fuzz

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Dersu Uzala

Re: fuzz

Post by Dersu Uzala » 20 Dec 2010, 05:25

nebojsak wrote:...sterilno prekompresovano sranje sa 800 bespotrebnih potova.
Da ne oftopikujem na originalnoj temi gde si ovo postovao (ipak nije toliko generalna tema ko ova)

Uzgred, 5-6 prekidaca mada ne i potova sluze za odredjivanje kompresije na profi Boogie modelima (nema ih svaki). Ovi koji su namenjeni za oranje i tezu svirku (Recto serija) ili ovi generalni vise namenski (Mark serija) imaju opcije da im se podesi voltaza, ispravljanje, harmonicki sadrzaj, i radni mod lampe. Kad uzmes manual i procitas ga (pod uslovom da imas ispred sebe datog Boogieja) mozes da ga podesis tako da radi kao bilo koje pojacalo iz pedesetih ili 60-tih. Bez kompresije. Mrzi me da ti objasnjavam, niti zasluzujes. Ima sve u korisnickom uputstvu anyway. ZATO svi danas velika vecina profesionalaca kupuje Mesina pojacala (zbog ogromnih zvucnih mogucnosti) a ne neka druga. Meni je apsolutno jasno da ti nikada nisi probao jednog jedinog Boogieja a kamoli se igrao malo sa tim kontrolama. Sto u sustini kapiram, ipak si ti punk faca, zajeban mladac. Ali brate, bar prestani da se blamiras. Dosta vise tih prica 'reko mi Zhile ili procitao sam na netu ili vido na YT'.

Ziv ti meni bio i punkovao 100 leta. :ziveli:

MUzzY

Post by MUzzY » 20 Dec 2010, 08:32

sinisake wrote:Dobra je ova Mesa, samo je mnogo hajgej(n)asta za moj ukus. Jbt, to vec u ''crunch'' (to kranc, pa to je vec ultramjetla!) modu ima vise drajva nego sto bi meni ikad trebalo. Stoga, ipak necu pazariti ovaj model. :mrgreen: ^^
Pa jel' ti stvarno mislis da postoji samo jedno setovanje za gain? :mrgreen: Nisi primetio onaj pot ispod koga pise gain? :ziveli:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 20 Dec 2010, 10:20

Jok, sto dugmica ima to pojacalo, nista se ne vidi, ne mozes se snaci... :P

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 20 Dec 2010, 10:33

Može Mesa da se podesi kao, recimo, Bassman, ali ne može da zvuči kao Bassman. Sterilno je, nažalost, prilično tačan opis - to nisu ti kondenzatori, to nisu ti trafoi, tu je suviše toga HiFi, to - ukratko - nije to. Ili je taman malo više to nego procesorska emulacija Bassmana.

Mese imaju svoj ton. Za mene je taj ton šupalj, odsutan, preterano HiFi... nezanimljiv. Ko voli - samo napred, triput hura za njega, ali neka me ne ubeđuje da je to be-all-end-all ton.

Jedno od najvećih otrežnjenja koje možete imati u životu jeste da poslušate Mesin LoneStar pored dobrog Twina. Kad slušate LoneStar za sebe, još i Bože pomozi, ali pored prave stvari... Odmah se sve razjasni. Twin je četiri puta življi i pet je puta stvarniji.

Analogija: zna se recept za doboš tortu, zar ne? E sad uzmi taj recept, promeni odnose sastojaka, stavi sojino mleko umesto kravljeg, pirinčano brašno umesto jaja, smeđi šećer od šećerne trske umesto belog od repe, i još dve-tri modifikacije... To će nekog da podseti na doboš tortu, ali neće biti doboš torta. I pritom se mnogima neće svideti.

Stanko

Post by Stanko » 20 Dec 2010, 10:49

Opet raspravljanje o ukusima gde se svako drzi svog stava i prica u prazno jer ga druga strana prilicno ne slusa.

+Hopkins+

Post by +Hopkins+ » 20 Dec 2010, 10:53

Dersu Uzala wrote: ZATO svi danas velika vecina profesionalaca kupuje Mesina pojacala (zbog ogromnih zvucnih mogucnosti) a ne neka druga.
Ovo je potpuno tačno. Da se ne lažemo i ne foliramo, Mesa Boogie pojačala su stvarno inženjerski vrhunac lampaških gitarskih pojačala, ne toliko po zvuku nego po različitim mogućnostima nameštanja zvuka i kvalitetu istih. Mene je uvek fascinirao taj skup fensi klin zvuk sa brdo hedruma i chimey visokim, kao što kaže ovaj gitarista onog pink floyd kaver benda sa ona dva klipa. Ja obožavam Fender zvuk, imao sam Twin Reverb, ali ni jedno Fender pojačalo koje sam čuo nije imalo takav zvuk. Fenderi imaju svoj šmek, i to je Rocket potpuno u pravu, i ni jedna Mesa ne može da zvuči kao Twin Reverb, ali nisu u istoj disciplini. Takav zvuk sam čuo samo na Mesa Boogie i na Hiwattu od koga je Mesa taj klin zvuk i maznula i koji je kao i Mesa uvek bio hi end audio inženjeringa, tj do smrti Dave Reevesa 1981., posle toga je sve propalo. To je potpuno Hi-Fi zvuk kao što kaže Rocket, ali zar to nije i Hiwatt zvuk, koga voliš još više od Twin Reverb-a?
Rocket Roll wrote:Sterilno je, nažalost, prilično tačan opis - to nisu ti kondenzatori, to nisu ti trafoi, tu je suviše toga HiFi, to - ukratko - nije to.
Sterilno je stvar setinga, kako će neko namestiti to pojačalo. Sonic Youth ih isto sviraju, kao i mnogi drugi bendovi koji nisu u helankama kao što ste spominjali. Ogromna stvar koju donose ta pojačala je ta mogućnost nameštanja različitog zvuka. Twin Reverb ima samo jedan zvuk, kako god da mu okrećeš potove, i taj zvuk je super, ali ja recimo na njemu nisam mogao da sviram Sleep, jer fuzz face u njega zvuči nekako STERILNO. Dok mi recimo slajd sa reverbom i ehoom najbolje zvuči na Twinu. E, a na Hiwatt-u, ili pretpostavljam Mesi, bi mi i jedno i drugo zvučalo ekstra...

Ne treba imati animozitet pre Mesa Boogie pojačalima zato što ih sviraju neki šabani... Baš me briga, neka ih svira Aca Lukas, ja bi opet voleo da imam jedno. To je kao što Dersu i Muzzy ni po koju cenu ne vole fuzz i to stalno spominju, tako se vas par uprlo i to isto radi za Mesa Boogie. Volite sve što je dobro. 8)

Zaklučak! Fuzz - najjača stvar! Mesa Boogie - vrhunsko pojačalo!

MUzzY

Post by MUzzY » 20 Dec 2010, 11:08

Zaklučak! Fuzz - najjača stvar!
Moj tata je jaci! :mrgreen:

Ne citas bas sve sta pisem. Rekao sam da sam cuo par primera gde mi se fuzz dopao. Imam i ideju kako bih ga ja koristio u nekim kompozicijama. Nazalost 90% drugih primera mi se ne svidja od kojih su 100% domaci.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 20 Dec 2010, 11:16

Lepo je Hopkins sve objasnio... moram samo da dodam jedno apsolutno amatersko zapazanje, verovatno neutemeljeno, al'... :mrgreen:

Kad god slusam, nazalost samo na Jutjubu, kako neko, bilo ko, svira neku, bilo koju, Mesu, pomislim - pa jbt, ovde uopste nije potrebna naknadna studijska intervencija. To sto izlazi, to je odmah zrelo za turanje u miks/mastering, nikakva ekvalizacija, nikakve kompresije precerane, i sta se sve vec radi... Petrucijev zvuk na ovim klipovima, ili Timonsov na onima na kojima predstavlja svoju opremu, izuzetno su blizu onome sto cujemo na njihovim koncertima/albumima.

[Doktor Derszu objasnio sinoc na chatu]
A, recimo, poslusajte, bas pomenuti QOTSA primer, live i studijsku verziju:

Razlika nije bas mala... Bas se cuje da je zvuk peglan, vrlo ozbiljno.
[/Doktor Derszu objasnio sinoc na chatu]

Necu da impliciram sta je bolje/gore, sterilinje/zivotnije, samo eto, onako usput... :ziveli:

nebojsak

Post by nebojsak » 20 Dec 2010, 12:18

Samo nastavite, ubedićete me da zapravo volim kečap, pošto kečap mora da se voli, pošto je kečap -je l te- kečap, i svi ga jedu.

Da li je toliko teško skapirati da neko nešto ne voli, i da nije u fazonu da prsne velike pare i vrti gomilu potova da bi mu to što ne voli zvučalo kao ono što voli?

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 20 Dec 2010, 12:49

Opusteno, americki. :ziveli:

It's all in the switches :bambi: .
Last edited by Dersu Uzala on 20 Dec 2010, 13:05, edited 1 time in total.

xspaceman

Post by xspaceman » 20 Dec 2010, 13:04

Dersu Uzala wrote:Opusteno, americki. :ziveli:
Image

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 20 Dec 2010, 13:10

Vise u stvari:

Image

xspaceman

Post by xspaceman » 20 Dec 2010, 13:19

i onda je mrmot...znate vec sta... :roll:
Image

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 20 Dec 2010, 13:20

Ne znamo svi. Do tell.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 20 Dec 2010, 13:29

nebojsak wrote:...pošto je kečap -je l te- kečap...
Nego, srecan tebi rodjendan pa da se ti casti cime 'oces. :ziveli:

Post Reply