ne dva ISTA pojacala kao i dva razlicita sviraca. Drugo utisak zvuka amp-a diktira nacin snimanja. U drugom primeru snimano je mikrofonom sa kamerice koji pored amp-a hvata i ono sto se desava u "sobi" plus sve kamere kompresuju zvuk do besvesti. To jednostavno nije isto kao kad stavis dinamicki SM57 1 cm ispred zvucnika. Deal with it.
- Dersu Uzala
Again, you're stating the obvious, sve je to svima savrseno jasno.
Ako ne razumes o cemu pricam (a ne mogu jednostavnije da ti objasnim nego sto sam u ova dva poslednja navrata pokusao) onda nista. Tripuj se i dalje kako se 'ja postavljam'. Ja sam samo rekao da je Oli zvuk sranje. Generalno. I demonstrirao koji, kako i zasto. Uvek mu je zvuk sranje, ja to nikada tako ne bih radio vec bi uvek radio kao DT. E sad, kapiram da su potpuno dooonekle (ne kompletno) razlicita stila metala (cuj, muzike) i da su donekle dva razlicite tehnike sviranja (minimalno). Jedan baja snima ultra heavy grind/death/skripa zubiju/riljanje koje se u miksu sa svim ostalim instrumentima lepo poklopi i dobijes taj Svecki metal sound (koji ja prezirem kao i uopste svaki skandinavski pokusaj mjetala sem Debelog Sveda, Europe a bogumi i ABBA, kad bi ovi poslendji bili mjetal). Oranje/riljanje bez smisla. To je sve sto sam rekao. Ne svidja mi se njegov zvuk, njegova postavka, nista, iako znam da onom ko je u tom fazonu sasvim profi to zvuci. Ja nisam u tom fazonu, meni je to samo riljanje.
A DT mi je sinfonija od zvukova, (dobro ajd, do 2002.) i to zakiva kako je muzikalno odradjeno. Mix je potpuno drukciji, radili su isto tako ljudi koji to dobro rade, cak mnogo bolje od Ole, ali je poenta da se meni takav pristup i takva muzika vise svidza. To je jedino sto sam stio kasti.
Znaci apsolutno se slazem da ako si svecki poljoprivrednik i oranje ti je jaka strana, Ola ima super zvuk. Sve to po redu. Ali ja bi sve to zabranio, if you get my drift. Ne bukvalno, ali meni je to jeziva glupost i zvuk i svirka. A posto trenutno aploudujem nekoliko Pettrucija za Banciku da ne ispadne da sam samo gadan stara, moci ces da ih skines i ti pa poslusas. Micim, lupas ko Maxim po diviziji, DT zvuk je savrsen. Savrsen. Bez ikakvof miksa (solo) ili u miksu. And it changes of course, and perception changes, uostalom cucete svi, downloadujete pa cete skapirati kako su to momci fenomenalno odradili. A pri tome su jos svojevremeno kenjali po novinama kako to nista ne valja i kako mogu bolje (i odrase ga na Awake, od toga nema jace). Saljem 4 pesem (gitare su sve) ali ne znam ni koje su, samo sam nabo da su DT. Ovi imaju neki sulud sistem, satro stite softver, pa cemo da vidimo da li ce to uopste raditi kod vas. Uzgred, ja imam PC verziju.
Ako ne razumes o cemu pricam (a ne mogu jednostavnije da ti objasnim nego sto sam u ova dva poslednja navrata pokusao) onda nista. Tripuj se i dalje kako se 'ja postavljam'. Ja sam samo rekao da je Oli zvuk sranje. Generalno. I demonstrirao koji, kako i zasto. Uvek mu je zvuk sranje, ja to nikada tako ne bih radio vec bi uvek radio kao DT. E sad, kapiram da su potpuno dooonekle (ne kompletno) razlicita stila metala (cuj, muzike) i da su donekle dva razlicite tehnike sviranja (minimalno). Jedan baja snima ultra heavy grind/death/skripa zubiju/riljanje koje se u miksu sa svim ostalim instrumentima lepo poklopi i dobijes taj Svecki metal sound (koji ja prezirem kao i uopste svaki skandinavski pokusaj mjetala sem Debelog Sveda, Europe a bogumi i ABBA, kad bi ovi poslendji bili mjetal). Oranje/riljanje bez smisla. To je sve sto sam rekao. Ne svidja mi se njegov zvuk, njegova postavka, nista, iako znam da onom ko je u tom fazonu sasvim profi to zvuci. Ja nisam u tom fazonu, meni je to samo riljanje.
A DT mi je sinfonija od zvukova, (dobro ajd, do 2002.) i to zakiva kako je muzikalno odradjeno. Mix je potpuno drukciji, radili su isto tako ljudi koji to dobro rade, cak mnogo bolje od Ole, ali je poenta da se meni takav pristup i takva muzika vise svidza. To je jedino sto sam stio kasti.
Znaci apsolutno se slazem da ako si svecki poljoprivrednik i oranje ti je jaka strana, Ola ima super zvuk. Sve to po redu. Ali ja bi sve to zabranio, if you get my drift. Ne bukvalno, ali meni je to jeziva glupost i zvuk i svirka. A posto trenutno aploudujem nekoliko Pettrucija za Banciku da ne ispadne da sam samo gadan stara, moci ces da ih skines i ti pa poslusas. Micim, lupas ko Maxim po diviziji, DT zvuk je savrsen. Savrsen. Bez ikakvof miksa (solo) ili u miksu. And it changes of course, and perception changes, uostalom cucete svi, downloadujete pa cete skapirati kako su to momci fenomenalno odradili. A pri tome su jos svojevremeno kenjali po novinama kako to nista ne valja i kako mogu bolje (i odrase ga na Awake, od toga nema jace). Saljem 4 pesem (gitare su sve) ali ne znam ni koje su, samo sam nabo da su DT. Ovi imaju neki sulud sistem, satro stite softver, pa cemo da vidimo da li ce to uopste raditi kod vas. Uzgred, ja imam PC verziju.
- Dersu Uzala
Upravo. Poredio sam ZVUK. Ne pojacala ili svirace. A zvuk onog prvog je moguce dobiti i drugim pojacalom (ista firma i vrlo su slicni, I was looking into buying one, so I know how they both sound). I obrnuto. Prvi je praskavac (a ne mora da bude, ali mora baja da promeni tehniku mixanja i ideologiju) a drugi je fluidan. CreamyMUzzY wrote: On topic, poredio si dva SLICNA pojacala - ne dva ISTA pojacala kao i dva razlicita sviraca.

Uostalom, najbolji primer ti je stara Tallica sa prva dva ili tri albuma gde indivudualno obe gitare zvuce katastrofalno, ali zajedno u miksu su savrsenstvo.

Moguće je da ti godinama slušaš spakovane albume ili samo odeš na koncert, navika jbg, nije ti posao da snimaš gitare, ali bi opet trebalo da se sećaš da zvuk koji dolazi sa 57-ice stavljene direkt na Marshall-a ne spada u lepe, prijatne i umivene zvuke, ali funkcioniše u Mix-u. Isto tako godinama slušaš pojačala pod uglom od 30-40 stepeni, u prostoriji, a ne tako što si stavio uvo ispred zvučnika na par santimetara, a to je ono što završava na snimku.Dersu Uzala wrote:Ne poredim dva razlicita pojacala. Poredim dva vrlo slicna pojacala. A prva dva snimka su na apsolutno identicnoj opremi. Jasno mi je za walk thru, thx for stating the obvious. Poenta je da citav taj walk thru sucks, ton je katastrofa, i jedan od tih desetak tonova koji je demonstrirao (a svi su katastrofa) je manje vise zavrsio na snimku. Taj snimak onda ima bass/drums/midi/ i drop tuned seven string guitar riff overdubbed. I to ga uteze. I slazem se da ako nije tako krestav taj osnovni zvuk, nece se probiti kroz miks gde ga ovaj ubi sa ekvilizacijom i drop stim riffom jos oktavu nize. Sve je to meni jasno, ali se meni ne svidza takva postavka.MUzzY wrote:
@Dersu: Ne znam sta poredis ovde? Dva razlicita pojacala? Drugo, u prvom video (Playthrough) on samo ide kroz razna setovanja i demonstrira kako se ponasaju tonske i gain kontrole ampa. To nisu setovanja za drugi video u kome svira neku svoju stvar.
Dusan ti je vec spomenuo da covek uvek naglasi sta koristi od post procesinga sa sve screenshotom (a uglavnom se svodi na Logic-om digitalni EQ u kome ubije nize frekfencije koje nose vise energije nego sto mu treba za mix i time izbegne da gitare zvuce previse "boomy").
Snimak amp-a i live dozviljaj su 2 razlicite stvari. Ako hoces iskopacu ponovo multitrack od Dream Theater-a da cujes kako Petrucijev Mark zvuci fizzy i pistavo sam dok u celom miksu legne savrseno i zvuci onako kako Bog zapoveda
Nisam video koji to multitrack snimak imas, ja imam ove sa Jammit.com i Petruccijev Boogie apsolutno razvaljuje kako je dobro namesten individualno. Oni ne luduju u miksu, svaki intreument je savrseno izbalansiran kod usnimavanja. Nema tu posle sta puno da se doteruje. Gledao sam dosta video snimaka (imam fala bogu sve originalne DT DVD-je) kako to zvuci u studiju za vreme snimanja, izolovano po intrumentima. Jos pri tome imam i neki live DVD sa 5 audio/video kanala gde mogu da iskljucim sve kanale (both audio i video) sem jednog recimo. Mogu da radim sta hocu.
Nego salji taj tvoj multitrack fizzy snimak da vidimo sta je to. Nadam se da nije sa Jammit.comm jer to sve imam, i to je savrseno. Tako da ne znam o cemu pricas. Savrseno je.
U slučaju ovih videa, zbunjuje me prvo što čuješ razliku između prva dva - zvuk je manje više isti karakterom, kada dođe bubanj i bas i eventualno ako je malo "stegao" nekim kompresorom ceo miks, ta gitara se spakuje, ali ne bih rekao da je drugačije. Dakle to da ti čuješ da je to drugačije je samo dobra ilustracija toga koliko zvuk koji radi u miksu može da bude gadnjikav solo, što inače nije nepoznato kod snimanja, a razlog je zašto kad ljudi krenu miksati imaju problem... Pokušavaju napraviti lepe zvuke, a ono što je na solo ok, često se svađa sa ostatkom instrumenata u miksu.
Treći snimak za koji kažeš da je zvuk "lepši" ti je lepši zato što čovek svira ono što ti je lepše na tom pojačalu (jer da se razumemo, Ola baš i nije neki ultra dobar svirač osim što je jako precizan i kvalitetan za Dž Dž), pravi farbu koja nije namenjena snimanju već pravi tamniju farbu sa više srednjih, a snimak kamere je pod uglom i kao što znaš pravi filtraciju svih frekvencija koje su ti neprijatne u prvom videu. Da li je zvuk u prvom videu lep i prijatan za slušati? Nije, ali nisu ni trake koje ja sebi snimim puštene solo, a slušao sam nekoliko pesama modernijeg metala koje su mogle da se nađu po trakama, poslednje mislim Slipknot Vol3 album, koji je meni inače dobar zvučno, i mogu reći da sam se iako sam očekivao to, iznenadio koliko su gitare sirove i fizzy van miksa. Možda je u odnosu na produkciju iz osamdesetih i sa početka devedesetih, ili neki topao, middle-ast lead takav ton tebi neprijatan, ali to je zvuk modernog dž dž-a, a ne Boogie mark II.
Ono što meni i dalje nije jasno je šta hoćeš da postigneš? Mislim, estetika je relativna stvar, ali vidiš da se skoro svima dopada ono što taj lik radi i kako snima, da mu firme šalju opremu itd itd. E sad, ako se tebi ne sviđa to automatski znači da ne valja?

Evo ti jedan primer: Pazi kako zvuče gitare solo:
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... vPDV8hflKo#!
A ceo miks sabija i sve je ok
http://www.youtube.com/watch?v=Wws7mnMewPw
Obrati pažnju da i ovde gitare kao kod onog klipa koji si zakačio imaju te neke neprijatne, nazubljene visoke srednje.
Obrati pažnju da i ovde gitare kao kod onog klipa koji si zakačio imaju te neke neprijatne, nazubljene visoke srednje.
Ono što se tebi verovatno više dopada je kad je na gitari udaren blagi lowpass:
http://www.youtube.com/watch?v=jU9PSBYcYfM
- Dersu Uzala
Opet ono isto. Sve je to meni jasno, ali kad budes pocuo kako su DT snimili 4 pesme recimo, videces da ne mora da bude sugav zvuk kad je solo, bez obzira na miks. Zvuk je stavise dojajan i vrlo je slican da ne kazme identican zvuku koji ja postignem na gajbi sedeci 3 metra od pojacala u fotelji. Capisce?
Znaci ako stavim mikrofon tu gde ja sedim, a kamoli pored pojacala, dobicu dodzadza zvuk. Samo me mrzi da snimam, treba mi neki taki junosa ko vi, glup sam za taj Cubase, otvori traku, setapuj traku, mute ovo, nemute ono, koja je besa Ctrl-Alt-F wtf kombinacija za ovaj shortcut a koja za onaj. Ali zvukcina u Djeda nikad nije zafalila.
Znaci ako stavim mikrofon tu gde ja sedim, a kamoli pored pojacala, dobicu dodzadza zvuk. Samo me mrzi da snimam, treba mi neki taki junosa ko vi, glup sam za taj Cubase, otvori traku, setapuj traku, mute ovo, nemute ono, koja je besa Ctrl-Alt-F wtf kombinacija za ovaj shortcut a koja za onaj. Ali zvukcina u Djeda nikad nije zafalila.

Evo ti za kraj i ovo, pazi kakav fizz fest. Ali radi u miksu.
http://www.youtube.com/watch?v=2CazC2JNSuM
http://www.youtube.com/watch?v=2CazC2JNSuM
- Dersu Uzala
Not really, a pogotovu nista posle 2002.Dushan S wrote:Ono što se tebi verovatno više dopada je kad je na gitari udaren blagi lowpass:
Moci ces, imas sad jedinstvenu priliku da analiziras DT oridjidji tape. Ono sto Petrucci radi je, spusti nivo signala i smanji dist/gain i maaaaaaalcice podesi treble navise, recimo pola kafene kasicice. Ne prsti. Ostatak benda pumpa svecki i onda tvoje psihosomatsko uho pokusa da nasluti sta to gitara svira i kreira u mozgu iluziju kako je sve na mestu. Utegnutos i debljinu ne dobijaju masivnim double-trackingom istog rifa kvintu ili oktavu nize, ili invertovanim power chordom. Ostatak benda opasno plete i utegnut je, sve je na perfektnoj razini, ne postoji drugim recima poklapanje extrema kao kod Ole. On rilja rilja, pa kad dodje 'break' i svi stanu sem njega, cuje se ta zujalica koja prasti sve dok se svi ne ukljuce ponovo. A kod DT toga nema brale, maltene identican ton cujes i u miksu i kad svi stanu sem Petruccija. You'll see what I mean, so you tell me.

Tvoja rečenica "Ne mora da bude šugav zvuk kad je solo" je prevedena na moj jezik "Mislim da mi se više sviđe zvuk DT-a kad je solo". Pošto se ovde ne priča o tome da li se i šta meni ili tebi više sviđa, a DT definitivno baš i nemaju "modern metal" zvuk, bezveze je da insistiraš na tvom ličnom ukusu. Meni je jasno šta se TEBI sviđa, ali ovde je bila reč o tome da li u univerzalnom smislu nešto u redu ili ne. Takođe, taj zvuk koji bi ti snimio bi se možda tebi sviđao i možda bi ličio na Dream Theater, ali ne bi imao smisla za novi album benda dotičnog Ole, ili album bilo kog ekstremnijeg metal benda. Nemoj da teraš vodu na lični ukus, jer to nije u pitanju. Meni nije lep zvuk iz prvog Olinog videa, ne bih ga pustio i otvorio pivo da uživam u fotelji, ali takav zvuk gitare ima mnogo metal albuma, i to je zvuk koji radi u miksu.Dersu Uzala wrote:Opet ono isto. Sve je to meni jasno, ali kad budes pocuo kako su DT snimili 4 pesme recimo, videces da ne mora da bude sugav zvuk kad je solo, bez obzira na miks. Zvuk je stavise dojajan i vrlo je slican da ne kazme identican zvuku koji ja postignem na gajbi sedeci 3 metra od pojacala u fotelji. Capisce?
Iskreno, meni se ne sviđa, i to odavno zvuk Petruccijeve ritam gitare. Zapravo, mislim da im je produkcija ono, diskutabilna u celini. I šta ćemo sad?Dersu Uzala wrote:Not really, a pogotovu nista posle 2002.Dushan S wrote:Ono što se tebi verovatno više dopada je kad je na gitari udaren blagi lowpass:
Moci ces, imas sad jedinstvenu priliku da analiziras DT oridjidji tape. Ono sto Petrucci radi je, spusti nivo signala i smanji dist/gain i maaaaaaalcice podesi treble navise, recimo pola kafene kasicice. Ne prsti. Ostatak benda pumpa svecki i onda tvoje psihosomatsko uho pokusa da nasluti sta to gitara svira i kreira u mozgu iluziju kako je sve na mestu. Utegnutos i debljinu ne dobijaju masivnim double-trackingom istog rifa kvintu ili oktavu nize, ili invertovanim power chordom. Ostatak benda opasno plete i utegnut je, sve je na perfektnoj razini, ne postoji drugim recima poklapanje extrema kao kod Ole. On rilja rilja, pa kad dodje 'break' i svi stanu sem njega, cuje se ta zujalica koja prasti sve dok se svi ne ukljuce ponovo. A kod DT toga nema brale, maltene identican ton cujes i u miksu i kad svi stanu sem Petruccija. You'll see what I mean, so you tell me.

- Dersu Uzala
Narafski, Ali to je taj ista tehnika snimanja, jerbo je i isti pravac/stil (ili nedostatak istog sto bi reko Boogiesha). A ne mora uopste tako da se snima/producira/miksa/remiksa i zvucace meni stoput bolje. Meni.Dushan S wrote:Evo ti jedan primer: Pazi kako zvuče gitare solo:
Kad stignem okacicu multitrack ovoga.
Nemaju ni Ola ni Slipknot heavy-ji zvuk gitare od ovoga. Samo riljaju nekontrolisano. Brze i slabije tehnicki. A kad cujes kako je to snimljeno, nema veze sa riljanjem. It's singing.
Sad cemo da preporuchimo dechku ili Bugeru, ili Blackstar.
- Dersu Uzala
Ali upravo je o tome rec. Mozda da ipak pogledas moj prvi post???????????????????????Dushan S wrote:...Pošto se ovde ne priča o tome da li se i šta meni ili tebi više sviđa.... Nemoj da teraš vodu na lični ukus, jer to nije u pitanju. Meni nije lep zvuk iz prvog Olinog videa, ne bih ga pustio i otvorio pivo da uživam u fotelji, ali takav zvuk gitare ima mnogo metal albuma, i to je zvuk koji radi u miksu.
Last edited by Dersu Uzala on 25 Oct 2012, 14:28, edited 1 time in total.