Stabilizator napona 9V za pedale
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Stabilizator napona 9V za pedale
Ispravljac koji nudim je Gorenje,sa prepravkama,a inace je sluzio za napajanje antenskih pojacavaca,tako da je trefo za 1A.Sliku nemam,dimenzije sam dao.
Koliko kosta onaj sto koristi ginger iz Corbe?
- Rocket Roll
Džindžerov nije skup u Nemačkoj, ali ne znam pošto bi te došao kada bi ga poručio (pošto bi ti odrapili carinu).
Imam ovakav ispravljac od 2 A ali ima strasno zvizdanje koje se pojacava
kako palim pedale.......ima li sanse da se to sredi.....neko mi rece da je to
coper ispravljac.........

kako palim pedale.......ima li sanse da se to sredi.....neko mi rece da je to
coper ispravljac.........

Sava wrote:Evo šemice koju sam pronašao na jednom forumu. Za podizanje napona se prekine nogica 2 prema masi i ubaci obična Si dioda sa katodom prema masi i tako se podiže napon na 9.6 V. Kao što vidite možete da upotrebite neki trafo od videoigrica, printera i sličnog.
Napravio sam ovo po šemi i na izlazu mi daje 8.8 V. Koliko sam razumeo, da bi mi dao 9.6 V treba da izmedju 2 nogice IC-a i mase ubacim običnu Si diodu, right?
Ako je problem u tome, može li neko da mi napiše šta se podrazumeva pod pojmom "obična Si dioda", jel to ista dioda kao ove koje se koriste za Grecov spoj ili neka druga? Molim vas da mi napišete kako da tražim tu Si diodu u MikroPrincu...
Slabo se snalazim s ovim stvarima, te se izvinjavam na mogućim glupostima koje sam napisao.

EDIT: Još nešto, u uredjaj nisam stavio LED-ovku na kraju, pravi li to problem?
- Rocket Roll
1N4148.Blingo wrote:...može li neko da mi napiše šta se podrazumeva pod pojmom "obična Si dioda"...
Kako je ovde u pitanju mala struja tražiš običnu univerzalnu diodu tipa 1N4148 ili slično, ali je za iole veće struje važno ubaciti snžniju diodu tipa 1N4001 ili slično.
Koliko izadju komponente za ovo? Ne mora tacno, samo da znam odprilike koliko da racunam.
Imam adapter od stare sege (Mega Drive 2, jos uvek funkcionalna xD), da li bi to moglo da se iskoristi za napajanje?
Imam adapter od stare sege (Mega Drive 2, jos uvek funkcionalna xD), da li bi to moglo da se iskoristi za napajanje?
Oko 500 - 600 din. Najskuplja je pločica (oko 200 din.) 
Džekovi i kutija su skupi, da znaš... A ove komponente su baš jeftine.
Thanx to RR & Sava!

Džekovi i kutija su skupi, da znaš... A ove komponente su baš jeftine.
Thanx to RR & Sava!

Dioda instalirana!
Dobio sam 9.45 V i rešio se brujanja koje je postojalo na predhodnih 8.8 V.

Dobio sam 9.45 V i rešio se brujanja koje je postojalo na predhodnih 8.8 V.

C1: 2200uF elecrolytic
C2: 100nF film
C3: 100nF film
D1: 1N4007
D2: 1N4007
D3: 1N4007
D4: 1N4007
D5: 1N4148
IC1: 7809

Pločica za datu šemu?!
EXTRA!

E sad pitanje, može li mi neko reći gde u ovom gradu može da se napravi jedna ovakva pločica i koliko bi me koštala? Ja sam ovaj moj stabilizator pravio na univerzalnoj pločici i sve povezivao žicama, pa bih mogao da unapredim celu stvar...
Ili, još bolje, može li mi neko objasniti kako da sam napravim pločicu? Znam da se nedge po pločici crta markerom i da se ista ubacuje u smešu rastvora H2O2 i HCl, ali nit' znam kakva mi pločica treba za to (univerzalna?), nit' znam kakav marker a ni koje su koncetracije rastvora i odnosi prilikom mešanja...

E sad pitanje, može li mi neko reći gde u ovom gradu može da se napravi jedna ovakva pločica i koliko bi me koštala? Ja sam ovaj moj stabilizator pravio na univerzalnoj pločici i sve povezivao žicama, pa bih mogao da unapredim celu stvar...

Ili, još bolje, može li mi neko objasniti kako da sam napravim pločicu? Znam da se nedge po pločici crta markerom i da se ista ubacuje u smešu rastvora H2O2 i HCl, ali nit' znam kakva mi pločica treba za to (univerzalna?), nit' znam kakav marker a ni koje su koncetracije rastvora i odnosi prilikom mešanja...
- Rocket Roll
http://konelek.co.rs/Blingo wrote: E sad pitanje, može li mi neko reći gde u ovom gradu može da se napravi jedna ovakva pločica...
Par stotina dinara.Blingo wrote:...i koliko bi me koštala?
Imaš dosta tutorijala po netu. S obzirom da moraš da kupuješ veće količine od potrebnih - veći pertinaks, pakovanje kiseline, foto-razvijač itd. - koštaće te više nego da je poručiš & izgledaće lošije (izrada pločica je takođe nešto što se vežba).Blingo wrote:Ili, još bolje, može li mi neko objasniti kako da sam napravim pločicu?
ovaj dizajn sam i ja pravio vise puta i pcb ti ne treba, stripboard je dovoljan. inace, ovo je jedna od najlaksih shema za prebaciti na stripboard i prva koju sam sam 'procitao' i uradio stripboard layout za nju. cini se tako davno... 

- mislim_stvarno
Rocket Roll wrote: izgledaće lošije (izrada pločica je takođe nešto što se vežba).

Potvrdjujem. Ne ispadne lepo, nije uvek lako, i ne uspe uvek ma koji metod da koristis (jos nisam probao sa foto osetljivim pertinaksom) ali ja jos ne odestajem.