Izrada gitarske pedale (na primeru Triangle Big Muffa)

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Locked
Marko_chupavi
MF veteran

Post by Marko_chupavi » 09 Nov 2007, 16:25

imam jedan predlog... mozes da das za sitne pare (mozda cak i dz) da ti na kateru iseku u papiru tekst koji ide iznad potenciometara (gain, volume ili sta vec...), pa ga stavis i preko toga predjes autolakom, skines papir i ostane ti profy tekst :) mozes cak i neke linije i zezalice ako te ne mrzi da ih crtkas u ilustratoru ili corelu... pa da izgleda mega extra ultra giga :)
ODLICAN RAD, SVAKA CAST!

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 09 Nov 2007, 16:29

Marko_chupavi wrote:imam jedan predlog... mozes da das za sitne pare (mozda cak i dz) da ti na kateru iseku u papiru tekst koji ide iznad potenciometara (gain, volume ili sta vec...), pa ga stavis i preko toga predjes autolakom, skines papir i ostane ti profy tekst :)
To bi stvarno mogao

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 09 Nov 2007, 18:12

zolideathmetal wrote:Kako te sluzi taster? I koliko kosta? Jel ima neki robustniji od ovoga?
Služi - Japanac je to! :D Ne bih se žalio da je još robustniji, ali nema boljeg - za sada. Usher sa YuMetala mi je pričao o Kanibal Elektroniku u Tržnom centru "Kula" na Novom Beogradu koji ima iste prekidače kakve Rocktron ugrađuje u svoje pedale, ali tamo nisu imali tastere ni prekidače kada sam ja navraćao.

Grafike, crteži i tako dalje - to je ona lepa stvar. Svako može da nacrta na svojoj pedali šta hoće, napiše svoje ime, ime nekog njemu bitnog (muzičara, osobe, stvari, ideje...) ili šta god vam padne na pamet. Ja ću, verovatno, dodati samo ovakvu stilizovanu oznaku, koja govori o tome "šta je u kutiji" - Triangle Big Muff Pi:

Image

Ok, zvučni primeri slede za jedno sat vremena...

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 09 Nov 2007, 18:57

brate, prelepo izgleda, jebiga, lepsa je od pola stompboxeva koje sam video... a i zvuci sasvim fino. bravo!

Fanatik

Post by Fanatik » 10 Nov 2007, 13:40

Svaka cast,super posao!

Nisam samo skuzio odakle ti PCB??

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 11 Nov 2007, 00:21

PCB - "Konelek", Zemun. Lako se izgooglava. Mada ima još dosta ljudi i firmi koji rade pločice - barem Google tako kaže. Ja sam veoma zadovoljan "Konelekom".

Ok, evo još jednog primera onoga što bi naš Nyarlathotep nazvao "analognim lOOdilom":

-------------------------------------------------
->Airbag: Triangle Muff Lead Tone<-
-------------------------------------------------

Sve gitare (sem basa, koji je VSTi) su samo Muff kroz AmpliTube 2 i AmpliTube JH, bez "peglanja" ikakvim drugim VSTovima i bez masteringa. To u desnom zvučniku je Muff, u levom je violončelo. Posle toga u sredini čujete Muff kroz AmpliTube 2 Vox. Rif je iz "Airbaga", pesme koja otvara "OK Computer", treći album Radioheada.

Zašto baš "Airbag"? Hteo sam da snimim primer još jedne oblasti u kojoj je Muff zakon - "buzzsaw lead tone". Ponekad ćete čuti kako "inostrani" gitaristi govore o tom tonu - i tada ga nazivaju "violin-like sustain". Ton podseća na lead ton sintisajzera i u pravim rukama čini da se zemlja trese, "zubi cvokoću a pivo se preliva". :D

Privatno, oduševljen sam, analognije od ovog ne može. Da ne poverujem da je ovo snimak direktno u kompjuter... Da upotrebim izraz iz klasične književnosti: "Zaista bejahu kao bogovi oni koji ovo stvoriše!"

Sutra ću još snimiti (vrlo poželjnu a kod drive pedala često odsutnu) osobinu Triangle Muffa da se "raščišćava" zavisno od dinamike sviranja i njegovu lepu reakciju na harmonike. Ako neko ima još neku želju? Samo recite.

Kemfree
MF veteran

Post by Kemfree » 11 Nov 2007, 02:13

Koliko bi kostalo da mi napravis ovako nesto?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 11 Nov 2007, 09:19

Nemoj tako da razmišljaš, Kem, pleeze... Ja sam sve ovo počeo baš zato što nikog drugog (osim sebe) nisam mogao da namolim da mi napravi Muffa. Onda sam čuo da jedinu kopiju Triangla trenutno prodaje Build Your Own Clone, i to baš kao DIY (Do-It-Yourself) paket (svi delići unutra, a ti ga sklopi, k'o Ikein nameštaj). Pomislih da proverim može li se taj kit naručiti kod nas - naravno da ne može. Onda shvatim da mi jedino preostaje "Do it yourself, or die trying!"

U međuvremenu shvatim da samo sebi i možeš da praviš nešto, ako nisi školovani elektroničar (ja nisam). Ako nekom prodam svog Muffa, moram da mu uz njega dam garanciju - da će on raditi barem godinu dana u svim mogućim uslovima (šutiran, gažen, polivan) i da ga primim na servis ako se u međuvremenu nešto pokvari. A ja sam u elektronici prilično "monkey see, monkey do" osoba, jako slabo mogu da se snađem sa kvarovima.

A i uvek sam za "ako sam ja mogao da ga napravim, SVAKO može" varijantu. Pre svega zato što naučiš (hteo ne hteo) gomilu stvari dok ga praviš, i pomalo izgubiš onaj "dobar - dan - dajte - mi - tu - pedalu - koliko - god - koštala" stav.

Sava

Post by Sava » 11 Nov 2007, 09:59

Ako te ne mrzi pokušaj da zameniš po jednu diodu sa 1N4007 (znači d1 i d3), a bilo bi dobro nakon toga da zameniš sve četiri diode. 1N400x diode imaju nešto niži napon otvaranja od 1N914-16/4148 i daju bogate harmonike pa bi to trebalo mufu da odgovara. Meni lično se nisu dopale na overdrive, ali za distorziju bi trebalo da budu dobar izbor.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 11 Nov 2007, 10:28

Hvala, pokušaću da eksperimentišem sa preostalom pločicom.

Fanatik

Post by Fanatik » 11 Nov 2007, 14:10

PREdobro care!!

DA li su tu pločicu(PCB) po narudzbi pravili,ili kako??

Fanatik

Post by Fanatik » 11 Nov 2007, 14:41

Evo gledao sam,skuzio sam da je po narudzbi..

Ti si uzeo 2 kom?

P.S.

Jel ono u cm ili...? (mislim na PCB) Nekako mi izgleda kao da su inch-i u pitanju...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 11 Nov 2007, 15:22

Nisu, centimetri su u pitanju. Sve su uradili po specifikacijama, no sweat. Dali su mi 2 komada - za iste pare, pošto su stvarno male dimenzije u pitanju.

Nazad na zvučne primere! Sećate se kako smo spominjali The Edgea iz U2 kao jednog od zadovoljnih korisnika Big Muffa? Evo i jednog U2 primera:

---------------------------------------------------------------------------------------------
->Discotheque / Do You Feel Loved (Medley): The Edge Muff Sound<-
---------------------------------------------------------------------------------------------

Zašto baš "Discotheque" i "Do You Feel Loved"? Za album "Pop" U2 nisu hteli da uzmu pijanistu/ sintisajzer, nego su dopustili Edgeu da "zameša" moderan acid zvuk gitarskim efektima. Na snimku prvo čujete AmpliTube JH Twin emulaciju, a osnovni rif koji mu sledi je AmpliTube 2 Vox emulacija. Cepa, zar ne? I treba tako! :D

Posle toga je dodato malo waha ("hardverski" Vox V847), čisto da biste videli da Big Muff nema problema sa wahom kao Dallas Arbiter FuzzFace - wah neće da "seče" (niti uopšte da radi) pred FuzzFaceom iz više razloga (glavni je - NPN tranzistori u FuzzFaceu), a sa Mufom radi vrlo lepo (PNP tranzistori).

Ponovo, u snimku nema masteringa ili dorade VST pluginovima - hteo sam da čujete samog Muffa, a ne produkciju.

Image
Last edited by Rocket Roll on 11 Nov 2007, 15:49, edited 1 time in total.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 11 Nov 2007, 15:49

Da ne bude zabune, ovo je originalna veličina pločice. (To na slici je ova nesrećna druga, koju sam zamalo bacio - uradio sve kako treba i onda nalemio žice k'o sajle, šporet bi mogle da napajaju. Žao mi da je bacim.)

Image

Naravno, oči su mi ispale... Za nadziranje lemova i eventualnih kratkih spojeva koristio sam ovu lupu (košta oko 500 dinara u MikroPrincu i u Radio klubu):

Image

Ispod lupe vidite metalne IZOLOVANE pincete. Metalne pincete su super korisne kada treba nešto da pridržite od elemenata, a on se ili upravo lemi pa je vreo ili će se tek lemiti pa ga ne treba zamastiti prstima. Izolacija je lep dodatak - sve je ovo baktanje sa pukih jednosmernih 9 volti, ali nikad ne znate za šta vam pinceta može zatrebati.

Naravno, bez "olovkaste" lemilice ne počinjite posao - ona gigantska ruska čudovišta od 60 W su sjajna kada treba lemiti masu za tremolo claw, ali bi otopila PCB pločicu čim joj ih prinesete:

Image

Ima ih po raznim cenama, od 200 do 22 000 dinara - uzmite ovakvu od 400 i ovo postolje za još 300, plus oko 300 dinara za pumpu za odlemljivanje (to sivo-narandžasto pored stalka) - trebaće vam itekako. U pozadini vidite digitalni multimetar - pošto takav, najjednostavniji, na pijaci košta 600 a u radnji 800 dinara, nemojte da vam bude žao toliko para. Ima stvarno tonu primena, i sve su vrlo korisne.

Na primer, potreban vam je da izmerite tranzistore - u Big Muffu, najjači od četiri ide na Q1 mesto u šemi, a najslabiji na Q4 (od njega se ne traži mnogo, on samo "dežura" na izlazu). Ostala dva bi trebalo da su približno iste vrednosti - oni idu na Q2 i Q3.

Živeo, dakle, digitalni multimetar za 600-800 dinara!

Kemfree
MF veteran

Post by Kemfree » 11 Nov 2007, 18:28

Rocket Roll wrote:Nemoj tako da razmišljaš, Kem, pleeze... Ja sam sve ovo počeo baš zato što nikog drugog (osim sebe) nisam mogao da namolim da mi napravi Muffa. Onda sam čuo da jedinu kopiju Triangla trenutno prodaje Build Your Own Clone, i to baš kao DIY (Do-It-Yourself) paket (svi delići unutra, a ti ga sklopi, k'o Ikein nameštaj). Pomislih da proverim može li se taj kit naručiti kod nas - naravno da ne može. Onda shvatim da mi jedino preostaje "Do it yourself, or die trying!"

U međuvremenu shvatim da samo sebi i možeš da praviš nešto, ako nisi školovani elektroničar (ja nisam). Ako nekom prodam svog Muffa, moram da mu uz njega dam garanciju - da će on raditi barem godinu dana u svim mogućim uslovima (šutiran, gažen, polivan) i da ga primim na servis ako se u međuvremenu nešto pokvari. A ja sam u elektronici prilično "monkey see, monkey do" osoba, jako slabo mogu da se snađem sa kvarovima.

A i uvek sam za "ako sam ja mogao da ga napravim, SVAKO može" varijantu. Pre svega zato što naučiš (hteo ne hteo) gomilu stvari dok ga praviš, i pomalo izgubiš onaj "dobar - dan - dajte - mi - tu - pedalu - koliko - god - koštala" stav.
Pa nije bas tako. Da razumem ista od uputstava, prvi bih sam probao da je pravim. Trebalo je da procitam celu temu da shvatim sta je PCB... A i nemam nista od alata.
Naravno da ne bih trazio garanciju, islo bi na poverenje, s obzirom na to da je home made. :D

Locked