Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Locked
Baba Slim
MF veteran

Re: Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Post by Baba Slim » 08 Jun 2011, 15:10

Funkomat wrote:
Baba Slim wrote:dve modulacije (što smatram da nije nikakva ekstravagancija)
Pa ono... :D Nije bas ni da se ne moze bez njih.
Ok, i to jeste tačno, ali ipak, dodaju poseban šmek tamo gde je potrebno. U tim momentima, jednostavno je bolje i lepše, IMHO. :)
Funkomat wrote:Sto se busta i cackanja pedala tice - volume pot gitare. :) Malo vezbe sa njim i resices oba problema.
Iskreno, nikad nije bilo pitanje vežbe ili veštine korišćenja, nego mi je uvek bilo, blago rečeno bezveze da sviram, recimo, pola pesme (ili više) na pola vol-pota, i onda kad treba jači drajv, tad da se kao pojačam. Od toga imam osećaj kao da stvari radim polovično i da je ceo zvuk gitare polovičan, jednostavno ne osećam se lepo. Što se mene tiče, do sada je bilo striktno vol pot na max ili 0.

Ko zna, možda muff promeni tu naviku i unese nešto novo, jer sam video da volume pot super radi u celom opsegu. Videćemo... :kokice: :)

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 08 Jun 2011, 15:25

Od toga imam osećaj kao da stvari radim polovično i da je ceo zvuk gitare polovičan, jednostavno ne osećam se lepo.
Uh brate... :D
Hajd mogu da razumem da ne volis to da radis ali da je zvuk gitare polovican zbog toga...? :)

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 08 Jun 2011, 15:32

Jbg, trip. Niko nije rekao da je razumno. :lol:

Ko zna, možda samo nisam do sada naleteo na drajv kod kojeg mi se svidelo kako zvuči smanjeni volume pot... Kao što rekoh, videćemo... :)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 08 Jun 2011, 18:21

Baba Slim wrote:Jbg, trip. Niko nije rekao da je razumno. :lol:

Ko zna, možda samo nisam do sada naleteo na drajv kod kojeg mi se svidelo kako zvuči smanjeni volume pot... Kao što rekoh, videćemo... :)
Ne, te fore mogu da rade oni koji su najglasniji u bendu, tamo gde postoji tzv. lead gitara, koja je toliko napanjena da je i vokal ispod nje (prateci bend Ingvete, Jeff Becka i ostalih solazera). Za ono sto mi sviramo te akcije sa vol potom nemaju previse smisla. To je neko moje iskustvo, takodje.

Doduse, sad se malo poigravam sa tim, u ovoj postavi sa klavijurama, ali jope... Kad jednog dana budem svirao komercijalni bluz, onda mozda... :ziveli:
Iskreno, nikad nije bilo pitanje vežbe ili veštine korišćenja, nego mi je uvek bilo, blago rečeno bezveze da sviram, recimo, pola pesme (ili više) na pola vol-pota, i onda kad treba jači drajv, tad da se kao pojačam. Od toga imam osećaj kao da stvari radim polovično i da je ceo zvuk gitare polovičan, jednostavno ne osećam se lepo. Što se mene tiče, do sada je bilo striktno vol pot na max ili 0.
Da, kad bi ostatak benda mislio na dinamiku solaze (kad bi, zapravo, to sto djitra prede bilo najvaznije u pesmi, a najcesce nije), mozda bi to sve drugacije zvucalo. Ovako, rezultat je bas takav kao sto si opisao. :ziveli:

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 08 Jun 2011, 18:26

ja redovno koristim volume pot, ali za clean/drive prelaze, jednostavno mi je mnogo prirodniji taj clean smanjenog drajva, nego kada isključim pedalu/drive kanal i u sekundi se zvuk iz prljavštine prebaci u onaj "čist" clean....al verovatno ne leži taj "prljavi" clean na svaku vrstu muzike...

ali za solo, nema šanse da se koristi samo volume pot, i kad nagazim neki boost bude problema da izađem, a ne samo volume potom....

Baba Slim
MF veteran

Post by Baba Slim » 09 Jun 2011, 13:02

Evo malog istorijata, prikupio sam bar neke slike, a koga ne mrzi može i da pročita kako je vremenom došlo do promena... Veće slike sam stavio u spoiler-e, da ne opterećuju protok ko ne želi da otvara.

- Pedalboard Evolution -

Image
Morley Power Wah, Boki Page V-Twin (Mesa/Boogie clone), Fulltone Fulldrive 2 klon by Majtimika, Zvex SHO clone by Majtimika, Digitech Multichorus, Boss Volume pedal FV50L, Digitech Digidelay
Image
Izbačeni V-Twin i Volume pedala, ubačeni OCD i EHX Small Stone
Image
Multichorus zamenjen sa Ibanez SC-9, ubačeni Behringer TU300 i US600
Image
Image

Naime, kao posledica uznapredovalog GAS-a i maštarenja u sitne sate, istripovao sam se još ranije da ću da napravim mini-pedalboard koji ću redovno da koristim za cover bend, i da to bude jeftinija verzija onog velikog setupa, koji sam hteo da ostavim da mi bude za bitnije svirke, i autorske bendove. Prvobitni razlog pravljenja manjeg setupa je bio što je onaj veliki kofer jednostavno prevelik, zauzima previše prostora na svakoj bini, i iskreno, počelo me je nervirati vucaranje tolikog kofera, jer se ipak treba spakovati sa ostatkom benda u prevozno sredstvo, što je uvek posebna gimnastika u svakom slučaju... Ne znam da li se može videti na slikama, ali taj veliki kofer je za nijansu, više nego duplo duži u odnosu na sadašnji board.

Međutim, ubrzo sam shvatio da je taj koncept ''veliki board / mali board'', hmmm kako bih rekao...nije glupav, vec nekako, megalomanski. :hide: :) Onda sam shvatio da je takode bilo glupavo s moje strane što sam na kraju napravio setup sačinjen od relativno jeftinih pedala, a koji ću zapravo češće koristiti, dok ispada da mi kvalitetniji efekti stoje spakovani i čekaju neke ''posebne prilike'' za koje su navodno ostavljeni.
Dodao bih samo da pod tim ''jeftini'' nikako ne podrazumevam i loši - svi ti efekti su zapravo dobri, i verujem da bi služili dobro, ali rade drugačije od efekata koje sam već posedovao i kojima sam prezadovoljan i danas, i koje sam, na kraju krajeva, pažljivo birao ranije. Od tih na brzinu kupljenih efekata namenjenih za jeftiniju verziju boarda neke sam prodao a neke zadržao...
Spoiler:
Image
Spoiler:
Image
Onda sam odlučio da ustvari na taj novi, manji napravljeni board smestim efekte koje sam koristio i do tad u velikom boardu, znači isti, full (odn. sa boljim pedalama koje imam) setup ali na manjem prostoru, uz zamenu Fulldrive 2 klona sa Bad Monkey-em (sa obe pedale sam prezadovoljan, i osećam da će se ovo vremenom menjati), i ubačen je Marshall Guv'nor 2 kao zamena za OCD klon, koji će se sigurno periodično menjati sa Guv'nor-om...

Image
Spoiler:
Image
Pošto mi je ostao višak Behringerov Delay VD400 koji ne želim da prodajem, i OCD koji menja mesto sa Guv'nor-om, a trenutno je van glavnog boarda i sviram ga po kući, odlučio sam da napravim od male ploče medijapana 10mm (koji se super pokazao u prethodnom projektu) board koji će na sebi imati mesta za 3 pedale normalne veličine, što je sasvim dovoljno za probe i svirku kod kuće. Kupljen je i chorus, i sve je skockano.

Image

Jedino još što bih voleo jeste da posedujem neki fuzz, i neku pedalu sa blues voicingom, tipa Blues Driver ili BluesBreaker. Još davno, na prvom Jam Session-u me je Funkomatov Triangle Muff oduševio, i mogao bih lako da sebe zamislim da većinu vremena sviram tu pedalu, a što se druge tiče, izbor je pao na BluesBreaker, tako da će samogradnja obe pedale da usledi kroz neko vreme...

Jako mi je žao što matori Morley Power Wah stoji nekorišćen, jer je za mene deinitivno najbolji wah koji sam u životu čuo, ali je preogroman, morao bih posebno da ga nosim, a u propratnim koferima nemam mesta da ga spakujem, inače bi ga nosio, jbg. :cry: Neka, dočekaće on ponovo svoje vreme, taj komad opreme definitvno ne ide nikud. :)

Blingo

Post by Blingo » 09 Jun 2011, 15:51

:lol:

Baba, objasnio si! :lol:

Kad ovako sve stavis "na papir", stice se utisak da nisi mogo da spavas ko covek, dok nisi napravio dva borda, a onda, nisi mogo da spavas jer nisi znao kako da ih, uslovno receno, spojis! :lol: :lol: :lol:

:ziveli:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 09 Jun 2011, 16:10

ja sam se zbunio gledajuci ovo... :O.o:

ti imas ovaj srednji u kofercetu koji aktivno koristis, imas ovaj mini sto sad pravis sa deleyom chorusom i ocdom, i imas ovaj ogromni?!?!

talk about gas... :lol:

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 09 Jun 2011, 16:13

treba da napraviš i jedan mikro-bord za samo jednu pedalu, da ti je to npr. samo za spavaću sobu, da ne moraš da ideš do dnevne :mrgreen:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 09 Jun 2011, 16:16

Guitar_thrill wrote:treba da napraviš i jedan mikro-bord za samo jednu pedalu, da ti je to npr. samo za spavaću sobu, da ne moraš da ideš do dnevne :mrgreen:
Izjava nedelje :lol:

nikolic025

Post by nikolic025 » 09 Jun 2011, 16:29

Evo mog borda koji je trenutno u akciji:

Image

Mislim da se sve vidi,ali evo:Boss TU15,Dunlop Cry Baby 535Q(USA),Ibanez CP10 (Japan),Boss DS1(Taiwan),Ibanez GE10(Japan),Ibanez DL10(Japan)...

Imao sam i Ibanez Chorus iz iste serije i Flanger,ali mi bilo mnogo,flanger sa, na dve pesme koristio,a shorus kako kad...Ovo mi je nekako osnova...Cak mi ni drive ne treba,jer je na JCM900 4100 predobar ali mogu da ga koristim kao boost...GE koristim vecinom na cleanu mnogo mi se svidja ta kombinacija,a CP prilikom soliranja vecinom...Delay kako kad...obicno solo itd...Ali mi nije neki,previse mi secka nekako,meni vise treba echo nego delay...

Do duse,ovo trenutno miruje,jer sam u guzvi sa ispitima,i radim akusticne svirke,pa nemam ni vremena da se sigram sa tim,a u Odzacima skoro pa da nema ljudi koji su voljni da rade...Tako da sam se bacio na akustaru i pici...

Blingo

Post by Blingo » 09 Jun 2011, 17:20

Guitar_thrill wrote:treba da napraviš i jedan mikro-bord za samo jednu pedalu, da ti je to npr. samo za spavaću sobu, da ne moraš da ideš do dnevne :mrgreen:

Pobeda! :lol:

Kill surf city

Post by Kill surf city » 09 Jun 2011, 17:40

<3 thinline

Driver

Post by Driver » 09 Jun 2011, 19:43

I na kraju jedan ultra- mikro bord sa pedalama koje koristi Angus Jang :mrgreen:

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 09 Jun 2011, 19:53

Baba, it must be good to be you :ziveli:

Locked