Naručivanje žica online

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

sl0e

Re: Naručivanje žica online

Post by sl0e » 09 Jul 2009, 01:04

guv'nor wrote:@Dweezil
Znam da ću sada da zvučim ko neka baba :mrgreen: , ali i D'addario sam dosta dugo kupovao i ne-toliko-mali-broj-puta mi se desilo da neka od nenamotanih žica viri iz kese - tj. probuši je. Ne znam, kapiram da je sve to do friškosti.
Na primer, prezadovoljan sam ovom novom isporukom EB žica. Mada opet, ne verujem da to pakovanje ima neke velike veze, već samo vreme nastanka.
Već skoro godinu dana rabim ove žice
Image
I sa ovom novom isporukom sam morao par sati da se navikavam - bukvalno su imale trip kao neke jače 9-ke/slabije 10-ke; baš zvonkasto i mekano. :D
Koristimo iste zice :ziveli: :bow: :bow:

Ja od sada samo Ernija - od kako sam ga stavio nije bilo vise problema sa gitarom. Isto ovo pakovanje. Samo bih da dodam nesto na ovu temu a to je - posto sam proslog meseca bas kupio dosta razlicitih pakovanja zica u 3 radnje, primetio sam da je glavni problem taj sto su, iako dolaze u novom hermeticki zatvorenom pakovanju, proizvedene 2006-e i 2007-e god. Ako odete u Mitros imaju cak i Fender-ove zice na snizenju zbog toga sto su stara pakovanja... Znaci u svakoj radnji su zice uvezene davno! Osim mozda u Maricu ali nisam siguran.

guv'nor

Post by guv'nor » 09 Jul 2009, 01:10

@Sinisake
Ma nije neka prevelika frka, ako se lepo nasetuje gitara.
Nekada davno sam menjao komplete i debljine bez setovanja vrata i akcije - e tada je BAŠ teško svirati jedanaestice. :mrgreen: Kada se gitara dobro sredi, nije neka razlika u svirljivosti između 10 i 11. U zvuku već postoji malkice veća.
Sa druge strane, imaš gitara koje ne trpe ništa debelo na sebi. Imao sam prilike da se igram, par meseci, sa jednim Telecasterom iz ranih sedamdesetih. Taj, npr, ubija sa devetkama(izlaze munje i gromovi iz pojačala), desetke podnosi tako-tako, a jedanaestice bi ga sigurno ugušile.
Eto, opet si me naterao da offtopikujem i davim ljude nepotrebnim informacijama! :deda: :mrgreen:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 09 Jul 2009, 01:17

@Sinisake
Ma nije neka prevelika frka, ako se lepo nasetuje gitara.
Ma, da, pretpostavljam...
Ja sam nesto u dilemi... da li da ostanem na desetkama ili da idem ma jedanaestice... Znam da je razlika u zvuku drasticna, al' opet, ne bih da zrtvujem svoj ubitacni legato :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ... :D

Moj koleza iz benda vec godinama rabi jedanaestice... Pola metra su mu zice udaljene od vrata, al' zvuk jeste paprika...

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 09 Jul 2009, 01:29

I ja vec neko vreme razmisljam o prelasku na 11ice...
Za vas sa vise iskustva... Koje su glavne razlike u zvuku?

guv'nor

Post by guv'nor » 09 Jul 2009, 01:30

sl0e wrote:Koristimo iste zice :ziveli: :bow: :bow:
Hehe, da uzvratim. :ziveli: :bow: :bow:
Jes' vala, baš su dobre. Bile bi još bolje kada bi išle do 50-52 u basu, ali za to uvek može da se dokupi jedna extra. :wink:
sl0e wrote:posto sam proslog meseca bas kupio dosta razlicitih pakovanja zica u 3 radnje, primetio sam da je glavni problem taj sto su, iako dolaze u novom hermeticki zatvorenom pakovanju, proizvedene 2006-e i 2007-e god.
Tih fora uvek ima - Neke prodavnice ni ne naručuju direktno od distributera ili onih od koga bi trebalo, već od drugih prodavnica širom bivše Juge i raznoraznih sklladišta opreme, ali i to je druga tema...
sinisake wrote:Ja sam nesto u dilemi... da li da ostanem na desetkama ili da idem ma jedanaestice... Znam da je razlika u zvuku drasticna, al' opet, ne bih da zrtvujem svoj ubitacni legato ...
Hehe, lepo sam te sačekao, jer sam naučio da voliš par puta da ga edituješ posle postovanja. :mrgreen:
Pa uvek možeš da probaš pa da se vratiš na desetke ako ti se ne svidi, samo se potrudi da mnogo ne proširiš rupice u nut-u (iliti kosKi). A legato, ako je dobro navežban, mora da radi i na jedanaesticama... E sada, da li je? :mrgreen: :ziveli:
sinisake wrote:Pola metra su mu zice udaljene od vrata
Uf, tu zvuk jeste paprika, ali to normalno svirati i namestiti da lepo tonira...Muka živa (čitaj - nemoguće).

sinisake
The original one

Post by sinisake » 09 Jul 2009, 01:37

A legato, ako je dobro navežban, mora da radi i na jedanaesticama... E sada, da li je? :mrgreen:
Sta? Ti ocito nisi cuo moj uradak na onoj EVH temi... :mrgreen: :ziveli:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 09 Jul 2009, 01:45

Evo, sad bas sviram taj kolezin Fender...
Pa znas sta, moze se to podneti... :D

guv'nor

Post by guv'nor » 09 Jul 2009, 01:49

sinisake wrote:
A legato, ako je dobro navežban, mora da radi i na jedanaesticama... E sada, da li je? :mrgreen:
Sta? Ti ocito nisi cuo moj uradak na onoj EVH temi... :mrgreen: :ziveli:
Batali me "magije" studijskog snimanja. I onaj frćkavi narko/alkos je svašta svirao na CD-u, pa se na bini saplitao o svoju senku. :mrgreen: Šala mala - molim drugove forumaše da se ne osećaju prozvanim. Bila je simpa rasprava, pa je se rado sećam.
Dok ja to lepo ne čujem na Exit-u... :metal:
Funkomat wrote:I ja vec neko vreme razmisljam o prelasku na 11ice...
Za vas sa vise iskustva... Koje su glavne razlike u zvuku?
Najbolje da probaš. Glavna razlika je debljina zvuka i teže prljanje na drajvu. Neko ih obožava, a znam dosta ljudi koji ne podnose zvuk debelih žica - zvuče im previše mrtvo.
Evo, sad bas sviram taj kolezin Fender...
Pa znas sta, moze se to podneti...
Još kada se nasetuje po tvojim specifikacijama... Prste da poližeš! :D

sinisake
The original one

Post by sinisake » 09 Jul 2009, 01:51

Isticu srednje... Nema one zvonkosti, al se dobija na masti... :metal:

Funkomat
MF veteran

Post by Funkomat » 09 Jul 2009, 02:23

Kontao sam da stavim 11ice na yamahu pa da vidim kako mi se svidja ali cu tako moci samo o osecaju sviranja ponesto da zakljucim jer je zvuk potpuno drugaciji i sa istim zicama... :?
Yamaha je mnooogo tamnija i mutnija a izgleda da ce sa 11icama biti jos tamnija...
No, vredi probati.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 09 Jul 2009, 04:33

guv'nor wrote: Batali me "magije" studijskog snimanja. I onaj frćkavi narko/alkos je svašta svirao na CD-u, pa se na bini saplitao o svoju senku. :mrgreen:
Nije. Svirao na CD-u. Sem najbanalnijih momenata. U tome je problem. Studijski muzicari su mu snimali sta treba. Zato dan danas ne moze da oCvira outro iz Paradise City i slicne marifetluke. Milli Vanilli momenat. Iz istog razloga ga niko zivi i ne spominje na zapadu kao djitristu sem tu i tamo kad treba da se prodaju neke Dzibsonke ili digne tiraz nekog ilustrovanog casopisa. A onda je frckavi narkos super igrac, ima tu neku narko/alko karizmu.

Ali ajd objasni ti to Srbinu koji je gledao spotove i procitao par Guitar Playera i frckavi je Bog. Sigurno ga nisu nigde u casopisu pitali, "a je li, zasto ti nemas pojma, i kako je uopste moguce da odradite taki posao a ti nit imas blage veze nit sviras to sto pise na omotu da sviras?"

Ne bi se prodavale Dzibsonke a ni casopisi. Medjutim oni koji ga znaju, znaju o cemu se radi.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 09 Jul 2009, 06:49

Ja ove Ernie Ball .011 - .048 rabim već mnogaja ljeta, toliko dugo da sad više i ne mogu da se setim kako je to kad sviraš neke druge. Dakle leva ruka trpi pa trpi, za bolje i ne zna. E sad, ton. Smatram da svake žice imaju svog idealnog para u trzalici, gde svi parametri trzalice još kako menjaju ton. Širina, dužina, debljina, oblik vrha... Ja prvashodno koristim thumb pick, i kad mi treba da ga baš zakivam palcem, da je masno, da nema lepršavost, onda koristim Dunlop L (kod nas mogu da se nađu samo one bele Dunlop, i sve imaju istu debljinu, ovo L se odnosi na širinu) a kad hoću da malo više zvoni onda koristim Dunlop M (uža je od L, malo špicastijeg vrha, i malo se lakše povija pri sviranju). Kod nas može da se nađe i jedna jedina dimenzija Ernie Ball thumb pickova, i one su sjajne za neki country twang, ali je čitava trzalica toliko tanka, da grip oko palca brzo postane labav, i generalno od prvog dana previše "federira", tako da sam je lagano izbacio iz upotrebe. Od flat pickova koristim Tortex Jazz Pitch Black .88 mm. Istog je oblika kao većina tih Dunlopovih Jazz trzalica, ali materijal od koga je pravi razliku. Recimo meni one Jazz 2 i Jazz 3 imaju muljav ton, ne volim to. Možda je previše tripovanja oko trzalice, ali to je ipak alat koji nam toliko utiče na dinamiku sviranja, na ton, na način kretanja desne ruke... da mislim da nikako nije zanemarljivo.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 09 Jul 2009, 09:43

Dersu Uzala wrote:
guv'nor wrote: Batali me "magije" studijskog snimanja. I onaj frćkavi narko/alkos je svašta svirao na CD-u, pa se na bini saplitao o svoju senku. :mrgreen:
Nije. Svirao na CD-u. Sem najbanalnijih momenata. U tome je problem. Studijski muzicari su mu snimali sta treba. Zato dan danas ne moze da oCvira outro iz Paradise City i slicne marifetluke. Milli Vanilli momenat. Iz istog razloga ga niko zivi i ne spominje na zapadu kao djitristu sem tu i tamo kad treba da se prodaju neke Dzibsonke ili digne tiraz nekog ilustrovanog casopisa. A onda je frckavi narkos super igrac, ima tu neku narko/alko karizmu.

Ali ajd objasni ti to Srbinu koji je gledao spotove i procitao par Guitar Playera i frckavi je Bog. Sigurno ga nisu nigde u casopisu pitali, "a je li, zasto ti nemas pojma, i kako je uopste moguce da odradite taki posao a ti nit imas blage veze nit sviras to sto pise na omotu da sviras?"

Ne bi se prodavale Dzibsonke a ni casopisi. Medjutim oni koji ga znaju, znaju o cemu se radi.
A, be, Dersu, sta vise dirash tog Slasha? Covek ima odlican ton i smislio je finijeh solaza... Nije vrhunski, ali je dobar djitrista... :ziveli:

Sava

Post by Sava » 09 Jul 2009, 09:49

Dersu Uzala wrote:
Sava wrote:Da li je neko naručivao žice putem interneta, ako jeste kakva su iskustva i odakle je najbolje naručiti?
Treba da saljem neke stvari za Jugu ovih dana, pa mi posalji koje te konkretno zice zanimaju i koliko kompleta, mogu da ubacim i to unutra. Ne znam da li je Made in USA, ali pise da je Made in USA i prodaje se u USA.
Možemo, naravno, da se dogovorimo nešto putem pm-a. U principu mi trebaju Gibson Les Paul Custom 9-46 i za Fendera sam koristio skoro isključivo Ernie Ball 10-ke ili hibrid 10/11. Sada bih probao Fenderove desetke 250R samo zato što i proizvođač stavlja te kada isporuči gitaru i zvučale su dobro.

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 09 Jul 2009, 11:45

sto se tice prelaska sa 10ki na 11ke....ja uopste nisam primetio razliku u tezini sviranja, tj. da je nesto tvrdja gitara itd.....u zvuku se primeti....a bas sam se dugo bojao, kao da necu moci da bendujem ili tako nesto.....mada je mozda fora u tome sto poslednjih 2-3 meseca, kad sam kao nesto vezbao itd. svirao sam na akustari kojoj sam stavio neke jako tvrde 12ke,pa sam se bukvalno ubijao da bendujem za jedan ton,a o jednom i po nisam ni pomisljao.....ali stvarno preporucujem svima da probaju 11ke, nije strasno uopste :) :ziveli:

Post Reply