Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Locked
sinisake
The original one

Re: Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Post by sinisake » 30 Jul 2011, 20:27

A matori, trebalo je samo efekte da prectavis...
Ne mogu vise da gledam tog Bassmana i tu djitricu (znas da se u Srbijici uspeh ne prasta ™), izazivaju zavis'. :lol: :ziveli:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 30 Jul 2011, 20:53

Kill surf city wrote: Cortex, treba da nabavis stariji rat (ja slucajno preferiram turbo = led kliping, nije bilo tako kad sam ga kupio), ustekas u namunjeno lampasko pojacalo, i sve ce biti jasno. Jedino moze da ti se ne svidi, ja ga svakako ne koristim da 'imitiram' marshalla ili tako nesto. Ali nista od high gain pedala nema takvu definiciju i muda (govorim o turbo modelu, znam da se nekim ljudima regularni cini 'tanak'), najbolje radi sa ostalim gain pedalama ,u mixu dobro stoji , i uvek ces se cuti. Ono, ne bih nesto smarao sa licnim utiscima, treba probati u pravim uslovima. Ja jurim jos jedan stari Turbo, ako neko kupi DE Rocket jedared, mozda i odradim to. :bambi:

Tek kasnije sam citao da su Turbo koristili neki od mojih omiljenih muzicara, od Sonic Youth do My Bloody Valentine. Sljaka provereno od sirovijeg bluesa do wall of sound ekskurzija, klasika, voli druge efekte u lancu, i to je to.
Brate mogli bi da se organizujemo za neko probanje, vrlo rado bih ovu tvoju overdrazhesnu opremu isprobao, a i tog RAt-a ajde :P
@Sloe, ma znam i meni se taj klip svidja, ali mi se svidjaju fuzz strane Rat-a, njegov dist ni najmanje, previshe mi prshti i nekako je digitalno buzzy na momente. Ali to se jeeeedva jedva chuje. Meni su za taj neki zonfa dist-a sa pedale najbolji OCD, Suhr Riot, i MI Audio Crunch Box. PRvi kojih sam uspeo da se setim...

On topic [valjda] , buildovao sam Dallas Rangemaster i Orange Squeezer, kao delove triple pedale koju pravim, uskoro ce biti tema valjda, Rangemaster me je oduvao a Squeezer, ochekivao sam vishe kompresije i sustain-a, kapiram ja da je to suptilan kompresor, i da je legenda, sheta shto pre nisam imao priliku da probam jedan, no dobro. Daleko od toga da sam nezadovoljan, vec sam valjda navikao na zvuk agresivnih zhvakacih kompresora tipa Dynacomp.
Ima li neko Orange Squeezer ili klon? Nek iznese utiske i shta voli a shta ne u vezi pedale, bilo bi mi korisno rekao bih. U planu su mi i neki modovi, videcu ovih dana...

Let the germanium flow.

Kill surf city

Post by Kill surf city » 31 Jul 2011, 14:45

Ce da vidimo, ja sam uvek za. :ziveli: Inace, ovo sto si rekao za kompresor mi cese svrab™, kompresor koji nije agresivan... zvuci kao nesto sto bi mi trebalo, necu imati pare za barber tone press uskoro... :kokice:

@sinisake: Matori, prestajem. Al' oprosti uspeh. :lol: :ziveli:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 31 Jul 2011, 19:04

sinisake wrote: Ne mogu vise da gledam tog Bassmana
:1: :D

dweezil

Post by dweezil » 31 Jul 2011, 19:33

sta znam ono Orange Squeezer je pretty prost kompresor doduse ponasa se negde izmedju compresora i boostera, blag je i onako suv, jbg to je ipak dizajn od pre 40 godina :bambi:

Kill surf city

Post by Kill surf city » 31 Jul 2011, 21:02

dweezil wrote: ponasa se negde izmedju compresora i boostera
Bas to mi i treba ! :bravo: Ne znam za onaj suvi deo, nisam probao, ali kao sto rekoh, nemam para atm za Barber sa mix potom. :kokice:

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 01 Aug 2011, 07:53

Da, pa evo malo vishe sam ga isprobavao sinoc, ovi prvobitni utisci su bili ipak stecheni tijekom sviranja preko kompa, nisam u tom momentu imao amp kod sebe.
Orange Squeezer nije sluchajno legendarni kompresor, a pogotovo nije sluchajno kompresor kojeg puristi i oni koji se sablazhnjavaju od same ideje o koriscenju takve sprave, jedino mogu da podnesu.

Naime sprava ima zauzdan, i transparentan zvuk, sa malim gubitkom high end-a [mozhe da se sredi verovatno a kad to kazhem ne mislim na odvrtanje treble pota na ampu za jedan :mrgreen: , mada meni ne smeta, dodaje na utisak ispeglanosti tona]. Ona vam jednostavno ne dopushta da divljate i imate zhestoke fluktuacije u dinamici i brljkanju po zhicama.
Da, jeste dizajn star 40 godina, vintazherija jel, ali tad je uradjen kako valja i mnogi ga koriste i danas, prilichno voljen kompresor. S jedne strane veoma mi se dopada to shto se ne chuje onaj karakteristichni "squish pump" efekat kao kod agresivnijih kompresora, ono naizmenichno jachanje i slabljenje nota koje kao da se deshava presporo za ljudsko uvo [ali i dalje zvuchi dobro i svojevrsno] a sa druge strane, takav attack/decay party chesto rezultuje i vecim sustain-om, Squeezer nema toliko sustain-a kao drugi kompresori, tj povecava se sustain, tu nema priche, ali ako bi neko npr ochekivao beskrajno dug ton bendovane zhice, onda OS nije za njega.

Kolichina volume bost-a koju ova pedala ima je ogromna. Trimpot se mozhe podesiti i tako da se uz kompresiju dobije i overdrive, pa bi za nekoga ko bi mozhda koristio compressor van clean tonova, blagi volume bost, sa OS kompresijom, uz malo i drajva, mozhda bilo dobro reshenje. Meni tek predstoji da ovo isprobam u praksi.

dweezil

Post by dweezil » 01 Aug 2011, 11:54

drazestan opis kolega @Cortex, da to bi def bilo najvaznije o Orange Squeezeru, btw ne bi bio i omiljen kompresor Vince Gill-a da je losh :bambi:

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 01 Aug 2011, 12:37

nikad neću provaliti šta radi taj kompresor... just cant hear it :mrgreen:

Randy

Post by Randy » 01 Aug 2011, 13:26

Duane wrote:nikad neću provaliti šta radi taj kompresor... just cant hear it :mrgreen:
:1:

Solomon
Dimension 7

Post by Solomon » 01 Aug 2011, 13:31

pa kompresuje :mrgreen:

O.o

Post by O.o » 01 Aug 2011, 13:39

RARuje :lol:

Rax13
MF veteran

Post by Rax13 » 01 Aug 2011, 16:30

Duane wrote:nikad neću provaliti šta radi taj kompresor... just cant hear it :mrgreen:
Stavi mu blend kontrolu... :mrgreen:

bancika

Post by bancika » 01 Aug 2011, 17:26

probaj neki manje suptilan. Ja sam svojevremeno pravio ross comp koji je 99% isti kao dyna comp i on je dosta primetniji, pogotovo kada nabudzis sustain. Meni nije bilo previse interesantno posto volim "prirodnu kompresiju" koju dobijes kad pojacalo udje u overdrive, pa sam ga prodao na ebay.

dweezil

Post by dweezil » 01 Aug 2011, 18:24

stari squeezer je prvo napravljen u obliku kutijice koja se kacila za pojas odmah pored gitare, mislim da se cak ugradjivao fabricki u neke Rickenbacker gitare, prva verzija je imala samo input i output i togle switch, slicno kao i prve EHX booster pjedale.

Image

Image

Locked